14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Συνέντευξη Γ. Ντουνιαδάκη, υποψήφιου βουλευτή ΚΚΕ στα Χανιά: Το 2018 ο τζίρος των ξενοδόχων της Κρήτης έφτασε τα 3.2 δις από τα οποία οι εργαζόμενοι πήραν μόλις 160 εκατομμύρια

Ημερομηνία:

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ως Σημαιοφόρος Μάχιμος του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) το 1976. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία επιφανείας ως επιτελής και ως κυβερνήτης, καθώς και σε υπηρεσίες Ξηράς ως επιτελής ή διοικητής ανάλογα με το βαθμό του.

Αποστρατεύτηκε το 2005 με το βαθμό του Υποναυάρχου σε αποστρατεία, ενώ υπηρετούσε ως διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Πολέμου του ΠΝ.

Είναι μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) και της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ).

Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του 2014 και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Πειραιά το 2015 ενώ πιο πρόσφατα υπήρξε υποψήφιος Περιφερειάρχης Νότιο Αιγαίου με το ΚΚΕ.

Σήμερα, είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στον τόπο που γεννήθηκε στα Χανιά και η συνέντευξη που μας έδωσε έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και των ειδικών γνώσεών του σε ζητήματα γεωστρατηγικής.

Ο κ. Ντουντιαδάκης τονίζει ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για τον ελληνικό λαό, άρα δε γίνεται να μην έχουν επηρεαστεί και οι ένοπλες δυνάμεις. Όμως “είναι σίγουρο ότι οι συνάδελφοί μου που βρίσκονται στην ενέργεια κάνουν καθετί το δυνατό για να κρατήσουν το αξιόμαχο στο καλύτερο δυνατό επίπεδο με τα μέσα που τους παρέχονται”.

Σχετικέ με τις πρόσφατες εντάσεις με την Τουρκία ο κ. Ντουνιαδάκης είπε ότι δεν ενδιαφέρει τις ΗΠΑ και την ΕΕ κάποια δίκαιη συμφωνία με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Μάλιστα, σημειώνει ότι επεξεργάζονται σχέδιο και προετοιμάζονται «συμβιβασμοί», “για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, αναγνωρίζοντας εμμέσως κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και στην ΑΟΖ της Κύπρου”.

Στο ζήτημα των εξορύξεων και στην Κρήτη ο κ.Ντουνιαδάκης επισημαίνει ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα ενός ατυχήματος σε περιοχή εξόρυξης υδρογονανθράκων υπενθυμίζονας το ατύχημα στις εγκαταστάσεις της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού, προ ετών. Οι αρνητικές επιπτώσεις ενός τέτοιου ατυχήματος δε θα βλάψουν μόνο την τουριστική βιομηχανία της Κρήτης αλλά και τον ίδιο τον λαό των Χανίων.

Σημειώνει ότι εγείρει ερωτήματα η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε να αρχίσει η διαδικασία εξόρυξης.

Αναρωτιέται, “υπήρξε άραγε μελέτη που να αποδεικνύει, ότι τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός για εθνικούς λόγους;”

Για να σημειώσει:

“Η εκτίμησή μας είναι ότι η όλη διαδικασία γίνεται σαν μέρος των γενικότερων ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστών Δύσης και Ανατολής και αυτό σημαίνει κινδύνους για το λαό και τη χώρα”.

O κ. Ντουνιαδάκης απάντησε και σε ερώτηση για το αγροτικό ζήτημα. Όπως λέει, οι ψευτιές ότι η ΕΕ θα άνοιγε την μεγάλη αγορά εκατομμυρίων Ευρωπαίων στα ελληνικά προϊόντα αποδεικνύονται σήμερα με τραγικό τρόπο. Στόχος της ΚΑΠ είναι η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και γης σε λίγα χέρια με καθετοποιημένες μεγάλες επιχειρήσεις, που σημαίνει ξεκλήρισμα του μικρού και μεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου!”

Mε αυτό το κριτήριο καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν την απόφαση να στηρίξουν το ΚΚΕ.

"google ad"

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση του κ. Ντουνιαδάκη και για το ζήτημα του τουρισμού στην Κρήτη. Επισημαίνει ότι τα τοπικά προϊόντα δεν απορροφόνται από τις μεγάλες τουριστικές μονάδες ενώ ο μοναδικός τους στόχος είναι η μεγαλύτερη κερδοφορία.

