Εν μέσω ανησυχίας για τη σεισμική έξαρση στο Ιόνιο, σάλο έχουν προκαλέσει άρθρα και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα οποία συνδέουν τους σεισμούς με τις έρευνες για πετρέλαιο που διεξάγονται στην περιοχή.
Η μέθοδος GeoStreamer GS που χρησιμοποιεί η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS), η οποία έχει λάβει άδεια να διεξάγει έρευνες στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, περιλαμβάνει ισχυρά σεισμικά σήματα, όπως και η ίδια αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Με δεδομένη την ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετοί σεισμοί είχαν θορυβήσει και την Κρήτη, όπου επίσης διεξάγονταν πετρελαϊκές έρευνες, πολλοί διατυπώνουν το εύλογο ερώτημα, μήπως οι «τεχνητοί σεισμοί» που προκλήθηκαν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα στις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, συνέβαλαν στο «ξύπνημα» των ρηγμάτων που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στις περιοχές αυτές.
Παρότι καμία επιστημονική πηγή, ούτε η διεθνής εμπειρία συνδέει τις έρευνες ή τις εργασίες άντλησης πετρελαίου με την εκδήλωση μεγάλων σεισμών, είναι κοινώς παραδεκτό, ότι οι περιοχές που έχουν ενεργά σεισμικά ρήγματα απαιτούν αυξημένη προσοχή εκ μέρους των εταιρειών εξόρυξης, αλλά και αυστηρούς ελέγχους από την πολιτεία.
Σεισμολόγοι επισημαίνουν, ότι ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι συνεχείς σεισμοί της τελευταίας εβδομάδας στην Κεφαλονιά, οι εταιρίες που θα αναλάμβαναν τις εξορύξεις πετρελαίου στην περιοχή, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ως προς τα σημεία που θα έστηναν τις πλατφόρμες τους και θα έβαζαν τα γεωτρύπανά τους.
Πηγή: sofokleousin.gr