Ο Αλέκος Μαρινάκης είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στελέχη του ΚΚΕ στην Κρήτη. Γραμματέας της Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, πολιτικός επιστήμονας, και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ενεργός τόσο σε επίπεδο Χανίων όσο και σε επίπεδο Κρήτης μέσω της παρουσίας του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Και αυτή τη φορά θα είναι υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά, σε μία εκλογική αναμέτρηση που το ΚΚΕ έχει βάσιμες ελπίδες για να εκλέξει βουλευτή στο νομό μας.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε σταθήκαμε αρχικά στα ζητήματα ιστορικής μνήμης. Μας είπε ότι «η μελέτη της ιστορίας και η άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων είναι ένα ζήτημα το οποίο μπαίνει στην προμετωπίδα του κόμματός μας για να διδασκόμαστε από το παρελθόν, αντλώντας χρήσιμα διδάγματα για το παρόν και το μέλλον». Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, αν κάτι αναδεικνύει η μελέτη της ιστορίας είναι την αλήθεια του συνθήματος του ΚΚΕ ότι «μόνο ο λαός θα σώσει το λαό» γιατί:
«…ο λαός όταν πίστεψε στην δύναμη του και έδρασε οργανωμένα τα έβαλε με θεούς και δαίμονες και κέρδισε».
Επισημαίνει ότι μία φιλολαϊκή πολιτική δε μπορεί να είναι μονόπατη, πρέπει να βρίσκεται «σε κατεύθυνση σύγκρουσης» με το σύστημα. Όμως υπάρχει ταυτόχρονα το “τώρα” για το οποίο απαιτούνται μέτρα ανακούφισης.
Εκεί ο κ. Μαρινάκης λέει ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουν προτείνει σειρά μέτρων τα οποία όμως οι άλλες παρατάξεις απορρίπτουν. Χαρακτηριστικά ανέφερε τις προτάσεις μας για την κατάργηση των πλειστηριασμών, την κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τις αυξήσεις στους μισθούς, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους αλλά και για τη μείωση των δημοτικών τελών, τη σύσταση δημοτικής συγκοινωνίας για δωρεάν μετακινήσεις, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά. οι οποίες όμως «δεν επιλέγονται γιατί απλά δεν κινούνται με άξονα την ικανοποίηση των επιταγών του κεφαλαίου».
Ξεκάθαρη η θέση σε σχέση με τα ζητήματα πιθανής μόλυνσης στις βάσεις. Το ζήτημα για το ΚΚΕ, λέει ο κ. Μαρινάκης «είναι να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. Και όχι απλά να δώσουν κάποια αποζημίωση ή να κάνουν κάποιες εργασίες».
Θεωρεί επίκαιρο το δίλημμα σοσιαλισμός η βαρβαρότητας λέγοντας ότι απέναντι στη βαρβαρότητα στέκει «το επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμα του ΚΚΕ, για την λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό». Στο κράτος που θα ελέγχει ο λαός, λέει ο κ. Μαρινάκης «ο λαός θα έχει στην ευθύνη του τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Όπου με κεντρικό, επιστημονικό, σχεδιασμό, θα καλύπτει τις ανάγκες του, χωρίς να μπαίνουν εμπόδιο τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων».
Θέσαμε και ένα ερώτημα σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και για την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι το ΚΚΕ δεν στέκει με τρόμο απέναντι στα επιτεύγματα της επιστήμης αφού «αποτελούν παράδειγμα της δύναμης που έχει η κοινωνικοποιημένη ανθρώπινη πνευματική εργασία, των δυνατοτήτων που θα μπορούσαμε να έχουμε εάν επιστήμονες διαφορετικών εθνικοτήτων και ειδικοτήτων ένωναν τις δυνάμεις τους».
Το πρόβλημα, όπως λέει «βρίσκεται στο ότι τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας, όπως είναι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αποτελούν ιδιοκτησία επιχειρηματικών κολοσσών, οι οποίοι φυσικά λειτουργούν με βάση το κέρδος». Έτσι «θα τα αξιοποιήσουν και θα τα πουλήσουν σε αυτούς που θέλουν να διατηρηθούν στην εξουσία οι καπιταλιστές. Θα τα αξιοποιήσουν στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους τους. Με θύματα και πάλι τον λαό».
