Το νοσοκομείο Χανίων τα χρόνια της κρίσης βίωσε μία διπλή πίεση. Η πρώτη από την υποχρηματοδότηση και από την υποστελέχωση που επιβλήθηκε εις το όνομα μίας λιτότητας ακόμα και στα ζητήματα υγείας και μία δεύτερη από την αύξηση των αναγκών αφού ο αριθμός των χρηστών αυξήθηκε κατακόρυφα. Τα τελευταία όμως χρόνια κάτι φαίνεται να αλλάζει. Μιλήσαμε με τον διοικητή του νοσοκομείου Χανίων κ. Μηνά Βουλγαρίδη για το νοσοκομείο του νομού, τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών και τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος αλλά και για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που επιμένουν και δυσχεραίνουν το έργο τόσο του προσωπικού και ασχημαίνουν την εμπειρία των χρηστών και επισκεπτών του νοσοκομείου.
Ο κ. Βουλγαρίδης είναι αισιόδοξος.
Θεωρεί ότι «δεν έχουμε επιστρέψει απλά στην κανονικότητα, αλλά έχουμε μπει και σε μια νέα εποχή, αναβάθμισης του Νοσοκομείου, σε ένα επίπεδο που ποτέ δεν είχε μέχρι σήμερα».
Τεκμηριώνει αυτή του την πεποίθηση αναφέροντας μία σειρά έργα που έχουν γίνει την περίοδο της διοίκησής του από την ανάπτυξη νέων τμημάτων που αποτελούσαν εδώ και χρόνια ζητούμενο για την τοπική κοινωνία, όπως το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που διενεργεί στεφανιογραφίες, ως τη στελέχωση σε 24ώρη βάση της Γραμματείας του ΤΕΠ που είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον έσοδα για το νοσοκομείο ύψους 2.000.000 ευρώ και τη δημιουργία Γραφείου Προστασίας Ληπτώνν Υπηρεσιών Υγείας και την καθιέρωσης λίστας χειρουργείου για την εμπέδωση του αισθήματος διαφάνειας στους πολίτες.
Όλα αυτά είναι σίγουρα σημαντικά, αναγνωρίζει όμως ότι μένουν πολλά, πάρα πολλά να γίνουν.
Αναφέρεται σε μερικά από τα ζητούμενα για το επόμενο διάστημα. Όπως η αναγκαιότητα για βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Όπως αναφέρει:
«ένα οργανωμένο και στελεχωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με εξειδικευμένο προσωπικό και με διαδικασίες συστηματικής και τεκμηριωμένης διαλογής, αλλά και με εισαγωγές στην βραχεία νοσηλεία του τμήματος, μπορεί να αποτελέσει το «φίλτρο» εκείνο που θα προστατεύει το νοσοκομείο από άσκοπες εισαγωγές στις κλινικές, προωθώντας επιλεκτικά για εισαγωγή εκείνους τους ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη».
Επίσης, σημειώνει την αναγκαιότητα δημιουργίας Αγγειοχειρουργικής Κλινικής για να σταματήσουν «οι τακτικές μηνιαίες επισκέψεις εθελοντή γιατρού από το ΠΑΓΝΗ που γίνονται σήμερα».
Όμως δίνει βαρύτητα και στη σημασία που έχει η κτιριακή ανανέωση του Νοσοκομείου όπου οι φθορές που έχουν συσσωρευθεί λόγω ηλικίας και ελλιπούς συντήρησης δημιουργούν οξυμμένα προβλήματα. Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι στεγανώσεις των δωματίων και οι αντικαταστάσεις των δαπέδων.
Ο κ. Βουλγαρίδης αναφέρθηκε και στα περιστατικά βίας. Αν και όπως είπε είναι ελάχιστα τα περιστατικά βίας στο νοσοκομείο Χανίων επισήμανε ότι παρά του ότι στον χώρο «συναντώνται ο πόνος και η αγωνία των ασθενών και των συγγενών με την ένταση των γιατρών» που πολλές φορές «παράγει συγκρουσιακά αποτελέσματα», σε οποιαδήποτε περίπτωση «η χρήση βίας είναι μία βάρβαρη πρακτική» για να κάνει ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:
«…ως Διοίκηση είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχτούμε τέτοια περιστατικά και να διαφυλάξουμε τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο».
