10.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Συνέντευξη Μαρίας Δαφέρμου στον “Α.τ.Κ.”: “Η κοινωνία έχει ανάγκη από καθαρά πρόσωπα με επιστημονική επάρκεια”

Ημερομηνία:

Η Μαρία Δαφέρμου γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στα Χανιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισε τις σπουδές της, αποκτώντας με άριστα το δεύτερο πτυχίο της από τη Σχολή Παιδαγωγικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση την επίδραση του έμφυλου παράγοντα στη γλωσσική κατάκτηση.

Παράλληλα, απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της με αντικείμενο τη γλωσσολογία και συγκεκριμένα το γραμματικό γένος και το κοινωνικό φύλο στην εκπαίδευση.

Σήμερα είναι υποψήφια διδακτόρισσα και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με αντικείμενο έρευνας τα έμφυλα στερεότυπα στην εκπαίδευση.

Έχει ιδρύσει την Πρωτοβουλία Πολιτών για την προώθηση της έμφυλης ισότητας isotis.eu.

Είναι Γραμματέας του Τομέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ από το 2022.

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού.

Τώρα, είναι και υποψήφια ευρωβουλεύτρια με το ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον “Α.τ.Κ.” λέει ότι οι πολίτες πρέπει να προτιμήσουν το ΠΑΣΟΚ επειδή «εκφράζει μια σταθερή πρόταση διακυβέρνησης με επίκεντρο την προστασία των ευάλωτων πολιτών μέσα από το κοινωνικό κράτος».

Θεωρεί ότι πρέπει να είναι στο ευρωκοινοβούλιο γιατί «η κοινωνία έχει ανάγκη από καθαρά πρόσωπα με επιστημονική επάρκεια, που μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες του κάθε πολίτη»

Λύση στο δημογραφικό πρόβλημα, σύμφωνα με την κ. Δαφέρμου μπορεί να δώσει μόνο ένα «ισχυρό κοινωνικό κράτος», με ένα σύστημα στο οποίο στο επίκεντρό του θα βρίσκεται η προστασία της νέας μητέρας «από την ημέρα της προσχολικής φύλαξης ως την δευτεροβάθμια εκπαίδευσης, με κίνητρα φορολογικά για την δημιουργία παιδιών».

Ως εκπαιδευτικός πιστεύει ότι η χώρα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αλλαγές χρειάζεται «μια νέα στοχοθεσία του μοντέλου εκπαίδευσης, που θα ξεκινά από την βάση του της προσχολική αγωγή και θα καταλήγει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» στη βάση του οποίου θα βρίσκεται «η καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας των παιδιών, της ενσυναίσθησης και της συνεργατικότητας», αλλά και η σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με τη λειτουργία της οικογενείας, κάτι που, όπως σημειώνει, στην Ελλάδα δε συμβαίνει.

Για το ενεργειακό ζήτημα και τις πράσινες πολιτικής είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ μιλάει για ενεργειακή δημοκρατία, για παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ με μικρές ενεργειακής κοινότητες που θα δίνουν χαμηλό κόστος παραγωγής ρεύματος στον μέσο επιχειρηματία – καταστηματάρχη», μία πολιτική που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει χαράξει η κυβέρνηση της ΝΔ η οποία “μοιράζει τον πεπερασμένο ενεργειακό χώρο στους λίγους χωρίς διαφάνεια αφήνοντας έξω τους συνεταιρισμούς και τους ΟΤΑ».

Σχετικά με την Κρήτη θεωρεί ότι «θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί το ταμείο ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ώστε να μπορεί ο κάθε μικρός καταναλωτής να συνδεθεί άμεσα και χωρίς υψηλό κόστος».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Χανιώτισσας υποψήφιας ευρωβουλεύτριας με το ΠΑΣΟΚ κ. Μαρίας Δαφέρμου:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για ποιο λόγο κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και όχι κάποιο άλλο κόμμα;

Μαρία Δαφέρμου: Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει μια σταθερή πρόταση διακυβέρνησης με επίκεντρο την προστασία των ευάλωτων πολιτών μέσα από το κοινωνικό κράτος. Μέσα από ισχυρές δομές υγείας, παιδείας και δικαιοσύνης.

Οι συνεχιζόμενες κρίσεις τόσο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής (πόλεμος Ουκρανίας) ή οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αποδεικνύουν ότι είναι ανάγκη να υπάρχει ισχυρή κρατική λειτουργία ώστε να μπορεί να νιώθει προστασία ο κάθε πολίτης.

