Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η συνταγή, λοιπόν, είναι γνωστή: ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων που είναι κατακτήσεις χρόνων και χτύπημα με κάθε τρόπο του λαϊκού κινήματος και κάθε φωνής που αντιδρά. Μετά την ψήφιση, δια πυρός και σιδήρου, μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς αστυνομικής βαρβαρότητας, του κατάπτυστου μεσοπρόθεσμου προγράμματος η κυβέρνηση έχει αρχίσει έναν πρωτοφανή νέο γύρο λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων.
Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας είναι η υλοποίηση του διαβόητου εφαρμοστικού νόμου, η εκκίνηση συλλογής των έκτακτων εισφορών το Σεπτέμβριο, το χαράτσι στα ακίνητα που φτάνει μέχρι και 3000ευρώ για κάθε οικογένεια, η διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και η προετοιμασία ξεπουλήματος -μέσω ιδιωτικοποιήσεων- ενός τεράστιου μέρους της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά έρχονται μονάχα υπό την πίεση είσπραξης της 6ης δόσης από την τρόικα.
Συγκεκριμένα, στο χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει δεκάδες χιλιάδες μαθητών χωρίς βιβλία, χιλιάδες εκπαιδευτικούς αδιόριστους και με μισθούς πείνας και τα σχολεία να συγχωνεύονται το ένα μετά το άλλο. Βρίσκει, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στα αμφιθέατρα, αντιμέτωπους με τον νόμο-έκτρωμα Διαμαντοπούλου, τον πιο αντιδραστικό νόμο που έχει γνωρίσει η εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια. Η αιτία για όλα τα παραπάνω; Το κέρδος. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Έτσι αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους και φυσικά να επιβάλλουν δίδακτρα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού παράγοντα, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς αντάλλαγμα! Το αποτέλεσμα είναι κατακερματισμένα πτυχία άρα και κατακερματισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Έτσι το πανεπιστήμιο θα είναι υποχρεωμένο να παράγει την έρευνά του για τις ανάγκες της αγοράς και όχι της κοινωνίας. Παράγει έτσι την νέα γενιά της εργασιακής επισφάλειας: ευέλικτους, ημιμαθείς, χαμηλόμισθους, πειθαρχημένους και αναλώσιμους εργαζόμενους. Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος να προασπίσουν το Άσυλο. Ακριβώς επειδή όλα αυτά τα χρόνια το πανεπιστημιακό άσυλο έχει λειτουργήσει καταλυτικά στην οργάνωση και την συγκρότηση των συλλογικών αγώνων, επιχειρείται με κάθε τρόπο η διάλυση του.
Το θέμα της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας είναι ένα ζήτημα που ακουμπάει όλους τους φοιτητές. Στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουνε ατομικές λύσεις! Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε – με τα συλλογικά όπλα που έχει αναδείξει το φοιτητικό κίνημα – τις Γενικές Συνελεύσεις και τον Πανελλαδικό Συντονισμό τους, τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, καθιστώντας σαφές σε κάθε επίδοξο «μεταρρυθμιστή» πως δεν θα μείνουμε άπραγοι να βλέπουμε να μας κλέβουν το μέλλον και να μην αντιδρούμε.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σαββάτο 15/10: Παρουσίαση και Workshop, Street art στη Γαλλική Σχολή.
Κυριακή 16/10: Βραδιά ποίησης στη Γαλλική Σχολή, παράλληλα θα λειτουργήσει αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο.
Δευτέρα 17/10: Συντονιστικό κατάληψης στο μπλόκο του Πολυτεχνείου.
Τρίτη 18/10: Κοινή Συνέλευση φοιτητών / εργαζόμενων (θέατρο ‘Δ. Βλησίδης’) στις 5 μ.μ.
Τετάρτη 19/10: Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στην πλατεία Αγοράς.
ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ
Σπουδές – εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη (3+2 και δίδακτρα)
Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι
Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, ενταγμένα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση
Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις
Μείωση του χρονικού ορίου φοίτησης (ν+2 χρόνια)
Πλέον οι διαλέξεις θα είναι υποχρεωτικές
Επίσης, εισάγονται κι επίσημα οι αλυσίδες μαθημάτων
Πειθαρχικά συμβούλια
Αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων – Αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές – καταστροφή του φοιτητικού συνδικαλισμού
Όσο για το άσυλο, αυτό «επιστρέφει στις ρίζες του». Δηλαδή καταργείται!
ΑΠΑΝΤΑΜΕ
Ενιαίος 5ετής κύκλος σπουδών και φυσικά Πανεπιστήμια Δημόσια και Δωρεάν χωρίς ταξικούς φραγμούς.
Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με πλήρη και συνολική εποπτεία του εκάστοτε αντικειμένου.
Πανεπιστήμια για τις ανάγκες της κοινωνίας και κρατική χρηματοδότηση η οποία να καλύπτει επαρκώς τόσο τις σπουδές όσο και την μέριμνα των φοιτητών.
Πανεπιστήμια τα οποία θα ελέγχονται από την βάση, μέσω των γενικών συνελεύσεων με κριτήρια που θα θέτει η ακαδημαϊκή κοινότητα μακριά από επιχειρηματικές λογικές.
Κανένα χρονικό όριο φοίτησης
Πρόγραμμα σπουδών με ακαδημαϊκούς όρους, έξω από λογικές εντατικοποίησης και την δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων. Καμία ποινικοποίηση των αγωνιζόμενων φοιτητών
Καμία ποινικοποίηση των αγωνιζόμενών φοιτητών.
Διεύρυνση του ασύλου στους εργασιακούς χώρους.
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.