8.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Συνεργασία Bayer – ΙΤΕ για την καταπολέμηση των εντόμων

Ημερομηνία:

Η Bayer και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη ενός μεγάλου πενταετούς ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή θα επιδιώξει να αποκαλύψει κρίσιμες πτυχές της φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος των εντόμων, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη πρωτοποριακών καινοτόμων λύσεων καταπολέμησής τους.

Ο Καθηγητής Γιάννης Βόντας, Διευθυντής του Εργ. Γ. Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Μοριακής Εντομολογίας στο ΙΜΒΒ και η ομάδα του, θα εφαρμόσουν μια σύγχρονη ολιστική βιοτεχνολογική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής που θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση και τον χαρακτηρισμό δυνητικών μοριακών στόχων στο πεπτικό σύστημα των επιβλαβών εντόμων. Η γνώση και τα συστήματα ελέγχου που θα προκύψουν από το έργο αυτό, θα υποστηρίξουν τη Bayer στην έρευνά της για την ανάπτυξη αειφόρων αγρονομικών λύσεων για μια ποικιλία διαφορετικών καλλιεργειών παγκοσμίως.

“Τα επιβλαβή έντομα αποτελούν μια μεγάλη απειλή για τη γεωργική παραγωγή παγκοσμίως” ανέφερε ο Adrian Percy, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα Γεωργικής Επιστήμης (Crop Science) της Bayer. “Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία με ένα υψηλού κύρους ερευνητικό Ινστιτούτο όπως είναι το ΙΜΒΒ. Πιστεύουμε ότι αυτή η σύμπραξη θα μας βοηθήσει να διερευνήσουμε αναξιοποίητες δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων λύσεων για την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων, κομίζοντας οφέλη στους αγρότες σε όλο τον κόσμο.”

“Η έρευνα που σχετίζεται με την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων καθώς και εντόμων-φορέων ασθενειών είναι στρατηγική προτεραιότητα για το ΙΤΕ για περισσότερο από δύο δεκαετίες”, ανέφερε ο Διευθυντής του ΙΜΒΒ Καθηγητής Γιάννης Ταλιανίδης. “Αυτό το πολύ σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία μας και θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη νέων μέσων και γνώσης στη μάχη ενάντια στα επιβλαβή έντομα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Περισσότερα από 10.000 επιβλαβή έντομα απειλούν τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων και ζωοτροφών. Λόγω της ποικιλομορφίας και της προσαρμοστικότητάς τους, τα έντομα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη γεωργία. Η προσέγγιση ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, που εξετάζει συμπληρωματικές χημικές, βιολογικές, φυσικές και πολιτισμικές μεθόδους ελέγχου, έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμησή τους, μακροπρόθεσμα. Η συνεχής αναζήτηση νέων τρόπων δράσης των χημικών και φυσικής προέλευσης προϊόντων θα διευρύνει το φάσμα των διαθέσιμων στρατηγικών και πρακτικών για τη διαχείριση των παρασίτων με βιώσιμο τρόπο.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