Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Βαγγέλη Πάλλα του ευρωβουλευτή ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη
Θέλω να σας ρωτήσω για την πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, το μέγεθος της επιτυχίας και τι πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση;
Από τη στιγμή της ορκωμοσίας της η νέα ελληνική κυβέρνηση άνοιξε νέους δρόμους στο θέατρο του παραλόγου που κάνουν τον Ιονέσκο να φαντάζει συγγραφέας δακρύβρεκτης αισθηματικής νουβέλας. Τι έχει καταφέρει η κυβέρνηση με την υποτιθέμενη σκληρή διαπραγμάτευση. Να εμπλουτίσουμε το ελληνικό λεξιλόγιο. Μετονομάσαμε το μνημόνιο σε πρόγραμμα, την τρόικα σε εκπροσώπους των θεσμών και εσχάτως σε Brussels Group. Και να αναλωνόμαστε σε ψευτοκαυγάδες αν θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα, που θα εγκατασταθούν, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή σε ξενοδοχείο και σε άλλα ανούσια ζητήματα ήσσονος σημασίας.
Ας μην ξεχνάμε τις προεκλογικές εξαγγελίες του ακραίου λαϊκισμού. Κατάργηση των Μνημονίων και των Εφαρμοστικών Νόμων του με Ενα Νόμο και ένα Άρθρο. Τερματισμός της Τρόικας. Διαγραφή του Χρέου, που ειναι Παράνομο και Επονείδιστο, κατά 50%-70% τουλάχιστον γιατί δεν είναι βιώσιμο. Όλα αυτά ακυρώθηκαν πολύ γρήγορα. Με την επιστολή Βαρουφάκη που η κυβέρνηση ζήτησε την τετράμηνη Παράταση του Μνημονίου, αποδέχθηκε τη βιωσιμότητα του χρέους και δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων της χώρας, την ύπαρξη της Τρόικας και της Αξιολόγησης, τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Σαμαρά την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην Ανάπτυξη το 2014, την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή.
Και τι τελικά πετύχαμε. Ενώ ζητούσαμε να πάρουμε Λεφτά χωρίς Μνημόνιο καταλήξαμε να έχουμε Μνημόνιο χωρίς Λεφτά !!!.
Το διεθνές περιβάλλον δημιούργησε ένα αντιφατικό κλίμα για την Ελλάδα, εφημερίδες, blocks, και γερμανικά ΜΜΕ. Τι υποκρύπτουν αυτές οι ενέργειες;
Δυστυχώς, το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα το έχουν δημιουργήσει οι αντιφατικές και εν πολλοίς υπερφίαλες και αλαζονικές δηλώσεις πολλών κυβερνητικών στελεχών και κυρίως του Έλληνα υπουργού Οικονομικών (που όταν δεν δίνει συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά κανάλια δίνει σε εφημερίδες). Αυτές οι δηλώσεις αναπαράγονται από τα διεθνή ΜΜΕ και προκαλούν αντιδράσεις. Να σας θυμίσω δύο ενδεικτικές. Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το σχέδιο Γιούνκερ για την Ανάπτυξη της Ευρώπης, ένα σχέδιο 320 δις ευρώ «ηλίθιο» και την ποσοτική χαλάρωση που εξήγγειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «φούσκα». Τον καλούμε να είναι πιο προσεκτικός, σοβαρός και να σεβαστεί κάτι πολύ πιο σημαντικό, όταν μιλάει δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του και το όποιο καθηγητικό του μέλλον, αλλά τη χώρα και το αύριο της.
Η πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία στις 25 Ιανουαρίου έγινε στο εσωτερικό αποδεκτή, στη Ευρώπη οι αντιδράσεις ήταν αρκετές. Αυτό συμβαδίζει με το υπάρχον δημοκρατικό περιβάλλον της ΕΕ;
Η Ευρώπη σέβεται τη Δημοκρατία και η Δημοκρατία στηρίζεται στην Ευρώπη. Που, ασφαλώς, αναγνωρίζει όλες τις αποφάσεις των λαών της Ευρώπης. Αλλά θεωρεί και κάτι αυτονόητο. Οι χώρες έχουν συνέχεια και η όποια αλλαγή κυβέρνησης δεν διαφοροποιεί και τις δεσμεύσεις της χώρας. Και ας μην ξεχνάμε ότι και όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δημοκρατικά εκλεγμένες και τη λαϊκή εντολή των δικών τους λαών υπερασπίζονται. Άρα το επιχείρημα της κυβέρνησης, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντο.
Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και αυτό αποδεικνύεται και από στοιχεία της ΕΕ και διεθνείς αναλυτές. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση της σωστής αντιμετώπισης της κρίση.
Η βιωσιμότητα ή μη ενός κρατικού χρέους δεν εξαρτάται από το ύψος του (είτε ως μέγεθος είτε ως ποσοστό επί του ΑΕΠ). Η βιωσιμότητα ενός χρέους εξαρτάται από το αν μπορείς να το εξυπηρετείς. Δηλαδή να μπορείς σε ετήσια βάση να πληρώνεις τους τόκους. Το χρέος της Ιαπωνίας ανέρχεται στο 234% σε σχέση με το ΑΕΠ της. Το χρέος της Ιταλία σε 2,2 τρις ευρώ.
Τη βιωσιμότητα του χρέους την αποδέχθηκε και η σημερινή κυβέρνηση με την επιστολή Βαρουφάκη. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της απόφασης του Γιούρογκρουπ του 2012 που είχε αποφασιστεί η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Αυτό είναι η λύση για την απομείωση του χρέους μας.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιέχει μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, λιτότητα αλλά και μεταρρυθμίσεις. Η πραγματοποίηση αυτών των εξαγγελιών πότε θα αποδώσει καρπούς;
Η Νέα Δημοκρατία επικροτεί οτιδήποτε διευκολύνει τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση διένειμε πέρυσι επιπρόσθετα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία. Υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό που προαναγγέλλει η σημερινή κυβέρνηση.
Το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξεις. Μέχρι σήμερα στη Βουλή έχει έρθει μόνο το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη ανθρωπιστική κρίση. Ένα νομοσχέδιο 32 άρθρων όπου η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων περιορίζεται σε 4 άρθρα. Που στην ουσία τους είναι επαναδιατύπωση κοινωνικών μέτρων, που η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε ήδη νομοθετήσει και είχε εντάξει στον τρέχοντα προϋπολογισμό: Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ. Τα κοινωνικά παντοπωλεία. Τα συσσίτια για τους απόρους μέσω των Δήμων και της Εκκλησίας. Η πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας ήδη υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Θυμίζω ότι όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε καταψηφίσει.
Ωστόσο, η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας όπως αυτοδιαφημίζεται οφείλει άμεσα να απαντήσει: Τι θα γίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την πιο ουσιαστική απάντηση για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που η κυβέρνηση Σαμαρά εφήρμοσε πιλοτικά στις 13 περιφέρειες και από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα εφαρμοζόταν σε όλη την Επικράτεια;
Οι έρευνες σε Ελλάδα και Κύπρο για φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες έχουν δώσει ελπίδες στις δύο χώρες για απεξάρτηση από τα μνημόνια με τα κέρδη των φυσικών πόρων. Αυτό πως μπορεί να υλοποιηθεί όταν η ΕΕ ζητά τα κέρδη να πηγαίνουν στη μείωση του χρέους;
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εγγυηθεί προεκλογικά με σχέδιο και με πρόγραμμα την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Και είχε ήδη οδηγήσει τη χώρα στην Ανάπτυξη το 2014 μετά από 7 χρόνια επώδυνης ύφεσης. Είχε καταφέρει το 2013 και 2014 ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν και παρέλαβε τη χώρα το 2012 με έλλειμμα 7,5% Που σημαίνει, όχι νέα δανεικά. Έτσι, βγαίνουν οι χώρες από τα μνημόνια .
Που η σημερινή κυβέρνηση απρογραμμάτιστα ζήτησε την 4μηνη παράτασή τους και ετοιμάζεται να ζητήσει και 3ο μνημόνιο και νέα δανεικά. Και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι ο αναγκαστικός δανεισμός συνοδεύεται από σκληρά μέτρα λιτότητας.
