Ο Σεραφείμ Ρίζος είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων με τη δημοτική παράταξη “ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά”. Γνωστός για τη συμμετοχή του στους κοινωνικούς και εργασιακούς αγώνες, η παρουσία του στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αντικατόπτρισε αυτή την έντονη παρουσία του στα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Είναι ξανά υποψήφιος με ένα λόγο ευδιάκριτο, με θέσεις οι οποίες δίνουν βαρύτητα στα λαϊκά αιτήματα και σε ζητήματα ισότητας και δικαιοσύνης.
Στη συνέντευξη που μας έδωσε απάντησε σε μία σειρά ερωτήματα για το μέλλον του Δήμου.
Σε ερώτησή μας για την κλιματική αλλαγή και τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες στο νομό Χανίων ο κ. Ρίζος είπε ότι η συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής ως ένα υπαρκτό και απειλητικό φαινόμενο, αποτελεί θετική παραδοχή, απέναντι στην ατζέντα της διεθνούς ακροδεξιάς και δεξιάς οι οποίες προσπαθούν να την αρνηθούν.
Όμως, όπως σημείωσε, η κλιματική αλλαγή χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι από όσους έχουν ασκήσει εξουσία για τις ευθύνες τους σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία στα Χανιά.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η ποσότητα του νερού που έπεσε στα Χανιά δεν είναι η αιτία των καταστροφών”.
Είπε επίσης ότι το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα γιατί δεν είναι κερδοφόρα για να καταλήξει:
“Χρειάζεται να υπάρξει άμεση αντιστροφή των επιλογών για να υπάρξουν επενδύσεις σε έργα υποδομής που θα προστατεύουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής”.
Σε ερώτηση σχετικά με τον τουρισμό και το μοντέλο που εφαρμόζεται στην πόλη μας ο κ. Ρίζος είπε ότι αν και ζούμε σε μια πόλη υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της δεν μπορεί να κάνει η ίδια διακοπές.
Είπε ότι:
“Ο τουρισμός είναι δικαίωμα και όχι προϊόν”.
Στάθηκε επίσης στην ανάγκη το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» να επανέλθει υπό κρατικό έλεγχο χωρίς αποζημίωση της Fraport ενώ είπε ότι ο Δήμος οφείλει πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προοπτική.
Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Aibnb είπε ότι είναι δεμένη με την μονομερή οικονομική ανάπτυξη ενώ δημιουργεί τεράστια προβλήματα εύρεσης φτηνής στέγης σε τεράστια τμήματα του πληθυσμού.
“Σχεδόν οι μισοί Χανιώτες είναι εν δυνάμει άστεγοι. Χρειαζόμαστε πολιτικές ελέγχου, περιορισμού έως και απαγόρευσης σε συγκεκριμένες περιοχές”, είπε.
Σχετικά με την έλλειψη πόρων για τις ανάγκες λειτουργίας και του Δήμου Χανίων ανέφερε ότι εξαιτίας των μνημονίων έχουν περικοπεί από τους δήμους τεράστια ποσά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που φτάνουν και το 60%.
Είπε επίσης ότι πρέπει να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη για τους φτωχούς με παράλληλη εφαρμογή πολιτικών φορολόγησης των πλουσίων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των επιχειρήσεων.
“Είναι σκανδαλώδες την ώρα που έχει μειωθεί δραματικά το αφορολόγητο να μειώνεται σε δραματικό επίπεδο η φορολογία των επιχειρήσεων. Τα ίδια συμβαίνουν και στο δήμο Χανίων. Οι φτωχοί πληρώνουν 30 φορές περισσότερο από τους πλούσιους”, είπε.
Σχετικά με τα μνημεία στα Χανιά που παραμένουν υπό εγκατάλειψη, όπως το Μνημείο της Μάχης της Κρήτης, ο κ. Ρίζος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μνημείο παραπέμπει στον αντιφασιστικό αγώνα και σε μια περίοδο που η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη ξανασηκώνει κεφάλι είναι χρήσιμο να διατηρήσουμε την αντιφασιστική μνήμη ιδιαίτερα σε μια πόλη και ένα νομό που έχει υποφέρει από τους ναζί.
Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο υπάρχουν και άλλα μνημείο που χρήζουν αντιστοιχης προσοχής, “όπως το μνημείο για τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας της πόλης κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο”.
Αλλά, όπως είπε:
“Δεν είναι όμως μόνο τα μνημεία. Το κυριότερο είναι η πάλη ενάντια στο φασισμό σήμερα”.
Τέλος, αναφορικά με την κοινωνική πολιτική του Δήμου Χανίων είπε ότι στην κοινωνική πολιτική “δε χωράνε χορηγοί. Δεν προσφέρεται για διαφήμιση του «κοινωνικού προσώπου» εταιριών. Δεν μπορεί να γίνεται με όρους ελεημοσύνης ”
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σεραφείμ Ρίζου στον “Αγώνα της Κρήτης”:
· κ. Ρίζο, η κλιματική αλλαγή, ανεξαρτήτως της κλίμακας αλλαγών που θα επιφέρει, φαίνεται ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει να έλθουμε αντιμέτωποι. Πρόσφατα είχαμε μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία, που φανέρωσαν κακοτεχνίες αλλά και την ένδεια υποδομών και έργων εδώ και πάρα πολλά χρόνια ιδιαίτερα στα Χανιά. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενταθεί κι όχι να υποχωρήσει;
Το να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή ως ένα υπαρκτό και απειλητικό φαινόμενο, αποτελεί θετική παραδοχή, απέναντι στην ατζέντα της διεθνούς ακροδεξιάς και δεξιάς οι οποίες προσπαθούν να την αρνηθούν. Υπάρχουν πλέον τεράστια κινήματα σε όλο τον κόσμο όπως είδαμε πρόσφατα στην Βρετανία που διεκδικούν μέτρα και αλλαγές.
Μετά τις πρόσφατες κακοκαιρίες και τις καταστροφές που βιώσαμε στα Χανιά, πολλοί, που έχουν ασκήσει εξουσία σε διάφορα επίπεδα, χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι για να δικαιολογήσουν τις πολιτικές που έχουν ασκήσει και υποστηρίξει έως τώρα και τη μη λήψη μέτρων από τη μεριά τους. Έχουν πολιτικές ευθύνες. Η ποσότητα του νερού που έπεσε στα Χανιά δεν είναι η αιτία των καταστροφών.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια ευνοήθηκε μια πολιτική άρσης όσων αξιών και θεσμών θεωρήθηκαν εμπόδια στην απρόσκοπτη κερδοφορία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ρέματα μπαζώθηκαν, ξενοδοχεία ολόκληρα χτίστηκαν πάνω σε αυτά, παραλίες εξαφανίστηκαν, πολιτιστικά μνημεία απαλλοτριώθηκαν για λογαριασμό επιχειρηματιών κλπ.
Η επιλογή των έργων που χρηματοδοτήθηκαν αφορούσε περισσότερο έργα βιτρίνας παρά έργα υποδομών. Τα όποια έργα έγιναν, παραλαμβάνονταν χωρίς επαρκείς έλεγχους. Η διαφθορά και η συνδιαλλαγή κυριαρχούσε και κυριαρχεί. Ας μην μιλήσουμε αναλυτικότερα για έργα όπως το φράγμα του Βαλσαμιώτη που τόσα χρόνια γίνεται αλλά παραμένει σουρωτήρι.
