Με αφορμή την ομιλία που θα δώσει την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στο Παλιό Λιμάνι ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 και Υπουργός Οικονομικών την κρίσιμη περίοδο του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα μας για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τόσο τον χαρακτήρα του κόμματος όσο και θέσεις που έχει εκφράσει το ΜεΡΑ25 για ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας.
Ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι όχι μόνο δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια, όπως επαναλαμβάνουν από τον ΣΥΡΙΙΖΑ, αλλά έχουμε μπει «στο τέταρτο και σκληρότερο Μνημόνιο, αυτό που μονιμοποιεί την ερημοποίηση της χώρας».
Σε ερώτηση σχετικά με παλιότερη δήλωσή του ότι αποδέχεται το 70% του μνημονίου ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «οι λογικές πλευρές του Μνημονίου χρησιμοποιήθηκαν όχι τυχαία και ως προπαγάνδα υπέρ του από την Τρόϊκα εσωτερικού, προκειμένου να αδρανοποιήσουν τον αντίλογο και να επιβάλουν το θανατηφόρο τοξικό 30%».
Όσον αφορά τα χρέη των ιδιωτών που εκτοξεύθηκαν τα χρόνια της κρίσης ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε την ίδρυση μιας Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΔΙΧ) στην οποία θα μεταφέρονται από τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια.
Σχετικά με την αναγκαιότητα επενδύσεων στην Ελλάδα ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «το είδος των «επενδυτών» που οραματίζεται να εξυπηρετήσει ο κύριος Μητσοτάκης είναι ευκαιριακοί γύπες και κυνηγοί γρήγορου κέρδους που μυρίζουν εύκολη λεία» ενώ σημείωσε ότι «μόνο η δημιουργία ενός στέρεου οικονομικού περιβάλλοντος θα προσελκύσει επενδυτές που θέλουν να χτίσουν σε βάθος χρόνου, που είναι και οι μόνοι που μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες θέσεις εργασίας και διάχυση του οικονομικού αποτελέσματος στην κοινωνία»
Σχετικά με τη μετατροπή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα σε «ΝΑΙ» από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα που επέφερε ήταν «ότι κατασπατάλησε, πρόδωσε και έστειλε σπίτι του στην απάθεια του καναπέ όλο εκείνο το εγχώριο και διεθνές κύμα αντίστασης στη φονική λιτότητα που θα μπορούσε εκεί και τότε να αλλάξει το ρου της Ιστορίας προς όφελος των πολλών».
Όσον αφορά στη δομή του ΜεΡΑ25 που ευνοεί έναν αγώνα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο σε σχέση με έναν που έχει ως επίκεντρο το έθνος κράτος και για τους λόγους που υπό ένα τέτοιο πρίσμα οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν το ΜεΡΑ25 στις εθνικές εκλογές ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να δίνεται σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα» για να πει όμως αμέσως μετά ότι «από τη στιγμή που τα σύνορα ντε φάκτο τα έχουν γκρεμίσει οι Πολυεθνικές και οι Τράπεζες, η εθνική περιχαράκωση δεν υφίσταται καν σαν επιλογή».
Σχετικά με το ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων που αφορά άμεσα και την Κρήτη ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι θέση του κόμματος είναι ενάντια στην οποιαδήποτε εξόρυξη τονίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες «θα πρέπει να μείνουν θαμμένοι στα έγκατα της γής» αφού «είναι μια ξεπερασμένη και ακριβή ενεργειακή λύση, που καταστρέφει τον πλανήτη την ίδια ώρα που τα οικονομικά οφέλη πηγαίνουν σε μια χούφτα πολυεθνικών». Αντιθέτως πρότεινε «μια γενναία επένδυση στις πράσινες τεχνολογίες, που θα δημιουργήσει καλές θέσεις εργασίας και ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας».
