Η Ντόρα Μπακογιάννη δε χρειάζεται ιδιαίτερες εισαγωγές. Είναι μία πολιτικός που έχει αφήσει το στίγμα της στον χώρο της κεντροδεξιάς και στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.
Κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδελφή του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1989 ενώ το 1992 σε ηλικία μόλις 38 ετών ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Πρώτη σε ψήφους βουλευτής επί πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στην Α’ Αθηνών, έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Αθήνας που διετέλεσε δήμαρχός της με ποσοστό 60,6%, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει πάρει ποτέ Δήμαρχος στην Αθήνα.
Επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή το 2006 ανέλαβε το κρίσιμο Υπουργείο Εξωτερικών.
Έφτασε μία ανάσα από την προεδρία και της Νέας Δημοκρατίας, όμως δεν τα κατάφερε, ίδρυσε δικό της κόμμα για να επανέλθει μετά στη Νέα Δημοκρατία ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Στις τελευταίες εκλογές κατήλθε για πρώτη φορά υποψήφια στα Χανιά και βγήκε πρώτη βουλευτής σε ψήφους.
Και σε αυτές τις εκλογές, η Ντόρα Μπακογιάννη, μία πολιτικός που αυτοχαρακτηρίζεται ως «φιλελεύθερη με βαθιά πίστη στην Ευρωπαϊκή ιδέα», θα είναι υποψήφια στα Χανιά.
Θέσαμε στην κ. Μπακογιάννη μία σειρά από ερωτήσεις που αφορούν τόσο την εμπειρία της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ζητώντας τη θέση της για τις πιθανότητες συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο οσο και σε πιο απτά αλλά εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως αυτά της ακρίβειας και της φυγής των νέων από τη χώρα, της ερήμωσης των χωριών. Επίσης, ζητήσαμε τη θέση της για το ζήτημα των βάσεων αλλά και για τις θέσεις του κόμματός της για τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών.
Οι απαντήσεις της, αν μη τι άλλο έχουν πολύ ενδιαφέρον.
Διαβάστε τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον «Α.τ.Κ.»:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνεκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών με την Τουρκία. Είναι εφικτή; Είναι επιθυμητή; Ή μήπως θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσουμε δίχως εκμετάλλευση και να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήταν και παραμένει μεγάλος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλές θέσεις Ευρωπαϊκών χωρών που επενδύουν στις ΑΠΕ με απτά αποτελέσματα. Να θυμίσω πριν ένα χρόνο, η χώρα μας πέτυχε το 100% των αναγκών της για την ηλεκτροδότηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για μία ολόκληρη μέρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως η ενεργειακή και η οικονομική κρίση, καθώς και οι γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται, επιδρούν στο χρονοδιάγραμμα και την δυναμική της ενεργειακής μετάβασης.
Συνεπώς, η Ελλάδα ως μια χώρα κλειδί σε μια περιοχή σημαντικής αξίας, ενεργειακά και πλουτοπαργωγικά, οφείλει να είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, και η Κρήτη πρωταγωνιστεί στον στόχο αυτό. Προωθούμε την έρευνα κοιτασμάτων φυσικού αερίου, την κατασκευή νέων σταθμών εισαγωγής LNG, την αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, και τις διεθνείς διασυνδέσεις φυσικού αερίου.
Το επιθυμητό για μας είναι μια ισχυρή και σταθερή Ελλάδα που συνυπάρχει με ασφάλεια και συνεργασία με τους γείτονές της. Σε μεγάλο βαθμό, το έχουμε πετύχει με συμφωνίες και συμμαχίες με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιταλία, και ευρύτερα με τις χώρες της Μεσογείου.
