Τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στο έργο του ιεραποστολικού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής μετέφερε προς τον Πατριάρχη Θεόδωρο, ο Δημήτρης Πλευράκης, Α. Γενικός της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, σε μία συνάντηση με έντονο «άρωμα Κρήτης», αφού βρέθηκαν «Κρητικός με Κρητικό».
Ο κ. Πλευράκης, που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις του Ελληνισμού στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έγινε θερμά δεκτός από τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής στην αχανή ήπειρο.
Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Πλευράκης ενημέρωσε τον Μακαριότατο για τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και τα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία και τον ρόλο που παίζει η εκκλησία ως «Κιβωτός του Ελληνισμού».
Παράλληλα, εξετάσθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στον εκπαιδευτικό τομέα με την εμπλοκή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μέσω της αξιοποίησης του κτηρίου της πρώην Αβερωφείου Σχολής ή και της Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας».
Ο κ. Δημήτρης Πλευράκης καθώς και ο ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού, Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής Γιώργος Φλωρεντής, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή και ως Αλεξανδρινός στην καταγωγή, έγιναν δεκτοί και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και την Κοινοτική Επιτροπή, παρουσία και του κ. Στέφανου Ταμβάκη, τέως Προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.
Συζητήθηκε το Έτος Καζαντζάκη 2017, του οποίου το συντονισμό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει αναλάβει ο κ. Πλευράκης, καθώς και η διοργάνωση σχετικών δράσεων στην Αίγυπτο, αγαπημένο τόπο προορισμού του Κρητικού συγγραφέα, αφού μάλιστα στην πολυαναμενόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, έχουν γίνει γυρίσματα στη Μονή του Σινά, όπου το ρόλο του ηγουμένου έχει ο Στάθης Ψάλτης. Κατά την επίσκεψη του κ. Δημήτρη Πλευράκη στη Μοντέρνα Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας προτάθηκε να γίνει εκεί ειδική εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη.
Μπήκαν οι βάσεις για εκδηλώσεις, που θα φέρουν κοντύτερα τον Ελληνικό πολιτισμό στην Αιγυπτιακή κοινωνία, όπως η διοργάνωση ιστορικού και αρχαιολογικού συνεδρίου για τις σχέσεις των δύο χωρών από την εποχή των Μινωϊτών, το Σεπτέμβριο του 2017 από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σε όλες τις συναντήσεις αναδύθηκε ο ρόλος γέφυρας, τον οποίο παίζουν οι Έλληνες της Αιγύπτου, βασιζόμενοι στην ιστορική και πολιτιστική παράδοση της Αλεξάνδρειας. Επιβεβαιώθηκε επίσης η τριγωνική συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου με σκοπό την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την Κρήτη, η οποία πάντα είχε σχέσεις με την Αίγυπτο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Κρητικοί διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη του Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού και μάλιστα οι μισοί Πατριάρχες Αλεξανδρείας ήταν Κρητικοί, όπως ο Κύριλλος Λούκαρις ή «Κύριλλος ο Κρης». Την παράδοση συνεχίζει επάξια ο τωρινός Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.