Συναντήσεις με τους προέδρους της Κούβας και του Εκουαδόρ, Ραούλ Κάστρο και Ραφαέλ Κορρέα, καθώς επίσης την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και τον τέως πρόεδρο της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Καράκας όπου βρίσκεται για την κηδεία του Ούγκο Τσάβες.Τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικόλα Μαδούρο, ο οποίος και τον συνόδευσε έως τη σορό του Ούγκο Τσάβες. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με την μητέρα και την κόρη του εκλιπόντος.
Πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Βενεζουέλα και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, υπογράμμιζαν πως η κυβέρνηση Τσάβες συγκρούστηκε συστηματικά με τα πολυεθνικά συμφέροντα και τους εκφραστές τους, μέσα στη Βενεζουέλα, ιδιαίτερα στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ. «Αυτό», συμπλήρωναν, «προτάσσουν οι αντίπαλοί του κατηγορώντας τον για αντιδημοκρατικότητα, παρόλο που πρόκειται για μια σύγκρουση όπου το επίδικο ήταν αν τους παραγωγικούς πόρους θα τους εκμεταλλεύεται η Βενεζουέλα ή οι πολυεθνικές».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κριτική κατά του Τσάβες υποκρύπτει μια διάθεση να πληγεί η αριστερά στην Ελλάδα καθώς «διατυπώνεται η άποψη ότι η αριστερά είναι “σύγχρονη και ευρωπαϊκή” μόνο αν αποδέχεται το σύστημα των αγορών και την κυριαρχία του, και, όσον αφορά ειδικά την Ελλάδα, το μνημόνιο ως αναγκαιότητα. Διαφορετικά, είναι λαϊκιστική. Κι αν συγκρουστεί με τον νεοφιλελευθερισμό και σημειώσει νίκες, τότε είναι και αντιδημοκρατική».
«Πρόκειται», τονίζεται, «για την αντίληψη που επιχειρεί να ταυτίσει την δημοκρατία με τον μνημονιακό χώρο, και η οποία εκφράζεται και με άλλους τρόπους, όπως τη “θεωρία των δύο άκρων”».
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στην κηδεία του Τσάβες, όπου θα βρίσκεται όλο το τμήμα του πλανήτη που με τον έναν η τον άλλο τρόπο αμφισβητεί την τυφλή υποταγή των κοινωνιών στον νεοφιλελευθερισμό και τη δικτατορία των αγορών, διεμήνυαν κύκλοι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.