Όσον αφορά για τη συνύπαρξη ετερόκλητων προσωπικοτήτων όπως ο φιλελεύθερος Τάκης Μίχας με τον προερχόμενο από τη Λαϊκή Ενότητα σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εναρμονίζεται απολύτως με την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΜέΡΑ25 – η οποία αναφέρει τα εξής: «Καλούμε δημοκράτες από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες να ενώσουμε τα χέρια, στην βάση προγραμματικής σύγκλισης, ώστε να τερματιστεί ο φαύλος χρεοκοπίας-λιτότητας-ερημοποίησης ο οποίος αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τον ελληνισμό από την περίοδο του Εμφυλίου.»»
Τέλος, σε ερώτηση αν επιμένει στη θέση ότι η ψήφος των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «χαμένη ψήφος» ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Απολύτως», για να πει ακολούθως:
«Μόνο οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ θα μπορούν αξιόπιστα να ασκήσουν αντιπολίτευση στο 4ο Μνημόνιο που ο κ. Μητσοτάκης θα εφαρμόζει. Και από τα δύο αυτά κόμματα μόνο το ΜέΡΑ25 θα καταθέτει υπεύθυνα εναλλακτικά νομοσχέδια στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διεθνισμού που αποτελεί θεμέλιο λίθο του πανευρωπαϊκού κινήματός μας».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα “Αγώνας της Κρήτης”:
ΕΡ.: κ. Βαρουφάκη, οι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια. Είναι αυτό αλήθεια;
Γιάνης Βαρουφάκης: Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έχουμε μπει στο τέταρτο και σκληρότερο Μνημόνιο, αυτό που μονιμοποιεί την ερημοποίηση της χώρας. Τα προηγούμενα είχαν χρονικό ορίζοντα όσο (περίπου) μια κυβερνητική θητεία, για τον πολύ απλό λόγο ότι κάθε Μνημόνιο κατάπινε κι έναν Πρωθυπουργό. Η «ενισχυμένη επιτήρηση», αυτή η οργουελική περιγραφή ενός αιώνιου Μνημονίου χωρίς νέα δανεικά αλλά με πρόβλεψη για διαρκή θηριώδη πλεονάσματα που δεν έχουν επιτευχθεί σε τέτοιο βάθος χρόνου ποτέ στην ιστορία του Καπιταλισμού, θα μας πάει αισίως μέχρι το 2060.
ΕΡ.: Στις 9 Φεβρουαρίου του 2015 σε ομιλία σας στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είχατε δηλώσει ότι είστε υπέρ του 70% του μνημονίου. Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι αυτό το 70% του μνημονίου με το οποίο συμφωνείτε και ποιο είναι το 30% που διαφωνείτε; Και πώς μπορεί να πειστούν οι θεσμοί για την εφαρμογή μόνο τμήματος αυτού;
Γ.Β.: Το Μνημόνιο λίγοι το διάβασαν, ακόμα λιγότεροι ήταν σε θέση να το κατανοήσουν. Πιθανολογώ ότι μόνο εγώ και η Μέρκελ το διαβάσαμε προσεκτικά από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Όπως ξέρουν όλοι οι σκληροί διαπραγματευτές, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αναγκάσεις κάποιον να συμφωνήσει σε κάτι τοξικό από το να το τυλίξεις σε κάτι θελκτικό. Οι λογικές πλευρές του Μνημονίου χρησιμοποιήθηκαν όχι τυχαία και ως προπαγάνδα υπέρ του από την Τρόϊκα εσωτερικού, προκειμένου να αδρανοποιήσουν τον αντίλογο και να επιβάλουν το θανατηφόρο τοξικό 30%. Γράφανε «συμφωνείτε με αυτό, εκείνο, το άλλο;» «Μα ναι, λογικά ακούγονται» σκεφτόταν ο αναγνώστης, και ακολουθούσε η κατακλείδα «ε, αυτά περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, είδατε τι καλό που είναι;»
ΕΡ.: Πέραν του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα υπάρχει και ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος που συνεχίζει να μεγαλώνει. Αν και το τελευταίο διάστημα προχώρησαν κάποιες ρυθμίσεις που ανακουφίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το πρόβλημα δε φαίνεται να λύνεται αφού τα χρέη που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν συσσωρεύσει τα χρόνια της κρίσης είναι πολύ μεγάλα. Τι διαφορετικό προτείνει το κόμμα σας σε σχέση με αυτή την πραγματικότητα; Και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στο ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλλουν οι «θεσμοί»;
