13.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Συναγερμός για την παραλλαγή Όμικρον – Καθηγητής γενετικής: Η χειρότερη που έχει εντοπιστεί ποτέ

Ημερομηνία:

Συναγερμός σε όλο τον κόσμο φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, η οποία δείχνει να δημιουργεί πισωγύρισμα στην αναχαίτιση της πανδημίας καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η μεταδοτικότητά της δημιουργεί τεράστια ανησυχία.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεδρίασε την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, αξιολόγησε το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και αποφάσισε να το χαρακτηρίσει ως «παραλλαγή ανησυχίας».

Μάλιστα, στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ορίζεται από τον ΠΟΥ κάθε παραλλαγή του κορωνοϊού που παρουσιάζει γενετικές τροποποιήσεις οι οποίες, δυνητικά, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα του ιού, τη σοβαρότητα της νόσησης αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή θεραπειών. Μία παραλλαγή «ενδιαφέροντος», μετατρέπεται σε «ανησυχίας» όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδίδεται ευκολότερα και ταχύτερα, να κάνει τη νόσηση περισσότερο σοβαρή ή να είναι πιο ισχυρή απέναντι στον εμβολιασμό ή τις θεραπείες αντιμετώπισής της.

Την έντονη ανησυχία του για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, αυτό που ονομάστηκε μετάλλαξη Όμικρον, εκφράζει στο ethnos.gr o ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη παραλλαγή ως τη «χειρότερη που έχει εντοπιστεί ποτέ» και υπογραμμίζει ότι «είναι φρικιαστικό το γεγονός ότι αποτελεί την πιο βαριά μεταλλαγμένη έκδοση που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, η οποία έχει πολύ μακρύ κατάλογο μεταλλάξεων».

Ειδικότερα και κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη, η ανησυχία εδράζεται σε τρεις λόγους:

Για πρώτη φορά εντοπίζεται στέλεχος του κορωνοϊού με τόσες πολλές μεταλλάξεις, ο συνολικός αριθμός των οποίων φτάνει τις 50. Η νέα αυτή παραλλαγή του κορωνοϊού φέρει 32 μεταλλάξεις, ενώ περιέχει και άλλες 18 μεταλλάξεις στο υπόλοιπο γενετικό υλικό της.

Πολλές από τις μεταλλάξεις του νέου στελέχους υπάρχουν και στην παραλλαγή Δ, στην οποία προσδίδεται πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα. Μάλιστα, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου εκτιμάει ότι η μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζει κατά 100% υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και έχει τουλάχιστον την ίδια μεταδοτικότητα με την παραλλαγή Δ.

Το νέο στέλεχος της Μποτσουάνας έχει καταφέρει να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα πρέπει να ελεγχθεί, αν και κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά στην προσπάθεια αντιμετώπισής του.

Σε ανεμβολίαστους επωάζονται οι μεταλλάξεις

Σύμφωνα με την τοποθέτηση Καναδών εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, είναι νωρίς για να εκτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπος που θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον και, για την ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά. Ο δρ. Άιζαν Μπόγκοχ, λοιμωξιολόγος στο Τορόντο, προέτρεψε τους Καναδούς να εμβολιαστούν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, ενώ δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή ουσιαστικά δείχνει τη σημασία της καθολικής πρόσβασης στο εμβόλιο, αφού κάθε νέα μετάλλαξη επωάζεται σε ανεμβολίαστους ανθρώπους.

Στη Νότια Αφρική έχουν εντοπιστεί περίπου 100 κρούσματα της παραλλαγής, κυρίως στην πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία της χώρας, την Γκαουτένγκ. Την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, νοτιοαφρικανοί επιστήμονες εξέφρασαν στην κυβέρνηση την ανησυχία τους για τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα και ζήτησαν από τον ΠΟΥ τη σύγκλιση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων  για την αξιολόγηση της κατάστασης. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μεγάλη εξάπλωση της «Όμικρον» στην Γκαουτένγκ και ενδεχόμενη εξάπλωσή της και σε άλλες οκτώ επαρχίες της χώρας.

Πολύ χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα

Την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, ο αριθμός κρουσμάτων της Νοτίου Αφρικής σχεδόν διπλασιάστηκε, μετρώντας 2.465 νέες μολύνσεις. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οφείλεται στην εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, παρότι το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων (NICD) της χώρας δεν απέδωσε εκεί την αύξηση.