Οι ελλείψεις προσωπικού στη ΔΕΥΑΧ που έχουν επιφέρει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων αλλά και η γήρανση του υπάρχοντος προσωπικού, δυσχεραίνουν το έργο των δημόσιων υπηρεσιών. Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχάσω της δηλώσεις του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη υποψήφιου δημάρχου Χανίων. κ. Παπαδογιάννη ο οποίος στο δημοτικό συμβούλιο το 2015, κόμπαζε ότι λόγω των έργων που έχουν γίνει, τα Χανιά δεν πρόκειται να πλημμυρίσουν ποτέ….. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μετά τις καταστροφές ΝΟΔΕ και ξενοδόχοι πίεζαν να σταματήσουν οι συζητήσεις για τις καταστροφές και να μπαλωθούν όπως, όπως οι ζημιές γιατί έρχονται…… οι τουρίστες.
Για να υπάρξουν αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα χρειάζεται σφοδρή σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα γιατί δεν είναι κερδοφόρα. Χρειάζεται να υπάρξει άμεση αντιστροφή των επιλογών για να υπάρξουν επενδύσεις σε έργα υποδομής που θα προστατεύουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα χρειάζεται ο δήμος να πιέσει για να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες. Πάνω απ’ όλα όμως είναι αναγκαίος ο εργατικός έλεγχος στα έργα τόσο στον τομέα της μελέτης, όσο της επίβλεψης, της εκτέλεσης και της παραλαβής.
· Το τελευταίο διάστημα και στο νομό Χανίων έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το τι είδους τουριστική ανάπτυξη επιθυμούμε. Η πόλη των Χανίων οπωσδήποτε αποτελεί τουριστικό προορισμό. Ποιες θεωρείται ότι πρέπει να είναι οι κινήσεις που θα κάνει ο Δήμος για να βελτιώσει το τουριστικό προϊόν και ποιο είναι το όραμά σας για το είδος του τουρισμού που θα επιθυμούσατε για την πόλη μας;
Το πρώτο που πρέπει να θέσουμε σε αυτή τη συζήτηση είναι ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για τον τουρισμό με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων είτε αυτά προέρχονται από τον all inclusive τουρισμό, είτε από τον εναλλακτικό. Ζούμε σε μια πόλη υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της δεν μπορεί να κάνει η ίδια διακοπές. Το καλύτερο που ελπίζουν κάποιοι είναι να μπορούν να πάνε κάπου φτηνά για ελάχιστες μέρες.
Η διάλυση των μισθών, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού καθώς και των επιδομάτων αδείας έχουν μειώσει κατά πολύ τη δυνατότητα των εργαζομένων για τουρισμό. Ο τουρισμός είναι δικαίωμα και όχι προϊόν. Οι πληρωμένες άδειες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες, ιστορικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης που μας πηγαίνουν πίσω στις μέρες του Μάη του ’36 στη Γαλλία. Διεκδικούμε πίσω τους μισθούς, τις συντάξεις, τα δώρα. Οι άδειες, ο κοινωνικός τουρισμός, τα επιδοτούμενα εισιτήρια για τους εργαζόμενους, η εργατική εστία πρέπει να εξασφαλιστούν και να επαναθεσμοθετηθούν.
Χρειάζεται να παταχθεί η μαύρη εργασία και οι άθλιες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στον τουρισμό, να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά και ο δημόσιος χαρακτήρας της, το περιβάλλον και ο φυσικός πλούτος.
Προτάσεις όπως η μετατροπή του συνόλου της πόλης σε τουριστική περιοχή θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα ωράρια, την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων.
Το πάρτι που έχουν στήσει εταιρίες είναι σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας πρέπει να σταματήσει. Το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» πρέπει να επανέλθει υπό κρατικό έλεγχο χωρίς αποζημίωση της Fraport και ο δήμος πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προοπτική. Η βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Aibnb είναι δεμένη με την μονομερή οικονομική ανάπτυξη. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα εύρεσης φτηνής στέγης σε τεράστια τμήματα του πληθυσμού. Σχεδόν οι μισοί Χανιώτες είναι εν δυνάμει άστεγοι. Χρειαζόμαστε πολιτικές ελέγχου, περιορισμού έως και απαγόρευσης σε συγκεκριμένες περιοχές.
