Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση από τον ΕΦΕΤ και τις αρμόδιες Αρχές για την καταπολέμηση της νοθείας ελαιολάδου, που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις λόγω της αύξησης της τιμής του. Μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι Αρχές κατέσχεσαν περίπου 30 τόνους νοθευμένου ελαιολάδου, ενώ πλέον πολλές αντίστοιχες υποθέσεις απασχολούν τη Δικαιοσύνη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κυκλώματα των επιτήδειων εφευρίσκουν νέους τρόπους για να πουλήσουν νοθευμένο λάδι σε πολύ χαμηλή τιμή, βαφτίζοντάς το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», με σκοπό να αποκτήσουν παράνομα κέρδη. Τα μέλη των κυκλωμάτων πηγαίνουν πόρτα-πόρτα ή πωλούν την πραμάτεια τους ακόμη και στον δρόμο, αλλά και μέσω των social media όπου διαφημίζονται ως παραγωγοί.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση σε χωριό των Σερρών, όπου οι Αρχές συνέλαβαν έναν 37χρονο που κυκλοφορούσε έχοντας στο αυτοκίνητό του 30 τενεκέδες ελαιόλαδο. Από τον χημικό έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι οι τενεκέδες που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του 37χρονου περιείχαν νοθευμένο ελαιόλαδο. Επρόκειτο για σπορέλαιο με χρωστικές ουσίες, που όσον αφορά την όψη και τη γεύση ήταν σχεδόν αδύνατον κανείς να αντιληφθεί τη διαφορά.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως έπεσε θύμα πλεκτάνης μιας ηλικιωμένης γυναίκας. «Αυτά τα βρήκα από μια γιαγιά σε ένα χωριό και τα πήρα. Τα πήρα για προσωπική μας χρήση, για την οικογένειά μου, για τα αδέλφια μου. Δεν τα πήρα για εμπόριο, να τα πουλήσω», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.
Πληθαίνουν οι υποθέσεις
Η γνωστή δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου, που έχει χειριστεί ανάλογες υποθέσεις, αναφέρει στη Realnews ότι «η πώληση νοθευμένου λαδιού είναι μια κερδοφόρος υπόθεση και δεν αποτελεί ένα γεγονός-έγκλημα, κατά την ορθή έννοια του νόμου, που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Η νόθευση γίνεται συνήθως με σπορέλαιο β’ κατηγορίας και φυσικά χρωστικά, ώστε να αλλοιώνοται το χρώμα και η ποικιλότητα και να ξεγελά εύκολα το μάτι. Τα εύκολα θύματα είναι πάντα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα που, ως επί το πλείστον, βρίσκονται στο σπίτι σε εργάσιμες ώρες».
Η ίδια τονίζει ότι «η πώληση γίνεται από πλανόδιους πόρτα-πόρτα. Φυσικά, η μεγαλύτερη διακίνηση νοθευμένου λαδιού γίνεται ειδικά σε χωριά, που οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να αγοράζουν από πλανόδιους για ευκολία και για οικονομία. Κατανοεί κανείς εύκολα πως με την τιμή του ελαιολάδου να έχει πάρει φωτιά η διακίνηση νοθευμένου λαδιού αποτελεί και θα αποτελέσει ένα έγκλημα που θα απασχολήσει τις Αρχές για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ελεγχοι
Τα πρόσφατα περιστατικά, όπως είναι λογικό, έχουν σημάνει συναγερμό στον ΕΦΕΤ. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αρχίσει να εντατικοποιούμε τους ελέγχους. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για κυκλώματα και έχουμε ήδη στείλει έγγραφα στην Οικονομική Αστυνομία και στους αρμόδιους φορείς. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε κατασχέσει περίπου 30 τόνους νοθευμένου ελαιολάδου», δηλώνει στην «R» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας.
Ο εντοπισμός των νοθευμένων προϊόντων, όπως σημειώνει, είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση αν δεν υπάρξει καταγγελία. Γι’ αυτό και οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ έχουν εκδώσει δελτίο Τύπου, με το οποίο ζητούν από τους καταναλωτές να επικοινωνούν άμεσα στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΕΤ για την υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας. Παράλληλα, δίνονται οδηγίες για το πώς καταναλω-τές και επιχειρήσεις μπορούν να προστατευθούν από φαινόμενα νοθείας, τα οποία ολοένα και εντείνονται.
«Πρώτα απ’ όλα καλούμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν χύμα και να προμηθεύονται ελαιόλαδο από εταιρείες και καταστήματα τα οποία γνωρίζουν, με παραστατικά και αποδείξεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπιστεύονται τα social media, όπου υπάρχει και μεγάλη δυσκολία εντοπισμού της απάτης. Αν πάλι επιθυμούν να κάνουν αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, καλό θα ήταν να προτιμούν γνωστά sites και εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, αν βρουν κάτι που θεωρούν επιλήψιμο, έχουμε δώσει ένα τηλέφωνο στο site μας για καταγγελίες και πληροφορίες για τον καταναλωτή. Συνεργαζόμαστε με την Οικονομική Αστυνομία και προχωράμε στους ελέγχους», τονίζει ο Α. Ζαμπέλας.
Δημόσια υγεία
Προς το παρόν, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΕΤ δεν έχει καταγραφεί περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο ή κάποιο περιστατικό που να έχει απειληθεί η υγεία του καταναλωτή. Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ σχολιάζει ότι «συνήθως αυτό που γίνεται είναι να πωλούν ένα λάδι ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά στην πραγματικότητα να είναι λάδια φθηνά και χαμηλότερης ποιότητας. Παρ’ όλα αυτά, προφανώς και μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που μπορεί να μη γνωρίζουμε ακόμη. Μέχρι στιγμής παραμένει ένα οικονομικό έγκλημα και πολύ περισσότερο τώρα που έχουν αυξηθεί και οι τιμές».
Σημειώνεται ότι εκτός από το ελαιόλαδο, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται νοθεία στη φέτα αλλά και στο μέλι. Στην τελευταία περίπτωση, οι επιτήδειοι εισάγουν φθηνά σάκχαρα από το εξωτερικό, με τα οποία νοθεύουν το προϊόν. «Συνολικά σε αυτά τα τρία προϊόντα έχουμε επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας, γιατί εκεί η εικόνα είναι περισσότερη προβληματική», καταλήγει ο Α. Ζαμπέλας.
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews
Realnews
Το πρωί της Πέμπτης, 26 Δεκεμβρίου, έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Βαλυράκης, αδελφός του…
Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του Δήμου Χανίων στην πλατεία Δικαστηρίων επιστρέφει σε λειτουργία από…
Σημαντικά αυξημένες βροχοπτώσεις, σε ορισμένες περιοχές ακόμη και διπλάσιες από πέρυσι, καταγράφονται στην Κρήτη από…
Εξαιρετικά δύσκολη, από πολλές απόψεις είναι η φετινή ελαιοκομική περίοδος στην Κρήτη για την πλειοψηφία των παραγωγών…
Για ακόμα μία χρονιά, οι αγρότες της Κρήτης βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά μειωμένες επιδοτήσεις, καθώς…
Επιμένει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην αξιοπιστία και ορθή λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων (monitoring) που χρησιμοποιεί για τον…
This website uses cookies.