12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Συμφωνική ορχήστρα νέων από την Αυστρία στην ΟΑΚ

Ημερομηνία:

Από 24 Σεπτεμβρίου μέχρι 1 Οκτωβρίου 2011 η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) φιλοξένησε 50 περίπου μέλη της διεθνώς γνωστής συμφωνικής ορχήστρας νέων από την περιοχή Dornbirn της Αυστρίας. Πρόκειται για νέους και νέες 15 – 20 ετών, που σπουδάζουν μουσική. Η ορχήστρα έρχεται στην ΟΑΚ για τέταρτη φορά, μαζί με τον μαέστρο και διευθυντή της Guntram Simma.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην ΟΑΚ μαθητές και μαθήτριες από σχολεία του Κολυμπαρίου και των Χανίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είχαν τη μορφή συναυλίας. Παρουσιάσθηκαν στους μαθητές οι ομάδες των οργάνων, η λειτουργία τους, ο ρόλος του μαέστρου κ.λπ.

Ο Γεν. Διευθυντής της ΟΑΚ Κων/νος Κενανίδης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο της μουσικής παιδείας, ως μέρος της γενικότερης αισθητικής παιδείας στη διαμόρφωση ταυτότητας των νέων. Επίσης τόνισε στα μέλη της συμφωνικής ορχήστρας τη δύναμη της μουσικής στη διαμόρφωση των συναισθημάτων του μουσικού αλλά και του ακροατή. Ενώ στο τέλος συνεχάρη τους νέους μουσικούς για την πειθαρχία και την αφοσίωσή τους στον ταλαντούχο μαέστρο τους, καθώς και για την εξαιρετική ερμηνεία και απόδοση των μουσικών έργων που εκτέλεσαν.

Επίσης ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Κολυμπαρίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το παραπάνω πρόγραμμα, το οποίο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα παιδιά και ευχαρίστησε θερμά την ΟΑΚ και τον Guntram Simma για τη διοργάνωσή του. Επεσήμανε ότι θα έπρεπε όλα τα σχολεία των Χανίων να είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τέτοια προγράμματα. Κάλεσε δε τους αρμόδιους του τόπου να συνεργαστούν με το Ίδρυμα ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό σε ευρύτερο επίπεδο και αν είναι δυνατόν και σε ετήσια βάση.

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, δόθηκε στο αμφιθέατρο της ΟΑΚ δωρεάν συναυλία για το κοινό με έργα των G. Rossini, G. Verdi, Josef Strauß και άλλων. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.

Πριν την αναχώρησή τους από την Ακαδημία, τα μέλη της Ορχήστρας είχαν την ευκαιρία να επιστεφτούν το Μουσείο Κρητικών Βότανων «Jacques Zaffran” του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας και ενημερώθηκαν για τα εκθέματα και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος γενικά. Στη διάρκεια της επίσκεψής τους στον Βοτανικό Κήπο του Μουσείου, θαύμασαν τα όμορφα άνθη των κυκλάμινων που δίνουν απίστευτο χρώμα ελπίδας στους γκρίζους τόνους του φθινοπώρου.

Για την επιτυχία του παραπάνω προγράμματος αποτελεσματική υπήρξε η συμβολή των επιστημονικών συνεργατών της ΟΑΚ Εμμανουέλας Λαρεντζάκη και Λουκά Ανδριανού καθώς και του πρώην συνεργάτη της (συνταξιούχου πλέον) Άλεξ.Σπένγκλερ.

Σημειώνεται ότι το Μουσείο Κρητικών Βότανων της ΟΑΚ και ο Βοτανικός Κήπος του είναι ανοικτά καθημερινά για το κοινό και διοργανώνονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία. Στα προγράμματα αυτά τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία και τα πλούτη της χλωρίδας της Κρήτης βιώνοντας την επαφή τους με τα φυτά και το φυσικό περιβάλλον. Έτσι η επίσκεψη κάθε σχολείου ολοκληρώνεται με τη φύτευση κρητικών βοτάνων στον κήπο και με την παρακολούθηση εκπαιδευτικής ταινίας με θέμα «Φυτά της Κρήτης και η προστασία τους». Όποια σχολεία ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο, Λουκάς Ανδριανός ή με τη γραμματεία της ΟΑΚ στο τηλέφωνο: 28240 22500, φαξ: 28240 22060 ή e-mail: oac@otenet.gr.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...