Και τα κέρδη από την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα βοηθήσουν καταρχήν στην Ανάπτυξη των οικονομιών των δύο χωρών και στην ενεργειακή τους απεξάρτηση. Και αν μέρος των όποιων κερδών προκύψουν συνεισφέρουν στη μείωση του χρέους αυτό βοηθά και τις τωρινές και τις επόμενες γενιές των δύο χωρών. Και μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προωθήσει νόμο ότι και μέρος των κερδών αυτ00ών θα ενισχύσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας μας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο θα ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή νόμος για καταβολή μέρους των κερδών από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους κάτι που προτάθηκε από το ΔΝΤ και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έγινε αποδεκτή από την κυπριακή κυβέρνηση.
Η Τουρκία συνεχώς υποδαυλίζει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού προβάλλοντας προβλήματα στην Κυπριακή ΑΟΖ με τις γνωστές ενέργειες. Πως πρέπει να αντιμετωπισθεί αυτή η πρόκληση;
Τον περασμένο Οκτώβριο το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ έχει καταδικάσει την προκλητικότητα της Τουρκίας. Ως ευρωβουλευτής αλλά και με τη θεσμική μου ιδιότητα του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας έχω υποβάλλει ερωτήσεις στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και έχω καταγγείλει τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν με το απόλυτο κοινοτικό κεκτημένο. Την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης. Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί καταρχήν σε αυτό θα αποτελεί το πιο ουσιαστικό εμπόδιο στην προσπάθειά της για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Μετανάστευση, ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσφυγες, ιθαγένεια είναι καυτά θέματα. Πως θα αντιμετωπισθούν από την κυβέρνηση έχοντας απέναντι αντιδραστικούς πόλους;
Η κυβέρνηση ξεκίνησε με λάθος βηματισμό την αντιμετώπιση του θέματος των μεταναστών. Αφού ζήτησε την έκδοση διαταγής από τον αρμόδιο υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας που στην ουσία της άλλαζε τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις και αφού μίλησε για προβοκάτσιες και μονταζιέρες και για ανύπαρκτο έγγραφο αφού παραδέχθηκε την ύπαρξη του εγγράφου παραίτησε τον υποστράτηγο αντί να ζητήσει της παραιτήσεις των συμβούλων της αρμόδιας «υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής». Τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία. Μάλλον αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο, δύο μήνες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης δεν γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη υπουργός έχει ακόμη ορκιστεί.
Όσο για τους αντιδραστικούς πόλους με τις αντιδραστικές θέσεις μάλλον αναφέρεστε στον κυβερνητικό συνέταιρο του κ. Τσίπρα.
Διαπλοκή, διαφθορά, φοροδιαφυγή, καυτά θέματα που επηρεάζουν όλη την κοινωνία. Πως θα αντιμετωπιστούν όταν τα κυρίαρχα ΜΜΕ είναι απέναντι;
Πριν αρκετά χρόνια είχα καταθέσει μια σειρά απο προτάσεις Νόμου για την Διαφάνεια. Πρότασεις Νόμου για την διαφάνεια στον τροπο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για την διαφάνεια στον τροπο ανάθεσης κρατικών προμηθειών και Δημοσσιων έργων, διαφάνεια στον τροπο διενέργειας των Δημοσκοπήσεων, που είχαν ως σκοπό να κόψουν τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής συμφερόντων, μεταξύ κρατικών προμηθειών, δημοσίων έργων, λειτουργίας των ΜΜΕ, χρηματοδότησης – εξαγοράς κομμάτων και πολιτικών. Αυτές οι προτάσεις κυκλοφόρησαν ως βιβλίο, με τίτλο “Προβλήματα Δημοκρατίας. Χρήμα και Πολιτική” εκδ. Σιδέρη 2000. Υπάρχει αναρτημένο στην προσωπική μου ιστοσελίδα (www.m-k.gr) και καλώ τους αναγνώστες σας να την διαβάσουν.
