11.8 C
Chania
Thursday, November 28, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Γίναμε αποικιοκρατούμενη Ινδία! “Διαμάντι του στέματος” η βάση της Σούδας κατά τον Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Από την πρώτη στιγμή και πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για την Ουάσιγκτον πηγές της Κουμουνδούρου χαρακτήριζαν απαράδεκτο το γεγονός η ελληνική διπλωματία αντί να παλεύει για την αποτροπή πώλησης των 40 F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία εκείνη πηγαίνει και συζητά για νέους εξοπλισμούς 4δισ.€.

  • Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μέσα στο Λευκό Οίκο έβαλε ως χρονικό ορίζοντα αυτού του εξοπλιστικού προγράμματος το τέλος της δεκαετίας, ωστόσο αυτό δεν είναι ικανό για να κάμψει το σθεναρό όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νέα βάρη στις πλάτες των φορολογούμενων.

Από την Κουμουνδούρου θυμίζουν τις τοποθετήσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα τόσο κατά την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας στη Βουλή όσο όμως και σε δημόσιες τοποθετήσεις του για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται τη θέση και το ρόλο της χώρας επιμένοντας να του καταλογίζει την επικίνδυνη λογική του προκεχωρυμένου φυλακίου.

Την ώρα δηλαδή που ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για μετατροπή της χώρα σε δορυφόρο και τον καλεί να μην αποδεχτεί ρόλο δεδομένου προκεχωρυμένου φυλακίου σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο που έχει ανοίξει, από το ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούν τον Πρωθυπουργό όχι μόνο να μην αντιδρά και να επιχειρηματολογεί απέναντι στην κριτική αυτή αλλά και να θεωρεί τη στρατηγική του αυτή απόλυτα φυσιολογική και αναγκαία γιατί έτσι αναβαθμίζεται ο ρόλος της χώρας σε αυτή τη διεθνή συγκυρία.

Γίναμε Ινδία  

«Έχει περιγραφεί από πολλούς ως το «διαμάντι του στέμματος» της εξαιρετικής στρατιωτικής μας σχέσης». Με αυτή τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε μέσα στο Λευκό Οίκο τη βάση της Σούδας.

  • Λίγοι το παρατήρησαν και λίγοι έκαναν και τους αντίστοιχους συνειρμούς με τη Βρετανικής Αυτοκρατορία. Ως διαμάντι του στέμματος αποκαλούνταν στους αιώνες της βρετανικής κυριαρχίας και αποικιοκρατίας η Ινδία.

Η επαναφορά έστω και με πλάγιο τρόπο αυτής της ρητορικής και μάλιστα μέσα στο Λευκό Οίκο δεν είναι παρά η επιβεβαίωση της κριτικής που ασκείται στον κ. Μητσοτάκη και για το πως αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη γεωστρατηγική θέση της.

Ότι ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης μακριά ακόμη και από τη λογική διεκδίκησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή επιβεβαιώνει την κριτική της Κουμουνδούρου ότι κινείται στη λογική της μετεμφυλιακής Δεξιάς του Παπάγου και ότι η έννοια της διεκδίκησης δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας σε περιφερειακό επίπεδο.

Και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε το ακριβές απόσπασμα από την αντιφώνηση του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο:

«Κύριε Πρόεδρε, το εννοώ πραγματικά όταν λέω ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σήμερα στο υψηλότερο, ιστορικό, επίπεδο. Την περασμένη Πέμπτη, η Βουλή μας επικύρωσε τη νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Και αυτή η νέα συνεργασία δεν εκδηλώνεται μόνο στη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη, την οποία ελπίζω να έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε. Έχει περιγραφεί από πολλούς ως το “διαμάντι του στέμματος” της εξαιρετικής στρατιωτικής μας σχέσης.

Αλλά εκδηλώνεται και στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα και εκτός από τη στρατιωτική της σημασία για το NΑΤΟ, η Αλεξανδρούπολη, όπως συζητήσαμε, γίνεται με γρήγορους ρυθμούς περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και σημείο εισόδου για Yγροποιημένο Φυσικό Αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Και η Ελλάδα σχεδιάζει να παίξει σημαντικό ρόλο ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές, ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από τον ήλιο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Μόνο επενδύσεις 

Το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διεκδικήσει κάτι περισσότερο σε αυτή τη φάση επιβεβαιώνεται και μέσα από μια φιλοκυβερνητική αρθρογραφία επισημαίνουν πρόσωπα με γνώση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας στην οποία γίνεται μια προσπάθεια αποδόμησης της έννοιας της διεκδίκησης.

Σε κάθε περίπτωση πηγές της Κουμουνδούρου με κάθε επιφύλαξη μέχρι την επίσημη ενημέρωση με την επιστροφή της αποστολής στην Ουάσιγκτον και λίγο πριν την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο επιμένουν να κάνει πράξη αυτό που του ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας δημοσίως.

  • Να επιτύχει τη ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις στο πλαίσιο της στροφής των 180ο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως θυμίζουν μάλιστα από το ΣΥΡΙΖΑ μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τράμπ η Ελλάδα παρά το πρώτο κύμα μεγάλης έντασης με την Τουρκία εδραιώθηκαν οι σχεδιασμοί για το σχήμα του east-MED και τα τετραμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή που εξαιρούσαν την Τουρκία από τους τότε σχεδιασμούς.

Ουσιαστικά η στρατηγική ωφελημάτων για την κυβέρνηση δεν είναι άλλη από την εξασφάλιση αποκλειστικά και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αμερικανικών επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια και “κατανάλωσης” μπόλικου αμερικανισμού.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