Η Τουρκία, δυστυχώς, παραμένει μια χώρα που βρίσκεται σε απόσταση από τους γείτονές της. Δεν συμμορφώνεται με κανόνες του διεθνούς δικαίου, δεν επιδιώκει την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, και έτσι δεν αποτελεί μέρος της δυναμικής της περιοχής, όπως εκφράζεται από πολλά σχήματα συνεργασίας, πχ. τον East Med Gas Forum, το 3+1 Σχήμα Συνεργασίας.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση συνεκμετάλλευσης καθώς απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο διαλόγου για τις μεταξύ μας σχέσεις, το οποίο βέβαια θα έχει ως βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
ΕΡ.: O κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στα Χανιά περίπου περιέγραψε μία χώρα που βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης άνθησης με μεγάλες αυξήσεις σε μισθούς και αύξηση του αριθμού θέσεων εργασίας. Όμως την ίδια στιγμή οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται δεν μπορούν να κρατήσουν τους νέους ανθρώπους με ικανότητες που επιλέγουν και φεύγουν από τη χώρα μόλις αποκτούν πτυχία, ενώ ζούμε μια «Μεγάλη Παραίτηση» στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας. Επίσης, η ακρίβεια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ενώ το κόστος της στέγασης έχει εκτοξευθεί. Τελικά, ποιοι αριθμοί περιγράφουν την αλήθεια;
Ντ.Μπ.: Η Ελλάδα δεν ζει αποκομμένη από τις διεθνείς εξελίξεις. Δεν ζούμε σε έναν τέτοιο κόσμο, όπου ένας πόλεμος, μια ενεργειακή κρίση, μετά από μια πανδημία, θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλες τις άλλες χώρες και οικονομίες, πλην της δικής μας. Συνεπώς ναι, υπάρχει ακρίβεια, υπάρχουν αυξήσεις σε τιμές προϊόντων. Όποιος σας πει ότι υπό την δική του διακυβέρνηση αυτά δεν θα υπάρχουν θα σας πει ψέματα. Η ουσία είναι, μπροστά σε όλες αυτές τις προκλήσεις, να αντέξουμε, να στηρίξουμε κοινωνία και επιχειρήσεις και να προχωρήσουμε μπροστά. Η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό το πέτυχε.
Οι νέοι δεν φεύγουν πια με τον ρυθμό που έφευγαν. Αντίθετα, επιστρέφουν, γιατί έρχονται και επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες. Υπάρχει ένα γοργά αναπτυσσόμενο οικονομικό περιβάλλον σήμερα, με μείωση της ανεργίας στο 11%, την δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ.
Υπάρχει πληθωρισμός, αλλά η κυβέρνηση έχει στηρίξει, και συνεχίζει να το κάνει, τον πολίτη, τον καταναλωτή, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, την νέα γενιά. Μειώσεις φόρων, κατάργηση εισφορά αλληλεγγύης, νέα προγράμματα στήριξης κοινωνικής πολιτικής, όπως το ανακυκλώνω το εξοικονομώ, το «Σπίτι για Νέους». Να σας δώσω ένα παράδειγμα, μόνο η μείωση του ΕΝΦΙΑ στην Κρήτη εξασφάλισε σχεδόν 60 εκατομμύρια περίσσευμα στο πορτοφόλι των πολιτών, ενώ η επιστρεπτέα προκαταβολή έφερε ρευστότητα 600 εκατομμυρίων, πίσω τους Κρητικούς φορολογούμενους.
