Από 4 έως και 7 Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης η δεύτερη συνάντηση διεθνούς ομάδας εργασίας με θέμα την «Ποιότητα στην Ορθόδοξη Θεολογική Εκπαίδευση». Η συνάντηση αυτή συγχρηματοδοτήθηκε και συνδιοργανώθηκε από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και το Ορθόδοξο Σεμινάριο του Joensuu της Φινλανδίας.
Με δεδομένες τις αυξημένες εκπαιδευτικές απαιτήσεις παγκοσμίως, η ομάδα των ειδικών έθεσε ως βασικό της στόχο τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου ρεαλιστικού στρατηγικού πλάνου για τους φορείς της Ορθόδοξης θεολογικής εκπαίδευσης και την επεξεργασία των ποιοτικών κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν για την αξιολόγηση της ποιότητας του περιεχομένου του παρεχόμενου παιδαγωγικού έργου. Η ομάδα εργάζεται στην προοπτική της ίδρυσης ενός πανορθόδοξου οργανισμού πιστοποίησης και διασφάλισης της ποιότητας της Ορθόδοξης θεολογικής εκπαίδευσης.
Στη συνάντηση της Κρήτης, ειδικοί από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Φιλανδία και την Ελλάδα περιέγραψαν τη δομή του συστήματος της θεολογικής εκπαίδευσης στις χώρες τους, ανέλυσαν τις εκκρεμότητές του και εξέθεσαν σε αδρές γραμμές τις μελλοντικές προοπτικές του. Στη συνέχεια, η ομάδα εργασίας άρχισε να διαμορφώνει ένα πρώτο μοντέλο στρατηγικού πλάνου.
Λόγω της άρρηκτης σύνδεσης θεολογικής εκπαίδευσης και ποιμαντικής πράξης, η ομάδα ασχολήθηκε επί μακρόν με τον προσδιορισμό και της σκιαγράφηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που επιβάλλεται να απαρτίζουν το λεγόμενο «προφίλ του καλού ποιμένος». Η πνευματική ωριμότητα, η ισορροπία μεταξύ ακαδημαϊκής κατάρτισης και πρακτικών δεξιοτήτων καθώς και η ικανότητα ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων με τους ενορίτες, που θα συμβάλλουν μέγιστα στο σωτηριολογικό τους έργο, αναγνωρίστηκαν, μεταξύ άλλων, ως εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεις.
Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος συνάντησε τα μέλη της ομάδας εργασίας στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, καθώς και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, μοιράστηκαν με την ομάδα τις σκέψεις τους πάνω στο ζήτημα των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζουν οι κληρικοί σήμερα, αλλά και τους οραματισμούς τους για τις προοπτικές της θεολογικής εκπαίδευσης. Η ομάδα επισκέφθηκε τις Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων και Χρυσοπηγής και συζήτησε με τη γερόντισσα Θεοξένη για τη θεματική η οποία απασχόλησε τους ειδικούς.
Η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας και θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω επεξεργασία ενός στρατηγικού πλάνου για τους φορείς της θεολογικής εκπαίδευσης, στην περιγραφή του προφίλ ενός καλού ποιμένος και στη μελέτη της ρωσικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας.
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.