Συνάντηση Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΔΚ με τους Βουλευτές Χανίων

Υπόμνημα Προέδρου ΤΕΕ/ΤΔΚ κ. Ιωάννη Στρογγυλού

Κύριοι βουλευτές,

όπως γνωρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ιδρύθηκε  το 1926. Έχει σκοπό την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με τις ειδικότητες των μελών του, της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίηση τους για την αυτοδύναμη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας αλλά και του πολίτη, καθώς και Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών στην Ελλάδα Το τρίπτυχο της δραστηριοποίησής μας είναι «Επάγγελμα-Επιστήμη–Ανάπτυξη». Η προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε όσο το δυνατό καλύτερα στον τριπλό αυτό μας στόχο, σηματοδοτεί κάθε μας προσπάθεια.

Στα πλαίσια αυτά, το ΤΕΕ εκτός των άλλων:

  • μελετά με δική του πρωτοβουλία ή έπειτα από ανάθεση ή σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς ή κοινωνικούς φορείς οποιοδήποτε σχετικό επιστημονικό, τεχνικό ή αναπτυξιακό θέμα ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο.
  • συλλέγει στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το τεχνικό δυναμικό, την τεχνική, επιστημονική, κατασκευαστική και σχετική βιομηχανική δραστηριότητα, τα τεχνικά υλικά, τον εξοπλισμό και την τεχνολογία, καταρτίζει στατιστικές και παρέχει πληροφορίες προς τις αρμόδιες αρχές ή άλλους φορείς.
  • συμβάλει στην εκπόνηση προγραμμάτων τεχνικής παιδείας, στην ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, προγραμματισμό και διάρθρωση του τεχνικού δυναμικού σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της Χώρας.
  • ενημερώνει την κοινή γνώμη με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, εκδόσεις ή με άλλο πρόσφορο τρόπο για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητας του, εκλαϊκεύοντας και βοηθώντας στην ευρύτερη κατανόηση των σχετικών θεμάτων και προβλημάτων.
  • παρέχει την συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την βελτίωση της ποιότητας ζωής,  την προστασία του περιβάλλοντος, εκπονεί μόνο ή σε συνεργασία με άλλους φορείς σχετικές μελέτες και έρευνες, σχέδια προδιαγραφών, κανονισμών, συμβάσεων έργων και μελετών.
  • έχει άμεσες σχέσεις με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με το αντικείμενο του, οργανώνει συνέδρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις για την προώθηση των σκοπών του
    • προωθεί και προστατεύει τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών του, φροντίζει για την απασχόληση, την προαγωγή και προστασία του κύρους των μηχανικών, την επιστημονική πρόοδο, ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους.
    • διενεργεί πραγματογνωμοσύνες με θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και αφορούν θέματα  τεχνικής δραστηριότητας όπως οικοδομικά, μηχανολογικά, διαφορές κράτους πολιτών, ή πολιτών μεταξύ τους κλπ.

Το ΤΕΕ σε σχέση με τα μέλη του:

  • διενεργεί τις εξετάσεις και χορηγεί τις άδειες άσκησης επαγγέλματος των Μηχανικών.
  • τηρεί τα  μητρώα των Μηχανικών και επώνυμων τεχνικών γραφείων και επιχειρήσεων.
  • μεριμνά για την είσπραξη των αμοιβών τους.
  • φροντίζει για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση, την προαγωγή και προστασία του κύρους των μελών του, την επιστημονική πρόοδο, ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση τους.
  • ενισχύει τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης των μηχανικών σε δραστηριότητες σχετικές με τους σκοπούς του.
  • μελετά νέες μορφές επαγγελματικής οργάνωσης και εργασίας των μελών του.
  • Ασκεί σ’ αυτά πειθαρχική εξουσία όπως ειδικότερα ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του ιδρυτικού του νόμου.