Η Ελλάδα, σήμερα, έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό, έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό, και αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος 10 δις από το 2019. Αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν την δύναμη και την δυναμική της χώρας μας, μια δυναμική που ξεκλείδωσε η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΡ.: Η Κρήτη έχει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τους χαμηλότερους δείκτες στη χώρα στην οικονομική ανισότητα. Όμως την ίδια στιγμή η ύπαιθρος ερημώνει. Χωριά που μέχρι πρόσφατα είχαν πολλές εκατοντάδες κατοίκους έχουν αδειάσει. Σχολεία κλείνουν. Και αυτά που μένουν ακόμα λειτουργικά υποβαθμίζονται ωθώντας τους λίγους νέους που επιλέγουν με κόστος να παραμείνουν να επιλέγουν και αυτοί τον δρόμο της εξόδου. Έχει η Νέα Δημοκρατία κάποιο σχέδιο για αντιστροφή αυτής της πραγματικότητας ή θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και ίσως δεν είναι και επιθυμητό; Πώς μπορεί να δημιουργηθεί προοπτική ώστε να επιλέξουν οι νέοι να κτίσουν τη ζωή τους στην επαρχία;
Ντ.Μπ.: Είναι πραγματικότητα ότι η αστυφιλία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας. Τολμώ να πω όμως ότι, σήμερα, βλέπουμε μία τάση που έχει στο επίκεντρο της την αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής και εργασίας εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, τάση που μετά την πανδημία, και δεδομένων των τεχνολογικών εξελίξεων, ενισχύθηκε σημαντικά. Η κυβέρνηση έχει στηρίξει, και θα συνεχίζει να το κάνει, όσους θέλουν να δημιουργήσουν εκτός των πόλεων, αναζωογονώντας την επαρχία.
Το «Στρατηγικό Σχέδιο Ορεινότητας», ο σχεδιασμός του οποίου ξεκίνησε πριν έναν χρόνο και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο του 2023, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία. Περιλαμβάνει την στοχευμένη στήριξη συνολικά 224 ορεινών ΟΤΑ, με πάνω από 2.000 κοινότητες και 750.000 κατοίκους.
Οι τοπικοί αυτοί οργανισμοί θα έχουν στην διάθεσή τους μια πληθώρα εργαλείων όπως οικονομικές ενισχύσεις, φορολογικά και άλλα κίνητρα για την απασχόληση νέων, την προσέλκυση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών, προσωπικού υγείας και άλλων κλάδων. Ο δήμος Καντάνου-Σελίνου στα Χανιά, ο δήμος Αγίων Βασιλείων στο Ρέθυμνο, το Οροπέδιο Λασιθίου είναι μόνο μερικά παραδείγματα δήμων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
ΕΡ.: κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ βλέπουμε ότι μετά τις αποκαλύψεις για τα «αιώνια χημικά» και τις συνέπειες τους στην υγεία και το περιβάλλον και μέσω της πίεσης που ασκούν ομάδες πολιτών, οι αρχές αποδέχτηκαν ότι υπήρχε έλλειμμα ασφάλειας. Σε πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικοί ελέγχοι, αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και προχωρούν στην καταβολή αποζημιώσεων για τη μόλυνση που έχουν προκαλέσει. Στα Χανιά θα μπορούσαμε να δούμε να συμβαίνει κάτι παρόμοιο ή θεωρείται ότι στις εδώ στρατιωτικές εγκαταστάσεις όλα βαίνουν καλώς, γίνονται όλοι οι έλεγχοι όπως πρέπει και τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας;
Ντ.Μπ.: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημόσια υγεία αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, και η διαχείριση της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον covid-19 ήταν από τις πιο αποτελεσματικές στην Ευρώπη.
Το ζήτημα των «αιώνιων χημικών» που απασχολεί τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα είναι σοβαρό και σχετίζεται όμως τόσο με το μέγεθος του αμερικανικού στρατού, όσο και με την επιστημονική γνώση που διαρκώς εξελίσσεται και μας προσφέρει νέες γνώσεις για πράγματα που ίσως στο παρελθόν να μην γνωρίζαμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η Ευρώπη, σε πολλούς τομείς, δεν είναι το ίδιο με την Αμερική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει ένα από τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικών ελέγχων παγκοσμίως, ακόμα πιο αυστηρό από αυτό των ΗΠΑ. Οι έλεγχοι και τα πρωτόκολλα ασφαλείας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα ακολουθούν ακριβώς αυτές τις προδιαγραφές, και εφαρμόζονται παντού, και φυσικά στην Σούδα. Συνεπώς θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε επαγρύπνηση, με διαρκείς ελέγχους και την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται, αλλά και με την επικαιροποίηση τους μόλις η επιστημονική γνώση και η τεχνολογική πρόοδος το επιβάλλει.