Οι δομές της πόλης πρέπει να τύχουν της ανάλογης προσοχής. Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το νοσοκομείο δεν αφορά μόνο τη βιτρίνα της πόλης, αλλά και αν μπορεί ως δομή τους θερινούς μήνες να ανταποκριθεί με το υπάρχον προσωπικό σε μια τόσο αυξημένη κίνηση.
· Πολλοί διαμαρτύρονται για τα υψηλά επίπεδα φορολόγησης στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, και στους Δήμους. Η λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης είναι η υπερφορολόγηση των πολιτών; Ποια είναι η λύση που προτείνεται εσείς ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος ικανοποιητικά δίχως να οδηγούμαστε σε αφαίμαξη του δημότη;
Επιβάλλεται να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του χρέους της χώρας και την εθνικοποίηση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στους δήμους τα τεράστια ποσά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που τα μνημόνια έχουν περικόψει κατά 60%.
Πρέπει να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη για τους φτωχούς με παράλληλη εφαρμογή πολιτικών φορολόγησης των πλουσίων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των επιχειρήσεων. Είναι σκανδαλώδες την ώρα που έχει μειωθεί δραματικά το αφορολόγητο να μειώνεται σε δραματικό επίπεδο η φορολογία των επιχειρήσεων. Τα ίδια συμβαίνουν και στο δήμο Χανίων.
Οι φτωχοί πληρώνουν 30 φορές περισσότερο από τους πλούσιους. Το τέλος παρεπιδημούντων έχει μειωθεί μόλις στο 0,5%.
Την ίδια στιγμή Δήμοι και Περιφέρεια πληρώνουν εκατομμύρια για την τουριστική προβολή χωρίς να εισπράττουν απολύτως τίποτα από αυτό. Με άλλα λόγια οι ξενοδόχοι εξασφαλίζουν δωρεάν διαφήμιση για τις επιχειρήσεις τους από τους θεσμούς της πολιτείας. Υπάρχει τεράστια και διαχρονική ευθύνη όσων έχουν ασκήσει εξουσία στο δήμο που υπάρχουν 3 εκατομμύρια μη καταγεγραμμένα τετραγωνικά ξενοδοχείων με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή.
Ταυτόχρονα πρέπει να καταργηθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας βασικών δομών της πόλης. Οι εργαζόμενοι ήδη φορολογούνται αρκετά. δεν μπορεί να φορολογούνται επιπλέον για να έχουν για παράδειγμα υπηρεσίες καθαριότητας. Οι αναγκαίες υπηρεσίες πρέπει να εξασφαλίζονται από το δήμο.
· κ. Ρίζο, η οικονομική κατάσταση και πολλών Χανιωτών παραμένει πολύ άσχημη και η αναγκαιότητα για κοινωνικές πολιτικές παραμένει μεγάλη. Τι θεωρείται ότι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο που πραγματοποιείται η κοινωνική πολιτική στο Δήμο Χανίων και τι καινούργιο έχετε να προτείνετε;
Για να υπάρξει πραγματικά κοινωνική πολιτική απαιτείται σφοδρή σύγκρουση με τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει τα μνημόνια. Δεν χωράνε χορηγοί. Δεν προσφέρεται για διαφήμιση του «κοινωνικού προσώπου» εταιριών. Δεν μπορεί να γίνεται με όρους ελεημοσύνης. Κοινωνική πολιτική δεν είναι τα φιλανθρωπικά γκαλά που οργάνωναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Κοινωνική πολιτική είναι να μην υπάρχουν άστεγοι, φαινόμενα αποκλεισμού παιδιών από παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς ή γερόντων από το γηροκομείο. Δεν μπορούν να υπάρχουν γονείς που όταν τα σχολεία κλείνουν, αναγκάζονται να παίρνουν τα παιδιά τους στη δουλειά. Δεν μπορεί να υπάρχουν σχολικά κτήρια χωρίς αντισεισμική προστασία. Δεν μπορεί οι Ρομά να ζουν σε καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού σε μεσαιωνικών συνθηκών καταυλισμούς, δεν μπορεί πρόσφυγες να στοιβάζονται στην παλιά ηλεκτρική.
