Ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που διοργανώνει για την 83η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες, παρουσία μελών της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων Αρχών, φορέων ,συλλόγων και κατοίκων των περιοχών, τελετές τιμής και μνήμης για τους πεσόντες και εκτελεσθέντες αγωνιστές, στο Πατελάρι, στον Αλικιανό, στο Κοντομαρί και στο Συρίλι, σε συνεργασία με τις Κοινότητες, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Ενορίες.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 2 Ιουνίου εκδηλώσεις τιμής διοργανώθηκαν, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στο Πατελάρι της Κοινότητας Βρυσών, όπου εκτελέσθηκαν 9 κάτοικοι της περιοχής καθώς και στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στον Ι.Ν Τιμίου Σταυρού, στον Αλικιανό, στον αύλειο χώρο του οποίου οι Γερμανοί εκτέλεσαν 42 άντρες. Για τα γεγονότα της εποχής και για την ομαδική εκτέλεση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Αλικιανού, μίλησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Εμμανουήλ Νικολακάκης.
Επίσης, το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο μνημείο Εκτελεσθέντων στο Μαρτυρικό Χωριό Κοντομαρί, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ανέφερε ότι “..η κοινότητα Κοντομαρίου ως μαρτυρικό χωριό, αποτελεί ένα ιστορικό τοπόσημο, ένα διαχρονικό μάθημα της ιστορίας μας, κυρίως για τη νέα γενιά, ώστε να μην ξεχαστούν οι θηριωδίες του ναζισμού..”
Επίσης ανέφερε ότι το 2019 και μετά από προσπάθειες ετών του Δήμου Πλατανιά σε συνεργασία με το Τ.Σ. Κοντομαρί, πέτυχαν την αναγνώριση του ως Μαρτυρικό Χωριό, από τις κτηνωδίες και εκτελέσεις που υπ0έστησαν οι κάτοικοι του. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο κ. Δημήτρης Νικολακάκης, ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση σε άγνωστες πτυχές της εκτέλεσης που πραγματοποιήθηκε στο Κοντομαρί. . Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση ριζίτικου τραγουδιού, από τη “Ριζίτικη Ομάδα Νέας Κυδωνίας”.
Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές της περιοχής στο Μνημείο Συριλίου , πραγματοποιήθηκε ομιλία για τα γεγονότα στην περιοχή από τον Ιωάννη Μαυροματάκη, δικηγόρο και αποδόθηκε επίκαιρο ριζίτικο τραγούδι από τη Συριλιανή Ριζίτικη Παρέα. Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ “Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς”, σε σκηνοθεσία Ματθαίου Φραντζεσκάκη και Βίκυς Αρβελάκη, παραγωγής της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και με την υποστήριξη του Δήμου Πλατανιά.