Αντίστοιχα, το ΤΕΕ/ΤΔΚ αποτελεί την έκφραση του ΤΕΕ στην Δυτική Κρήτη και στα πλαίσια του ρόλου αυτού προσπαθεί:

  • Να προστατεύσει, κατοχυρώσει και διευρύνει την παρουσία του στην τοπική κοινωνία, ενισχύοντας την αυτοτέλειά, την ανεξαρτησία και το ήδη κατοχυρωμένο ήθος του
  • Να είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας και του Πολίτη μέσα από ουσιαστικές και συλλογικές διαδικασίες
  • Να προβάλλει την επιδιωκόμενη ανάπτυξη σε επίπεδο Δυτικής Κρήτης μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις, συμμετέχοντας σε κοινές διεπιστημονικές προτάσεις, συνεργαζόμενο με κάθε τοπικό φορέα
  • Να διευρύνει την ήδη κατακτημένη δημοκρατική του λειτουργία, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των μηχανικών στην καθημερινή δράση του
  • Να έλθει πιο κοντά στο νέο μηχανικό και στα γενικά και ειδικά του προβλήματα
  • Να προστατεύσει αποτελεσματικά, με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και να διευρύνει το ρόλο του μηχανικού στην παραγωγική διαδικασία
  • Να παρεμβαίνει στη λύση των προβλημάτων και να αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων
  • Να διευρύνει το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος αποτρέποντας κατά το δυνατόν την υποβάθμιση και ερευνώντας της ουσία των προβλημάτων, να δίνει ταυτόχρονα και ουσιαστικές λύσεις σε αυτά.
    • Τις παραπάνω θέσεις του να τις προβάλλει προς τα έξω, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία ενημερωμένου και ενεργού πολίτη.

Το τρίπτυχο της δραστηριοποίησής μας είναι «Επάγγελμα-Επιστήμη–Ανάπτυξη» και συνεπώς ο ρόλος του ΤΕΕ είναι κοινωνικός και επιστημονικός. Οι ρόλοι αυτοί δεν ιεραρχούνται, είναι παράλληλοι, αλληλοεξαρτώμενοι και αλληλοϋποστηριζόμενοι. Ανάλογα με τις ειδικές συγκυρίες ενισχύονται και προβάλλονται με σχετική προτεραιότητα.

Κύριοι βουλευτές,

Οι μηχανικοί, όπως όλοι οι Έλληνες, βιώνουμε έντονα την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Είναι πασίδηλο ότι η κρίση προέκυψε ως αποτέλεσμα λάθος πολιτικών, ενός στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου και βαθιά ριζωμένων νοοτροπιών  και πρακτικών.

Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ουσιαστικά καταργούν το ΤΕΕ και οδηγούν τους μηχανικούς σε πλήρη απόγνωση. Έχουν επιβληθεί άγριες περικοπές στους μισθωτούς μηχανικούς, εντείνεται η πρωτοφανής ύφεση στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών (που πλήττουν καθοριστικά τις τεχνικές εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς),  αυξήθηκαν οι ήδη εξαιρετικά υψηλές εισφορές  ασφάλισης στο Ταμείο μας (και μάλιστα αναδρομικά) με παράλληλη ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ κι ενώ είχε προηγηθεί η απώλεια άνω των 2δις € από το κούρεμα των αποθεματικών του ταμείου μας.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο αύξησης της υποαπασχόλησης και μεγάλης κλιμάκωσης της ανεργίας στον κλάδο μας. χαρακτηριστικό είναι ότι παραπάνω από το 1/3 των μελών μας αδυνατούν να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές, πόσο μάλλον τις αυξημένες. Και μάλιστα όταν είναι  γνωστό ότι οι προαναφερθείσες αυξήσεις δεν σχετίζονται με την βιωσιμότητα του Ταμείου αλλά προορίζονται για κάλυψη ελλειμμάτων του Κρατικού προϋπολογισμού.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων των μηχανικών/ τεχνικών, η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών στις μελέτες των έργων και οι επερχόμενες φορολογικές ρυθμίσεις – σοκ (κατάργηση αφορολόγητου, υπερβολικός συντελεστής φορολόγησης κ.λ.π).