Τα χρόνια της κρίσης και το νοσοκομείο Χανίων αντιμετώπισε οξυμμένα προβλήματα. Αυτό το αναγνωρίζει και ο νυν Διοικητής του νοσοκομείου αναφέροντας μία σειρά στοιχείων, όπως τη μείωση του προϋπολογισμού κατά περίπου 50% την ίδια περίοδο όπου αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται κατά 40%
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2015 το Γ.Ν. Χανίων να έχει οδηγηθεί στο όριο της κατάρρευσης», είπε ο κ. Βουλγαρίδης.
Σε αυτό το περιβάλλον, η διοίκηση προσπαθεί για το καλύτερο με τον κ. Βουλγαρίδη να θεωρεί ότι αν και «έχουμε ακόμα πολύ δουλεια για να φτάσουμε το νοσηλευτικό ίδρυμα σε ένα υψηλό επίπεδο», πάντως «τα έχουμε καταφέρει» ευχαριστώντας ταυτόχρονα το προσωπικό του νοσοκομείου για τη στήριξη της προσπάθειας που γίνεται.
Ο κ. Βουλγαρίδης πιστεύει ότι η κριτική που γίνεται από τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζόμενων είναι καλόπιστη, όχι όμως και η κριτική που γίνεται από πολλά ΜΜΕ τα οποία θεωρεί πως κάποιες φορές εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.
Αναφέρεται στην αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό το οποίο καταγράφει μια σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια ενώ σημειώνει ότι για τον πεπαλαιωμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και τα συσσωρευμένα προβλήματα ελλείψεων στη συντήρηση που κλείνει 20 χρόνια ζωής, έχει ήδη γίνει μια σειρά παρεμβάσεων και ακολουθούν και άλλες που θα αλλάξουν την εικόνα του νοσοκομείου προς το καλύτερο.
Σχετικά με το ζήτημα των αδέσποτων που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια το νοσοκομείο Χανίων ο κ. Βουλγαρίδης επισήμανε την προσωπική δέσμευση του Δημάρχου Χανίων κ. Βάμβουκα ότι τα αδέσποτα θα απομακρύνονται άμεσα. Όμως, αν και εξαντλήθηκε «κάθε περιθώριο καλής θέλησης» και αφού δόθηκε περιθώριο έως τις 31.12.2018 για λύση, πολύ λίγα πράγματα έγιναν. Ως αποτέλεσμα, και μέσω της εφημερίδας μας ο κ. Βουλγαρίδης ζητά ο Δήμος Χανίων «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να απομακρύνει άμεσα τα σκυλιά» γιατί «η αυλή του νοσοκομείου δεν μπορεί να είναι καταφύγιο ζώων και το νοσοκομείο «όμηρος» της αδράνειας του Δήμου».
Τέλος, ο κ. Βουλγαρίδης απάντησε και σε ερώτησή μας σχετικά με τον χρηματισμό γιατρών καλώντας τους πολίτες εφόσον τους ζητηθεί φακελάκι, να σπεύσουν να το καταγγείλουν ώστε ο επίορκος γιατρός «να οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσει».
Σε έντονο μάλιστα ύφος είπε:
«Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας για να υπερασπιστούμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. και να αντιπαλέψουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του, πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές- φακελάκια.»
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων που είναι πλούσια σε στοιχεία και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον:
Τα επιτεύγματα της διοίκησης
ΕΡ.: Ποια είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα θεωρείτε της Διοίκησής σας;
Μηνάς Βουλγαρίδης: Θα μπορούσαμε να πούμε πως το πλέον σημαντικό επίτευγμα είναι ένα: Έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της αβεβαιότητας, της αγωνίας για την επιβίωση και το αύριο του Νοσοκομείου, που βρισκόταν το 2015 υπό κατάρρευση.
Σήμερα, δεν έχουμε επιστρέψει απλά στην κανονικότητα, αλλά έχουμε μπει και σε μια νέα εποχή, αναβάθμισης του Νοσοκομείου, σε ένα επίπεδο που ποτέ δεν είχε μέχρι σήμερα.
Εδώ θα πρέπει να γίνουμε πιο αναλυτικοί, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα:
-1. Αναπτύχθηκαν νέα Τμήματα που καλύπτουν πάγιες ανάγκες περίθαλψης και που χρόνια ταλαιπωρούσαν την κοινωνία: (Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής εξοπλισμένο με γ camera, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που διενεργεί στεφανιογραφίες, Παιδοχειρουργική Κλινική, Θωρακοχειρουργική Κλινική, Αγγειοχειρουργικό Ιατρείο, Δερματολογικό Ιατρείο, Ρευματολογικό Ιατρείο, Συμβουλευτικό Ιατρείο Διατροφής).
-2. Στελεχώθηκε και λειτουργεί σε 24ωρη βάση η Γραμματεία των ΤΕΠ, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 50% ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης ασθενών και να έχει το Γ.Ν. Χανίων πρόσθετα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ ύψους 2.000.000 ευρώ.
-3. Με τη δημιουργία Γραφείου Προστασίας Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και την καθιέρωση της λίστας χειρουργείου ο πολίτης αισθάνεται πως υπάρχει διαφάνεια στην προτεραιότητα στα χειρουργεία με αποκλειστικό κριτήριο την εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς, ενώ ταυτόχρονα για όποιο πρόβλημα τον απασχολεί έχει την κατάλληλη υπηρεσία στη βοήθεια του.
Οι προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος
ΕΡ.: Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου και ποιο είναι το ζητούμενο μακροπρόθεσμα για την αναβάθμισή του;
Μ.Β.: Οι άμεσες προτεραιότητες μας ως Διοίκηση για το επόμενο διάστημα είναι οι παρακάτω, οι οποίες βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης:
- H περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με επαρκή στελέχωση από γιατρούς των βασικών ειδικοτήτων και του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και η πλήρης ανάπτυξη και λειτουργία του Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας. Σήμερα το υπάρχον Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας περιορίζεται κυρίως στην κάλυψη των αναγκών της Ογκολογικής Κλινικής, λειτουργώντας για τις συνεδρίες της χημειοθεραπείας.
Θεωρούμε ότι ένα οργανωμένο και στελεχωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με εξειδικευμένο προσωπικό και με διαδικασίες συστηματικής και τεκμηριωμένης διαλογής, αλλά και με εισαγωγές στην βραχεία νοσηλεία του τμήματος, μπορεί να αποτελέσει το «φίλτρο» εκείνο που θα προστατεύει το νοσοκομείο από άσκοπες εισαγωγές στις κλινικές, προωθώντας επιλεκτικά για εισαγωγή εκείνους τους ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη.
2. Η δημιουργία και λειτουργία Αγγειοχειρουργικής Κλινικής. Οι τακτικές μηνιαίες επισκέψεις εθελοντή γιατρού από το ΠΑΓΝΗ που γίνονται σήμερα, κατέδειξαν την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας της κλινικής που θα έλθει να καλύψει ένα σημαντικό κενό.
3. Η εγκατάσταση συστήματος PACS στον Ακτινολογικό Τομέα που θα βελτιώσει και θα εκσυγχρονίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες επιφέροντας παράλληλα, μεσοπρόθεσμα σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης.
- Η εγκατάσταση και λειτουργία αυτόνομης μονάδας παραγωγής οξυγόνου που βρίσκεται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία. Με τη μονάδα αυτή το νοσοκομείο θα παράγει για ιδία χρήση ιατρικό οξυγόνο, θα επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και θα απεξαρτηθεί από τους ιδιώτες προμηθευτές.
- Η προμήθεια εξωσωματικού λιθοτρίπτη και δημιουργία ανάλογου τμήματος. Η προμήθεια βρίσκεται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία
6. Η κτηριακή ανανέωση του Νοσοκομείου σε συγκεκριμένους τομείς όπου οι φθορές λόγω ηλικίας του κτηρίου έχουν δημιουργήσει οξυμένα προβλήματα. Προτεραιότητα έχουν οι στεγανώσεις των Δωμάτων και οι αντικαταστάσεις των δαπέδων.
7. Η Αντικατάσταση του συστήματος Κεντρικής Αποστείρωσης. Σήμερα παρουσιάζει συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζονται πρόχειρα και αποσπασματικά, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός γενικού black out. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης.