Μοναδικός τους στόχος είναι να χαμηλώσουν τους μισθούς των εργαζομένων στο επίπεδο των μισθών άλλων χωρών. Η “ανάπτυξη” που επιδιώκουν είναι ανάπτυξη όχι για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά μόνο για τα υπερκέρδη των μεγάλων τουριστικών ομίλων”.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει “ότι το 2018 ο τζίρος των ξενοδόχων της Κρήτης έφτασε τα 3.2 δις από τα οποία οι εργαζόμενοι πήραν μόλις 160 εκατομμύρια (το 5%)”.

Ντουνιαδάκης σε ερώτηση σε σχέση με την κρίση στέγης που παρουριάζεται και στα Χανιά τονίζει ότι στα Χανιά πλατφόρμες όπως το airbnb χρησιμοποιείται κυρίως από συμπολίτες μας που διαθέτουν κάποια παραπάνω περιουσιακά στοιχεία μικρά ή μεγαλύτερα. Σε άλλα μέρη της χώρας όμως, όλο και περισσότερο αξιοποιείται από ομίλους και εταιρείες κάνοντας.

Η πρότασή του ΚΚΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι να φορολογηθούν από τον δήμο με συντελεστή επαγγελματικής στέγης και όχι κατοικίας. Επίσης θα πρέπει να αποδίδεται ένα ποσοστό του τζίρου των διανυκτερεύσεων στο δήμο.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η λαϊκή κατοικία πρέπει να αποτελεί δικαίομα κάθε εργαζόμενου και να διασφαλίζεται από το κράτος χωρίς ενοίκιο”, είπε ο κ. Ντουνιαδάκης.

Ο κ. Ντουνιαδάκης επισημαίνει για το ζήτημα των χρεών ιδιωτών προς τις τράπεζες ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι πολύ συγκεκριμένη: “πρέπει να ξεχωρίσουμε τα χρέη λαϊκών οικογενειών και ιδίως πρώτη κατοικία, από άλλα για πολυτελείς κατοικίες ή τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων” ενώ υπενθυμίσε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ που συζητήθηκε το 2016 στην ολομέλεια της Βουλής για την “ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας για τα χρέη προς τις τράπεζες”. Μια πρόταση, που δεν έγινε δεκτή από τα άλλα κόμματα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Χανίων με το ΚΚΕ κ. Γιάννη Ντουνιαδάκη:

ΕΡ.: κ. Ντουνιαδάκη, ως ένας άνθρωπος που έχει βαθιά γνώση των διεργασιών στον ελληνικό στρατό, θεωρείται ότι υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών αρνητικών εξελίξεων με την Τουρκία; Και πόσο βοηθά η συμμαχία μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ καθώς και οι συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί με ορίζοντα την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων;

Γιάννης Ντουνιαδάκης: Οι καιροί είναι δύσκολοι για τον ελληνικό λαό γενικότερα και δεν μπορεί οι ένοπλες δυνάμεις (ΕΔ) του να μην έχουν επηρεαστεί. Επίσης είναι σίγουρο ότι οι συνάδελφοί μου που βρίσκονται στην ενέργεια κάνουν καθετί το δυνατό για να κρατήσουν το αξιόμαχο στο καλύτερο δυνατό επίπεδο με τα μέσα που τους παρέχονται. Καθημερινά, αλλά και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν αποδείξει την ετοιμότητά τους. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη όμως είναι ότι δεν αρκεί το αξιόμαχο και η ετοιμότητα των ΕΔ, απαιτείται και πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την ανάγκη ή μη της όποιας εμπλοκής τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα καλλιεργούν στο λαό την εντύπωση ότι ΗΠΑ ΕΕ και ΝΑΤΟ δήθεν παρέχουν ασφάλεια απέναντι στην Τουρκία.

Είναι μεγάλο ψέμα, αφού πρώτα από όλα το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, διότι το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Επίσης όλοι τους διαχρονικά σφυρίζουν αδιάφορα σε σχέση με την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από την Τουρκία και την επιθετικότητα της. Αφήστε που η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών μονάδων, ακόμη και πολύ μακριά, εκτός συνόρων, που συμβαίνει και σήμερα συχνά για τις ανάγκες ΕΕ και ΝΑΤΟ, αντικειμενικά αδυνατίζει την άμυνα της χώρας. Νομίζουμε ότι μεθαύριο με την ψήφο στο ΚΚΕ, ο λαός μπορεί να δώσει απάντηση σε όλα αυτά. Με την ψήφο του μπορεί να διατρανώσει ότι το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων ασφαλείας δεν έχουν καμιά δουλειά με τους ιμπεριαλιστές και τα σχέδια τους. Είναι μόνο για την άμυνα της χώρας.

Τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ δεν τους ενδιαφέρει η δίκαιη σύμφωνα με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας! Βρείτε τα μεταξύ σας λένε και ξαναλένε! Μάλιστα εκτιμάμε ότι υπάρχουν διεργασίες και σχέδια της κυβέρνησης, που με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ προετοιμάζονται «συμβιβασμοί», για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, αναγνωρίζοντας εμμέσως κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το δρόμο έχουν δείξει τελευταία ο Βρετανός υπουργός αλλά και αμερικανικές δεξαμενές σκέψης. Στην ίδια γραμμή είναι και το άρθρο Κ. Σημίτη που συνιστούσε συμφωνίες ελληνοτουρκικές “όχι ευχάριστες” για την Ελλάδα.

ΕΡ.: Εσείς προσωπικά αλλά και το ΚΚΕ, ποια είναι η θέση του στο ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων; Πολλοί λ.χ. θεωρούν ότι οι μικρές έστω πιθανότητες ενός σοβαρού ατυχήματος θα δημιουργήσει τεράστιο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία που θα υποσκελίσουν τα όποια οφέλη.Μπορεί αυτή η εκμετάλλευση να αποβεί εις όφελος του λαού; Και πώς μπορεί να συμβαδίζει με την αναγκαιότητα για προστασία του περιβάλλοντος;

Γ.Ν.:  Οπωσδήποτε υπάρχει η πιθανότητα ενός ατυχήματος σε περιοχή εξόρυξης υδρογονανθράκων. Να θυμίσουμε το ατύχημα στις εγκαταστάσεις της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού, προ ετών. Και δεν είναι μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις ενός ατυχήματος μόνο στην τουριστική «βιομηχανία» της Κρήτης που θα πρέπει να μας ανησυχούν, άλλα και αυτές σε βάρος του ίδιου του περιβάλλοντος και επομένως και του λαού των Χανίων.

Εκτός των κινδύνων για το περιβάλλον πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι όποιες πηγές δεν είναι αστείρευτες. Η γενιά των παιδιών μας υποτίθεται ότι κάτι θα ωφεληθεί, η γενιά των εγγονιών μας όμως; Βάζει όμως σε σκέψεις και η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε να αρχίσει η διαδικασία εξόρυξης. Υπήρξε άραγε μελέτη που να αποδεικνύει, ότι τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός για εθνικούς λόγους;

Η εκτίμησή μας είναι ότι η όλη διαδικασία γίνεται σαν μέρος των γενικότερων ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστών Δύσης και Ανατολής και αυτό σημαίνει κινδύνους για το λαό και τη χώρα. Τα γεγονότα δείχνουν ότι για την λήψη της απόφασης έπαιξε ρόλο και η απόφαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για σημαντικό περιορισμό του εφοδιασμού της Ευρώπης με Ρωσικές ενεργειακές πρώτες ύλες και αντικατάστασή τους από άλλες. Άσχετα με ότι διατυμπανίζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, περί “αναβάθμισης” της χώρας, την μετατροπή της σε ενεργειακό “κόμβο” και άλλες μεγαλοστομίες, όλοι ξέρουμε ότι όπου “μυρίζει” πετρέλαιο κτλ εκεί κάποτε φθάνει και ο πόλεμος!

Σε μια περίοδο που κυριαρχούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι πόλεμοι, δεν θέλω να φανταστώ τι θα συμβεί αν οι εξέδρες γίνουν στρατιωτικοί στόχοι, όπως άλλωστε και η βάση της Σούδας, σε μια πολεμική σύρραξη.

Τώρα αν λαός πρόκειται να κερδίσει τίποτα από τις εξορύξεις … Μα τα ΕΛΠΕ που παίρνουν μέρος στην κοινοπραξία δυτικά νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση που δραστηριοποιείται χρόνια στα Βαλκάνια. Από αυτή τους την επιχειρηματική δραστηριότητα, ο λαός μήπως έχει δει διαφορά στην τιμή του καυσίμου για το αυτοκίνητό του ή το πετρέλαιο θέρμανσης;

Νομίζω με την ευκαιρία των εκλογών ο αναγνώστης μας ενισχύοντας το ΚΚΕ θα του δώσει τη δυνατότητα με καλύτερες προϋποθέσεις να αγωνιστεί για τα λαϊκά συμφέροντα γενικά και αντίθετα στην πολιτική που του επιβάλει ενεργειακή φτώχεια. Έτσι μόνο θα μπορέσει να ανοίξει ένας δρόμος προς μια άλλη κοινωνία, που δεν θα κερδίζουν μόνο οι δυνατοί και οι πάμπλουτοι.