Αναμφίβολα η κρίση υπαγορεύει βαθιές αλλαγές. Απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό και όχι απλά εισπρακτική διαχείριση. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την χώρα να εγκαταλείψουμε οριστικά τα λάθη και τις αγκυλώσεις του χθες και να σχεδιάσουμε το αύριο. Τα εισπρακτικά μέτρα από μόνα τους δεν είναι λύση. Η μείωση των μισθών, η  μείωση των αποδοχών της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών, και μάλιστα μόνο αυτές,  δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη «χαμένη δυνατότητα» της υποτίμησης του νομίσματος. Αντίθετα οδηγούν αποδεδειγμένα σε μεγαλύτερη συμπίεση της οικονομικής δραστηριότητας και  σε συρρίκνωση εντέλει των κρατικών εσόδων. Η κατάργηση, ουσιαστικά, φορέων όπως το ΤΕΕ, μέσω της απώλειας των πόρων του, οι οποίοι δεν βαρύνουν ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Να  τονίσουμε εδώ ότι τα πάγια έξοδα του ΤΕΕ, που περιλαμβάνουν τη μισθοδοσία 260 Υπαλλήλων σε όλη τη Χώρα (6.000.000,00 €), τα ενοίκια και τις αναγκαίες συνδέσεις για τη λειτουργία του, ανέρχονται στα 16.500.000,00 € και δεν μπορούν στοιχειωδώς να καλυφθούν χωρίς αναπλήρωση των καταργημένων πόρων.

Ο μόνος δρόμος που εγγυάται την έξοδο από την κρίση περνά μέσα από μια μακροχρόνια και δομική στρατηγική με τη συμμετοχή φορέων όπως το ΤΕΕ αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, που θα προσδιορίζει στόχους ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς της εθνικής οικονομίας, στα πλαίσια του  διεθνούς  ανταγωνισμού. Σ’ αυτή την προσπάθεια, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μπορεί και πρέπει να γίνει κύρια δύναμη ανάταξης. Τα περιθώρια δράσης είναι τεράστια. Η Ελλάδα είναι τελευταία στις χώρες του ΟΟΣΑ σε εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αξιοποίησης της καινοτομίας και της έρευνας. Είναι πρώτη στις χώρες της ΕΕ στην ανεργία των νέων επιστημόνων. Η αξιοποίηση της γνώσης και των ικανοτήτων των ελλήνων επιστημόνων, σημαίνει περισσότερες, καλύτερες, πιο ασφαλείς  θέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Η αντιμετώπιση των μηχανικών είναι ενδεικτική της παθογένειας. Οι έλληνες διπλωματούχοι μηχανικοί είναι τριπλάσιοι από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Αποτελούν το 2% του ενεργού πληθυσμού. Υπηρετούν την ανάπτυξη, την τροφοδοτούν και τρέφονται από αυτήν. Έχουν σπουδάσει με δαπάνες του κράτους και των οικογενειών τους. Σήμερα αντιμετωπίζουν έντονα το φάσμα της ανεργίας, δίχως καν να μπορούν να υποστηριχτούν από προγράμματα του ΟΑΕΔ παρότι πληρώνουν εισφορά προς αυτόν.

Κυρίως όμως οι πρόσφατες ρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό  εκτός από άδικες και ατελέσφορές, οδηγούν τον κλάδο σε αφανισμό.

Σε συνδυασμό με την κατάργηση των πόρων του ΤΕΕ και εντέλει την αναστολή λειτουργίας του, μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να έχουμε.

Θεωρούμε δίκαια και απολύτως αναγκαία τα βασικά αιτήματα των μηχανικών που αφορούν:

–          Στην συνέχιση λειτουργίας του ΤΕΕ, ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας με την αναπλήρωση των πόρων που   καταργήθηκαν και προέκυπταν από τα Ιδιωτικά και Δημοσία Έργα και Μελέτες, δίχως επιβάρυνση του προϋπολογισμού

–          Στο πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών με άμεση ανάκληση της απόφασης για  αύξησή  τους με σχετική νομοθετική ρύθμιση

–          Στην Ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών

–          Στην εξασφάλιση της έννοιας του άνεργου μηχανικού με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές παροχές, που προς το παρόν δεν υφίσταται

–          Στην διεκδίκηση της απεμπλοκής των αποθεματικών του ΕΤΑΑ και του ΤΕΕ από την ΤτΕ και κάλυψη από την Πολιτεία των απωλειών του αποθεματικού

–          Στην άρση της άδικης ένταξης του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ και διατήρηση της σημερινής Νομικής μορφής.