Γ.Β.: H λύση που προτείνουμε είναι η ίδρυση μιας Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΔΙΧ) στην οποία μεταφέρονται από τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες εκδίδουν υποσχετικές (IOU) ίσης ονομαστικής αξίας τις οποίες εγγυάται το κράτος, και τις οποίες οι τράπεζες κρατούν στα βιβλία τους ως περιουσιακό στοιχείο. Οι δανειζόμενοι καταβάλουν ενοίκιο στην ΔΕΑΔΙΧ το ύψος του οποίου προσδιορίζεται από την τοπική κοινωνία (π.χ. Δήμο) με γνώμονα τα εισοδήματά τους και τις τοπικές συνθήκες. Τέρμα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Το τι θα κάνουν ή θα σκεφτούν οι θεσμοί δε μας αφορά γιατί αυτό το μέτρο όπως και οι υπόλοιπες απ’ τις εφτά τομές που είναι άκρως απαραίτητες για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία θα νομοθετηθούν άμεσα, την επόμενη μέρα από την εκλογή μας, χωρίς να ρωτήσουμε κανένα Eurogroup. Το 2015 δεν θα επαναληφθεί.
ΕΡ.: Αν το ένα σκέλος του προβλήματος είναι τα χρέη, το άλλο σκέλος είναι η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης προβάλλει ως αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ώστε να υπάρξουν επενδύσεις από ξένες εταιρείες στην Ελλάδα. Εσάς, ποια είναι η πρότασή σας;
Γ.Β.: Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα επενδύσει σε μια χώρα χωρίς μέλλον. Το είδος των «επενδυτών» που οραματίζεται να εξυπηρετήσει ο κύριος Μητσοτάκης είναι ευκαιριακοί γύπες και κυνηγοί γρήγορου κέρδους που μυρίζουν εύκολη λεία. Μόνο η δημιουργία ενός στέρεου οικονομικού περιβάλλοντος θα προσελκύσει επενδυτές που θέλουν να χτίσουν σε βάθος χρόνου, που είναι και οι μόνοι που μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες θέσεις εργασίας και διάχυση του οικονομικού αποτελέσματος στην κοινωνία. Οι εφτά τομές του ΜέΡΑ25 έχουν σειρά προβλέψεων όπως μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, κατάργηση της προπληρωμής φόρου, «ταβάνι» για το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων το 50% των κερδών τους και για τις νεότευκτες μικρές επιχειρήσεις (start-ups), φορολογική και ασφαλιστική ασυλία για πέντε (5) έτη. Μπορείτε να δείτε το σύνολο του προγράμματος με λεπτομέρειες στο http://mera25.gr/
ΕΡ.: O Σλαβόι Ζίζεκ, αν και δηλώνει τη στήριξη στο εγχείρημα του ΜεΡΑ25 την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του στις 14 Νοεμβρίου του 2016 στο AthensLive, είχε πει ότι η μη τήρηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια «αυθεντική τραγωδία» αφού δεν υπήρχε εναλλακτική. Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ. Ζίζεκ είναι «ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα τα οποία δε μπορούν να λυθούν στο επίπεδο του έθνους – κράτους». Αυτή δεν είναι και η παραδοχή όμως του ΜεΡΑ25; Ότι μία πραγματική λύση μπορεί να δοθεί μόνο σε επίπεδο πανευρωπαϊκό; Και αν ναι, τότε το ΜεΡΑ25 αποδέχεται ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, το δημοψήφισμα της Ελλάδας δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί και ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε εναλλακτική παρά η αποδοχή των μνημονίων;
Γ.Β.: Θα σας θυμήσω ότι κατά τη διάρκεια της τελικής 17ωρης διαπραγμάτευσης, το trending hashtag στο twitter ήταν #ThisIsACoup. Δεν ήταν μόνο οι Έλληνες που έγραψαν ηρωική ιστορία στο Δημοψήφισμα. Τα μάτια των προοδευτικών πολιτών όλης της υφηλίου ήταν προσηλωμένα στη μάχη που θα έκρινε την τύχη της ηπείρου για τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το μέτρο της τεράστιας ζημιάς που έκανε η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ: Ότι κατασπατάλησε, πρόδωσε και έστειλε σπίτι του στην απάθεια του καναπέ όλο εκείνο το εγχώριο και διεθνές κύμα αντίστασης στη φονική λιτότητα που θα μπορούσε εκεί και τότε να αλλάξει το ρου της Ιστορίας προς όφελος των πολλών.
