Συνάντηση με τον αρχηγό του “ΜΕΡΑ 25 – Συμμαχία για τη ρήξη” κ. Γιάνη Βαρουφάκη, είχαν χθες μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Συλλόγου Στήριξης Δανειοληπτών Κρήτης στην αίθουσα του Θεατρικού Σταθμού Ηρακλείου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Μαρής παρουσίασε τις απόψεις και τις θέσεις του συλλόγου, ζητώντας από τον κ. Βαρουφάκη τη στήριξη του κόμματός του ώστε να δοθεί πολιτική λύση – στο μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή πρόβλημα της Ελληνικής Κοινωνίας – που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ΜΕΡΑ 25 θέτει ως πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής του την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί στην Ελληνική κοινωνία το θέμα των κόκκινων δανείων. Το κόμμα του, όπως είπε, προτείνει την απομάκρυνση των funds από τα κόκκινα δάνεια και τη μεταφορά και διαχείρισή τους από μια δημόσια εταιρία που θα αγοράσει τα δάνεια στην τιμή που πουλήθηκαν στα funds.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συντονιστική επιτροπή του νεοσύστατου Συλλόγου Δανειοληπτών Κρήτης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με αρχηγούς κομμάτων και τοπικούς βουλευτές προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Στις θέσεις που παρουσιάζει στους πολιτικούς που συναντά η συντονιστική Επιτροπή αναφέρει:
- Δεν ζητούμε διαγραφή των χρεών και δεν επαιτούμε για «σεισάχθειες».
- Απαιτούμε δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών με τις τράπεζες και τα funds.
- Ζητούμε να σταματήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί μέχρι την εκλογή της επόμενης βουλής.
- Ζητούμε η πολιτεία να νομοθετήσει και να γίνεται γνωστό σε κάθε δανειολήπτη το ποσό με το οποίο πουλήθηκε το δάνειό του στα funds.
- Είναι δίκαιο και δημοκρατικό να έχει δικαίωμα ο δανειολήπτης -πριν από πλειστηριασμό- να αγοράσει ο ίδιος το δάνειό του.
- Οι δανειολήπτες να μπορούν να αγοράσουν τα δάνεια τους σε ποσοστό 10% έως 20% παραπάνω από την τιμή που πουλήθηκε στο fund.
Αν ο στόχος κάποιων δεν είναι οι περιούσιες και τα σπίτια των Ελλήνων να περάσουν σε ξένα χέρια και η αναδιανομή του πλούτου στη χωρά μας σε βάρος των πολλών και προς όφελος λίγων, η πρόταση αυτή είναι εφικτή, αφού εξυπηρετεί όλους τους εμπλεκόμενους.
Αφενός τους δανειολήπτες και αφετέρου τα funds που σε πολύ λίγο χρόνο θα έχουν κερδίσει μέχρι και 20% από τα χρήματα που έδωσαν για την απόκτηση των δάνειων, απόδοση αρκετά μεγάλη στη σημερινή παγκόσμια επενδυτική αγορά. Απ’ την άλλη, το εξίσου σημαντικό, είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα χρεωθεί τις εγγυήσεις που υπέγραψε ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.
- Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί για τους πολίτες του δημιουργώντας μια τράπεζα ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση επαναγοράς ενυπόθηκων δανείων και όχι μόνο, που αφορούν βιώσιμες επιχειρήσεις.
- Το κράτος να εγγυηθεί την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας και την ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών.
- Να ρυθμίζονται τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια και των οικονομικών δυνατοτήτων του δανειολήπτη
- Για ευάλωτα νοικοκυριά το κράτος να επιδοτεί τη δόση του δανείου.
- Να προστατευτεί από πλειστηριασμούς η παραγωγική, αγροτική και κτηνοτροφική γη που έχει υποθηκευτεί για αγροτικά, κτηνοτροφικά ή άλλα επιχειρηματικά δάνεια.
- Βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί και έχουν ολοκληρώσει εξωδικαστικό συμβιβασμό να μπορούν μέσω της τράπεζας ειδικού σκοπού να επαναγοράσουν το δάνειό τους.
- Στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο να μετατρέπονται σε ευρώ βάση της ισοτιμίας κατά την εκταμίευσή τους και να ρυθμίζονται και αυτά αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων των δανειοληπτών.
Ειδικά για την Κρήτη, όπου μεγάλο όγκο δανείων και υποθηκών κατέχουν οι δυο τοπικές τράπεζες, Παγκρήτια και Χανίων, η αντιμετώπιση των δανειοληπτών θα πρέπει να γίνει με άλλη αντίληψη από αυτή που οι δανειολήπτες αυτών των τραπεζών έχουν σήμερα. Οι χρηματοδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις συγκεκριμένες τράπεζες προήλθαν από τις καταθέσεις και τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τις συνεταιριστικές μερίδες που οι κάτοικοι του νησιού αγόρασαν -σήμερα έχουν εξανεμιστεί- και τις μαζικές καταθέσεις των Κρητικών για να στηρίξουν τις δικές τους τράπεζες.