Η προσυνεδριακή περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ έχει και επίσημα ξεκινήσει όμως παρά τα όσα ελπιδοφόρα λέγονται περί επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, εκπέμπεται ανησυχία. Η διάσπαση και η απαλλαγή από τα … «βαρίδια» δεν δείχνει να «απογειώνει» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ανέμεναν ή έστω υποστήριζαν ότι θα συμβεί στελέχη της ηγετικής ομάδας.
Την ίδια ώρα η συντήρηση της κόντρας με τους αποχωρήσαντες- με αποκορύφωμα την εκτός κειμένου ατάκα περί «αυλικών» στην ομιλία του Σαββάτου και την συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» – εκπέμπει νευρικότητα και προσπάθεια συσπείρωσης δια της πόλωσης και της περιχαράκωσης του συριζικού στρατοπέδου.
Το Σάββατο, ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, της πρώτης μετά τις αποχωρήσεις, δημοσιεύτηκε και η πρώτη δημοσκόπηση που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με μονοψήφιο ποσοστό, οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%. Ειδικότερα, στην δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα Παραπολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου καταγράφει 9,8%, με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 35,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,1% και με το ΚΚΕ(8,9%). να απέχει κάτω από μονάδα, μόλις 0,9%.
Ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενο το γεγονός ότι στα πηγαδάκια έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης, οι δημοσκοπήσεις και οι ευρωεκλογές ήταν κυρίαρχο θέμα συζήτησης.
«Κάν’ το όπως το 2015»
Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha ανέφερε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές είναι η νίκη, να είναι πρώτο κόμμα, έθεσε και πάλι τον πήχη ψηλά. Αναγνωρίζοντας ότι θέτει «φιλόδοξους» στόχους είπε: «θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3εκ. συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά και μετά μας γύρισαν την πλάτη». Κοινώς, στόχος είναι να απευθυνθεί στο κοινό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σταδιακά από το 2015 και μετά, και να το «ξανακερδίσει», να «ανασυγκροτήσει» ένα προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης, όπως ανέφερε.
Μάλιστα δήλωσε αισιόδοξος καθώς όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γιγαντώθηκε μέσα από την επαφή του με τα ίδια κοινωνικά στρώματα που σήμερα καταπιέζονται ξανά. Μπορούμε να το ξανακάνουμε». Εν ολίγοις, το μήνυμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη μια επανάληψη του 2015, την οποία μπορεί να πετύχει, αρκεί να βγει έξω στην κοινωνία όπως μονότονα σχεδόν επαναλαμβάνει ο πρόεδρος.
Πολλοί ωστόσο θεωρούν ότι τα παραπάνω είναι μαξιμαλιστικοί και όχι ρεαλιστικοί στόχοι – πλέον το 18% του Ιουνίου του 2023 μοιάζει «πρόκληση».
Συναγερμός από Ραγκούση – Τεμπονέρα για την δεύτερη θέση
Επιμένοντας στο κλίμα της τοποθέτησής του στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή, ο Γιάννης Ραγκούσης επανήλθε λέγοντας ουσιαστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση, με πολύ χαμηλά ποσοστά. Και αν αυτό συμβεί, τότε θα πρόκειται για στρατηγική ήττα, καθώς «θα περιορίσει δραματικά τις προοπτικές αναβίωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». Σημείωσε μάλιστα πως «το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το “παγόβουνο” των ευρωεκλογών» και για να αποφευχθεί η σύγκρουση θα πρέπει να γίνει κάτι εγκαίρως. Εξέφρασε την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί να σχεδιάσει μια σειρά από σωστές, θετικές δράσεις με κορυφαία το έκτακτο συνέδριο, αλλά απαιτείται και κάτι πιο σημαντικό: «να αναιρέσουμε συγκεκριμένους λόγους-σύμβολα εξαιτίας των οποίων στερηθήκαμε χιλιάδες μετριοπαθείς ψηφοφόρους». Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε «να υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, ξεκινώντας από τον εφετινό κρατικό προϋπολογισμό», ώστε «να αφαιρέσουμε έτσι, ένα όπλο-σύμβολο από τη φαρέτρα της ΝΔ εναντίον μας», διατηρώντας βεβαίως «στο ακέραιο την κριτική μας».
Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Mega o Διονύσης Τεμπονέρας σήμαινε επίσης συναγερμό για την 2η θέση: «Θέλουμε οπωσδήποτε να είμαστε τουλάχιστον δεύτερο κόμμα στις επόμενες ευρωεκλογές. Θέλουμε να δώσουμε ένα σήμα στην κοινωνία πως έχουμε κυβερνητικό σχέδιο και θα κριθούμε από το κατά πόσο η κοινωνία θα μας εμπιστευτεί, να μας συνδέσει με μία κυβερνητική προοπτική. Αυτό δεν είναι εύκολο, είναι μία μεγάλη πρόκληση».
