Categories: OIKONOMIA

Συμφωνία για ενίσχυση της ανάπτυξης με 130 δισ. Ευρώ

Σε συμφωνία για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω ενός πακέτου μέτρων ύψους 130 δισ. ευρώ κατέληξαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Ρώμη, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στις 28-29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Στις δηλώσεις των τεσσάρων ηγετών μετά τη συνάντηση, κυριάρχησε η λέξη «ανάπτυξη». Η «λιτότητα» ακούστηκε μόνο μια φορά από τα χείλη του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μάλιστα σχολίασε πως «δεν του αρέσει».

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντιέκανε λόγο για παραγωγική συνάντηση, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε, συμφωνήθηκε να υπάρξει πακέτο 130 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, το οποίο θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στην ανάπτυξη . «Η δημοσιονομική πειθαρχία από μόνη της δεν είναι αρκετή αν δεν συνοδεύεται από ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Το ευρώ είναι εδώ για να μείνει, θα συνεχίσει να υφίσταται», επισήμανε και πρόσθεσε: «Πριν από δέκα χρόνια, η Γερμανία και η Γαλλία ήταν εκείνες που παρέκκλιναν από τους κανόνες του Ευρώ και χρειάσθηκε πολύς καιρός για να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία του, την οποία δεν αμφισβήτησαν, πρώτοι, Έλληνες και Πορτογάλοι».

«Χρήσιμη» χαρακτήρισε τη συνάντηση, σε ό,τι αφορά την προτεοιμασία του εδάφους για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την άλλη βδομάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έλαβε στη συνέχεια το λόγο. «Το ευρωπαϊκό συμβούλιο πρέπει να κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εμπιστοσύνσης στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη», δήλωσε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «πρέπει να χρησιμοποιούσαμε όλους τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να σταματήσει η επίθεση των αγορών».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε αποκλειστικά με όρους λιτότητας», τόνισε ο Ολάντ, αναγνωρίζοντας πάντως την ανάγκη ισοσκελισμού των προϋπολογισμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στο ευρωομόλογο, τονίζοντας πως είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την Ευρώπη και δεν θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια μέχρι να χρησιμοποιηθεί. «Θεωρώ πως το ευρωομόλογο είναι μία εναλλακτική… όχι όμως σε 10 χρόνια», ανέφερε, ενώ τόνισε πως πριν την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας των κρατών-μελών σε μια κεντρική Αρχή στις Βρυξέλλες, χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλευγγύη μεταξύ των κρατών.

Εξίσου χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση και η Άγκελα Μέρκελ. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα», τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να κινητοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη. Έχουμε επαρκή μέσα για την σταθερότητα και την αλληλεγγύη. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουμε για την απασχόληση. Θα διαθέσουμε το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για ανάπτυξη, με στήριξη των επενδύσεων».

«Χάσαμε το δρόμο μας, γιατί εμείς οι ίδιοι δεν τηρήσαμε τους κανόνες που θέσαμε»,υπογράμμισε η Μέρκελ.

«Στηρίζουμε το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Χρειάζεται μια πολιτική συνοχής, ώστε να πούμε: “θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα από την κρίση”», πρόσθεσε η Μέρκελ. Σχολιάζοντας τις αναφορές Ομπάμα στους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση και προσπαθώντας να εξηγήσει την πολυφωνία και τη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, επισήμανε: «Εμείς στην ΕΕ έχουμε 17 διαφορετικά Κοινοβούλια».

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο Ισπανός πρωθυπουργός  Μαριάνο Ραχόι. «Συμφωνήσαμε όλοι στην ανάγκη να ελέγξουμε τα ελλείμματά μας, να εργαστούμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των χωρών μας, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ», επισήμανε.

Ιταλοί σχολιαστές επισήμαιναν ότι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της σημερινής τετραμερούς συνόδου ήταν η συμφωνία που εκφράστηκε για τη θέσπιση του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και η βούληση να χρησιμοποιηθεί το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για την ανάπτυξη.

Η σημερινή συνάντηση είναι προπαρασκευαστική της προσεχούς κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αποκάλυψη βρετανικών εγγράφων: Ο Μπους νόμιζε ότι «ήταν σε αποστολή από τον Θεό» στο Ιράκ

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα αρχεία της βρετανικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε τους…

6 hours ago

Λαοθάλασσα στην Κωνσταντινούπολη κατά του Ισραήλ με αναφορές του γιου του Ερντογάν για Αγιά Σοφιά

Μεγαλειώδη πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιαδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα του 2025 στην Κωνσταντινούπολη σε ένδειξη αλληλεγγύης…

6 hours ago

Κρήτη και Νότιο Αιγαίο δίνουν πάνω από το 50% των τουριστικών εισπράξεων

Το 53% των συνολικών εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού το 2023 προήλθε από τις Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου…

7 hours ago

Συρία: Κούρδοι αξιωματούχοι προσέγγισαν το Ισραήλ με στόχο τη δημιουργία «καναλιού» επικοινωνίας

Οι Σύροι Κούρδοι αξιωματούχοι προσέγγισαν το Ισραήλ για να δημιουργήσουν ένα κανάλι επικοινωνίας, όπως μεταδίδουν…

7 hours ago

Ο «άστεγος Ζευς» με περιουσία 50 εκατομμύρια ευρώ

Το όνομά του είναι Ιλιάν Τομπιανά, αλλά στο διαδίκτυο  είναι πιο πολύ γνωστός ως «Ζευς»,…

7 hours ago

Έλον Μασκ: Στα σκαριά συζήτηση με την επικεφαλής του AfD

Ο Έλον Μασκ φέρεται να σχεδιάζει συζήτηση με την επικεφαλής του AfD, Αλίς Βάιντελ, όπως δήλωσε τουλάχιστον…

7 hours ago

This website uses cookies.