Το νυχτερινό τρένο από την Πολωνία πήραν χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, με προορισμό το Κίεβο.
Είναι η πρώτη τους επίσκεψη μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουαρίου.
Οι τρεις ηγέτες επισκέφτηκαν το βομβαρδισμένο Ιρπίν για να δουν με τα μάτια τους τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις.
Παρότι όμως οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, μπροστά στις κάμερες, επιδεικνύουν τίποτα λιγότερο από την πλήρη δημόσια αλληλεγγύη στους Ουκρανούς εταίρους τους, πίσω από τις κλειστές πόρτες, σύμφωνα με το BBC, διεξάγονται σκληρές συνομιλίες.
Συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανησυχία ότι η σημερινή τριάδα θα ασκήσει πίεση στην Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις και υποχωρήσεις για να τερματίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ευρώπη, αρχικά, τις πρώτες μέρες μετά την εισβολή, παρουσίασε ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας, όμως οι πρόσφατες διαφωνίες για το εμπάργκο στο φυσικό αέριο, αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές πολιτικές και ανησυχίες στις χώρες της Ε.Ε.
Όλα αυτά, λοιπόν, έχουν προεκτάσεις στην προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία το Κίεβο επιθυμεί να επιτύχει το συντομότερο δυνατό.
Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, ζητούν μια fast-track διαδικασία, όμως άλλοι ανησυχούν, είτε γιατί η Ουκρανία έχει οικονομικά προβλήματα, ενώ τα κριτήρια ένταξης δεν πρέπει να χαλαρώσουν σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της διαφθοράς.
Βασικό κριτήριο δε είναι η ύπαρξη «σταθερής δημοκρατίας». Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι στον πέμπτο μήνα και η εισβολή έγινε από μια χώρα που θέλει να αντικαταστήσει την ουκρανική ηγεσία και να καταλάβει τα εδάφη της.
Για όποιες αποφάσεις πάντως, όπως πάντα, στην Ε.Ε., οι απόψεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας θα έχουν το μεγαλύτερο βάρος.