Στη χώρα μόλις το 24% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το ινστιτούτο Johns Hopkins. Καθημερινά γίνονται λιγότεροι από 130.000 εμβολιασμοί ημερησίως – αριθμός εξαιρετικά χαμηλός συγκριτικά με τον στόχο της κυβέρνησης για 300.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Όπως όλοι οι ιοί, έτσι και ο κορωνοϊός εξελίσσεται με την εξάπλωσή του, εμφανίζοντας με αυτό τον τρόπο και τις παραλλαγές του. Πολλές από αυτές, συμπεριλαμβανομένων και όσων φέρουν «ανησυχητικές» μεταλλάξεις, συχνά απλώς δεν επιβιώνουν. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο είναι σε επιφυλακή για τις μεταλλάξεις που μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικές ή θανατηφόρες, αλλά η αξιολόγηση της επικινδυνότητάς τους μπορεί να πάρει χρόνο. Η παραλλαγή Όμικρόν, είναι η πέμπτη παραλλαγή του Covid – 19 που χαρακτηρίζεται «ανησυχητική»- με τις άλλες τέσσερις να είναι οι Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα. Η Λάμδα και η Μι έχουν χαρακτηριστεί ως παραλλαγές «ενδιαφέροντος».

Οι ΗΠΑ κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από 8 χώρες της νότιας Αφρικής

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα το κλείσιμο των συνόρων στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής, εξαιτίας της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19.

Η άφιξη στο αμερικανικό έδαφος θα απαγορεύεται από τη Δευτέρα στους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, δήλωσε ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Αυτό το μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, υπό το φως της νέας παραλλαγής της Covid-19 που κυκλοφορεί στη νότια Αφρική», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

«Οι επιστήμονές μας και οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας εργάζονται ταχέως για να μάθουν περισσότερα για αυτήν την παραλλαγή», συμπλήρωσε.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί την υγεία των Αμερικανών και να νικήσει την πανδημία και αυτό το μέτρο συστάθηκε από τους ειδικούς του τομέα της υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης και την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την Covid-19».

Μονάχα στους Αμερικανούς υπηκόους και τους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, ο Καναδάς απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του στους ταξιδιώτες από επτά χώρες της νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Όμικρον.

«Πρέπει να δράσουμε σύντομα για να προστατεύσουμε τους Καναδούς», εξήγησε, σε μια συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας Ζαν Ιβ Ντουκλ, διευκρινίζοντας πως οι χώρες, τις οποίες αφορά το μέτρο, είναι η Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια, η Νότια Αφρική και η Ζιμπάμπουε.

Κομισιόν: Περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από επτά χώρες της περιοχής της νότιας Αφρικής

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την εισαγωγή περιορισμών σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από επτά χώρες της περιοχής νότιας Αφρικής, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει σε τουίτ η Εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπινάντ «τα κράτη μέλη συμφώνησαν να εισάγουν γρήγορα περιορισμούς σε όλα τα ταξίδια στην ΕΕ από 7 χώρες στην περιοχή της νότιας Αφρικής – Μποτσουάνα, Σουαζιλάνδη, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε.

Τα τεστ, η καραντίνα και ο εντοπισμός επαφών για τους εισερχόμενους επιβάτες είναι σημαντικά».

Μέτρα από Μαρόκο και Σαουδική Αραβία 

Το Μαρόκο ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην περιοχή αυτή.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε επίσης τις πτήσεις της από και προς αυτές τις επτά χώρες, για τον ίδιο λόγο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.

Το πρακτορείο MAP του Μαρόκου διευκρίνισε ότι η απόφαση των αρχών αφορά και τους ταξιδιώτες που πέρασαν τράνζιτ από τις επτά χώρες.

Λόγω της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης, το Μαρόκο είχε ήδη αποφασίσει την Πέμπτη να διακόψει τις πτήσεις από και προς τη Γαλλία, από αυτήν την Κυριακή, ενώ τον περασμένο μήνα ανεστάλησαν επίσης οι πτήσεις από και προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως, ήρθη η απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Ρωσία.

ethnos.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σώος ο 27χρονος που έπεσε σε πηγάδι βάθους 23 μέτρων στην Ανάληψη Χερσονήσου

Στη σύλληψη του ιδιοκτήτη του ελαιώνα και εργοδότη του 29χρονου...

Παρουσίαση της Σειράς «Διάλογοι με την Αρχαιότητα» στα Χανιά από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Ο Χρυσόστομος»

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων «Ο Χρυσόστομος» διοργανώνει εκδήλωση τη...

Ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη 9,8 δισ. ευρώ στα Ταμεία

Ανεπίδεκτο είσπραξης θεωρείται το 20% των χρεών προς τα...