Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε για περίπου τέσσερις ώρες και αποφασίστηκε πως οι όροι που έχει θέσει το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εφόσον γίνουν δεκτοί από την κυβέρνηση κι εφόσον Συνταγματικά εξασφαλιστεί το θέμα του ΑΦΜ και συνεπώς η μη αλοίωση του εκλογικού σώματος, τότε μπορούν να βρουν σύμφωνο και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου πάντως διατηρούν επιφυλάξεις για το αν τελικά η ΝΔ θα κάνει δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ, αφού όπως σημείωναν χαρακτηριστικά με τους όρους που έχει θεσει το κόμμα του Περισσού ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αν δεχτεί αυτή την πρόταση ξέρει πως θα έχει ουσιαστικά χάσει την Αμερική».
Όσον αφορά το χρονικό όριο στο οποίο κάποιος που λείπει από την Ελλάδα θα μπορεί να ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως πρέπει αν βρεθεί μια μέση λύση, ανάμεσα στα 30 χρόνια που έχει πει ενδεικτικά το ΚΚΕ και τα 9 που έχει πει το ΜέΡΑ25.
Όπως είχαμε σημειώσει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ από την Κουμουνδούρου θεωρούν πως τα 30 χρόνια είναι πολλά και σημείωναν χαρακτηριστικά πως η Γερμανία έχει τα περισσότερα χρόνια (25) κι αυτό με την προϋπόθεση πως ο κάθε πολίτης περνάει τουλάχιστον τρεις μηνες το χρόνο στη χώρα.
Την απόφαση της… υποχώρησης στο ζήτημα αυτό ανακοίνωσε και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά:
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η πρόταση αυτή σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία.
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.
Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική.
Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.
Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα.