ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Συνέντευξη Μαίρης Ντόρις Χακίμ – Πιπεράκη στον «Α.τ.Κ.»: «Η τέχνη είναι η υπογραφή των πολιτισμών. Είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης»

H Μαίρη Ντόρις Χακίμ – Πιπεράκη έχει καταγωγή από δύο χώρες, την Ελλάδα και την Παλαιστίνη. Εικαστικός και performer ειναι γνωστή στα Χανιά κυρίως μέσω της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ και από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας για να συνεχίσει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στις Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλης.

Ο συνδυασμός της Παλαιστινιακής με την Ελληνική ταυτότητα επιδρούν στην μορφή που λαμβάνει η καλλιτεχνική της αναζήτηση ωθώντας της να εξερευνεί την επίδραση της πολιτικής και της θρησκείας στο ζήτημα της Δημοκρατίας αλλά και των ανισοτήτων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της βρίσκονται και η φεμινιστική διεκδίκηση.

Υπήρξε υπάλληλος του Πολυτεχνείου Κρήτης για το διάστημα που έμεινε στα Χανιά ενώ τώρα είναι δημόσιος υπάλληλος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 2021 είναι αποσπασμένη στο mέta, Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού που αποτελεί και το think tank του ΜέΡΑ25. Είναι επίσης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 και μέλος στον Τομέα Δικαιώματων.

Σε αυτές τις εκλογές είναι υποψήφια βουλεύτρια στα Χανιά με το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25.

Στη συνέντευξη που μας έδωσε αναφέρεται στον πολιτισμό και την επίθεση που δέχθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «η τέχνη είναι η υπογραφή των πολιτισμών, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνιών για αιώνες και είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι μέσο που  μεταφέρει γνώση και χρησιμεύει ως πλατφόρμα για κοινωνικό και πολιτικό σχολιασμό». Η κ. Χακίμ – Πιπεράκη λέει ότι το ΜέΡΑ25 «ενάντια στην κατεστημένη άποψη ότι ο Πολιτισμός είναι «βιομηχανία», θεωρεί ότι το πολιτιστικό έργο δεν μπορεί να ιδωθεί μέσα από το πρίσμα της αγοράς εργασίας ή του εμπορεύματος και στηρίζει την ελευθερία του αδέσμευτου δημιουργού».

Η Κρήτη είναι η περιφέρεια με το υψηλότερο αριθμό αυτοκτονιών σε όλη την Ελλάδα με την κ. Χακίμ Πιπεράκη να θεωρεί ότι υπάρχουν κοινωνικοί και πολιτικοί λόγοι πίσω από αυτό. «Η οικονομική κρίση ετών, η πτωχοποίηση και η ανασφάλεια έχει επηρεάσει τον ψυχισμό των ανθρώπων» λέει και αναφέρεται στην πρότασή του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ρήξη για «ένα νέο μοντέλο φροντίδας που θα είναι τοπικό, διεπιστημονικό και θα δίνει τη δυνατότητα στους Ψυχιάτρους και στους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων να συνεργάζονται υπό το πνεύμα και υπό την οργάνωση της συνεχούς αλληλεπίδρασης και του συντονισμού».

Σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες που υπάρχουν από την ακραία τουριστικοποίηση η κ. Χακίμ – Πιπεράκη μιλά για την πρόταση του κόμματός της για «νησιωτική ταυτότητα» του τουριστικού προϊόντος με διασύνδεσή του με προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, των μορφών του εναλλακτικού τουρισμού, και των ιδιαίτερων μορφολογικών, πολιτισμικών δυνατοτήτων του κάθε νησιού. «Τασσόμαστε υπέρ της ανάπτυξης εναλλακτικών και βιώσιμων μορφών τουρισμού για την Κρήτη, ίσως τον μοναδικό τόπο στην Ελλάδα που μπορεί να προσελκύσει τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο. Οι ήπιες μορφές τουρισμού (περιηγητικός, ιστορικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός, αγροτουρισμός κτλ) θα πρέπει πλέον να χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα από τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να προστατευτούν οι ανέγγιχτες περιοχές του νησιού».

Ενδιαφέρον έχουν και όσα αναφέρει για την ερήμωση της υπαίθρου αφού θεωρεί ότι η παραμονή των κατοίκων μπορεί να διασφαλιστεί μέσω πραγματοποίησης έργων υποδομών αλλά και της ανάπτυξης συνεταιριστικών μορφών οργάνωσης σε νέα βάση και ενίσχυση των νέων για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Λέει ότι στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25-Συμμαχια για τη ρήξη υπάρχουν προτάσεις μεταξύ άλλων για την μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, για όλους τους αγρότες και όχι μονό για τους νέους και τους συνεταιρισμένους. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και πρόταση για «αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί».

Τέλος η κ. Χακίμ – Πιπεράκη αναφέρεται και στα ζητήματα μνήμης και τις προσπάθειες εξίσωσης θυτών και θυμάτων που γίνεται και στην Κρήτη μέσα και από συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Όπως λέει:

«Η Ιστορία δεν επαναγράφεται. Η συμφιλίωση είναι κάτι διαφορετικό και θεμιτό»

Διαβάστε τη συνέντευξη της Μαίρης Ντόρις Χακίμ – Πιπεράκη στον «Α.τ.Κ.»:

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Πιπεράκη, πολλοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι με τις αποφάσεις της υποβάθμισε τον ρόλο των καλλιτεχνών. Γιατί θεωρείται ότι ο ρόλος των καλλιτεχνών είναι κρίσιμος στη σημερινή κοινωνία και ποιες είναι οι θέσεις του ΜέΡΑ25 για τον πολιτισμό;

Χακίμ – Πιπεράκη: Ως καλλιτέχνιδα το θέμα αυτό φυσικά με αγγίζει ίσως περισσότερο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η τέχνη είναι η υπογραφή των πολιτισμών, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνιών για αιώνες και είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι μέσω που  μεταφέρει γνώση και χρησιμεύει ως πλατφόρμα για κοινωνικό και πολιτικό σχολιασμό.

 Στην αντίληψή μας πηγαίνουν μαζί οι εργαζόμενοι του χεριού και του πνεύματος. Ο πολιτισμός πρέπει να ενισχυθεί από την εκπαίδευση και την στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών δεν αφορά μόνο τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά είναι κραυγή αγωνίας για την κατάσταση του πολιτισμού στην χώρα μας.

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη δεν εστιάζει στον «επίσημο» Πολιτισμό, αλλά σε όλα τα πολιτιστικά έργα επαγγελματιών, ερασιτεχνών και περιθωριακών καλλιτεχνών και κοινωνικών κινημάτων, που συνήθως παραβλέπονται και υποτιμούνται.Ενάντια στην κατεστημένη άποψη ότι ο Πολιτισμός είναι «βιομηχανία», θεωρούμε ότι το πολιτιστικό έργο δεν μπορεί να ιδωθεί μέσα από το πρίσμα της αγοράς εργασίας ή του εμπορεύματος και στηρίζει την ελευθερία του αδέσμευτου δημιουργού. Το ΜέΡΑ25 – Συµµαχία για τη Ρήξη αναγνωρίζει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Ελληνικού Πολιτισμού, χωρίς να παραμελεί τον θεμελιώδη ρόλο του στη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας. Στην εποχή της ιδιωτικοποίησης των πάντων, πιστεύουμε στην ενίσχυση των δημόσιων πόρων για τη διασφάλιση χώρου δημιουργίας έργων Πολιτισμού, αλλά και στην απεμπλοκή των κομμάτων και των οργανωμένων συμφερόντων από αυτόν.

Τονίζουμε την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Πολιτισμό που θα υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της Τέχνης και τη σημασία του

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

ΕΡ.: Η Κρήτη είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε αριθμό αυτοκτονιών με τον αριθμό να είναι πιθανά μεγαλύτερος λόγω της απόκρυψης πολλών αυτοκτονιών για πολλούς και διάφορους λόγους. Τι πιστεύεται ότι συντελεί σε αυτό τον μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών στο νησί; Υπάρχουν οικονομικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί λόγοι; Ποιες είναι οι θέσεις του ΜέΡΑ25 σε σχέση με τα ζητήματα ψυχικής υγείας;

Χ.Π.: Σαφώς υπάρχουν κοινωνικοί και πολιτικοί λόγοι. Η οικονομική κρήση ετών, η πτωχοποίηση και η ανασφάλεια έχει επηρεάσει τον ψυχισμό των ανθρώπων. Οι άνθρωποι βλέπουν τα εισοδήματα της ζωής τους να ανατρέπονται, οι νέοι δεν βλέπουν καμία προοπτική για το μέλλον τους. Η κατάθλιψη πλέον είναι κάτι κοινό και καθημερινό στη ζωή μας.

