Με στόχο την βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη της Κρήτης,η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας κα. Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη συνεχίζοντας τις επαφές με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης συναντήθηκε στα Χανιά με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλη Διγαλάκη, τους αντιπρυτάνεις κ.κ. Νίκο Νικολαΐδη και Γιώργο Σταυρουλάκη και στελέχη του Ιδρύματος που μετέχουν στην ομάδα Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης με επικεφαλής τον κ. Θ. Τσούτσο.
Σκοπός και αυτής της συνάντησης, η οποία έγινε σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Κρήτης, ήταν ο προσδιορισμός των κατευθύνσεων και των τομέων συνεργασίας, μεταξύ Περιφέρειας και Πολυτεχνείου, για τη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη της Κρήτης, ενώ εξετάστηκαν και θέματα έρευνας, ανάπτυξης και υλοποίησης καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων, για την ενέργεια και το περιβάλλον.
Οι καθηγητές του Πολυτεχνείου παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες μελέτες και δράσεις που έχουν αναπτύξει, ορισμένες εκ των οποίων μπορούν να αξιοποιηθούν, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, όσο και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής εφαρμογής τους.
Εξετάστηκαν επίσης οι στόχοι της Οδηγίας «20-20-20», το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε ως προς την επίτευξή τους τους, καθώς επίσης και η πολιτική που διαμορφώνεται σήμερα στην Ε.Ε. για τα έτη 2030 αλλά και 2040. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας όσο και η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα οδεύουν σε μεγάλη αύξηση (περίπου σε διπλασιασμό) δηλαδή σε ένα ποσοστό 40% καθώς επίσης και η διείσδυση των μορφών ΑΠΕ σε ποσοστό που θα ανέρχεται περίπου στο 27% για το 2030. Για το 2040 τα ποσοστά τόσο της εξοικονόμησης όσο και της μείωσης των εκπομπών θα αγγίζουν το 80%. Στόχοι φιλόδοξοι, οι οποίοι είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς την άμεση αξιοποίηση εργαλείων όπως αυτών που μπορεί να προσφέρει η έρευνα και η τεχνολογία.
Συζητήθηκαν τέλος και εξειδικευμένα συστήματα που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως για παράδειγμα το σύστημα των έξυπνων δικτύων και των έξυπνων μετρητών. Ένα σύστημα μέσω του οποίου παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι καταναλώσεις που γίνονται σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέσω αυτού, εξοικονομείται ενέργεια, αλλά και οικονομικοί πόροι.
Σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κα. Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη τόνισε: «Στην Περιφέρεια Κρήτης, συνεχίζουμε την προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουμε να διασυνδέσουμε την έρευνα που διεξάγεται σήμερα στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού μας, με καινοτόμες εφαρμογές που μπορούν να αναπτυχθούν στο νησί στους τομείς της ενέργειας προκειμένου τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να είναι πολλαπλασιαστικά για την Κρήτη και τους κατοίκους της.
Στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρύτανη, τους Αντιπρυτάνεις και τα μέλη της Ομάδας Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης του Πολυτεχνείου Κρήτης διαπιστώσαμε με χαρά ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας και εξαιρετικά θετική διάθεση για αυτό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Πολυτεχνείο έχει πολύ καλή διασύνδεση με τις εξελίξεις στην Ε.Ε. στον τομέα που αφορά νέες στρατηγικές, προεξάρχοντος του έργου που έχει αναλάβει για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον προσδιορισμό των προδιαγραφών που θα πρέπει να πληρούν τα «ξενοδοχεία του αύριο», τα ξενοδοχεία της μηδενικής κατανάλωσης. Κρίνεται πολύ θετικό δε για το ίδρυμα το γεγονός ότι συμβάλει στη διαμόρφωση αρχών και κατευθύνσεων Ευρωπαϊκών πολιτικών. Η Περιφέρεια Κρήτης θα επιδιώξει την εφαρμογή στις τουριστικές μονάδες του νησιού, όπου στην περίπτωση αυτή επιτυγχάνεται με βέλτιστο τρόπο η διασύνδεση έρευνας, καινοτομίας νέων τεχνολογιών και εφαρμογών με παράλληλη σημαντική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
Για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί στοίχημα και πρόκληση το πώς θα επιτευχθεί το προσεχές διάστημα τόσο η μείωση του κόστους όσο και η μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας στο κάθε νοικοκυριό, στην κάθε επιχείρηση, στην κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Αυτό είναι το αύριο στην ενέργεια και αυτό καλούμαστε εμείς να κάνουμε πράξη σήμερα.
Γι’ αυτό και οι κοινές προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, ευελπιστούμε ότι με τη διασύνδεση και τις εφαρμογές αυτών των πολιτικών, θα μπορέσουμε να έχουμε ως αποτέλεσμα ένα αισθητά βελτιωμένο επίπεδο ζωής για κάθε πολίτη της Κρήτης».
Στη συνάντηση, εκτός από την Αντιπεριφερειάρχη, τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος, συμμετείχαν επίσης από την Περιφέρεια Κρήτης η Μ. Αποστολάκη (μηχανικός περιβάλλοντος), Ν. Ζωγραφάκης (Δρ μηχανικός) και Γ. Παντελάκης (ηλεκτρολόγος μηχανικός), ενώ από την πλευρά του Πολυτεχνείου Κρήτης οι Σπ. Ψυχής (ηλεκτρολόγος μηχανικός), Κ. Καλαϊτζάκης (ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος μηχανικός), Δ. Βάμβουκα (χημικός μηχανικός), Π. Γκίκας (μηχανικός περιβάλλοντος), Ν. Παπαμανώλης (αρχιτέκτων μηχανικός), Ντ. Κολοκοτσά (μηχανικός περιβάλλοντος) και Γ. Σταυρακάκης (καθηγητής ΗΜΜΥ).
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
Πέρασαν μόλις δύο χρόνια, από τη μοιραία εκείνη νύχτα όπου ένας ασυνείδητος οδηγός που έτρεχε…
Ο συνδυασμός του Αντώνη Ροκάκη σημείωσε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου…
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα καθημερινά για το σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης να δημιουργηθούν στην Κρήτη, δομές…
Απαντήσεις για το κύμα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά τον περασμένο Οκτώβριο αναζητά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ζητώντας…
Συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής…
This website uses cookies.