ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο Αλ Τζολάνι λέει πως το Ισραήλ δεν έχει δικαιολογίες για να βομβαρδίζει τη χώρα

Στο πρώτο του σχόλιο για το Ισραήλ μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ο Σαράα λέει ότι η Συρία θα επιδιώξει σταθερότητα μετά από μακρύ εμφύλιο πόλεμο, αφήνοντας υπονοούμενα για «διπλωματικές λύσεις» για την αποτροπή της περιφερειακής κλιμάκωσης.

Ο ηγέτης της συριακής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), που πρωτοστάτησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, μίλησε το Σάββατο για το Ισραήλ για πρώτη φορά μετά την κατάληψη της χώρας, εν μέσω εκατοντάδων βομβαρδισμών.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι της συριακής τηλεόρασης, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία» για να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στο συριακό έδαφος έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές και απειλούν με αδικαιολόγητη κλιμάκωση στην περιοχή.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση για την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων του συριακού στρατού, με στόχους ανεπιβεβαίωτα χημικά όπλα, πυραυλικές εγκαταστάσεις, την αντιαεροπορική άμυνα, πολεμικά αεροπλάνα και πλοία, σε μια προσπάθεια αφοπλισμού της νέας κυβέρνησης.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Συρία επέφεραν διεθνή καταδίκη

Σε μια κίνηση που προκάλεσε διεθνή καταδίκη, το Ισραήλ εισήλθε εντός της Συρίας, λίγες ώρες αφότου οι αντάρτες, υπό την ηγεσία του HTS, κατέλαβαν τη Δαμασκό. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση στη Συρία και ότι η κατάληψη της νεκρής ζώνης που ιδρύθηκε το 1974 ήταν «μια αμυντική κίνηση και προσωρινή μέχρι να μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων».

Ο ηγέτης των ανταρτών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει την ευθύνη της για την αποφυγή κλιμάκωσης και να εγγυηθεί τον σεβασμό της συριακής κυριαρχίας. Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο Ισραήλ, μίλησε επιπλέον για «διπλωματικές λύσεις» ως τον μόνο τρόπο διασφάλισης της ασφάλειας και της σταθερότητας και ως προτιμότερη επιλογή από τις «απερίσκεπτες στρατιωτικές περιπέτειες».

Στη συνέντευξή του το Σάββατο, ο νέος ηγέτης στη Δαμασκό φάνηκε να απαντά έμμεσα στις ισραηλινές ανησυχίες και να παρέχει καθησυχασμό. Ο Σαράα δήλωσε ότι η Συρία έχει εξαντληθεί από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο και ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα παρασυρθεί σε συγκρούσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω καταστροφή, με κύριες προτεραιότητες την ανοικοδόμηση και τη σταθερότητα.

Ο διοικητής των τζιχαντιστών πρόσθεσε ότι η ιρανική περιχαράκωση στη Συρία αποτέλεσε μεγάλο κίνδυνο για την ίδια τη Συρία, για τις γειτονικές χώρες και τον Κόλπο και είπε: «Καταφέραμε να τερματίσουμε την ιρανική παρουσία στη Συρία, αλλά δεν είμαστε εχθροί του ιρανικού λαού».

Ο Αλ Τζολάνι μίλησε για ζητήματα νοοτροπίας και την κλοπή της περιουσίας της χώρας από τον Άσαντ

Ο Αλ Τζολάνι ανέφερε την ανάγκη εγκατάλειψης της «επαναστατικής νοοτροπίας» που ώθησε τους αντάρτες και την ανάγκη να δημιουργηθούν σύγχρονοι θεσμοί, να διασφαλιστεί το κράτος δικαίου και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Σύρων.

Ο αλ Τζολάνι άσκησε δριμεία κριτική στο καθεστώς Άσαντ, λέγοντας ότι διαχειρίζεται τη Συρία σαν «οικόπεδο», αποσπώντας και ιδιοποιούμενος τους πόρους της για να πλουτίσει ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθούν έγγραφα που θα αποδεικνύουν το μέγεθος της «τεράστιας κλοπής» του καθεστώτος.

Τόνισε ότι η αστραπιαία νίκη των ανταρτών επί του καθεστώτος, που ανατράπηκε σε μόλις 11 ημέρες, απέδειξε την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού και της εκπαίδευσής τους.

Οι αντάρτες «πήραν τον έλεγχο μεγάλων πόλεων χωρίς να εκτοπιστεί κανείς», είπε. Ωστόσο, δεν έκρυψε το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων ανταρτών σημαδεύτηκαν από εσωτερικές συγκρούσεις και ξένη ανάμειξη.

in.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Metron Analysis: Άρχισαν τα «όργανα», έως 25% αθροιστικά η ακροδεξιά – «Bουτιά» στην αξιολόγηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…

3 hours ago

Ν. Κανέλλου: Το εργαστηριακό ψάρι δεν είναι απομίμηση ψαριού

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…

5 hours ago

Απειλές Τραμπ κατά Πούτιν αν δεν σταματήσει ο “γελοίος πόλεμος” στην Ουκρανία

Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…

5 hours ago

Αποκαλυπτική έρευνα για την ακρίβεια: 63% ακριβότερο το καλάθι με βασικά τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021 – Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση, αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…

5 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

5 hours ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

5 hours ago

This website uses cookies.