Μα ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών ενημερώνει ότι συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κυριακάτικα συλλογικά μαγειρέματα – όπως συμβαίνει εδώ και δέκα περίπου χρόνια – με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες ντόπιων και μεταναστών σε φαγητό, καθώς μέχρι πρόσφατα τα «συσσίτια της Σπλάντζιας» δεν λειτουργούσαν Κυριακές.
Πλέον, με τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την επιδημία του κορονο-ιού και το γεγονός ότι η ανάγκη παροχής φαγητού συνεχίζει να υπάρχει και να μεγεθύνεται, αποφασίστηκε να τροποποιηθεί η μορφή της κυριακάτικης συλλογικής κουζίνας δίνοντας της προσωρινά το χαρακτήρα διανομής φαγητού σε πακέτο και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας .
Ταυτόχρονα, για να συνεχίσει το κυριακάτικο μαγείρεμα στο Στέκι σε αυτές τις νέες, πιο δύσκολες συνθήκες, απευθύνεται κάλεσμα σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο για να στηρίξει την προσπάθεια αυτή στη βάση της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης.
Σε σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι:
Γνωρίζουμε ότι τα συσσίτια της Σπλάντζιας μαγειρεύουν πλέον και την Κυριακή το μεσημέρι, ωστόσο δοκιμάζοντας την απογευματινή λειτουργία της κουζίνας στο Στέκι, διαπιστώσαμε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται για να πάρουν φαγητό για το βράδυ. Σκοπός λοιπόν της ομάδας του Κυριακάτικου Μαγειρέματος είναι να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ανθρώπων για βραδινό φαγητό.
Η ομάδα του Κυριακάτικου Μαγειρέματος στο Στέκι, είναι αυτο-οργανωμένη, λειτουργεί με άμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες συνέλευσης, ενώ ‘βρίσκεται’ μέχρι να τελειώσουν οι περιορισμοί μετακίνησης κάθε Παρασκευή στις 20:00 στον σύνδεσμο:
https://meet.jit.si/steyi_chania
(η πρόσβαση στον παραπάνω σύνδεσμο γίνεται μέσω firefox, chrome, opera κλπ. Πρόκειται για πλατφόρμα από το κίνημα του λογισμικού ανοικτού κώδικα, με περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με skype. Από υπολογιστή δεν απαιτείται η εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής – από κινητό θα ζητηθεί με την πρώτη επίσκεψη η εγκατάσταση της εφαρμογής jitsi).
Όποια/ος ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθήσει τις διαδικασίες.
Οι τρόποι που κάποιος μπορεί να συνδράμει το «Κυριακάτικο Μαγείρεμα» στο Στέκι είναι πολλαπλοί:
Είτε προσφέροντας, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι, κοτόπουλο, πελτέ ντομάτας, φρούτα, λαχανικά, σαπούνια, υλικά καθαρισμού (για πιάτα, για χώρους), μεγάλες πλαστικές σακούλες απορριμάτων, αλουμινένια κεσεδάκια διανομής, κτλ.
Είτε κατόπιν επικοινωνίας να προσφέρει τον οβολό του ή κάποιο μαγειρεμένο φαγητό ή γλυκό.
Είτε με την έμπρακτη παρουσία του κατά το μαγείρεμα, τη διανομή και το καθάρισμα.
Επισυνάπτεται ένα αρχείο excel (google doc), στο οποίο όποιος θέλει συμπληρώνει το όνομα και το τηλέφωνο του, την ημερομηνία που μπορεί να βοηθήσει στο μαγείρεμα!!
Εδώ το link: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1elvfgEQ07RkV9PW-WpsZ_SfrYiVio81vNbJLkCJrAQ4/edit?ts=5e907cd3#gid=0
Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. Επικοινωνίας: 6951145970, 6976023952
e-mail: steyi.chania@gmail.com
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡOΤΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (ΟΧΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΓΙΩΜΕΝΕΣ)
Α. ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Κατόπιν συνεννόησης με τα άτομα της βάρδιας επιμερίζονται οι δουλειές:
iii. Διαδικτυακή παραγγελία μαναβικής από κατάστημα Γαία. Μέχρι Πέμπτη.
iiii. Αγορά κρέατος, κτψ. από Τζινευράκη ή αραβικό μπακάλικο. Μέχρι Σαββάτο.