–          Στη διεκδίκηση της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας των μηχανικών/τεχνικών του ιδιωτικού τομέα.

Επιτέλους, στον αντίποδα των αναποτελεσματικών μέτρων που επιτείνουν την ύφεση, ως ΤΕΕ/ΤΔΚ, στηρίζουμε και διεκδικούμε την αξιοποίηση κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας, τοπικά και εθνικά, ως τον μοναδικό τρόπο εξυγίανσης και εξορθολογισμού.

Κύριοι Βουλευτές,

Η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή, αρκεί να ενισχυθεί με τρόπο σοβαρό και συστηματικό η απασχόληση, η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Για τους μηχανικούς, οι δυνατότητες άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι τεράστιες. Αφορούν ή σχετίζονται άμεσα με αναγκαίες δράσεις όπως:

– Ενίσχυση και αναδιάταξη του ΠΔΕ.

– Παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κτίρια, (εξοικονόμηση ενέργειας, ασφάλειας, λειτουργικότητας), με ελάχιστο κόστος για το κράτος.

– Ανατροπές στο ΕΣΠΑ σε ότι αφορά τις διαδικασίες, τη γραφειοκρατία, τον έλεγχο, τις τεχνικές υπηρεσίες, την ύπαρξη ωρίμων μελετών, την παραγωγή έργων που θα ανατροφοδοτούν την οικονομία.

-Στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα

– Εκπόνηση από κάθε δημόσια αρχή προκαταρκτικών μελετών για τα έργα που θέλει να προωθήσει. Δημιουργία φακέλου για κάθε έργο.

-Ολοκλήρωση των μελετών για όσα έργα αποδεικνύεται ότι καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό, και εξασφαλίζονται πόροι.

– Εισαγωγή νέων τεχνολογιών, καινοτομικών λύσεων, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η διαχείριση των αποβλήτων, η πρόληψη και ο  έλεγχος της  ατμοσφαιρικής  ρύπανσης, η ανακύκλωση.

– Έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.

– Επιτάχυνση του πολεοδομικού  σχεδιασμού.

– Έργα αναπλάσεων των πόλεων.

– Επιτάχυνση του Κτηματολογίου και της σύνταξης δασικών χαρτών με την αξιοποίηση των ήδη δεσμευμένων πόρων.

– Υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων πνοής στην περιφέρεια, στα πλαίσια ενός συνολικού εθνικού σχεδιασμού.

Ο τομέας της οικοδομής, και γενικότερα της κατασκευαστικής δραστηριότητας πρέπει να ενισχύεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Το διαπιστώνουμε ως πολιτική στις αναπτυγμένες χώρες που δεν είχαν στηριχθεί, όπως η Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια, στην κατασκευή. Η οικοδομή δημιουργεί ένταση εργασίας καθώς παράγει για κάθε μία θέση στις κυρίως οικοδομικές εργασίες δυο παράπλευρες, συμβάλλει στη γρήγορη ανακύκλωση του χρήματος στην πραγματική οικονομία, παράγει εσωτερική στο σύνολο της προστιθέμενη αξία και ενισχύει το πιο δυναμικό τμήμα της ελληνικής βιομηχανίας.

Για το σχεδιασμό στο χώρο, απαιτείται να θεσμοθετηθούν παντού χρήσεις γης ώστε να απαλλαγούμε από την ντροπή της «εκτός σχεδιασμού» περιοχής, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πολεοδόμησης, να προχωρήσουμε στην απλοποίηση και την αποσαφήνιση της νομοθεσίας και να αντιμετωπισθεί η αυθαίρετη δόμηση στα πλαίσια που επιβάλει το Σύνταγμα και υπέρ της περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε τοπικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την χώρα μας, κάθε στόχος πρέπει να είναι επιτεύξιμος, μετρήσιμος, επαληθεύσιμος, φιλόδοξος, και δεσμευτικός προκειμένου να είναι αξιόπιστος. Τέλος είναι αναγκαία μια συνολική και αποτελεσματικότερη διαχείριση και χρήση των υδατικών πόρων.