Κριτική Τεμπονέρα για τη διάσπαση και την … συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή λίγο μετά, φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες στην ηγεσία για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την δεύτερη θέση. Σημείωσε καταρχάς ότι «η διάσπαση, κατά ένα μεγάλο μέρος θα μπορούσε να αποφευχθεί» και πως «σε ένα διαζύγιο δεν φταίει μόνο ο ένας». Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συνεχίσει να είναι κυβερνητικό κόμμα και όχι κόμμα διαμαρτυρίας και περιχαράκωσης και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να παραμείνει πολυσυλλεκτικό κόμμα όπως ξεκίνησε. Για να παραμείνει κυβερνητικό κόμμα, απαιτείται, είπε, «πρόσθεση και όχι αφαίρεση δυνάμεων, απαιτείται σύνθεση, απαιτείται υπέρβαση των αντιθέσεων του χθες, αλλά και πολιτική ωριμότητα. Κυρίως απαιτείται πρόθεση συμπερίληψης και συν-αντίληψης αλλά και υψηλή συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των στιγμών».
Δυσαρέσκεια για τα περί «αυλικών» και την αναθέρμανση της κόντρας με τους «11»
Εν τω μεταξύ δυσαρέσκεια προκάλεσε η αναφορά Κασσελάκη στους αποχωρήσαντες με τον χαρακτηρισμό «αυλικοί των servicers και των τραπεζών». Λίγο πριν ολοκληρωθεί η Κεντρική Επιτροπή ερχόταν να προστεθεί η εξίσου επιθετική αναφορά στο πλαίσιο συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο «Βήμα της Κυριακής», ότι οι αποχωρήσαντες σχεδίασαν την διάσπαση από το βράδυ της εκλογής του και έκαναν ό,τι έκαναν γιατί «τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα του προέδρου».
Μια σειρά στελέχη της ΚΕ όπως οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Χρήστος Στάικος, κ.ά. άσκησαν κριτική για αυτή την αναφορά, ενώ άλλοι σημείωσαν πιο μαλακά, ότι η συζήτηση για τις αποχωρήσεις δεν έχει κανένα νόημα και πρέπει να προταχθεί η «φυγή προς τα μπρος».
Ενδεικτικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημείωσε: «Χρειαζόμαστε φυγή προς τα εμπρός, να μην μιλάμε συνεχώς για τις αποχωρήσεις όπως και πάλι άκουσα σήμερα. Γιατί αν και πάλι ανοίγει συζήτηση και κατηγορίες περί “αυλικών των τραπεζών” ανοίγει πάλι μια εσωστρεφής αντιπαράθεση. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κόμμα. Όπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών».
Οι αντιδράσεις σχετίζονται:
-τόσο με το ότι η αναφορά του προέδρου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει εκ νέου μια συζήτηση για το αν ο Κασεελάκης στρέφεται κατά της περιόδου Τσίπρα και άρα κατά του πρώην πρωθυπουργού
-όσο και γιατί κόβει γέφυρες με τους αποχωρήσαντες που συντάχθηκαν με τη Νέα Αριστερά.
Αρκετοί φάνηκαν άλλωστε να θεωρούν, όπως σημείωνε και ο Γιάννης Δραγασάκης μία μέρα πριν γνωστοποιώντας την παραίτησή του, ότι με τους «συντρόφους» που έφυγαν θα υπάρξει συνάντηση ξανά στο μέλλον, στους «κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες».
Απρόσμενη τροπή πήρε η προσπάθεια μιας 66χρονης γυναίκας από την Κίσσαμο να βοηθήσει ένα ζευγάρι…
«Τρεις εβδομάδες χωρίς κινητό» αυτό κλήθηκαν να κάνουν μια ομάδα από έφηβους μαθητές στη Μεγάλη…
Αναστάτωση επικρατεί στη Σούδα, μετά τη βεβήλωση τάφων στο κοιμητήριο της περιοχής, όπως έγινε γνωστό…
Της Στέλλας Αλφιέρη * Ο Σημίτης ήταν γνωστός ως ο πιο νεοφιλελεύθερος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ,…
Την επιδημιολογική εικόνα της αθηροσκλήρωσης στην Ελλάδα αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Επιπολασμός και παράγοντες…
Της Κατερίνας Μποτζάκη «COPELI» είναι η φιλανθρωπική οργάνωση που δημιούργησε ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σλήμαν για να βοηθήσει…
This website uses cookies.