H κ. Θεανώ (Νανά) Παναγιωτάκη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο όπου τελείωσε και το Λύκειο και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Έπειτα από ένα έτος πέτυχε και εισήλθε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκη από όπου αποφοίτησε το 1991. Από το 1992 ζει και εργάζεται ως δικηγόρος στα Χανιά.
Εντάχθηκε στην Πλεύση Ελευθερίας τον Οκτώβρη του 2017 και μαζί με άλλους Χανιώτες ίδρυσε τον πυρήνα της Πλεύσης Ελευθερίας στα Χανιά με δράσεις ενημέρωσης για τα μνημόνια, τον παράνομο χαρακτήρα του δημόσιου χρέους, τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας η κ. Παναγιωτάκη τονίζει ότι ανταποκρίθηκε σε ένα κάλεσμα αγώνα “για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία”.
“Μας εμπνέουν οι ίδιες αρχές και αξίες, η Δημοκρατία, η Διαφάνεια, τα Δικαιώματα, η έννοια της υγιούς και αχειραγώγητης Δικαιοσύνης, που έχουν καταστρατηγηθεί βάναυσα μέσα στη μαύρη δεκαετία της μνημονιακής κατοχής”, λέει και προσθέτει ότι εφόσον η Πλεύση Ελευθερίας εισέλθει στη Βουλή δεν πρόκειται να κάνει χρήση του προνομίου της βουλευτικές ασυλίας.
Αναφέρει ότι το χρέος είναι «παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο, επαχθές και μη βιώσιμο» και τα συμπεράσματα που καταγράφονται στο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους δίνουν το δικαίωμα σ ένα κυρίαρχο κράτος να προβεί στη μονομερή αποκήρυξη του.
Σε ερώτηση για την δυνατότητα συνεργασιών με άλλα κόμματα η κ. Παναγιωτάκη λέει ότι η Πλεύση Ελευθερίας είναι ανοικτή σε συνεργασίες με κινήματα με τα οποία υπάρχει σύμπλευση, όπως το “Κίνημα Δεν Πληρώνω”
Σχετικά με τις εξορύξεις στην Κρήτη η κ. Παναγιωτάκη λέει ότι στις 27 Ιουνίου “το ελληνικό κράτος παρέδωσε τον έλεγχο μιας θαλάσσιας έκτασης 40.000 τ.μ. γύρω από τη Κρήτη σε πετρελαϊκές εταιρείες, με σοβαρό ιστορικό ρύπανσης”.
Θεωρεί ότι αποτελεί απειλή για το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και συνεπακόλουθα και για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.
Λέει χαρακτηριστικά:
“Κανένας δε μπορεί να αποκλείσει ευρύτερη οικολογική καταστροφή από τις εξορύξεις”.
Για να αποτραπεί η διαρκής φυγή των νέων στο εξωτερικό “χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της εθνικής Οικονομίας, χρειάζεται η αποτίναξη του μνημονιακού ζυγού πρωτίστως, ώστε να αρχίσει το ζοφερό κλίμα να αλλάζει προς το καλύτερο” λέει η κ. Παναγιωτάκη και προσθέτει:
“Όσο η χώρα παραμένει εξαρτημένη από τους δυνάστες της και δεσμευμένη (έστω και ακύρως και καταχρηστικώς) με επαχθείς συμβάσεις και επιτηρούμενη από το ευρωπαικό διευθυντήριο, μην προσδοκάτε καμία αλλαγή προς το καλύτερο”.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτίνας με την Πλεύση Ελευθερίας στα Χανιά κ. Θεανώ (Νανά) Παναγιωτάκη:
ΕΡ.: κ. Παναγιωτάκη, γιατί θα είστε υποψήφια με την Πλεύση Ελευθερίας; Τι διαφορετικό φέρνει το κόμμα της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου; Και γιατί θεωρείτε ότι θα πρέπει να εισέλθει στη Βουλή;
Θεανώ Παναγιωτάκη: Η απόφαση μου να κατέβω υποψήφια με την Πλεύση Ελευθερίας στα Χανιά, ήταν απόλυτα φυσική συνέπεια της πρότασης που μου έγινε από την Πρόεδρο μας, την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία με τίμησε ιδιαίτερα. Δεν θα μπορούσα να μην ανταποκριθώ, σ ένα κάλεσμα αγώνα για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία, διότι αυτό το νόημα έχει ο αγώνας της Πλεύσης Ελευθερίας. Όπως ήδη θα γνωρίζετε, το κίνημα μας γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2016.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπερασπίστηκε τα πιστεύω της με κόστος.. Αποχώρησε από την κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα που ακολούθησε το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Μετά την προδοσία του «ΟΧΙ» του Λαού, που αποτελούσε και αποτελεί, ένα από τα κύρια όπλα της χώρας για την αποκήρυξη του παράνομου και επονείδιστου «χρέους», η τότε Πρόεδρος της Βουλής, η οποία είχε συγκροτήσει την Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους, έπραξε κατά συνείδηση. Ουδέποτε υπέγραψε μνημόνια, ουδέποτε συνηγόρησε σε πρακτικές υποτέλειας και προδοσίας της εμπιστοσύνης που έδειξε ο λαός στο πρόσωπο της.. Είπε χαρακτηριστικά κατά την τελευταία ομιλία της στη Βουλή: «Δεν είμαστε ό,τι λέμε αλλά ό,τι πράττουμε» .Και πάντα παραμένει σταθερή, αμετακίνητη, ακέραιη, έντιμη και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τις αρχές της με όποιο κόστος. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που αποφάσισα να αγωνιστώ μαζί της και με τον κόσμο της Πλεύσης Ελευθερίας..
Μας εμπνέουν οι ίδιες αρχές και αξίες, η Δημοκρατία, η Διαφάνεια, τα Δικαιώματα, η έννοια της υγιούς και αχειραγώγητης Δικαιοσύνης, που έχουν καταστρατηγηθεί βάναυσα μέσα στη μαύρη δεκαετία της μνημονιακής κατοχής. Είναι επιτακτική ανάγκη να εισέλθει η Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή, διότι μόνο τότε θα υπάρξει πραγματική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Τα μνημονιακά κόμματα δεν έχουν καμιά ουσιώδη διαφορά στις πολιτικές πρακτικές τους, διότι απλά όλοι τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Γερμανικής Ευρώπης, της Ευρωπαικής νέο-απολυταρχίας που μαστίζει τους λαούς της Ευρώπης. Τονίζω εδώ μια βασική μας θέση, για την οποία θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, διότι θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την κάθαρση και την εξυγίανση του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Η πλεύση Ελευθερίας έχει τεθεί ευθαρσώς ενάντια στην βουλευτική ασυλία και υπουργική ασυλία. Δηλώσαμε απερίφραστα ότι δεν προτιθέμεθα να κάνουμε χρήση αυτών των «προνομίων» εάν εισέλθουμε στη Βουλή.
ΕΡ.: Ποιες οι θέσεις της Πλεύσης Ελευθερίας στο ζήτημα του χρέους; Και τι πρέπει να γίνει με τα χρέη ιδιωτών προς τις τράπεζες;
Θ.Π.: Οι θέσεις της Πλεύσης Ελευθερίας για το ζήτημα του χρέους, όπως και όλες οι θέσεις μας είναι κρυστάλλινες. Η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, η οποία συγκροτήθηκε από την τότε Πρόεδρο της Βουλής και νυν επικεφαλή του κινήματος-κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει αποφανθεί όπως αρκετοί γνωρίζουν, (φοβούμαι, όχι όλοι), με το προκαταρκτικό πόρισμα του, ότι το χρέος είναι «παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο, επαχθές και μη βιώσιμο» και τα συμπεράσματα αυτά δίνουν το δικαίωμα σ ένα κυρίαρχο κράτος να προβεί στη μονομερή αποκήρυξη του.
Η Επιτροπή Αλήθειας ερεύνησε και απέδειξε ότι η πρώτη δανειακή σύμβαση του 2010 αποσκοπούσε στη διάσωση των ελληνικών και άλλων ευρωπαικών ιδιωτικών τραπεζών. Η διόγκωση του χρέους δεν οφειλόταν στις δήθεν υπέρμετρες δημόσιες δαπάνες, αλλά στην πληρωμή εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων δανεισμού στους πιστωτές, στις υπερβολικά υψηλές και αδικαιολόγητες στρατιωτικές δαπάνες, στην απώλεια φορολογικών εσόδων εξαιτίας αθέμιτων εκροών κεφαλαίου, στην ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών τραπεζών από το κράτος και στις διεθνείς ανισορροπίες, που δημιουργήθηκαν από την ελαττωματική σχεδίαση της ίδιας της Νομισματικής Ένωσης.
