Συνταγματικές οι προκαταβολές οφειλών πριν την έφεση

Συνταγματική κρίθηκε, με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι για να μπορεί να κατατεθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια έφεση επί φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων πρέπει πρώτα να καταβληθεί το 50% του οφειλομένου ποσού, διαφορετικά η έφεση θα απορρίπτεται.

Με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης (του Ν. 3900/2010) οι σύμβουλοι Επικρατείας κλήθηκαν να αποφανθούν αν είναι συνταγματική ή όχι η διάταξη του άρθρου 22 του ίδιου νόμου που προβλέπει ότι «προκειμένου για χρηματικού αντικειμένου φορολογικές και τελωνειακές εν γένει διαφορές, ο φορολογούμενος οφείλει να καταβάλει μέχρι την ημερομηνία της αρχικής δικασίμου, με ποινή απαραδέκτου της έφεσης, ποσοστό 50% του οφειλομένου, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, κύριου φόρου, δασμού ή τέλους εν γένει».

Επίσης, σύμφωνα με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση το καταβλητέο ποσό υπολογίζεται από την αρμόδια φορολογική ή τελωνειακή αρχή, η οποία συντάσσει ατελώς, μετά από αίτηση του εκκαλούντος, ειδικό σημείωμα, με το οποίο βεβαιώνεται και η καταβολή του.

Το Δικαστήριο ασχολήθηκε με την υπόθεση μετά από προσφυγή εταιρείας γεωργικών προϊόντων, η οποία υποστηρίζει ότι η διάταξη αυτή που προβλέπει την καταβολή του 50% του οφειλόμενου ποσού, προκειμένου να μπορεί να δικαστεί μία υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση, είναι αντισυνταγματική.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φωτορεπορτάζ: Με λαμπρότητα η “αυλαία” του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Το 12o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα διεξαχθεί φέτος 16 με 27 Οκτωβρίου κι έχει ετοιμάσει…

1 hour ago

Στα Χανιά ο σύζυγος και οι γιοι της Suzanne Eaton για την πολύκροτη δίκη την Πέμπτη

Στα Χανιά βρίσκονται από σήμερα τα μέλη της οικογένειας της Suzanne Eaton, για την εκδίκαση, σε δεύτερο…

7 hours ago

Ομόφωνο ψήφισμα Δήμου Χανίων: “Ναι” στην ηλεκτρική διασύνδεση, “όχι” στους υπέργειους πυλώνες

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου 2024 έλαβε την υπ΄ αριθμ. 459 ομόφωνη…

7 hours ago

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων στηρίζει την αυριανή πανυγειονομική απεργία

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χανίων στηρίζει την πανελλαδική πανυγειονομική απεργία που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 17 Οκτωβρίου. Όπως…

7 hours ago

Συναυλίες για την ενίσχυση του συλλόγου “ΟΡΙΖΟΝΤΑ” και της ομάδας στήριξης “ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ”

Την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στις 21.00, θα διεξαχθεί συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων,…

7 hours ago

Χανιά: Εργαστήρια Ψυχοεκπαιδευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων,…

7 hours ago

This website uses cookies.