Συνεχίζουν την αποχή οι Χανιώτες δικηγόροι έως 29 Φεβρουαρίου

Οι Δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι την 29/2/2012 διαμαρτυρόμενοι:

1)      Για τα βάρβαρα, αντιλαϊκά και αντισυνταγματικά μέτρα, που ψηφίστηκαν από την Βουλή στο 2ο Μνημόνιο κατ’ εντολήν της Τρόικα και πλήττουν τους εργαζομένους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και όλες τις κοινωνικές τάξεις των πολιτών μας.

2)      Διότι ενώ η δήθεν απελευθέρωση των δικηγόρων είχε κλείσει με την ψήφιση του Νόμου 3919/2011 επανέρχεται η Κυβέρνηση κατ’ εντολήν της Τρόικα και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας με τις διατάξεις που περιέχονται στο μνημόνιο και ζητά:

α) την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα περί Δικηγόρων μεταξύ των άλλων και στην δυνατότητα των δικηγορικών εταιριών να ιδρύουν υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, στην κατάργηση των παραστάσεων των δικηγόρων στα συμβόλαια, στην δυνατότητα να διορίζονται δικηγόροι, πτυχιούχοι Νομικής, συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως ηλικίας, επαναπροσδιορισμό δικηγόρων ανεξάρτητα του πότε παραστάθηκαν κλπ.

β) Διότι ενώ έχει κατατεθεί στη Βουλή και είναι προς ψήφιση Νομοσχέδιο που τροποποιεί μεταξύ άλλων και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ζητείται νέα τροποποίηση με την οποία προβλέπεται αποδικαστηριοποίηση υποθέσεων όπως προσημειώσεις υποθηκών, διαταγών πληρωμής, υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας (κ.λ.π.) σε άτομα που δεν έχουν δικαιοδοτική ικανότητα.

Επίσης η Συνέλευση αποφάσισε να διεκδικήσουν οι δικηγόροι άμεσα:

α) την κατάργηση του κλειστού αριθμού των συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

β) την εισαγωγή του θεσμού δικηγόρων – συμβολαιογράφων και την ανάθεση στους δικηγόρους να συντάσσουν καταστατικά, πληρεξούσια κλπ.

Στην Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που έχει ορισθεί για το Σάββατο 18-2-2012 εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου να ζητήσει από την Ολομέλεια των Προέδρων την συνέχιση της αποχής μέχρι 29-2-2012.

Ο Πρόεδρος: Δημήτρης Ποντικάκης

Ο Γενικός Γραμματέας: Απόστολος Αποστολάκης

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες συγκλόνισαν την Ελληνική κοινωνία, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στην Αθήνα προέβη σε αποτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και κατέληξε στο εξής κείμενο ψηφίσματος.