ΕΡ.: Οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν, όμως συχνά οι αναγκαίες πολιτικές έρχονται με μεγάλη αργοπορία. Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες να ξετυλίγεται μπροστά μας μία τεχνολογική επανάσταση όμως οι πολιτικοί μοιάζουν ανέτοιμοι να αναγνωρίσουν τι είναι αυτό που συμβαίνει. Δεν διεξάγεται κάποια πραγματική συζήτηση για τις πολιτικές που χρειάζεται να εφαρμοστούν ώστε οι θετικές συνέπειες να είναι περισσότερες από τις αρνητικές. Τη στιγμή όπου στην Ελλάδα ακόμη και στις πιο βασικές των υποδομών, λ.χ. στην παροχή σταθερού, γρήγορου ,και φθηνό ίντερνετ είναι πάρα πολύ πίσω, στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία υποδομών ώστε να μη βρεθεί η χώρα σε θέση ουραγού; Και τι είδους νομοθεσία θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ώστε να αμβλυνθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες; Λαμβάνοντας υπόψη τον πολυκερματισμό που αποτυπώνεται ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι δυνατή μία τέτοια συνεννόηση;
Ντ.Μπ.: Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015, δεν έχει σχέση ούτε με την Ελλάδα του 2018. Ο ρυθμός τεχνολογικής προόδου που βλέπουμε στην χώρα μας να συντελείται μέσα σε λίγα χρόνια είναι πρωτόγνωρος.
Η ψηφιοποίηση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης μέσα σε 3,5 χρόνια, η προσέλκυση μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, όπως της Microsoft, Amazon, Cisco και τα σημαντικά έργα τεχνολογικής υποδομής ύψους 5 δις, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, αλλάζουν την εικόνα και την δυναμική της χώρας μας. Βέβαια αυτό θέλει χρόνο, δεν γίνεται μέσα σε μία μέρα. Αλλά ήδη βλέπουμε πρόοδο, από τα «έξυπνα νησιά» όπως την Νάξο μέχρι την τεχνολογικά αναβαθμισμένη Βόρεια Ελλάδα, και φυσικά εντείνουμε περισσότερο τις προσπάθειές μας.
Θυμίζω ότι σε πολλά μέρη της Ελλάδας, και μάλιστα απομακρυσμένα, τρέχουν προγράμματα αντικατάστασης του δικτύου με οπτικές ίνες για αξιόπιστο και γρήγορο ίντερνετ. Το κυβερνητικό έργο έχει αγκαλιάσει τον στόχο αυτό. Προωθείται η χρήση οπτικής ίνας σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο, με έμφαση στα σχολεία, έως το 2027.
Το δίκτυο 5G, που μέχρι σήμερα είναι προσβάσιμο κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, επεκτείνεται, με στόχο το 94% της χώρας τα επόμενα 4 χρόνια να αποκτήσει πρόσβαση. Αλλά και σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, δημιουργούνται κέντρα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού από μεγάλους επενδυτές που θα αποτελέσουν καταλύτη της καινοτομίας, της δημιουργίας και της τεχνολογικής αναβάθμισης της χώρας μας.
Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την προεκλογική εκστρατεία της κ. Μπακογιάννη, όπως αναρτώνται στη σελίδα της στο facebook.
Το καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το…
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί το Σάββατο 23 και την…
Για «θεσμική εκτροπή» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην ανακοίνωση με την οποία αντιδρά στην ανεξαρτητοποίηση Τζάκρη…
Αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη φέρνουν οι δύο ανεξαρτητοποιήσεις, της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου…
Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου βρίσκονται πλέον εκτός ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανεξαρτητοποίησή τους, καθιστώντας το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση. Πλέον,…
Η κυρά Ρηνιώ, η μοναδική κάτοικος της απομακρυσμένης βραχονησίδας Κινάρου, απέκτησε έναν νέο σύντροφο. Πρόκειται…
This website uses cookies.