Η υιοθέτηση του ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο εκβιασμού και υποταγής του ελληνικού λαού οδήγησε σε δραστική αύξηση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, στο οποίο βρέθηκαν εκτεθειμένες οι ελληνικές και οι μεγάλες ευρωπαίκές ιδιωτικές τράπεζες. Το γεγονός αυτό κλιμάκωσε μια τραπεζική κρίση το 2009 που με τη σειρά της επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, υπερτονίζοντας τη σημασία των δημόσιων ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, βοήθησε το 2009 να παραταθεί η εξελισσόμενη τραπεζική κρίση ΣΑΝ ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ..
Αναρωτιέμαι εάν αυτά είναι σε γνώση της μεγάλης μερίδας των ελλήνων εκλογέων, που αναδεικνύουν ακόμα, έστω και με οριακή πλειοψηφία κυβερνήσεις που ψήφισαν μνημόνια και συντηρούν τα οικονομικά αδιέξοδα του Λαού και του τόπου. Είναι απόλυτα εναργές για μας λοιπόν τι συνέβη στη χώρα την τελευταία δεκαετία. Τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις με άλλοθι ένα «δημόσιο» χρέος που δεν οφείλουμε, αλλά αποδείχθηκε ότι διέσωσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και όχι το Λαό, παραβίασαν καίρια τη Συνταγματική και Δημοκρατική νομιμότητα, υπονόμευσαν τους θεσμούς και τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα του ελληνικού Λαού.
Υπάρχει λοιπόν σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας στη χώρα, το χρέος είναι παράνομο και επονείδιστο και έχει δικαίωμα η Ελλάδα να προβεί ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ στην αποκήρυξη του, σύμφωνα με τις επιταγές του Δημόσιου Διεθνούς (Ποινικού) Δικαίου και του Συντάγματος. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει καταστήσει γνωστή τη θέση της, αναφορικά με τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες.
Μιλάμε πάντοτε για τα χρέη που γεννήθηκαν λόγω της παρατεταμένης μνημονιακής κατοχής, μιλάμε για τους πολίτες που φτωχοποιήθηκαν βίαια και δημιούργησαν χρέη προς τις τράπεζες, ανυπαίτια, είδαν το εισόδημα τους να εξανεμίζεται, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους να κλείνουν, η τους μισθούς τους να περικόπτονται δραματικά και εν τέλει να μη μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωση τους. Η πλεύση ελευθερίας λοιπόν θα παλέψει για τη διαγραφή των χρεών αυτών κι αυτή είναι άλλη μια ξεκάθαρη θέση μας, αποτελεί δε μια από τις 8 κοινοβουλευτικές ενέργειες στις οποίες δεσμευτήκαμε να προβούμε εφόσον εισέλθουμε στη Βουλή. Τα μνημόνια είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας..σε καιρό ειρήνης!!
ΕΡ.: Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι μια συνεργασία μεταξύ κομμάτων με αντιμνημονιακή κατεύθυνση είναι αναγκαία. Η κ. Κωνσταντοπούλου, σχετικά με μία πιθανή συνεργασία με το ΜεΡΑ25 είπε ότι δεν είναι εφικτό εξαιτίας των διαφορετικών θέσεων σε μια σειρά ζητήματα από το ζήτημα του χρέους και της διαγραφής του έως τις γερμανικές αποζημιώσεις. Υπάρχουν κόμματα με τα οποία θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;
Θ.Π.: Η πλεύση Ελευθερίας πρωτίστως συμμαχεί και συνεργάζεται με το Λαό, με τους πολίτες που ενστερνίζονται τις καθαρές αντιμνημονιακές-δημοκρατικές μας θέσεις, που συμφωνούν με την ιδρυτική μας διακήρυξη και είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μαζί μας με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση στις δημοκρατικές αξίες και στις αρχές της κοινωνικής Δικαιοσύνης..
