Συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί και η «διάλυση της ευρωζώνης» κατά το CEBR

Στις 9 Ιανουαρίου θα συναντηθούν στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ώστε να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις με αφορμή τις ευρωπαϊκές συζητήσεις που θα διεξαχθούν στα τέλη του μήνα.

Την ίδια στιγμή, η αμφιβολία για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, που χθες συμπλήρωσε τα 10 χρόνια ζωής, εντείνεται, με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) να προβλέπει πως το «2012 θα είναι η χρονιά που το ευρώ θα αρχίσει να διαλύεται».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Μέρκελ και Σαρκοζί αναμένεται να επεξεργαστούν τις προτάσεις που συμφωνήθηκαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για ένα νέο σύμφωνο μεγαλύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης.

Ενώ οι δύο ηγέτες προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους το μέλλον του ευρώ τίθεται εν αμφιβόλω και οι αρνητικές προβλέψεις πληθαίνουν. Το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) με έδρα το Λονδίνο προβλέπει πως «το 2012 θα είναι η χρονιά που το ευρώ θα αρχίσει να διαλύεται», ενώ επισημαίνει ότι κατά 99% το ευρώ δεν θα επιζήσει μέσα στα επόμενα 10 έτη.

Σχετικά με την Ελλάδα τονίζει ότι «η αποχώρησή της από την ευρωζώνη είναι «σχεδόν βέβαιη» και σημειώνει πως τον ίδιο δρόμο είναι πιθανόν να ακολουθήσει και η Ιταλία.

Το CEBR προβλέπει ακόμα πως πολλές γαλλικές και γερμανικές τράπεζες θα αναζητήσουν το επόμενο διάστημα την κρατική στήριξη, ενώ δεν αποκλείει ακόμα και την κρατικοποίησή τους. «Πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα βυθιστούν στην κρίση», τονίζει.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του think tank, Ντάγκλας ΜακΓουίλλιαμς, «το σενάριο της διάλυσης του ευρώ δεν είναι τελειωτικό, προβλέπουμε πιθανότητες περίπου 60%, αλλά η πρόβλεψή μας είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον μια χώρα (και πιθανότατα περισσότερες) θα αποχωρήσουν». Η απουσία οικονομικής ανάπτυξης ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στο κρατικά χρέη «είναι το πιο πιθανό πράγμα που θα κάνει το ευρώ να καταρρεύσει, τώρα είναι αρκετά σίγουρο ότι αυτό θα γίνει», επισήμανε.

Από την πλευρά του, το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ζοζέ Μανουέλ Γκονζάλεζ-Παράμο δηλώνει βέβαιος πως το ευρώ είναι εδώ για να μείνει, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται εμπιστοσύνη στο κοινοτικό νόμισμα ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της ευρωζώνης.

«Το ευρώ δεν είναι οικονομικό πείραμα, είναι πολλά περισσότερα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune «Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ», πρόσθεσε.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Προσωρινή φιλοξενία στην Αγυιά για τους μετανάστες που βρέθηκαν στη Γαύδο

Σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται οι 22 Σουδανοί μετανάστες που εντοπίστηκαν…

22 mins ago

Από το Σπολέτο της Ιταλίας στα Χανιά για… εκπαίδευση!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα ευρωπαϊκό έργο “PON code: 10.6.6B-FSEPON-UM-2024-3, CUP: J34D24000320007” από το…

24 mins ago

Αθώος λόγω αμφιβολιών ο Γ. Παπαντωνίου

Aθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τα εξοπλιστικά των…

25 mins ago

Χανιά: Ομόφωνα ένοχος και στο Εφετείο ο οδηγός που οδηγούσε μεθυσμένος και σκότωσε 45χρονη

Σε 6 έτη φυλάκισης καταδικάστηκε από το Εφετείο, όπως και στην πρωτόδικη απόφαση, ο 50χρονος…

25 mins ago

Οι θιασώτες της κρυπτοοικονομίας ονειρεύονται τη δημιουργία «δικτυακών χωρών» που θα αντικαταστήσουν τα έθνη – κράτη

Υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν για τις πολιτικές αναταράξεις που μπορεί να προκύψουν από τις αμερικάνικες προεδρικές…

27 mins ago

Στις 30 Σεπτεμβρίου οι εκλογές των εμπόρων της Κρήτης – Δείτε τα ονόματα των υποψηφίων

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, για την ανάδειξη νέου…

28 mins ago

This website uses cookies.