ΕΡ.: Η ιδέα που έχω στο μυαλό μου σχετικά με το ΜεΡΑ25 είναι ότι είναι ένα πανευρωπαϊκό εγχείρημα το οποίο αποδέχεται ότι για να πετύχει η οποιαδήποτε αλλαγή, αυτή η αλλαγή οφείλει να πραγματωθεί όχι στα πλαίσια του έθνους – κράτους αλλά ευρωπαϊκά. Σε αυτό το πλαίσιο το ΜεΡΑ25 συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία σε πολλές χώρες της Ευρώπης στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Αν όμως είναι έτσι, γιατί κάποιος να ψηφίσει το ΜεΡΑ25 για τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα; Γιατί συμμετέχετε στις εθνικές εκλογές αν δε μπορεί να έλθει κάποια αλλαγή στα στενά πλαίσια του έθνους – κράτους;
Γ.Β.: Είναι σα να ρωτάτε ένα κόμμα γιατί να συμμετέχει στις δημοτικές εκλoγές εφ’ όσον τα μεγάλα θέματα λύνονται από την κεντρική κυβέρνηση. Ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να δίνεται σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Από τη στιγμή που τα σύνορα ντε φάκτο τα έχουν γκρεμίσει οι Πολυεθνικές και οι Τράπεζες, η εθνική περιχαράκωση δεν υφίσταται καν σαν επιλογή. Από την άλλη πλευρά, μια Ένωση όπως η Ευρώπη δε μπορεί να λειτουργήσει με «one size fits all” λύσεις χωρίς να λαμβάνει υπ’όψιν τοπικά χαρακτηριστικά.
ΕΡ.: Η Κρήτη, και ιδιαίτερα τα Χανιά βρίσκονται στο επίκεντρο και για άλλους λόγους, όπως για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Το κόμμα σας φαίνεται να έχει στο επίκεντρο τα ζητήματα περιβάλλοντος. Στο ζήτημα όμως των εξορύξεων ποια ακριβώς είναι η θέση σας;
Γ.Β.: Η θεση μας για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι ξεκάθαρη: Καμμία εξόρυξη. Οι υδρογονάνθρακες θα πρέπει να μείνουν θαμμένοι στα έγκατα της γής. Είναι μια ξεπερασμένη και ακριβή ενεργειακή λύση, που καταστρέφει τον πλανήτη την ίδια ώρα που τα οικονομικά οφέλη πηγαίνουν σε μια χούφτα πολυεθνικών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια γενναία επένδυση στις πράσινες τεχνολογίες, που θα δημιουργήσει καλές θέσεις εργασίας και ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας. Αυτό το σχέδιο υπάρχει , το έχουμε καταθέσει στην παγκόσμια δημόσια συζήτηση μέσω του DiEM25 κι είναι η «Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη».
