Για συμφωνία για επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και αποδοχή προνομοθέτησης μεταρρυθμίσεων, χωρίς «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, μετά από μία συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην συνάντηση που προηγήθηκε του Eurogroup ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι, Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) μαζί με τους δύο Ελληνες υπουργούς, συμφώνησαν ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, καθώς η ελληνική πλευρά δέχτηκε πλέον την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ύψος και το είδος των μέτρων αναμένεται να συζητηθεί και αποφασιστεί στην Αθήνα. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αποδέχτηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων από τον Ιανουάριο του 2019, με τον όρο να μην επιτείνουν τη λιτότητα. Όπως αναφέρεται, η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης, αναφέρεται ως πολύ είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.