15.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Συζητήθηκε η υπόθεση Ρίχτερ στο Συμβούλιο της Επικρατείας – Τι είπε ο δικηγόρος υπεράσπισης του Γερμανού καθηγητή και τι υποστήριξε το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ημερομηνία:

Στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης η υπόθεση του Χάινς Ρίχτερ, που από το 2014 προκαλεί «αναταράξεις» στην κοινωνία της Κρήτης. Ο Γερμανός Ακαδημαϊκός και συγγραφέας του βιβλίου, με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης», προσέφυγε στο ΣτΕ, μετά από την απόφαση του πανεπιστημίου Κρήτης να του αφαιρεθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του πανεπιστημιακού ιδρύματος, που του είχε αποδοθεί πριν από έξι χρόνια.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο γερμανός ακαδημαϊκός εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του, ενώ από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε αποστείλει πριν από 30 ημέρες σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του Ιδρύματος.

Μεταξύ άλλων στο πολυσέλιδο υπόμνημα του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος της Κρήτης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «με αφορμή την δημοσιότητα που πήρε το θέμα λόγω και της δίκης, προέβη σε σειρά δημόσιων δηλώσεων που προσβάλλουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, παραβιάζουν βασικές αρχές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, δεν συνάδουν με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, διαταράσσουν τις σχέσεις του πανεπιστημίου Κρήτης με την ελληνική και την τοπική κοινωνία και προσβάλλουν την φήμη, το κύρος και το όνομα που διατηρεί το Πανεπιστήμιο διεθνώς».

Τι υποστηρίζει ο Ρίχτερ

Κατά την αγόρευση του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Χάνις Ρίχτερ, Θανάσης Αναγνωστόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «όταν ζυγίσουμε από την μία μεριά το σύνολο του επιστημονικού του έργου το οποίο έχει ήδη κριθεί και το οποίο δεν αμφισβητείται από την σύγκλητο του πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και τη μία και μοναδική συνέντευξη του, μοιάζει εκ πρώτης όψεως ότι αυτοί δεν είναι σοβαροί λόγοι για να του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα. Άρα πρέπει σ’ αυτή την συνέντευξη να ψάξουμε και να βρούμε τα φοβερά και τρομερά πράγματα που είπε ο Ρίχτερ».

Στο πλευρό του Πανεπιστημίου Κρήτης, τάχθηκε και το «Σωματείο Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944».

Η επταμελής σύνθεση του Γ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται να εκδώσει την σχετική απόφαση το αργότερο μέσα στο επόμενο πεντάμηνο.

Το ιστορικό της υπόθεσης Ρίχτερ

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2018 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε κάνει δεκτή την απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, για την ανάκληση του τίτλου επίτιμου διδάκτορα που είχε απονεμηθεί στον Γερμανό καθηγητή.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έλαβε υπόψιν «τη δημόσια απαξιωτική για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημόσια τοποθέτηση του Καθηγητή H.A. Richter, μετά την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης η οποία δεν είναι ανεκτή, προσβάλει το ίδρυμα και έχει ως συνέπεια την τρώση του κύρους του».

Βέβαια, ο Γερμανός καθηγητής είχε προκαλέσει την κρητική κοινή γνώμη αρκετά νωρίτερα όταν το 2011 κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένα βιβλίο για τη Μάχη της Κρήτης, στο οποίο έκανε λόγο για «βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές» όχι μόνο από τις μονάδες εισβολής, αλλά και από τους «άτακτους Κρήτες», οι οποίοι σκότωναν αρχικά μόνο τους τραυματισμένους αλεξιπτωτιστές, επειδή δεν είχαν όπλα, προκαλώντας τα αντίποινα των Γερμανών.

Το 2014 η Εισαγγελεία Ρεθύμνου ζήτησε, τότε, προκαταρκτική έρευνα και παρέπεμψε τον Γερμανό καθηγητή σε δίκη, με το σκεπτικό ότι συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο». Στην δίκη η οποία ακολούθησε, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνης αθώωσε τον Γερμανό καθηγητή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και των απόγονων των θυμάτων των εγκλημάτων των Ναζί.

Μάλιστα, μέσα στο 2018, είχαν εκδοθεί 12 ψηφίσματα από την Περιφέρεια και δήμους του νησιού, ζητώντας επιτακτικά την αφαίρεση του τίτλου του Χάινς Ρίχτερ.

Πάντως, ο Χάινς Ρίχτερ είχε προκαλέσει εκ νέου το περασμένο καλοκαίρι με δηλώσεις που έκανε στη γερμανική Bild αναφορικά με τις γερμανικές οφειλές. Ο Γερμανός καθηγητής χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση», «καθαρό λαϊκισμό» και «βλακεία» τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από πλευρά της Ελλάδας ενώ εξισώνοντας θύτες και θύματα, είχε τονίσει εμφατικά: «Η μάχη της Κρήτης είναι αφενός η τελευταία “καθαρή” στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αφετέρου η αφετηρία ενός “βρόμικου” πολέμου, ο οποίος περιλαμβάνει επιθέσεις ανταρτών και αντίποινα».

Με πληροφορίες από neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη του Ζάο Λέτζι, υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Κίνας, στην Κρήτη

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου...

Μητσοτάκης – Ρούτε: Έμφαση στην Ουκρανία, «μήνυμα» σε Τουρκία

Το μήνυμα για την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας ενόψει ενός δύσκολου...