Σχετικά με τη βία ενάντια στο προσωπικό του νοσοκομείου
ΕΡ.: Σχετικά με τα περιστατικά βιαιοπραγιών ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ποιοι θεωρείται ότι είναι οι λόγοι που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά; Υπάρχει αύξηση περιστατικών τα τελευταία χρόνια και ποια είναι η θέση σας ως Διοίκηση;
Μ.Β.: Ευτυχώς στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστα τα περιστατικά βιαιοπραγιών ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο χώρος του νοσοκομείου είναι ένας ευαίσθητος χώρος, όπου «συναντώνται» ο πόνος και η αγωνία των ασθενών και των συγγενών με την ένταση των γιατρών, οι οποίοι καλούνται κάτω από συνθήκες αφόρητης πίεσης και άγχους να επιτελέσουν το έργο τους και να λάβουν σε πολύ σύντομο χρόνο αποφάσεις, αποφάσεις ζωής και θανάτου σχετικά με την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών.
Αυτή η «συνάντηση» που περιέγραψα προηγουμένως, πολλές φορές παράγει συγκρουσιακά αποτελέσματα. Όλοι όμως θα πρέπει να επιδεικνύουν ψυχραιμία και ιδιαιτέρως οι συγγενείς των ασθενών. Οι συγγενείς των ασθενών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γιατροί ενεργούν πάντα με αίσθημα ευθύνης και βάσει Επιστημονικών Πρωτοκόλλων και δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο τους.
Η χρήση βίας είναι μία βάρβαρη πρακτική που πρέπει να είναι καταδικαστέα σε κάθε περίπτωση και εμείς ως Διοίκηση είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχτούμε τέτοια περιστατικά και να διαφυλάξουμε τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο.
Για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση
ΕΡ.: Τα χρόνια της κρίσης παρουσιάστηκαν δύο αντίρροπα φαινόμενα. Το πρώτο είναι η μεγάλη υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις προσωπικού. Από την άλλη όμως, την ίδια περίοδο, συνεχίστηκε το φαγοπότι στην υγεία με εταιρείες που αποκόμισαν τεράστια κέρδη. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πραγματικό κόστος αυτής της πραγματικότητας; Ποιο το κόστος σε ανθρώπινες ζωές;
Κύριε Αγγελάκη, θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω μόνο για την κατάσταση που επικρατεί στο Γ.Ν. Χανίων όπου έχω την ευθύνη της Διοικήσεως και να αφήσω τους πολιτικούς να ομιλούν για το αν «συνεχίστηκε το φαγοπότι στην Υγεία» και για το «κόστος σε ανθρώπινες ζωές».
Στο νοσοκομείο λοιπόν, τα χρόνια της κρίσης είχαμε μια μείωση του προϋπολογισμού κατά περίπου 50%, ενώ την ίδια περίοδο αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται σε εμάς κατά 40% καθώς οι πολίτες δεν είχαν την οικονομική άνεση να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2015 το Γ.Ν. Χανίων να έχει οδηγηθεί στο όριο της κατάρρευσης.
Η νέα Διοίκηση είχε λοιπόν ένα πολύ δύσκολο έργο μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Θεωρώ ότι σήμερα τα έχουμε καταφέρει και -όπως σας είπα και στην αρχή της συνέντευξης- έχουμε μπει πλέον σε μια νέα εποχή, αναβάθμισης του Νοσοκομείου Χανίων.
Η προσπάθεια μας αυτή είναι συνεχής καθώς έχουμε ακόμα πολύ δουλειά για να φτάσουμε το νοσηλευτικό ίδρυμα σε ένα υψηλό επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας των Χανίων.
Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το προσωπικό του νοσοκομείου (τόσο το ιατρικό-νοσηλευτικό, όσο και το διοικητικό) που στηρίζει αυτή μας την προσπάθεια.
Για την κριτική που ασκείται από συνδικαλιστικούς φορείς
ΕΡ.: Ανά καιρούς τόσο η Ένωση Γιατρών του νοσοκομείου όσοι και ο Σύλλογος Εργαζομένων έχουν φέρει στην επικαιρότητα διάφορα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του νοσοκομείου, από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση ως την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο. Χαρακτηριστικές είναι και οι εικόνες κάθε χειμώνα με κουβάδες ανά σημεία του κτιρίου με τα νερά να στάζουν. Τι έχει γίνει κατά την περίοδο της διοίκησής σας για αλλαγή αυτής της κατάστασης;
Μ.Β.: Η κριτική αυτή είναι αναμενόμενη, εξηγείται και δικαιολογείται όταν έχει προηγηθεί μια εξαετία (2009-2015) εγκατάλειψης και απαξίωσης από την πολιτεία της Δημόσιας Υγείας κατά την οποία και οι κτηριακές υποδομές αλλά και η στελέχωση σε προσωπικό του Νοσοκομείου βρισκόταν σε σταθερά φθίνουσα πορεία.
Πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω πως ο καταγγελτικός λόγος ακόμα και στην υπερβολή του, μπορεί να βοηθήσει, να βελτιώσει πράγματα και καταστάσεις, αρκεί να μην διαστρεβλώνει, να μην δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, δημιουργώντας κλίμα ανυποληψίας για τη δημόσια περίθαλψη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κριτική που ασκείται από τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων τις περισσότερες φορές κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αποσκοπεί στη βελτίωση καταστάσεων και παραλείψεων μας, είναι καλοδεχούμενη, έστω και αν παραβλέπει πως οι συγκεκριμένες δημοσιονομικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να κινηθούμε όπως όλοι επιθυμούμε. Αντίθετα η κριτική που γίνεται από κάποια ΜΜΕ, δυστυχώς πολλές φορές κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, δεν είναι καλόπιστη και υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες που βλάπτουν τον πολίτη
Να γίνω όμως πιο συγκεκριμένος σε αυτά που ρωτήσατε:
-Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό από 140 άτομα (128 μόνιμους και 12 επικουρικούς) το 2015, το 2017 αυξήθηκαν σταδιακά σε 158 άτομα (136 μόνιμοι και 22 επικουρικοί). Προκηρύχθηκαν συνολικά 30 θέσεις μόνιμων γιατρών αριθμός ρεκόρ καθώς ουδέποτε στο παρελθόν είχε προκηρυχθεί αντίστοιχος αριθμός για μόνιμους. Σήμερα υπηρετούν 162 γιατροί (140 μόνιμοι, 22 επικουρικοί) χωρίς να υπολογίζουμε τους 64 ειδικευόμενους και, 3 αγροτικούς.
-Αντίστοιχα το νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε από το τα 478 άτομα το 2015 σε 498 άτομα το 2017, ενώ από όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (μόνιμοι, ωφελούμενοι ΟΑΕΔ και μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ), προσελήφθησαν συνολικά 38 άτομα. Σήμερα υπηρετούν 504 νοσηλευτές (447 μόνιμοι, 22 επικουρικοί, 35 ΟΑΕΔ)
-Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και ως προς το διοικητικό και λοιπό προσωπικό με τον αριθμό των υπαλλήλων να αυξάνεται από 304 άτομα το 2015 σε 422 το 2017. Σήμερα υπηρετούν 478 υπάλληλοι (40 επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό, 270 μόνιμοι, 23 επικουρικοί, 19 ΟΑΕΔ, 16 ΙΔΑΧ, 110ΣΟΧ)
Όσον αφορά τον πεπαλαιωμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και τα συσσωρευμένα προβλήματα ελλείψεων στη συντήρηση που κλείνει 20 χρόνια ζωής, για την επίλυση τους, αυτό που μπορούμε να επικαλεστούμε πως έχει γίνει μια σειρά παρεμβάσεων ενώ προγραμματίζονται και άλλες.
Πιο συγκεκριμένα:
-προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την αντικατάσταση των δαπέδων σε όλο το Νοσοκομείο (κλινικές, εργαστήρια κλπ) ύψους 580.000 ευρώ, χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο θα διαρκέσει 5 μήνες και οι εργασίες που θα γίνουν παράλληλα με τη λειτουργία του Νοσοκομείου θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.
-σε συνεργασία με τον ΟΑΚ γίνονται επιδιορθώσεις στις σωληνώσεις που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα διαρροών. Δεν είναι τυχαίο πως οι εικόνες που αναφέρατε με τους κουβάδες και τα νερά που στάζουν έχουν αραιώσει σημαντικά. Ο στόχος της ριζικής αντικατάστασης, προϋπολογισμού περίπου 180.000 ευρώ, παραμένει και έχει μετατεθεί για αργότερα.
-ο διαγωνισμός για τις στεγανώσεις του υπόλοιπου κτηρίου (έχει υλοποιηθεί κατά το ένα τρίτο) πρόκειται να ανακοινωθεί άμεσα για να ξεκινήσει το έργο τον Απρίλιο που το επιτρέπει ο καιρός. Είναι ένα έργο ύψους 280.000 ευρώ και θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Νοσοκομείου, γεγονός που μας επιτρέπει ο αυξημένος κατά 2.000.000 ευρώ προϋπολογισμός του Ιδρύματος για το 2019.
