Την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των επιτροπών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Τη συνεδρίαση συντόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Juan Fernando Lopez Aguilar και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε τα εξής:
«Κλείνοντας τη σημερινή μας συνάντηση, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, τις χρήσιμες επισημάνσεις σας και τη συμβολή σας στο διάλογο που ξεκίνησε στην Αθήνα στη συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου και συνεχίστηκε πιο εστιασμένος στο μέλλον του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το πρόγραμμα της Στοκχόλμης την τελευταία πενταετία, εισήγαγε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, χτίζοντας στις βάσεις που έθεσαν τα προηγούμενα προγράμματα του Τάμπερε και της Χάγης, και επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όλες οι προηγούμενες Προεδρίες σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που με τη θέση σε ισχύ της συνθήκης της Λισαβόνας είναι πλέον συννομοθέτης, εργάστηκαν για την επιτυχία του προγράμματος της Στοκχόλμης.
Η ελληνική προεδρία συμπίπτει χρονικά με τη λήξη της πενταετίας. Υπό την έννοια αυτή η ευθύνη είναι διπλή, καθώς καλείται να προωθήσει περαιτέρω και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις επί σημαντικότατων νομοθετικών πράξεων, αλλά και να συνθέσει τις διαφορετικές οπτικές των κρατών μελών της Ένωσης για τον καθορισμό των νέων στόχων στο χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, υπό τη μορφή πλέον κατευθυντηρίων γραμμών που θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν κατά το Συμβούλιο του Ιουνίου.
Πράγματι, σημαντικά επιτεύγματα έχουν σημειωθεί τόσο στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων όσο και στον τομέα της δικαιοσύνης. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω: επί των προτάσεων οδηγίας για τους όρους εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδο-επιχειρησιακής μεταθέσεως (ICTs), για την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από την παραχάραξη και την κιβδηλεία μέσω του ποινικού δικαίου, και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2000/383/ΔΕΥ του Συμβουλίου, όπως επίσης επί των Προτάσεων Κανονισμού για τη θέσπιση ευρωπαϊκής διαταγής διατήρησης λογαριασμού με σκοπό τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ανάκτησης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου με Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προσβλέπουμε στην υπερψήφιση τους από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο. Επί της προτάσεως Κανονισμού σχετικώς με θέσπιση κανόνων για την επιτήρηση εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων στο πλαίσιο επιχειρησιακής συνεργασίας, που συντονίζεται από Ευρωπαϊκό Οργανισμό για διαχείριση επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Και εδώ έχει επίσης επιτευχθεί συμφωνία και αναμένουμε την υπερψήφιση της τον Απρίλιο. Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα για την Ένωση σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική διαχείριση συνόρων σε θαλάσσια εξωτερικά σύνορα κρατών μελών.
Τέλος, επί του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων και της Πρότασης οδηγίας για την προστασία φυσικών προσώπων έναντι επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για σκοπούς πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, και για ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων αυτών, που συζητήσαμε σήμερα διεξοδικώς, η ελληνική Προεδρία έχει, κατά κοινή ομολογία, καταφέρει να αναζωογονήσει τις διαβουλεύσεις εντός του Συμβουλίου και να σημειώσει αξιόλογη πρόοδο επί ορισμένων πτυχών τους.
Αναφορικά τώρα με την επόμενη του προγράμματος της Στοκχόλμης ημέρα αποτελεί κοινή πεποίθηση θεωρώ ότι ανάγκη είναι πλέον να εστιάσουμε στην ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των εργαλείων που έχουμε διαμορφώσει. Οι απαντήσεις στις κοινές προκλήσεις θα πρέπει να δίδονται επί της βάσης των αρχών της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, αλλά και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Παράλληλα, θα πρέπει να επαγρυπνούμε για την ισορροπία ανάμεσα στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών , χωρίς να θίγεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρχών και αξιών που διέπουν την πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης.
Ο χώρος της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης είναι ένας χώρος όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει με σταθερά βήματα. Μένει να αποδείξουμε ότι σε συνθήκες λιγότερο ευνοϊκές του παρελθόντος και υπό την πίεση των φωνών αμφισβήτησης υπάρχει η πολιτική βούληση να περάσουμε στην ουσιαστική εφαρμογή της νομοθεσίας με έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε πρακτικό πλέον επίπεδο».
Με βαριές εκφράσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολίασε τη διαγραφή του από τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Κατηγορεί…
Η Κέλλυ Καμπάκη, η μητέρα της Εμμας Καρυωτάκη που σκοτώθηκε από παράσυρση αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη πριν δύο χρόνια, ξέσπασε…
Τον ανασχεδιασμό και αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας προωθεί με ταχείς ρυθμούς το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με…
Μια απίστευτη ιστορία... διάσωσης που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, σε περιοχή δυτικά της πόλης…
Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε μια δημοσίευση της Κομισιόν, ενός χάρτη που απεικονίζει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της…
Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τις «βόμβες» του πρώην πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της…
This website uses cookies.