ΕΡΤ, πότε θα επιστρέψει στις οθόνες μας το γνωστό σήμα και με ποια μορφή θα λειτουργήσει;
Περιμένουμε να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ στη Βουλή για να μπορέσουμε να το σχολιάσουμε. Εύχομαι να μην γυρίσουμε στο φαύλο καθεστώς της σπατάλης, του κομματισμού και της αδιαφάνειας. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση και μέσω της ΕΡΤ προσπαθεί να αναβιώσει το κομματικό κράτος και να ικανοποιήσει την κομματική της πελατεία. Δυστυχώς με τέτοιες ενέργειες καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί την επιτομή της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα και μας οδήγησε στα μνημόνια αναγκαστικού δανεισμού.
Οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος πρόσφατα έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα στον γεωγραφικό της χώρο αλλά και στην Ευρώπη ρόλο;
Δυστυχώς δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταστήσει την Ελλάδα ισότιμο και αξιόπιστο συνομιλητή στην Ευρώπη. Και αυτό το διαπιστώναμε καθημερινά στις Βρυξέλες και στο Στρασβούργο στις επαφές μας με τους συναδέλφους μας ευρωβουλευτές. Η σημερινή κυβέρνηση αυτό το σημαντικό εθνικό κεφάλαιο το απώλεσε μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Οι συνεχείς συνεντεύξεις με αλλοπρόσαλλα μηνύματα των κυβερνητικών στελεχών και του μονίμως συνεντευξιαζόμενου και φωτογραφιζόμενου υπουργού των Οικονομικών, οι επιθετικές δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών και του υπ. Εθνικής Αμύνης ότι θα στείλουμε μετανάστες και τζιχαντιστές στην καρδιά της Ευρώπης ασφαλώς δεν βοηθούν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.
Όλα τα οικονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση αν δεν γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς με τι τρόπο θα τα υλοποιήσει;
Αντιλαμβάνομαι από την ερώτησή σας ότι αποδέχεστε την άποψη του κ. Παπαδημούλη ότι τα νομοσχέδια με δημοσιονομικό κόστος τελούν υπό την αίρεση της τρόικας των δανειστών.
Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας στο μέλλον της Ευρώπης;
Η Ελλάδα αποτελεί «αδιαίρετο ένα» με την Ευρώπη. Το ερώτημα είναι αν αυτό το έχει αντιληφθεί η σημερινή κυβέρνηση και αν το ενστερνίζεται. Η Νέα Δημοκρατία το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα εγγυήθηκε και θα συνεχίζει να εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Τέλος αφού σας ευχαριστήσω για τη συνομιλία μας και σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας, πιστεύετε ότι στην ΕΕ υπάρχει έλλειψη Δημοκρατίας;
Αφού σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σας θυμίσω ότι οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνονται με ομοφωνία μετά από αμοιβαίους συμβιβασμούς. Και οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πλειοψηφία. Θα ήθελα να τονίσω, επίσης, ότι και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί ψηφίζουν και δίνουν λαϊκή εντολή τις κυβερνήσεις τους. Άρα η επίκληση της λαϊκής ετυμηγορίας δεν αποτελεί «προνόμιο» της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ευρώπη στηρίζεται στη Δημοκρατία. Σέβεται τη Δημοκρατία. Είναι ο θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας των Δημοκρατικών Θεσμών στην Ευρώπη.
Μαρτυρικές ώρες ζει η Μεσαρά λόγω της δραματικής έλλειψης νερού, που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται και πλέον είναι διάχυτη…
"Είμαι αδικημένος, είμαι αθώος" επανέλαβε ο 73χρονος ιερέας στην υπόθεση - θρίλερ με την εξαφάνιση της ηλικιωμένης γυναίκας στον Αλικιανό Χανίων…
«Όταν υπάρχει θέληση για ζωή, όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή!» Αυτό το μήνυμα έστειλαν κρατούμενοι…
Σε πεντάστερη μονάδα μετατρέπεται το "Atlantica Ocean Beach Resort", πρώην "Louis Creta Princess", στο Μάλεμε…
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, συμμετείχε στο συνέδριο του ΟΟΣΑ για το…
Σε έντονο ύφος καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για τις πολιτικές που ακολουθούνται…
This website uses cookies.