Η στροφή σε μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και τόνωσης της απασχόλησης σε μια πληθώρα αντικειμένων όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η πρόληψη και ο  έλεγχος της  ατμοσφαιρικής  ρύπανσης, η ανακύκλωση, η ενέργεια, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, η  ανάπλαση των αστικών περιοχών, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ο οικοτουρισμός, οι καθαρές τεχνολογίες, οι μεταφορές, οι καινοτόμοι τρόποι παραγωγής και παροχής υπηρεσιών και η ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Για τη βιομηχανία, με την ευρεία έννοια της, καλούμαστε να μεταβούμε από τη βιομηχανία χαμηλού κόστους στην υψηλή εξειδίκευση, όπως ταιριάζει στο ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Να αξιοποιηθεί επιτέλους η γνώση και τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας και να ενσωματωθούν οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ιδιαίτερα στις ΜΜΕ. Να αναδιοργανωθεί το οργανωτικό και τεχνολογικό πλαίσιο με βάση το οποίο αξιοποιείται η εργασία, ώστε να καλύψουμε την υστέρησή μας που δεν αφορά την ανταγωνιστικότητα ανά εργαζόμενο, αλλά την ανταγωνιστικότητα ανά ώρα εργασίας. Να αξιοποιηθεί η ανάπτυξη με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά ως μοχλός παραγωγής εγχώριας προστιθέμενης αξίας και διεύρυνσης της απασχόλησης.

Απέναντι στην κρίση, οι μηχανικοί δίνουμε δυναμικό, διεκδικητικό, υπεύθυνο παρόν. Έχουμε τα εργαλεία για να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Για να διασφαλίσουμε μια καλύτερη μέρα για τον τόπο και τον κλάδο μας. Θα ασκήσουμε κάθε πίεση ώστε να μη χαθεί η μοναδική ευκαιρία για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Για όλα τα παραπάνω, γνωρίζετε πολύ καλά το ρόλο που διαδραματίζει το ΤΕΕ και καλείστε, ως εκπρόσωποι στο ελληνικό κοινοβούλιο να αποφασίσετε εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί το ΤΕΕ ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης και θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας και του πολίτη, με βάση το τρίπτυχο, ανάπτυξη, επιστήμη, επάγγελμα. Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι στη διάθεση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αποφασίσει εάν επιθυμεί τη συνέχιση της υπόστασης του ΤΕΕ  ή την παύση λειτουργίας του μιας και δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει, στοιχειωδώς, στις λειτουργίες που προκύπτουν από το ρόλο του. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη ανήκει στο Κυρίαρχο Σώμα της Βουλής.

Από μέρους μας, κουβαλάμε μια παράδοση που συντάσσει πάντα το σώμα των μηχανικών με την πρόοδο και την πραγματική ανάπτυξη. Δεν μας ταιριάζει, ούτε ατομικά, ούτε συλλογικά, η παραίτηση και ο ρόλος του παρατηρητή.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου (28/9) σε περιοχή του δήμου…

4 hours ago

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια της Γαύδου Σε νέο περιστατικό διακίνησης…

4 hours ago

Εφικτή η εκκίνηση πάνω από τα 8 ευρώ για το πρώτο ελαιόλαδο – Θετικά μηνύματα για αύξηση της παραγωγής στην Κρήτη

Σε ό,τι αφορά την επιτραπέζια ελιά, όπως εκτιμάται, μεγάλο ποσοστό πρόκειται να καταλήξει στα ελαιοτριβεία,…

4 hours ago

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση πληρωμή…

4 hours ago

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Την ώρα των βασανιστηρίων φορούσε χειροπέδες, λέει στο in η δικηγόρος της οικογένειας

Εν μέσω αντιδράσεων για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου, η έρευνα για…

4 hours ago

Ουραγός η Ελλάδα στην ποιότητα εργασίας – Είμαστε οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι της Ευρώπης

Μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται για τη μείωση της ανεργίας, υποσχόμενη «πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας»,…

4 hours ago

This website uses cookies.