Σημειώνει την αντίφαση ότι ενώ μιλάμε για είσοδο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης την ίδια στιγμή «αντί να μειώνεται ο εργάσιμος χρόνος, όπως απαιτούν και τα εργατικά συνδικάτα και στηρίζουμε ως Κόμμα, αντί ο εργαζόμενος να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, για αναψυχή, για πολιτισμό, αντίθετα έχουμε κόσμο να δουλεύει 10ωρα και συχνά απλήρωτος».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στα Χανιά κ. Αλέκου Μαρινάκη:
ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Μαρινάκη, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχουμε θέσει κάπως στο περιθώριο τα ζητήματα ιστορικής μνήμης. Όμως η μνήμη είναι η γη στην οποία έχει τις ρίζες τους ένας λαός. Στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία συντονισμένη προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας, πολλές φορές με τη συνεργασία αρχών και τοπικών φορέων με αντίστοιχες γερμανικές υπηρεσίες που είναι έμμεσα ή άμεσα συνδεδεμένες με το γερμανικό κράτος. Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι μνημεία βρίσκονται υπό εγκατάλειψη, το μουσείο για τη Μάχη της Κρήτης στον Γαλατά έχει αφεθεί παραιτημένο. Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για όλη αυτή την αδιαφορία της πολιτείας σε σχέση με την ιστορία και την ιστορική μνήμη; Σχετίζεται με τη βάθυνση εξαρτήσεων της χώρας μας ή αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο; Και γιατί θα πρέπει ο Χανιώτικος λαός να νοιάζεται ή να αδιαφορεί για αυτά τα ζητήματα;
Αλέκος Μαρινάκης: Η μελέτη της ιστορίας και η άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων είναι ένα ζήτημα το οποίο μπαίνει στην προμετωπίδα του κόμματός μας για να διδασκόμαστε από το παρελθόν, αντλώντας χρήσιμα διδάγματα για το παρόν και το μέλλον. Πρόκειται για μία διαρκή διαδικασία από την οποία η αστική τάξη και τα επιτελεία της προσπαθούν να αποκόψουν συνολικά το λαό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Γιατί η μελέτη της ιστορίας αναδεικνύει και επαληθεύει ακριβώς το σύνθημά μας «μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό». Δείχνει ότι ο λαός όταν πίστεψε στην δύναμη του και έδρασε οργανωμένα τα έβαλε με θεούς και δαίμονες και κέρδισε. Με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα το οποίο η άρχουσα τάξη, οι καπιταλιστές, αλλά και οι κυβερνήσεις τους, προσπαθούν να κρύψουν.
Υπό αυτή την έννοια, το ζήτημα της παραχάραξης της ιστορίας θα το βρίσκουμε συνεχώς απέναντί μας, με οποιαδήποτε κυβέρνηση υπηρετεί το κεφάλαιο, είτε χαρακτηρίζεται «φιλελεύθερη», είτε «προοδευτική», είτε οτιδήποτε άλλο. Για εμάς, λοιπόν, ζητήματα ιστορικής αλήθειας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αυτό αποδεικνύεται από τις Επερωτήσεις τις οποίες κάνουμε για ζητήματα συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων, από τις εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνουμε όπως για παράδειγμα στο Ιτζεδιν αλλά και γενικότερα από την καθημερινή μας δράση μέσα από την οποία καλούμε το λαό να ανατρέψει τη σημερινή βαρβαρότητα, όπως, για παράδειγμα, αντιστάθηκε στο παρελθόν στα τέρατα του φασισμού και του ναζισμού.
ΕΡ.: Ζούμε αναμφίβολα σε έναν πλούσιο νομό, όμως σε αυτό τον πλούσιο νομό έχουμε αναμφίβολα πολλούς φτωχούς. Εκατοντάδες είναι αυτοί που τρέφονται από τα συσσίτια, εκατοντάδες και αυτοί οι οποίοι σπεύδουν για στήριξη από Κοινωνικά Παντοπωλεία και άλλες δομές. Την ίδια στιγμή έχουμε μία έκρηξη των πλειστηριασμών, οι τράπεζες φαίνεται ότι παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξαρτήτως πρακτικών, τη στιγμή που η στεγαστική κρίση επηρεάζει κυρίως τους οικονομικά αδύναμους και λόγω τουρισμού, και λόγω δέσμευσης ακινήτων από τις τράπεζες. Αναντίρρητα, ζούμε σε μία εποχή έντονων αντιθέσεων και ανισοτήτων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Όμως, εδώ στα Χανιά, τι μπορεί να γίνει χωρίς πρώτα να αλλάξει ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα; Τι μπορεί να γίνει άμεσα ώστε να αποτυπωθεί μία ουσιαστική αλλαγή προς το καλύτερο;
Α.Μ.: Καταρχάς καμία κίνηση δεν θα ήταν φιλολαϊκή εάν δεν ήταν σε μια κατεύθυνση σύγκρουσης με αυτό το σύστημα το οποίο περιγράφετε. Διότι οι ψηφισμένοι νόμοι, οι οποίοι ακολουθούν φυσικά τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, δεν αφήνουν καμία πτυχή της ζωής μας αλώβητη. Κυριολεκτικά, ακόμα και αν δώσουν κάτι σήμερα, μας το παίρνουν την ίδια ώρα από την άλλη τσέπη. Δείτε τα προαπαιτούμενα π.χ. του ταμείου ανάκαμψης το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα «υπερμνημόνιο».
