Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Βαγγέλη Πάλλα του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου
1. Τι στόχους έχετε θέσει για την θητεία στην Ευρωβουλή; Ποια η γνώμη σας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις;
Ερχόμενος στο Ευρωπαϊκός Κοινοβούλιο είχα ως κύριο στόχο να καταγγείλω προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τις συντελούμενες στη χώρα μας παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, μέσω των πολιτικών βίαιης πτωχοποίησης που προωθεί η τρόικα. Το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές επανορθώσεις πρέπει να καταστούν αντικείμενο σθεναρής διεκδίκησης από την ελληνική πλευρά με κάθε μέσο, νομικό (δια της δικαστικής οδού) αλλά και πολιτικό. Σημαντική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Μανώλης Γλέζος με συμμετοχή από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Πρόσφατα μάλιστα είχαμε και την συνέντευξη τύπου με τη Γερμανίδα Πρόεδρο της ευρωομάδας της αριστεράς (GUE/NGL) όπου από κοινού θέσανε το θέμα και προτείνανε και τρόπους επίλυσης του.
2. Τι κλίμα συναντάτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία σας με τις άλλες πολιτικές ομάδες;
Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL), στην οποία εντάσσονται και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφώς κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και, με την έννοια αυτή, υπέρ των κοινωνιών των χωρών της Μεσογείου που πλήττονται βάναυσα και πάντως χειρότερα από όλες τις άλλες. Από εκεί και πέρα μπορεί κανείς κατά περίπτωση να βρει “ευήκοα ώτα” και σε κάποιους ευρωβουλευτές των “Σοσιαλιστών και Δημοκρατών” (ιδίως τους προερχόμενους από τα εργατικά συνδικάτα) και των Πράσινων. Έχει πάντως αποδειχθεί ότι η πλειοψηφία, δηλ. το σύνολο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων καθώς και μεγάλη μερίδα των “Σοσιαλιστών και Δημοκρατών”, είναι εγκλωβισμένη στην υποστήριξη του νεοφιλελευθερισμού, των πολιτικών αποσάθρωσης του κοινωνικού κράτους και άλλων κοινωνικών πολιτικών.
3. Τι άποψη έχετε για την συνθήκη του Δουβλίνο II; Τάσσεστε υπέρ της αναθεώρησης της και με πιο τρόπο;
Είχαμε πρόσφατα μια ανεπίσημη συνάντηση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο. Πρέπει να σας πω, και αυτό φάνηκε και από τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του πως προφανώς και πρέπει αναθεωρηθούν οι συμφωνίες του Δουβλίνου, καθώς με αυτές όλο το βάρος μένει στα κράτη-μέλη πρώτης εισόδου (δλδ. κυρίως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) και έτσι απεκδύονται των ευθυνών τους τα κράτη-μέλη που αποτελούν τον τελικό προορισμό των μεταναστών (Γερμανία κλπ.). Μια από τις πρώτες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να εντατικοποιηθούν οι κινήσεις για την ελάφρυνση αυτού του βάρους ειδικά από τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως η δικιά μας.
4. Πως κατά τη γνώμη σας μπορεί να αναστραφεί η άνοδος-απειλή των φασιστικών κομμάτων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη;
Με τον τερματισμό των απάνθρωπων πολιτικών πτωχοποίησης οι οποίες οδηγούν πολλούς ψηφοφόρους σε παράλογες, αναχρονιστικές και τελικά αδιέξοδες επιλογές. Η δημοκρατία έχει τον τρόπο της να προστατευθεί απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα όταν κινείται με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον του συνόλου των πολιτών του.
5. Ποια η νομική σας γνώμη για τον ΕΝΦΙΑ, τις απολύσεις στο δημόσιο και τις περικοπές μισθών και συντάξεων;
Ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός, μεταξύ άλλων και επειδή στηρίζεται σε υπερτιμημένες “αντικειμενικές” αξίες. Απολύσεις στο δημόσιο δεν αποκλείονται καταρχήν από το Σύνταγμα, δεν επιτρέπεται όμως να οδηγούν σε αδυναμία εκπλήρωσης συνταγματικά επιβεβλημένων αποστολών του κράτους (π.χ. παροχή δημόσιας παιδείας και υγείας). Οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα όφειλαν να μην υπερβούν τα όρια που χαράσσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο “κοινωνικό κεκτημένο”, αλλά αυτά έχουν παραβιασθεί προ πολλού.
6. Πως ερμηνεύετε το άρθρο 120 του συντάγματος που αναφέρει ότι η τήρηση του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να αντιστέκονται με κάθε μέσο ενάντια οποιουδήποτε επιχειρεί την κατάλυσή του;
Το άρθρο 120 αποτελεί την ύστατη εγγύηση τήρησης του Συντάγματος απέναντι σε όσους επιχειρούν να το καταλύσουν με τη χρήση βίας. Στην εποχή των μνημονίων δεν ασκείται βία, αλλά καταστρατηγείται το Σύνταγμα μέσω οικονομικών και άλλων εκβιασμών, όπως έχω αναλύσει στο πρόσφατο βιβλίο μου (“Η καταστρατήγηση του Συντάγματος στην εποχή των μνημονίων”, 2013).
7. Θα μπορούσε το σύνταγμα να αλλάξει με ένα δημοψήφισμα όπως συνέβη στη Γαλλία στην περίπτωση De Gaulle; Πιστεύετε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος;
Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί τρόπο αναθεώρησης του Συντάγματος σύμφωνα με το άρθρο 110 και γενικότερα τα ζητήματα αυτά είναι τόσο σύνθετα ώστε να μην επιδέχονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, μια δημοψηφισματικού χαρακτήρα απάντηση.
8. Για ποιους λόγους θεωρείτε αντισυνταγματικό το μνημόνιο; Βάσει του συνταγματικού Δικαίου και με την τήρηση Κανόνων του Διεθνούς Αναγκαστικού και Εθιμικού Δικαίου μπορεί να καταγγελθεί ή να ανατραπεί;
Το μνημόνιο καθεαυτό είναι ένα μη δεσμευτικό κείμενο από άποψη τόσο συνταγματικού όσο και διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα είναι η σύνδεσή του με τη δανειακή σύμβαση και η δυνατότητα των δανειστών να προσφύγουν στα δικαστήρια του… Λουξεμβούργου (!) για καταγγελία της τελευταίας. Επί της ουσίας το πρόβλημα δεν είναι τόσο νομικό, όσο μάλλον οικονομικοπολιτικό, δηλ. η καλλιέργεια κλίματος πανικού με στόχο την άσκηση εκβιασμού κατά μιας μελλοντικής αντιμνημονιακής κυβέρνησης.
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 θα…
Ο Δήμος Χανίων και η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων…
Η φωτογράφος Ειρήνη Λαγουδάκη έρχεται να μας ταξιδέψει στον μαγευτικό κόσμο της φύσης μέσα από…
Μηνυτήρια αναφορά κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου προέδρου του κόμματος Παύλου Πολάκη κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά…
Πήξαμε πια στα voucher με τον Μητσοτάκη... Από την πανδημία και μετά, έμεθα το κόλπο.…
Στην Κρήτη θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, ο Αρχηγός…
This website uses cookies.