Παλεύουμε ενάντια στη γυναικεία καταπίεση γι’ αυτό ζητάμε άμεση επέκταση του δικτύου των παιδικών σταθμών και χτίσιμο νέων βρεφικών. Με μόνιμο προσωπικό, χωρίς voucher, τροφεία και τους αποκλεισμούς του ΕΣΠΑ. Χρειαζόμαστε γενναία χρηματοδότηση του Γηροκομείου, φοιτητικές και εργατικές εστίες. Κατάργηση της μοναδικής σχολικής επιτροπής και δημιουργία ξανά σχολικών επιτροπών σε κάθε σχολείο και να επανέλθει η χρηματοδότηση των σχολείων τουλάχιστο στα προηγούμενα επίπεδα.
Χρηματοδότηση σχολικών γευμάτων και μαθητικών εκδρομών και επισκέψεων. Επέκταση θεσμών όπως το υπνωτήριο αστέγων σε ξενώνες φιλοξενίας αστέγων και προσφύγων με κατάλληλο προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, μεταφραστές, ψυχολόγους. Χρειαζόμαστε φοιτητικές και εργατικές εστίες, δωρεάν δημοτική συγκοινωνία.
· Το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος βεβαίωσε ότι μέσα στους στόχους του είναι η επαναφορά του Αγάλματος της Ελευθερίας. Την ίδια στιγμή το Μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης έχει εγκαταλειφθεί. Ποια είναι η δική σας θέση;
Ο πολιτισμός και τα μνημεία έχουν ιδιαίτερο ρόλο στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Το μνημείο της μάχης της Κρήτης παραπέμπει στον αντιφασιστικό αγώνα. Σε μια περίοδο που η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη ξανασηκώνει κεφάλι είναι χρήσιμο να διατηρήσουμε την αντιφασιστική μνήμη ιδιαίτερα σε μια πόλη και ένα νομό που έχει υποφέρει από τους ναζί. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλα μνημεία που χρήζουν αντίστοιχης προσοχής, όπως το μνημείο για τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας της πόλης κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Δεν είναι όμως μόνο τα μνημεία. Το κυριότερο είναι η πάλη ενάντια στο φασισμό σήμερα. Παλεύουμε για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής τόσο μέσα όσο και έξω από τις δικαστικές αίθουσες. Με μαζικούς αγώνες τους διώξαμε από το κέντρο της πόλης και από τις συνοικίες. Πρέπει να περιφρουρούμε αυτές τις κατακτήσεις. Οι αγώνες που δώσαμε πέρσι για την περιφρούρηση του δικαιώματος των παιδιών της αλβανικής κοινότητας στην εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, η οργανωμένη απάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών ενάντια στην απόπειρα των νεοναζί να διαμορφώσουν κλίμα εθνικιστικής υστερίας στα σχολεία οργανώνοντας εθνικιστικές καταλήψεις, αλλά και η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην παρέχει χώρους στη εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής σε αυτές τις εκλογές, έπειτα από πρόταση της παράταξής μας, είναι μεγάλα βήματα σε αυτή την υπόθεση.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων νοσηλεύεται ένας 16χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά σε…
Ο γάμος αναβλήθηκε, δε ματαιώθηκε μιας και «μόλις τελειώσει η υπόθεση θα παντρευτούμε», λέει η…
Σε πόλεις με κρίσιμη μάζα καταναλωτών, κάτι που μεταφράζεται σε δυνατότητα προσέλκυσης τουλάχιστον 150.000 ανθρώπων,…
Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη δολοφονία της Καρολάιν έγραψε η έγραψε η δρ. κλινικής ψυχολογίας,…
Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο ακροδεξιός Καλίν Γκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας χθες Κυριακή (24/11), καθώς,…
Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης νομού Χανίων, σύμφωνα με την σχετική…
This website uses cookies.