Δεν είμαστε το κόμμα που θα επιδιώξει να εισέλθει στη Βουλή «πάση θυσία», παρά μόνο με το καθαρό τρόπο και από τον καθαρό δρόμο της διαφάνειας, της εντιμότητας και της συνέπειας, τις οποίες υπηρετούμε. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με κινήματα με τα οποία ταυτιζόμαστε και συμπλέουμε, όπως το Κίνημα «Δεν πληρώνω», του οποίου οι επικεφαλής άξιοι και ακέραιοι αγωνιστές, ο Λεωνίδας και ο Ηλίας Παπαδόπουλος είναι υποψήφιοι βουλευτές μας στην Αθήνα. Με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως πολύ σωστά είπατε, δεν είναι εφικτή η συνεργασία, διότι οι θέσεις οι δικές μας είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες εν αντιθέσει με το «Ημέρα 25», όπου υπάρχει σύγχυση και αντιφάσεις μεταξύ των μελών του, Το 2017 όταν θέσαμε στη ΛΑΕ τα προαπαιτούμενα μας, για ενδεχόμενη συνεργασία και δηλώσαμε τις κόκκινες γραμμές μας, δεν λάβαμε καμία απάντηση…
ΕΡ.: Στο ζήτημα των εξορύξεων στην Κρήτη ποια είναι η θέση σας;
Θ.Π.: Η 27η Ιουνίου είναι η μέρα που το ελληνικό κράτος παρέδωσε τον έλεγχο μιας θαλάσσιας έκτασης 40.000 τ.μ. γύρω από τη Κρήτη σε πετρελαϊκές εταιρείες, με σοβαρό ιστορικό ρύπανσης. Αυτό θέτει σε κίνδυνο, το φυσικό πλούτο της χώρας, τις ακτές και την οικονομία του νησιού. Απειλείται το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, το θαλάσσιο οικοσύστημα και βέβαια η τοπική οικονομία και ο τουρισμός. Δυστυχώς η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα καταστρατηγείται σε μόνιμη βάση. Κανένας δε μπορεί να αποκλείσει ευρύτερη οικολογική καταστροφή από τις εξορύξεις.
ΕΡ.: Πώς θα μπορέσει να ανατραπεί η φυγή των νέων από τη χώρα; Ποια τα βήματα που πρέπει να γίνουν;
Θ.Π.: Η φυγή των νέων δεν θα αποτραπεί με ευχολόγια και σίγουρα δεν θα αποτραπεί όσο συνεχίζει να υφίσταται το ίδιο καθεστώς της υποτέλειας και του οικονομικού μαρασμού της χώρας. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της εθνικής Οικονομίας, χρειάζεται η αποτίναξη του μνημονιακού ζυγού πρωτίστως, ώστε να αρχίσει το ζοφερό κλίμα να αλλάζει προς το καλύτερο. Όσο η χώρα παραμένει εξαρτημένη από τους δυνάστες της και δεσμευμένη (έστω και ακύρως και καταχρηστικώς) με επαχθείς συμβάσεις και επιτηρούμενη από το ευρωπαικό διευθυντήριο, μην προσδοκάτε καμία αλλαγή προς το καλύτερο.
Και μη βιαστεί κάποιος να αντιτάξει, ότι δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια… Αυτή είναι η νέα μυθολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα είναι δεμένη πισθάγκωνα μέχρι το 2060 και μόνο μια αυτεξούσια κυβέρνηση μπορεί να τη βγάλει από το αδιέξοδο. Η πλεύση Ελευθερίας προτάσσει τη Δημοκρατία απέναντι σε κάθε αδιέξοδο..και τον καθαρό και ανένδοτο αγώνα για Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια.
ΕΡ.: Ποιο το προσωπικό σας μήνυμα προς τους Χανιώτες;
Θ.Π.: Το προσωπικό μου μήνυμα προς το Χανιώτικο Λαό είναι εναργές και απλό..Να μη ξεχνάει κανένας από εμάς τι φέρει στο DNA του ο Κρητικός..Τη διαδρομή μας μέσα από αγώνες, φωτιές και θυσίες και τη σιδερένια θέληση, που κράτησε πάντα τούτο το νησί όρθιο στα επώδυνα και στα δύσκολα..Τα Χανιά έχουν μακρά παράδοση σε δημοκρατικούς αγώνες..Να μη ξεχνάμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αγωνιστούμε για ουσιαστική Δημοκρατία, για να πάρουμε πίσω τη χώρα μας από τους έξωθεν υστερόβουλους δυνάστες και διαχειριστές της τύχης μας..
Καλώ το Λαό των Χανίων να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της Πλεύσης Ελευθερίας, όχι για να εκλεγούν κάποιοι από εμάς βουλευτές, μα για να μας ανοίξουν το δρόμο να τους εκπροσωπήσουμε σε μια βουλή πολιτών και όχι καρεκλοκένταυρων, σε μια βουλή, όπου θα παλέψουμε με κόστος και όχι με κέρδος και προσωπικό βόλεμα.. Κοιτάμε Μπροστά, ούτε δεξιά, ούτε Αριστερά..»
Προσπερνάμε τις ετικέτες και κρατάμε την ουσία.. Κι η ουσία είναι να υπηρετούμε τη συλλογική συνείδηση και τα όνειρα μας.. Την 7η Ιουλίου 2019 θέλουμε Ζωή στη Βουλή..Για να κλείσουν οι πληγές και να πάρουν τα όνειρα ενός γονατισμένου λαού εκδίκηση…
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.