Επομένως η επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι επιλογή διασφάλισης μια καλύτερης ζωής για κάθε Έλληνα.

ΕΡ.: Γιατί πιστεύετε ότι θα έπρεπε εσείς να βρίσκεστε στο ευρωκοινοβούλιο;

Μ.Δ.: Ως νέα γυναίκα, πιστεύω ότι είναι εμφατικό το αίτημα για συμμετοχή και  ανανέωση. Μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη φωνή μας ώστε να φτάσει στα κέντρα λήψης της απόφασης, να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις, να χτίσουμε ένα νέο όραμα για το νησί μας και τη χώρα μας μέσα στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Θεωρώ ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από καθαρά πρόσωπα με επιστημονική επάρκεια, που μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες του κάθε πολίτη.

ΕΡ.: Το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα υπάρχουν και ειδικοί λόγοι που σχετίζονται με όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαπενταετία που οδήγησαν και εκατοντάδες χιλιάδες νέους εκτός της χώρας. Ποια είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα;

Μ.Δ.: Το δημογραφικό πρόβλημα εντοπίζεται στην δυσκολία των νέων να δημιουργήσουν οικογένεια εξαιτίας της ακρίβειας, της έλλειψης σταθερής εργασίας, του γενικότερου αυξημένου κόστους ζωής και ειδικότερα στις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν.

Το αποτέλεσμα αυτό, οδηγεί του νέους στην αναζήτηση καλύτερων συνθηκών σε χώρες εντός της  Ε.Ε. που διακρίνονται για το ισχυρό κοινωνικό κράτους. Οι νέοι διακρίνουν εκεί ένα σταθερό μέλλον με καλύτερες προσδοκίες για τους ίδιους.

Με απλά λόγια το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με τις συνθήκες και το κόστος ζωής.

Το ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ένα σύστημα που θα προστατεύει την νέα μητέρα από την ημέρα της εγγυμοσύνης ως τον τοκετό, από την ημέρα της προσχολικής φύλαξης ως την δευτεροβάθμια εκπαίδευσης, με κίνητρα φορολογικά για την δημιουργία παιδιών, αποτελούν κύριο άξονα των θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΕΡ.: Ως μία επιστήμονας η οποία έχει εξειδίκευση στα ζητήματα εκπαίδευσης, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, ειδικά σε μία εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις μετατρέπουν σε μονόδρομο τη διαρκή εκπαίδευση;

Μ.Δ.: Η ισχυροποίηση και η εξέλιξη του δημοσίου συστήματος εκπαίδευσης είναι η μόνη λύση. Χρειάζεται μια αλλαγή κατεύθυνσης, μια νέα στοχοθεσία του μοντέλου εκπαίδευσης, που θα ξεκινά από την βάση του της προσχολική αγωγή και θα καταλήγει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η βάση του πρέπει να είναι η καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας των παιδιών, της ενσυναίσθησης και της συν εργατικότητας.

Υπάρχουν πολλά μοντέλα εκπαίδευσης όπως το Σουηδικό από  το οποίο μπορούμε να λάβουμε καλές πρακτικές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο βασικός άξονας κάθε πετυχημένου εκπαιδευτικού συστήματος είναι η σύνδεση του με την λειτουργία της οικογένειας και δυστυχώς αυτή τη στιγμή η κάθε ελληνική οικογένεια δεν βρίσκεται σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, δεν υπάρχει πρόληψη και αντιμετώπιση σε αποκλίνουσες συμπεριφορές και γι΄αυτό βλέπουμε συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα βίας εντός των σχολικών κοινοτήτων.

ΕΡ.: Στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και με πολύ μεγαλύτερη ένταση μετά την περίοδο των μνημονίων φαίνεται ότι εκπαιδεύουμε τους νέους μας για να τους στείλουμε μετά να εργαστούν σε άλλες χώρες. Με απλά λόγια η χώρα μας αναλαμβάνει όλα τα κόστη της εκπαίδευσης δίχως να απολαμβάνει παρά ελάχιστα από τα οφέλη. Αυτή η τάση δεν έχει αντιστραφεί τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως, σε συγκεκριμένους κρισιμους κλάδους, όπως ο κλάδος της ιατρικής, οι τάσεις φαίνεται να επιταγχύνονται. Πώς αντιστρέφεται αυτή η καταστροφική φυγή;

Μ.Δ.: Είναι φυσικό κάθε νέος να θέλει να επιλέξει ένα εργασιακό περιβάλλον με καλές απολαβές σε χώρες με υψηλό ποιοτικό επίπεδο ζωής.