ΕΡ.: Το ΜεΡΑ25, το τελευταίο διάστημα με μια σειρά υποψηφιοτήτων, εξέπεμψε ένα στίγμα που δυσκόλεψε ορισμένους, αφού απο την μία είναι μαζί σας ο φιλελεύθερος Τάκης Μίχας και ο προερχόμενος από τη Λαϊκή Ενότητα Στάθης Σταυρόπουλος. Είναι έτσι και γιατί;
Γ.Β.: Το αντίθετο. Τα ψηφοδέλτιά μας εξέπεμψαν ένα σαφέστατο στίγμα το οποίο μάλιστα εναρμονίζεται απολύτως με την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΜέΡΑ25 – η οποία αναφέρει τα εξής: «Καλούμε δημοκράτες από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες να ενώσουμε τα χέρια, στην βάση προγραμματικής σύγκλισης, ώστε να τερματιστεί ο φαύλος χρεοκοπίας-λιτότητας-ερημοποίησης ο οποίος αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τον ελληνισμό από την περίοδο του Εμφυλίου.»
Μπορεί να υπάρξει ελάχιστο κοινό πρόγραμμα μεταξύ Μαρξιστών, Κεντρώων, Οικολόγων, ακόμα και αντι-συστημικών φιλελεύθερων; Και βέβαια. Ο λόγος είναι απλός: Η Κρίση είναι τόσο μεγάλη, τόσο βαθειά που δίνει την δυνατότητα σ’ ένα φιλελεύθερο αντι-κρατιστή να συμφωνήσει μ’ έναν μαρξιστή ότι η πρακτική της αέναης μεταφοράς των τραπεζικών ζημιών στους ώμους των πιο αδύνατων φορολογούμενων πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι καθόλου δύσκολο για έναν πατριώτη, έναν οικολόγο κι έναν διεθνιστή να συνταχθούν υπό κοινό πρόγραμμα που εναντιώνεται στις εξορύξεις (υπέρ ενός αποκεντρωμένου, πανευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας βασισμένου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), που απορρίπτει τις πολιτικές του σοσιαλισμού για τους τραπεζίτες και της καταστροφικής λιτότητας για τους μικρομεσαίους, που ευαγγελίζεται υψηλότερο κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους και κατάργηση του ονείδους της προπληρωμής φόρων από τις επιχειρήσεις κλπ κλπ.
Κρατώντας λοιπόν ζωντανές τις μεταξύ μας ιδεολογικές διαφορές, αλλά θέτοντας την εφαρμογή του κοινού προγράμματος υπέρ πάντων, όλοι οι άνθρωποι του ΜέΡΑ25, μαζί, εκπέμπουμε το μόνο σαφές στίγμα εναντίον της νέας παρασιτικής ολιγαρχίας που θα προσπαθήσει να στήσει η κυβέρνηση της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας πάνω στο 4ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΡ.: Είναι τελικά χαμένη η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχατε πει σε προηγούμενη συνέντευξή σας;
Γ.Β.: Απολύτως. Πρώτον, ακόμα κι αν όλοι μας στο ΜέΡΑ25 ψηφίζαμε ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θα βγει πρώτο κόμμα. Δεύτερον, ο μόνος τρόπος να χάσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία είναι να μπει το ΜέΡΑ25 στην Βουλή. Τρίτον, τί θα λένε στους υπουργούς του κ. Μητσοτάκη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Δώστε πίσω το ΕΚΑΣ, τα τραίνα, τα αεροδρόμια, τα πλεονάσματα; «Μα εσείς τα πήρατε», θα τους απαντούν εύλογα. Μόνο οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ θα μπορούν αξιόπιστα να ασκήσουν αντιπολίτευση στο 4ο Μνημόνιο που ο κ. Μητσοτάκης θα εφαρμόζει. Και από τα δύο αυτά κόμματα μόνο το ΜέΡΑ25 θα καταθέτει υπεύθυνα εναλλακτικά νομοσχέδια στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διεθνισμού που αποτελεί θεμέλιο λίθο του πανευρωπαϊκού κινήματός μας.
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.