Β. MΑΓΕΙΡΕΜΑ
Ώρα μαγειρέματος 15.00
Ώρα διανομής 18.00-19.30
Προβλεπόμενες μερίδες γύρω στις 70
Αριθμός ατόμων κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος max 10. Επιλέγουμε να εμπλέκονται και μετανάστες, ώστε να σπάει κάπως η ανάθεση. Μεριμνούμε για τα περιοριστικά μέτρα, γάντια, μάσκες, καθαρισμός επιφανειών.
– Προετοιμασία φαγητού, μαγείρεμα, όπως αγαπάει ο καθένας με συλλογικό πνεύμα
– Κόψιμο ψωμιού
– Ετοιμασία σαλάτας
– Συσκευάζονται σε κεσεδάκια οι μερίδες, σε σακούλες με σαλάτα, ψωμί, φρούτο και ο,τι άλλο προσφέρεται την εκάστοτε φορά.
– Κατεβαίνουν στο διάδρομο πριν την είσοδο
– Διαμορφώνουμε έξω από την είσοδο του Στέκι ένα Π, με θρανία
– Τρεις άνθρωποι μαζί κάποιον αραβόφωνο, αρχίζουμε τη διανομή ζητώντας από τους ανθρώπους να μην συγκεντρώνονται όλοι μαζί.
Τα αφήνουμε καθαρά – οχι τσαπατσούλικα και χάλια μεταθέτοντας της ευθύνη καθαρισμού σε άλλες/ους.!!!
– Πλένουμε κατσαρολικά,κτλ…και τα βάζουμε πίσω.
– Τοποθετούμε τα διάφορα υλικά στα ντουλάπια στη θέση τους.
– Σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε (με καθαρό νερό στους κουβάδες).
– Κλείνουμε υγραέριο και ελέγχουμε, δύο διαφορετικά άτομα, ότι έκλεισε!!
– Προσέχουμε να μην έχει μείνει κάποια βρύση ανοιχτή ή αν το καζανάκι τρέχει στις τουαλέτες.
Γ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
– Αποφασίζουμε και προτείνουμε τι φαγητό θα μαγειρευτεί την επόμενη εβδομάδα
– Τσεκάρουμε και γράφουμε ελλείψεις στη φόρμα του excel (πολύ σημαντικό: αν δεν γράψουμε ελλείψεις μπορεί να μην μπορεί να γίνει το μαγείρεμα την επόμενη Κυριακή):
iii. Λάδι;
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ/ ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ/ΜΟΝΗ!!
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ:
ΤΗΛ.: 2821 070504, κάθε Σάββατο μεχρι τις 14.30
(όσο πιο αργά πάμε τόσο μεγαλύτερη ποσότητα μας δίνει)
ΚΥΔΩΝΙΑΣ 126, ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ, ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΣΥΝΚΑ
κατάστημα (Δημητρακάκη 2), eva_gaia@otenet.gr, 2821 036446
Ζυμαρικά, Ρύζι, Nτοματάδες κτλ.
Σήμερα, στα Επιμελητήριο Χανίων, έδρα της Επιχειρηματικής κοινότητας, ο Επιμελητηριακός συνδυασμός «Επιμελητήριο με Μέλλον», με…
Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό μετά τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται από…
Στο 6,5% βρίσκεται η εκλογική επιρροή του κόμματος Κασελάκη όμως μόλις στο 4,3% στην πρόθεση…
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων, κ. Αναστάσιος Αλόγλου, ανακοίνωσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής…
Τον πρώτο λόγο για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη, που αποτελεί και το αμέσως επόμενο…
Ο Σύλλογος του Αρκαλοχωρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει προσπάθειες εξαπάτησης των σεισμοπλήκτων από επιτήδειους.…
This website uses cookies.