Η πρότασή του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ρήξη είναι ένα νέο μοντέλο φροντίδας που θα είναι τοπικό, διεπιστημονικό και θα δίνει τη δυνατότητα στους Ψυχιάτρους και στους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων να συνεργάζονται υπό το πνεύμα και υπό την οργάνωση της συνεχούς αλληλεπίδρασης και του συντονισμού. Κάποια σημεία είναι:

  • Ψυχιατρική θεραπεία σε καθεστώς νοητικής συγχύσεως (ακούσια νοσηλεία ψυχικά πάσχοντος): Στην Ελλάδα, είναι απαραίτητη η πλήρης απεμπλοκή της διαδικασίας της ακούσιας νοσηλείας από τις αστυνομικές αρχές.
  • Μονάδες παρέμβασης στην κρίση: Οι Μονάδες παρέμβασης στην κρίση στην κοινότητα (Community Treatment Orders) –η οποία υιοθετείται από το πρόγραμμά μας– και ii) στο Γενικό Νοσοκομείο. Η Μονάδα παρέμβασης στην κρίση θα αντιστοιχεί στη ΜΑ της ΠΦΥ και θα παρεμβαίνει την οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου απαιτείται.
  • Θεσμοθέτηση και λειτουργία των Κέντρων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.
  • Depot αντιψυχωσική αγωγή: Θεσμοθέτηση των Depot Clinics ως Μονάδες ενσωματωμένες i) στη λειτουργία των Κέντρων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, ii) σε κάθε Μονάδα Ψυχικής Υγείας (σε όλες οι βαθμίδες του Ε.Σ.Υ.).
  • Κοινοτική Ψυχιατρική όπου τα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων θα αποτελούν τους βασικούς κόμβους του δικτύου κοινοτικής Ψυχιατρικής.
  • Ψυχιατρική και νευροαναπτυξιακές διαταραχές: Δημιουργία δημόσιων δομών εξειδικευμένων στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές για παιδιά και ενήλικες ασθενείς.
  • Ψυχιατρικές Κλινικές στο Γενικό Νοσοκομείο: εκεί θα νοσηλεύονται μόνον οι ψυχώσεις κατά το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο ή κατά τις υποτροπές η ανθεκτική κατάθλιψη, οι διαταραχές της συμπεριφοράς εξαιτίας χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών με ή χωρίς delirium, οι ασθενείς με αυτοκτονικότητα και οι ασθενείς που πάσχουν από νευρολογικό και ψυχιατρικό νόσημα.
  • Κοινωνική επανένταξη ασθενών
  • Ψυχιατρική και αντιμετώπιση των διαταραχών συμπεριφοράς εξαιτίας της χρόνιας εξάρτησης από ουσίες
  • Ψυχιατρική και σωφρονιστικά ιδρύματα: Τα σωφρονιστικά ιδρύματα θα πρέπει να ανήκουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο υπηρεσιών με άμεση διασύνδεση μεταξύ αυτών.
  • Ψυχιατρική και προσφυγική κρίση: Οι πρόσφυγες/μετανάστες οι οποίοι θα εκδηλώνουν την οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή και θα εξετάζονται είτε στο δημόσιο σύστημα είτε στον ιδιωτικό τομέα, θα έχουν ενεργό ηλεκτρονικό φάκελο οπότε θα υπάρχει συνέχεια στην ιατρική παρακολούθηση.

ΕΡ.: Τα Χανιά φημίζονται για τον ρόλο που έχουν ανά καιρούς παίξει κινήματα που έχουν δημιουργηθεί από πολίτες. Πολλά από τα κινήματα έχουν στο επίκεντρο ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Από το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Αγίων Αποστόλων και το κίνημα για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου μέχρι πιο πρόσφατα στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι και στα Φαλάσαρνα, οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν απέναντί τους ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευθούν τον πλούτο του νησιού. Υπό ποιους όρους θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που να μην θέτονται απέναντι από την ποιότητα ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος;

Χ.Π.: Καμία ανοχή σε παράνομη δόμηση σε περιοχές Natura. Επομένως πρέπει να επιβληθούν κανόνες που να σέβονται το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η υπερβολική τουριστικοποίηση στέφεται κατά της ζωής των κατοίκων.