Το καθήκον, λοιπόν, της πάλης ενάντια σε όλα αυτά, παραμένει ακόμα και αν μιλάμε μόνο για τα Χανιά. Τώρα, για να υπάρξει ανακούφιση της εργατικής –λαϊκής οικογένειας σήμερα μέσα σε αυτή τη δίνη της αντιλαϊκής πολιτικής εμείς συνολικά σαν κόμμα αλλά και εδώ σαν Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε επανειλημμένα προτείνει μία σειρά μέτρων τα οποία σύσσωμα τα αστικά κόμματα απορρίπτουν.
Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τις προτάσεις μας για την κατάργηση των πλειστηριασμών, την κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τις αυξήσεις στους μισθούς, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους αλλά και για τη μείωση των δημοτικών τελών, τη σύσταση δημοτικής συγκοινωνίας για δωρεάν μετακινήσεις, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά. οι οποίες όμως δεν επιλέγονται γιατί απλά δεν κινούνται με άξονα την ικανοποίηση των επιταγών του κεφαλαίου.
ΕΡ.: «Αιώνια ρύπανση». Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι πολίτες αλλά και οι κυβερνήσεις τους απαιτούν αποζημιώσεις για τη μόλυνση από τα «αιώνια χημικά» που υπάρχουν σε χιλιάδες σημεία, όπως αποκάλυψε μεγάλη έρευνα των ReportersUnited. Τέτοια σημεία υπάρχουν και στα Χανιά, στις βάσεις της Σούδας. Στην Αμερική εκατοντάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρέθηκαν με μόλυνση από αυτές τις ουσίες με τον στρατό – μετά τον αγώνα των πολιτών – να αναγκάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές εργασίες και σε καταβολή πολύ σημαντικών αποζημιώσεων. Στην Ελλάδα, στα Χανιά, θα μπορούσε να γίνει αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική; Τι πιστεύετε;
Α.Μ.: Για εμάς δίκαιο αίτημα είναι να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. Και όχι απλά να δώσουν κάποια αποζημίωση ή να κάνουν κάποιες εργασίες.
Έχουμε επανειλημμένα μιλήσει για τις επιπτώσεις τις οποίες έχει η ύπαρξη των βάσεων στον τόπο μας, στην υγεία του λαού. Όπως και για το γεγονός ότι αποτελεί στόχο στον οποιοδήποτε πολεμικό ανταγωνισμό στον οποίο μπορεί να εμπλακεί το ΝΑΤΟ.
Εμείς λέμε για άλλη μία φορά ότι ο λαός μας αξιοποιώντας την πείρα του, έχει συμφέρον να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ ενάντια στην πολεμική εμπλοκή και στα κάθε είδους ιμπεριαλιστικά σχέδια, για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές, και όχι μόνο, βάσεις και για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Μόνο έτσι θα μπορεί να ανασάνει ελέυθερα στον τόπο κυριολεκτικά και μεταφορικά.
ΕΡ.: Το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» έχει σήμερα κάποιο νόημα;
Α.Μ.: Ήδη στην 2η ερώτηση πολύ σωστά περιγράψατε την «βαρβαρότητα», το πώς το σημερινό σύστημα προκαλεί φτώχια και ανισότητα. Προκαλεί επίσης πολεμικούς ανταγωνισμούς, όπως είναι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, στον οποίο ουσιαστικά ανταγωνίζονται τα παγκόσμια ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Απέναντι σε αυτήν την βαρβαρότητα, στέκεται το επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμα του ΚΚΕ, για την λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό. Όπου ο λαός θα έχει το δικό του κράτος, στο οποίο θα συμμετέχει πραγματικά, το οποίο θα έχει στην ευθύνη του τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Όπου με κεντρικό, επιστημονικό, σχεδιασμό, θα καλύπτει τις ανάγκες του, χωρίς να μπαίνουν εμπόδιο τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων. Και σε ένα τέτοιο κράτος, με τον λαό στο προσκήνιο, το ΚΚΕ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Υπάρχει εμπειρία από τα επιτεύγματα μια τέτοιας εξουσίας στο παρελθόν η οποία έλυσε τα ζητήματα της ανεργίας, της Παιδείας, της Υγείας, της λαϊκής στέγης και του αθλητισμού. Σήμερα, έχοντας μελετήσει αυτή τη θετική αυτή πείρα, έχοντας μελετήσει καιτα όσα αρνητικά σημεία προέκυψαν και αξιοποιώντας τα σημερινά επιτεύγματα της επιστήμης που μας δίνουν τεράστιες νέες δυνατότητες, λέμε ξεκάθαρα ότι το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρο.