Μια κοινωνία που η διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας θα γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του εργάτη του υπάλληλου του αγρότη του μικρού επαγγελματία, με αξιοποίηση κάθε είδους πηγών ενεργείας που διαθέτει ο τόπος, με επιστημονικά κριτήρια, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις επόμενες γενιές.

ΕΡ.: Αναφορικά με τον αγροτικό τομέα, τι θεωρείται ότι πρέπει να κάνει ο αγρότης για να αντιστρέψει μια πορεία που οδηγεί στο πουθενά; Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας ποιος μπορεί να είναι;

Γ.Ν.: Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες μας ζουν στο πετσί τους τι σημαίνει Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ) και των ελληνικών κυβερνήσεων. Το ίδιο και οι κτηνοτρόφοι μας. Οι τιμές που πουλάει ο παραγωγός τη ντομάτα, το πορτοκάλι, το λάδι, το γάλα και το κρέας είναι εξευτελιστικές.

Παράλληλα, ότι αγοράζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για τη δουλειά τους, αλλά και για να ζήσουν την οικογένειά τους, είναι πανάκριβο. Χαρακτηριστικό για την αντιμετώπισή τους από το κράτος – κυβερνητικά κόμματα είναι και το γεγονός, ότι ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο, οι εφοπλιστές κινούν τα καράβια τους με αφορολόγητο και πολλά άλλα προνόμια. Οι ψευτιές ότι η ΕΕ θα άνοιγε την μεγάλη αγορά εκατομμυρίων Ευρωπαίων στα ελληνικά προϊόντα αποδεικνύονται σήμερα με τραγικό τρόπο.

Στόχος της ΚΑΠ είναι η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και γης σε λίγα χέρια με καθετοποιημένες μεγάλες επιχειρήσεις, που σημαίνει ξεκλήρισμα του μικρού και μεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου!

Η ΝΔ (άρθρο Αυγενάκη) και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν την οικογενειακή αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή ως διαρθρωτικό πρόβλημα που πρέπει να φύγει γρήγορα από την μέση, δηλαδή ξεκλήρισμα του μμ αγροτοκτηνοτρόφου. Δε μένει άλλος δρόμος για αυτούς από το δρόμο του αγώνα. Ότι κέρδισαν (πχ αφορολόγητο όριο στα 8.600), το κέρδισαν εξαιτίας της πίεσης που άσκησαν στα μπλόκα σε όλη τη χώρα και εδώ στα Μεγάλα Χωράφια.

Επίσης με βάση την πείρα τους, μπροστά στις εκλογές μεθαύριο, πρέπει να στείλουν το μήνυμα αποδοκιμασίας της ευρωενωσιακής πολιτικής με την οποία συμφωνούν οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά. Να ψηφίσουν μαζικά ΚΚΕ, που είναι πάντα στο πλευρό τους και στηρίζει έμπρακτα τους αγώνες τους.

ΕΡ.: Βλέπουμε στον τουριστικό τομέα ότι η Κρήτη πάει καλά. Όμως τα οφέλη για τους εργαζόμενους δε φαίνονται ανάλογα της σημασίας του τουριστικού τομέα για την οικονομία της Κρήτης. Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι ανταγωνίζονται ξενοδοχεία από χώρες όπως η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία όπου τα κόστη είναι πολύ χαμηλότερα. Ποια είναι η θέση σας;

Γ.Ν.: Οι μεγάλοι τουριστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι επωφελούνται από κρατικές – ευρωενωσιακές επιδοτήσεις και αναπτυξιακά δάνεια. Συγχρόνως επωφελούνται από διάφορα προγράμματα ελαστικών μορφών εργασίας, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε είλωτες με δεκάωρη και δωδεκάωρη δουλειά χωρίς ρεπό. Ούτε τα τοπικά προϊόντα απορροφούνται από τις μεγάλες τουριστικές μονάδες. Στόχος των επιχειρηματιών είναι οπωσδήποτε να κερδίσουν τους ανταγωνιστές τους γειτονικών χωρών, όχι όμως για λόγους … επιβίωσης, αλλά μεγαλύτερης κερδοφορίας τους.

Άλλωστε διαθέτουν τέτοιο πλούτο, που έχουν την δυνατότητα να επενδύουν συνέχεια και έτσι βλέπομε να ξεφυτρώνουν συνεχώς καινούργια ξενοδοχεία 5*. Μοναδικός τους στόχος είναι να χαμηλώσουν τους μισθούς των εργαζομένων στο επίπεδο των μισθών άλλων χωρών.