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ρήξη προτείνει να υπάρχει νησιωτική ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος. Διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, των μορφών του εναλλακτικού τουρισμού, και των ιδιαίτερων μορφολογικών, πολιτισμικών δυνατοτήτων του κάθε νησιού. Τασσόμαστε υπέρ της ανάπτυξης εναλλακτικών και βιώσιμων μορφών τουρισμού για την Κρήτη, ίσως τον μοναδικό τόπο στην Ελλάδα που μπορεί να προσελκύσει τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο. Οι ήπιες μορφές τουρισμού (περιηγητικός, ιστορικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός, αγροτουρισμός κτλ) θα πρέπει πλέον να χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα από τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να προστατευτούν οι ανέγγιχτες περιοχές του νησιού.

Υπεύθυνος τουρισμός  δηλαδή η προσοχή στα προβλήματα περιβαλλοντικής προστασίας, η ορθή χρήση των φυσικών πόρων και ο σεβασμός των κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών μιας περιοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η πραγματική βιωσιμότητα.

ΕΡ.: Στα Χανιά η ύπαιθρος ερημώνει. Βλέπουμε ότι ενώ ανά καιρούς γίνονται κάποια έργα, ιστορικά χωριά μένουν χωρίς κατοίκους. Πολλά χωριά μετατρέπονται σε τόπους που μένουν πλέον συνταξιούχοι των βόρειων και δυτικών χωρών. Το ΜέΡΑ25 τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει;

Χ.Π.: Πρέπει να διασφαλιστούν όροι για την παραμονή των κατοίκων στην ύπαιθρο. Αυτό σημαίνει ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, διασφάλιση όρων παραμονής των κατοίκων με έργα υποδομής. Ανάπτυξη συνεταιριστικών μορφών οργάνωσης σε νέα βάση και ενίσχυση των νέων για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Να αναπτυχθούν τομείς όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω κλίματος επίσης ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών.

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχια για τη ρήξη επιζητά την μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, για όλους τους αγρότες και όχι μονό για τους νέους και τους συνεταιρισμένους. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Επίσης προστασία από τις φυσικές καταστροφές, Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη , Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

ΕΡ.: Υπάρχουν και τα ζητήματα μνήμης. Τα τελευταία χρόνια μέσω συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελλάδα, μέσω του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, προωθείται μία ατζέντα όπου εξισώνει θύτες και θύματα. Βλέπουμε και στα Χανιά διοργάνωση εκδηλώσεων εκ μέρους γερμανικών φορέων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς που σύμφωνα με αντιστασιακές οργανώσεις προσπαθούν να επαναγράψουν την ιστορία με τρόπο που θα αναιρεί το αίτημα για απόδοση Δικαιοσύνης. Το Μουσείο της Μάχης της Κρήτης παραμένει ερείπιο εδώ και χρόνια ενώ πρόσφατα είδαμε προσπάθειες να δημιουργηθεί μουσείο με χρηματοδότηση της Γερμανίας. Ποια είναι η θέση του ΜέΡΑ25 σε αυτά τα ζητήματα;

Χ.Π.: Η Ιστορία δεν επαναγράφεται. Η συμφιλίωση είναι κάτι διαφορετικό και θεμιτό. Είναι υποχρέωση του Ελληνικού κράτους να προαγάγει και στηρίζει τον Ελληνικό πολιτισμό καθώς και χρέος του η διατήρηση και συντήρηση των Μουσείων καθώς είναι μέρος του πολιτισμού και της Ιστορίας μας.

Η μνήμη ενάντια στην λήθη είναι βάση και κινητήρας κάθε προσδοκίας. Σοκαριστήκαμε όταν είδαμε στα μαρτυρικά μας χωριά στην Κάνδανο στο Κοντομαρι να μαζεύετε το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Παιδεία, Παιδεία

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

3 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

3 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

3 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

3 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

4 hours ago

Κρήτη: Έπιασαν τον γαμπρό με κόκα, σχόλασε ο γάμος!

Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…

4 hours ago

This website uses cookies.