Ο Δικηγορικός κόσμος της χώρας έχει – εκ του θεσμικού του ρόλου – δικαίωμα να παρεμβαίνει σε κάθε ζήτημα μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος. Πιστός στην ιστορία που έχει διαχρονικά διαγράψει ο κλάδος αναφορικά με την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, δεν μπορεί να παραμένει απαθής έναντι στη διαρκώς επιχειρούμενη αποδόμηση κάθε έννοιας κράτους δικαίου και στην εν τοις πράγμασι απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Εκφράζουμε την έντονη θεσμική μας ανησυχία για το γεγονός ότι η χώρα μας, γενέτειρα των δημοκρατικών παραδόσεων, μετατρέπεται βαθμιαία σε μία χώρα στην οποία οι αρχές του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου (οι οποίες αποτυπώνονται και κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα, στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ), παραμερίζονται επιδεικτικά και όλως ανερυθρίαστα υπό την πίεση των επιταγών της διαβόητης «τρόικα», η βούληση της οποίας τείνει πλέον να καταστεί ένα είδος «παρασυντάγματος» υπέρτατης τυπικής ισχύος, κατά πλήρη καταστρατήγηση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σχέδιο νόμου που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης και φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για τη Δίκαιη Δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής»: Ένα υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, για τη διόγκωση του οποίου η Πολιτεία φέρει την αποκλειστική ευθύνη λόγω της πολυετούς της αδράνειας, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επιβολή ρυθμίσεων που καταλήγουν να φαλκιδεύουν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών, δυσχεραίνοντας την άσκησή του μέσω της θέσπισης αυξημένων παραβόλων και άλλων μέτρων, που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση εισπρακτικών και μόνο στόχων.
  • Καταγγέλλουμε την εν τοις πράγμασι παρατηρούμενη πλήρη σχεδόν υποταγή του πολιτικού συστήματος της χώρας σε μία νέας μορφής κατοχή, υπό τη συνεχή θέση εκβιαστικών διλημμάτων εκ μέρους των δανειστών μας, που κατατείνουν στη δημιουργία ενός κλίματος εκφοβισμού των πολιτών, κλονίζοντας την κοινωνική συνοχή.
  • Αποκρούουμε τις κοινωνικές εντάσεις και την πρόκληση επεισοδίων, οι οποίες επιτείνουν το δυσμενές κλίμα και συντελούν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα.
  • Σημειώνουμε τον έντονο νομικό προβληματισμό μας για την εσχάτως επιχειρούμενη απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και την προσπάθεια παραμερισμού της δυνατότητας του κυρίαρχου λαού να εκφράσει τη βούλησή του μέσω εκλογών, κατάσταση που ισοδυναμεί με επίταση της δυσαρμονίας προς τη λαϊκή βούληση.
  • Διακηρύσσουμε τη συμπαράστασή μας προς το μέσο συμπολίτη μας, που πλήττεται διαρκώς από μέτρα «μνημονιακής» σύλληψης, τα οποία καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις ετών και απομειώνουν εισοδήματα, αποδιοργανώνοντας έτσι πλήρως τον κοινωνικό ιστό και αδιαφορώντας για την οικονομική εξαθλίωση που συνεπάγονται.

Είναι πλέον προφανές ότι το διακύβευμα δεν έγκειται στη διαφύλαξη κλαδικών συμφερόντων. Ο λόγος που αρθρώνουμε είναι βαθιά θεσμικός. Ίσως αυτή είναι και η αιτία για την οποία σχεδιάζεται – από γνωστούς κύκλους εξωθεσμικών παραγόντων και μεγάλων συμφερόντων – ο αφανισμός του δικηγορικού λειτουργήματος και η χειραγώγηση, ή ακόμα και διάλυση, των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Tο Ισραήλ συνεχίζει το αιματοκύλισμα – 700 νεκροί, 90.000 εκτοπισμένοι στον Λίβανο

Οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του κράτους-δολοφόνου συνεχίζονται σήμερα για πέμπτη ημέρα σε ανατολικούς και νότιους τομείς του…

1 hour ago

Βρέθηκε λύση στο πρόβλημα της φοιτήτριας που είχε μείνει χωρίς ρεύμα για 10 μέρες λόγω γραφειοκρατίας

Στην επιστολή του στην εφημερίδα μας, πατέρας φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη επισήμανε τα μεγάλα προβλήματα που…

1 hour ago

Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης από 12 έως 14 Οκτωβρίου με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς

Η FAir Productions Christos Garmpidakis, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χανίων συνδιοργανώνουν για δεύτερη…

3 hours ago

Άννα Διαμαντοπούλου: Λάθος του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπερψήφισε το άρθρο 16 της ΝΔ – Βλέπω πολύ θετικά την ανανέωση θητείας Σακελλαροπούλου

«Το debate έδειξε ότι μπορούμε να μιλάμε ήρεμα κι απλά, ότι έχουμε ρίζες. Δεν υπάρχουν εκλογές χωρίς…

3 hours ago

Εκπαιδευτικές ημερίδες για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου Κρήτη /Kriti

Ένα μακροχρόνιο όραμα των εμπλεκομένων με την ελαιοκομία της Κρήτης, υλοποιείται στο νησί, έπειτα από…

3 hours ago

Νέα χωροθέτηση των λαϊκών αγορών από 1η Οκτώβρη

Από τη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων γνωστοποιείται η νέα χωροθέτηση των λαϊκών…

3 hours ago

This website uses cookies.