Η “ανάπτυξη” που επιδιώκουν είναι ανάπτυξη όχι για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά μόνο για τα υπερκέρδη των μεγάλων τουριστικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 ο τζίρος των ξενοδόχων της Κρήτης έφτασε τα 3.2 δις από τα οποία οι εργαζόμενοι πήραν μόλις 160 εκατομμύρια (το 5%).

Ο εργαζόμενος στον τουρισμό θα μπορεί να εργαστεί με αξιοπρεπείς συνθήκες, όπως και ο λαός θα μπορεί να απολαμβάνει τις διακοπές του στην πατρίδα μας, μόνο σε μια κοινωνία σοσιαλιστική που θα λείπει το επιχειρηματικό κέρδος και ο ίδιος ο λαός θα κάνει κουμάντο στον τόπο μας.

ΕΡ.: Υπάρχουν όμως και ζητήματα που αφορούν τους κατοίκους της πόλης πιο άμεσα, όπως το πρόβλημα στέγης που παρατηρείται και που εντείνεται εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης αλλά και της εισόδου πλατφόρμων τύπου airbnb οι οποίες γεννούν ένα επιπλέον εισόδημα σε αρκετούς συμπολίτες μας. Τι θα πρέπει να γίνει σε αυτό το ζήτημα;

Γ.Ν.: Η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης airbnb στην περιοχή μας αξιοποιείται κυρίως από συμπολίτες μας που διαθέτουν κάποια παραπάνω περιουσιακά στοιχεία μικρά ή μεγαλύτερα. Σε άλλα μέρη της χώρας, όλο και περισσότερο αξιοποιείται από ομίλους και εταιρείες κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την ενοικίαση για το ντόπιο πληθυσμό και ιδιαίτερα τους φοιτητές.

Σπουδαστικοί & φοιτητικοί σύλλογοι παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες παρουσιάζοντας προτάσεις για άμεση λύση με την αξιοποίηση από πλευράς του κράτους εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων και ιδρυμάτων για την φιλοξενία φοιτητών. Επίσης προτείνουν να αξιοποιηθεί η περιουσία των Πανεπιστημίων για ανέγερση νέων σύγχρονων εστιών. Για ανακούφιση των φοιτητών λαϊκών οικογενειών πρέπει να διευρυνθούν οι δικαιούχοι στεγαστικού επιδόματος και οι μετεγγραφές. Αντίστοιχο επίδoμα πρέπει να δίνεται και σε κατηγορίες εργαζομένων όπως οι εκπαιδευτικοί κλπ.

Η πρότασή μας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι να φορολογηθούν από τον δήμο με συντελεστή επαγγελματικής στέγης και όχι κατοικίας. Επίσης θα πρέπει να αποδίδεται ένα ποσοστό του τζίρου των διανυκτερεύσεων στο δήμο.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η λαϊκή κατοικία πρέπει να αποτελεί δικαίομα κάθε εργαζόμενου και να διασφαλίζεται από το κράτος χωρίς ενοίκιο.

ΕΡ.: Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ στο ζήτημα των χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς τράπεζες; Ποια λύση προκρίνει;

Γ.Ν.: Το ΚΚΕ, όπως και σε όλα τα θέματα διαμορφώνει τις θέσεις του με βάση τις ανάγκες του εργαζόμενου, του μικρού επαγγελματία του αγροτοκτηνοτρόφου κτλ, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που σε πρώτη προτεραιότητα βάζουν τους “μεγάλους”.

Έτσι τα χρέη ιδιωτών στις τράπεζες πρέπει να ξεχωρίσουμε τα χρέη λαϊκών οικογενειών και ιδίως πρώτη κατοικία, από άλλα για πολυτελείς κατοικίες ή τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Συνήθως μας λένε ότι δεν έχουμε προτάσεις για το σήμερα, αλλά μόνο για την “δευτέρα παρουσία”. Όμως το 2016 συζητήθηκε στην ολομέλεια της βουλής πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την “ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας για τα χρέη προς τις τράπεζες”. Περιλάμβανε μέτρα για τη δραστική απομείωση των δανείων που πήραν λαϊκά νοικοκυριά, πάγωμα τόκων και δόσεων, καθώς και προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα απέρριψαν την πρόταση, απλούστατα γιατί είχε σαν προϋπόθεση να επωμισθούν οι τράπεζες το κόστος από αυτά τα μέτρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...