-μέχρι τις 10 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η ριζική αντικατάσταση της κεντρικής αποστείρωσης. τεράστιο έργο αξίας 420.000 ευρώ, με 4 πλυντήρια και 4 κλιβάνους όλα υπερσύγχρονα, ψηφιοποιημένα που εξασφαλίζουν καλύτερη λειτουργία με μικρότερο κόστος. Τεράστιο αναγκαίο έργο που δεν φαίνεται, αλλά είναι συνυφασμένο με τη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι σαν Διοίκηση του Γ.Ν. Χανίων θεωρώ ότι χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά ώστε το νοσηλευτικό ίδρυμα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Χανιώτικης κοινωνίας για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. Όλα αυτά όμως που έγιναν και γίνονται μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε και να πιστεύουμε πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.
Για το ζήτημα των αδέσποτων στο νοσοκομείο
ΕΡ.: Τι πρέπει να γίνει με τα αδέσποτα που συμπολίτες μας αφήνουν στο νοσοκομείο;
Μ.Β.: Κύριε Αγγελάκη δυστυχώς στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, έχει μαζευτεί ένας μεγάλος αριθμός αδέσποτων σκυλιών, τα οποία ασυνείδητοι εγκατέλειψαν (και συνεχίζουν να εγκαταλείπουν).
Τα αδέσποτα αυτά αποτελούν κίνδυνο, τόσο για την Δημόσια Υγεία, όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών του νοσοκομείου.
Όπως θα γνωρίζετε η ευθύνη για την διαχείριση και απομάκρυνση των αδέσποτων, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία ανήκει αποκλειστικά στον Δήμο Χανίων.
Εμείς ως Διοίκηση απευθυνθήκαμε επανειλημμένως στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες στην ουσία «σήκωναν τα χέρια ψηλά» δηλώνοντας αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις ευθύνες τους.
Τελικά –ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Τάσου Βάμβουκα- υπήρξε η δέσμευση από πλευράς δήμου ότι τα αδέσποτα θα απομακρύνονταν άμεσα.
Στη συνέχεια ο τοπικός φιλοζωικός σύλλογος μας ζήτησε μια μικρή παράταση για να μπορέσει να εξασφαλίσει την υιοθεσία αυτών των αδέσποτων σκυλιών.
Ως Διοίκηση –εξαντλώντας κάθε περιθώριο καλής θέλησης- δώσαμε περιθώριο έως τις 31-12-2018.
Η ημερομηνία αυτή παρήλθε και πλέον καλούμε δημοσίως μέσω της εφημερίδας σας τον Δήμο Χανίων να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να απομακρύνει άμεσα τα σκυλιά.
Η αυλή του νοσοκομείου δεν μπορεί να είναι καταφύγιο ζώων και το νοσοκομείο «όμηρος» της αδράνειας του Δήμου.
Για το διαχρονικό φαινόμενο με το “φακελάκι”
κ. Βουλγαρίδη, μία τελευταία ερώτηση. Ποια είναι η θέση της διοίκησης για το διαχρονικό φαινόμενο με το «φακελάκι»;
Μ.Β.: Ως Διοίκηση δεν θα ανεχτούμε σε καμία περίπτωση επίορκους γιατρούς που χρηματίζονται. Καλούμε τους πολίτες, αν ποτέ γιατρός τους ζητήσει φακελάκι, να έλθουν να μας το καταγγείλουν ώστε να φροντίσουμε να οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσει.
Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας για να υπερασπιστούμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. και να αντιπαλέψουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του, πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές- φακελάκια.
Για «βαθιά παλαιοκομματική αντίληψη» και «εξόχως αλαζονική συμπεριφορά» εκ μέρους του Κωνσταντίνου Τασούλα κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,…
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού MATKA 2025, η οποία έλαβε χώρα από…
Με έντονη συγκίνηση και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, στον φιλόξενο χώρο του…
Μαζικές επιχειρήσεις καθαρισμού πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου…
Ενόχους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα Χανιά, τους δύο άνδρες -57 και 59 χρονών – για την έκρηξη στην είσοδο…
Στις 21 Ιανουαρίου 2024, ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube, εκφράζοντας την…
This website uses cookies.