Η παραπάνω διαπίστωση σχετίζεται και με το δημογραφικό πρόβλημα και με το πρόβλημα του brain drain. Χρειάζεται μια αλλαγή κατεύθυνσης, με εξειδίκευση μέτρων ανά επιστημονικό κλάδο για να μπορέσουμε να ανακόψουμε το φαινόμενο αυτό.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επί 5 έτη δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο του φαινομένου αυτού.

ΕΡ.: Πριν αρκετά χρόνια πολλοί μιλούσαν για τον κίνδυνο η Κρήτη να μετατραπεί στην «μπαταρία της Ευρώπης», λόγω της συσσώρευση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργεια. Σήμερα αυτός ο κίνδυνος μοιάζει υπαρκτός αφού πέρα των εξορύξεων βλέπουμε ότι προχωρούν και οι σχεδιασμοί για ΒΑΠΕ σε μία πολύ μεγάλη κλίμακα ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και από τις τοπικές κοινωνίες που επηρεάζονται. Σας υπενθυμίζω ότι στη Γερμανία το ακροδεξιό AfD έχει κτίσει ένα αφήγημα στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η εναντίωση στις πράσινες πολιτικές και πετυχαίνει να συγκεντρώσει δυσαρεστημένους πολίτες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κλιματική κρίση είναι υπαρκτή, ποια είναι η λύση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για αυτά τα ζητήματα. Και τι πρέπει να γίνει με την Κρήτη;

Μ.Δ.: Η πράσινη  μετάβαση αφορά την προστασία των παιδιών μας έναντι των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής που προέρχονται μέσα από τις εκπομπές του CO2 και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων. Η εναλλακτική επιλογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να γίνει. Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί σημαντικό ζήτημα ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει.

Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για ενεργειακή δημοκρατία, για παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ με μικρές ενεργειακής κοινότητες που θα δίνουν χαμηλό κόστος παραγωγής ρεύματος στον μέσο επιχειρηματία – καταστηματάρχη.

Δυστυχώς η κυβένρηση της ΝΔ μοιράζει τον πεπερασμένο ενεργειακό χώρο στους λίγους χωρίς διαφάνεια αφήνοντας έξω τους συνεταιρισμούς και τους ΟΤΑ.

Σχετικά με το νησί μας, θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί το ταμείο ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ώστε να μπορεί ο κάθε μικρός καταναλωτής να συνδεθεί άμεσα και χωρίς υψηλό κόστος.

 

 

  • Είδαμε πριν λίγες ημέρες την απαγόρευση που επέβαλλε η Γερμανική πρεσβεία σε δημοσιογράφο για κάλυψη εκδήλωσης για τους Γερμανούς πεσόντες στη Μάχη της Κρήτης με αιτιολογία παλιότερο δημοσίευμα που αποκάλυπτε τη συμμετοχή στην εκδήλωση συλλόγοι φιλικά προσκείμενου προς τους ναζί. Η ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη, ακόμη και στη Γερμανία, σας τρομάζει;

 

Η ενδυνάμωση των ακραίων φωνών αποδεικνύουν την γενίκευση της πεποίθησης ότι όλοι είναι ίδιοι, ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, ότι ψηφίζουμε για να τιμωρήσουμε το πολιτικό σύστημα και όχι για να επιλέξουμε λύση. Επομένως χρειάζεται μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικού προσωπικού, σχέση που χτίζεται με καθαρά πρόσωπα που διαθέτουν συνέπεια. Η λύση απέναντι στις επιλογές των άκρων είναι να κατανοήσουμε ότι η κοινωνία έχει απογοητευτεί και ότι υπάρχει ανάγκη εκ νέου να εμπνεύσουμε τον κόσμο και ότι καλύτερο μπορεί να γίνει μέσα από την συλλογική προσπάθεια και μέσα από τις αρχές του σεβασμού του κάθε πολίτη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το ΠΑΣΟΚ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα του κόσμου

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για...

Αναβολή της “Νύχτας των Ευχών” στον Δήμο Κισσάμου λόγω καιρού

Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί...

3 μέρες έμεινε η σωρός ναυγού στη Γαύδο λόγω κακοκαιρίας

Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία...