Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της, επικίνδυνης για τον λαό, «στρατηγικής» σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ. «Στρατηγική σχέση», στο πλαίσιο της οποίας, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», οι Αμερικανοί σχεδιάζουν… για μια δεκαετία μπροστά (τουλάχιστον), έχοντας λυμένα τα χέρια μέσα κι από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, προγραμματίζοντας την παραπέρα ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους στη Σούδα, όπως και σε άλλες υποδομές ανά την χώρα, η οποία μπαίνει έτσι, αντικειμενικά, στο στόχαστρο άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μετάβασής του στην Ουάσιγκτον, ήδη αργά χτες βράδυ ώρα Ελλάδας ο Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν. Προηγήθηκαν συναντήσεις με την ηγεσία και στελέχη της «δεξαμενής σκέψης» «Heritage Institute» και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης, κατά το επίσημο πρόγραμμα, ο υπουργός θα έχει συνεργασία με τον επικεφαλής του Προγράμματος F-35 του Πενταγώνου, αντιστράτηγο Μάικλ Σμιτ (η κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσει 20 συν 20 τέτοια μαχητικά), καθώς και με τον πρόεδρο του American-Hellenic Institute (AHI, Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου), Ν. Λαρυγγάκη. Αναμένεται να συναντηθεί και με τον γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αλλά και άλλους γερουσιαστές και βουλευτές των Επιτροπών για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, των δύο νομοθετικών Σωμάτων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Οστιν είχε στην ατζέντα θέματα της «ευρείας συνεργασίας» μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της «ενίσχυσης» της τέτοιας συνεργασίας των δύο χωρών σε «θέματα ασφαλείας» στην ευρύτερη περιοχή. «Εξάλλου, οι νέες τοποθεσίες αλλά και η δημιουργία νέων υποδομών σε αυτές, θα ενισχύσει τις δυνατότητές τους και θα διευκολύνει κοινές δραστηριότητες», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, «ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία», και την ανάδειξή του ως ενός από τους βασικότερους κόμβους διεκπεραίωσης υλικού, μέσων και προσωπικού των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Επίσης, συζητήθηκαν εξοπλισμοί (με παραχώρηση υλικού μέσα από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ), όπως η απόκτηση των F-35, για τα οποία η διαδικασία ξεκίνησε και επισήμως με την αποστολή πρόσφατα της λεγόμενης LOR (Letter of Request) στις ΗΠΑ από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης. Ολα προκειμένου η ντόπια αστική τάξη να παίξει από καλύτερες θέσεις ρόλο Ευρωατλαντικού δερβέναγα σε Βαλκάνια, Ανατ. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.
«Πρόβες πολέμου» στη Σούδα
Αλλωστε, οι δύο πλευρές βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες σε στενή συνεργασία για την από κοινού υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, μέσα και από τη διεύρυνση της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Λιτόχωρο, επ’ αόριστον μάλιστα όπως προβλέπεται στο Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA, η Συμφωνία για τις Βάσεις, με το προηγούμενο να έχει υπογραφεί το 2019).
Χαρακτηριστικά, θυμίζουμε πως πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι στη Σούδα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων, που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων), επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλών αεροσκαφών και μια «στρατηγική» – όπως χαρακτηρίζεται αρμοδίως – επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνονται η κίνηση, η στάθμευση και η υποστήριξή τους, καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών.
Η δουλειά αυτή είναι ευθύνη του τμήματος καυσίμων της Naval Supply Systems Command, που είναι εγκατεστημένο στη Σούδα, στελέχη του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένα για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να ανεφοδιάζουν ταυτόχρονα διπλάσια αεροσκάφη από ό,τι πριν, μειώνοντας συνολικό τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού. Αλλωστε, από το στρατηγικό αυτό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετούν αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη που κινούνται στις ζώνες ευθύνης των Στόλων των ΗΠΑ 6ου και 5ου, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, ζώνες όπου αντιπαρατίθενται με Ρωσία και Κίνα.
Από τα σχέδια του αντλιοστασίου καυσίμων της Σούδας, όπως γνωστοποιήθηκαν σε εργολάβους
Διόλου τυχαία, μετά τις εργασίες αυτές το αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μία ολόκληρη μοίρα αμερικανικών μαχητικών, όπως γίνεται αυτές ακριβώς τις μέρες: Μέχρι τις 20 Ιούλη γίνεται η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «Poseidon’s Rage ’22», σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης 10 F-35 και 14 F-15 των Αμερικανών, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους.
Σήμερα, άλλωστε, οργανώνεται η λεγόμενη μέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, στο πλαίσιο της οποίας μεταβαίνουν στη Σούδα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θ. Μπουρολιάς, και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Τσούνις, στην πρώτη του επίσκεψη σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Ελλάδα απ’ όταν ανέλαβε καθήκοντα εδώ πρέσβη. Σημειωτέον, στην άσκηση μετέχουν και σκάφη της Αμερικανικής Ακτοφυλακής (US Coast Guard, είναι κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ).
Ολα αυτά ενώ στη βάση συνεχίζεται και η …συνηθισμένη της δραστηριότητα, καθώς απογειώνονται σχεδόν καθημερινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και πετούν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.
Προγραμματισμός δεκαετίας και …βάλε
Σε υποστήριξη των τέτοιων δραστηριοτήτων, οι Αμερικανοί προχωρούν σε νέες ετοιμασίες, βλέποντας …δέκα χρόνια μπροστά, καθώς η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις έχει πλέον ισχύ επ’ αόριστον, αντί της ετήσιας ανανέωσής της, όπως γινόταν μέχρι πρότινος, έστω για τα μάτια του κόσμου.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με επιπλέον στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα η DEFENSE LOGISTICS AGENCY (DLA) και η ενταγμένη εκεί Μείζων Διοίκηση DLA ENERGY (παρέχει Ενέργεια στις στρατιωτικές υπηρεσίες, στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες σε περισσότερες από 4.000 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο), βγήκε στην «αγορά» αναζητώντας εργολάβο για «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ» (κωδικοί έργου M1NA και 493190).
Συγκεκριμένα, κατά τα σχετικά έγγραφα, η δουλειά αφορά «υπηρεσίες ανεφοδιασμού αεροσκαφών παράλληλα με τη διαχείριση, τη συντήρηση και τη λειτουργία κρατικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού υπηρεσιών καυσίμων σε κρατικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν από εργολάβους (GOCO) στον Αεροναυτικό Σταθμό Κόλπος της Σούδας (Naval Air Station Souda Bay), Ελλάδα. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την παροχή όλης της τεχνικής υποστήριξης, προσωπικού, επίβλεψης, εξοπλισμού, εργαλείων, υλικών και άλλων αντικειμένων».
«Ο πάροχος θα είναι υπεύθυνος να παρέχει, να διαχειρίζεται, να συντηρεί και να χειρίζεται κινητό εξοπλισμό εξυπηρέτησης καυσίμων που απαιτείται για την υποστήριξη των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού, των οχημάτων και των αεροσκαφών που έχουν τη βάση τους, διέρχονται, αναπτύσσονται ή ασκούνται σε αυτήν την τοποθεσία», τη NAS Souda Bay.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από όλα, βέβαια, είναι ο χρονικός ορίζοντας του συμβολαίου που δίνουν οι Αμερικανοί, ενδεικτικός του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού τους, με τα χέρια λυμένα μέσα κι από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις.
Οπως τονίζουν στα σχετικά έγγραφα, «η απαίτηση είναι μια τετραετής βασική περίοδος απόδοσης από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως τις 30 Νοεμβρίου 2027» συν «πενταετής περίοδος προαίρεσης (option period) από 1 Δεκεμβρίου 2027 έως 30 Νοεμβρίου 2032», συν «δυνατότητα παράτασης της σύμβασης για συνολικά όχι περισσότερους από έξι μήνες (αναμενόμενη 1 Δεκεμβρίου 2032 – 31 Μαΐου 2033)».
Μιλάμε δηλαδή για έναν σχεδιασμό που από τον Ιούλη 2022 ως τον Μάη 2033 πιάνει πάνω από δέκα χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σημασία της βάσης και τον ρόλο που αναμένουν να παίξει όλο αυτό το διάστημα, ως αμερικανοΝΑΤΟικού προπυργίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν περάσει πλέον σε άλλη «πίστα».