ΕΡ.: Τεχνητή νοημοσύνη. Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής συζήτησης λόγω των μεγάλων προόδων που έχουν επιτευχθεί. Όμως και οι προβληματισμοί είναι πολύ μεγάλοι αφού είναι πολύ ισχυρές τεχνολογίες με τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνική λειτουργία αλλά και σε μία σειρά επαγγέλματα που ελέγχονται όμως από ελάχιστες πανίσχυρες εταιρείες. Πέραν των κινδύνων που υπάρχουν από την κακή χρήση τους ή από την αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου, υπάρχει και το ζήτημα του δημοκρατικού ελέγχου και του ποιος επιτρέπεται να έχει τέτοια δύναμη στα χέρια του. Το ΚΚΕ έχει θέση για αυτά τα ζητήματα; Ακολουθεί τις εξελίξεις; Πώς θα μπορούσαν αυτές οι τεχνολογίες να φανούν χρήσιμες στην ανθρωπότητα;
Α.Μ.: Γίνεται, όντως, μεγάλη συζήτηση για αυτά τα ζητήματα όπου από τη μία εκθειάζεται το πόσο έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία σήμερα και από την άλλη το πώς αυτή ενδεχομένως να ωθήσει κόσμο στην ανεργία.
Επιπλέον ο λαός έχει εμπειρία πώς η τεχνολογία έχει επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί εναντίον του, π.χ. με παρακολουθήσεις ή με σκοπό την συλλογή και πώληση προσωπικών δεδομένων. Εμείς ως Κόμμα δεν στεκόμαστε με τρόμο απέναντι στα επιτεύγματα της επιστήμης. Αποτελούν παράδειγμα της δύναμης που έχει η κοινωνικοποιημένη ανθρώπινη πνευματική εργασία, των δυνατοτήτων που θα μπορούσαμε να έχουμε εάν επιστήμονες διαφορετικών εθνικοτήτων και ειδικοτήτων ένωναν τις δυνάμεις τους.
Το πρόβλημα σήμερα βρίσκεται στο ότι τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας, όπως είναι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αποτελούν ιδιοκτησία επιχειρηματικών κολοσσών, οι οποίοι φυσικά λειτουργούν με βάση το κέρδος. Και για τον λόγο αυτό θα αξιοποιήσουν αυτά τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα για να πετύχουν τον σκοπό τους, την κερδοφορία. Θα τα αξιοποιήσουν και θα τα πουλήσουν σε αυτούς που θέλουν να διατηρηθούν στην εξουσία οι καπιταλιστές.
Θα τα αξιοποιήσουν στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους τους. Με θύματα και πάλι τον λαό.Σε μια κοινωνία όπου οι παραγωγικές δυνάμεις, μαζί φυσικά και η επιστήμη, θα ανήκουν στον λαό, η επιστήμη θα επιτελεί τον πραγματικό της σκοπό, ο οποίος είναι να βελτιώνει τη ζωή του ανθρώπου.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί να μιλάμε σήμερα για τεχνητή νοημοσύνη και αντί να μειώνεται ο εργάσιμος χρόνος, όπως απαιτούν και τα εργατικά συνδικάτα και στηρίζουμε ως Κόμμα, αντί ο εργαζόμενος να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, για αναψυχή, για πολιτισμό, αντίθετα να έχουμε κόσμο να δουλεύει 10ωρα και συχνά απλήρωτος.
Δεν μπορεί να έχουμε νόμους όπως αυτός του Χατζηδάκη που καταστρατηγεί το 8ωρο. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν αν δεν φύγει από τη μέση το κυνήγι του κέρδους.Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ είναι ουσιαστικά η μοναδική που «πατάει» στην σημερινή ανάπτυξη της επιστήμης. Γιατί σήμερα είναι υπερώριμο το αίτημα να μην είναι το επιχειρηματικό κέρδος αυτό που ορίζει την αξιοποίηση ή όχι της τεχνολογίας από τον λαό.
Με αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, κάλεσε…
Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Έλον Μασκ, μετά τον σάλο…
Αναπάντητες παραμένουν επί έξι μήνες οι αιτήσεις που έχει καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρίας Καρυστιανού, Γιάννης…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη * Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ Η σπουδή της ιστορίας διδάσκει…
Η τραγωδία στην Κίσσαμο, που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Γιάννη Χουστουλάκη, στάθηκε η αφορμή…
Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της σε…
This website uses cookies.