ΣΥΡΙΖΑ : Θα επανέλθουμε για το Μνημόνιο

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, που τέθηκε σήμερα σε ψηφοφορία στη Βουλή με τη συζήτηση να πραγματοποιείται σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια. Από τους 286 βουλευτές που ψήφισαν 167 τάχθηκαν κατά και 119 υπέρ. «Θα επανέλθουμε με νέα πρωτοβουλία», δήλωσε στο tvxs.gr ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος. Κατά της πρότασης ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι διαγραφέντες Κώστας Σκανδαλίδης, ‘Αντζελα Γκερέκου, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος, Μιχάλης Κασσής και ο Θ. Σολδάτος. Κατά της πρότασης ψήφισε και ο ανεξαρτητοποιηθείς Μίμης Ανδρουλάκης.
«Οι εταίροι της κυβέρνησης Σαμαρά απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αθετώντας ξεκάθαρες προεκλογικές τους δεσμεύσεις (η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ). Φοβούνται την αναζήτηση της αλήθειας και την εξαγωγή συμπερασμάτων από το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο. Αρνούνται αυτό που ζητά κατά συντριπτική πλειοψηφία ο ελληνικός λαός. Αλήθεια, δικαιοσύνη, αξιοπιστία και χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον»,δήλωσε στο tvxs.gr o Δημήτρης Παπαδημούλης και πρόσθεσε:
«Δεν θα τους αφήσουμε έτσι. Θα επανέλθουμε με νέα πρωτοβουλία, αφού μελετήσουμε τη σχετική δικογραφία η οποία απεστάλη πριν από λίγες μέρες στη Βουλή και θα βρεθούν και πάλι ως εταιρική τριμερής διακυβέρνηση μπροστά στην ευθύνη να πάρουν καθαρή θέση. Το «ναι» στην άμεση συγκρότηση μιας και μόνης εξεταστικής επιτροπής του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το «ναι» του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ στη συγκρότηση μιας επιτροπής με βάση τη δικογραφία που έστειλε η δικαιοσύνη στη Βουλή θα δοκιμάσουν και πάλι την αξιοπιστία τους».
«Αφού αξιολογήσουμε το υλικό της δικογραφίας που μέχρι τώρα κρύβεται σε κάποια ντουλάπια της Βουλής, θα αξιολογήσουμε και τη μορφή της πρωτοβουλίας μας, δηλαδή αν θα προτείνουμε τη σύσταση εξεταστικής ή προκαταρκτικής», σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Νωρίτερα, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής γιατί θεωρεί χρέος του να κάνει αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί. Να αναζητήσουμε, δηλαδή, πώς μια κρίση χρέους μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος της Βουλής και όλων των πολιτικών δυνάμεων να αποκαλυφθούν οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης.
«Μάς λέτε ότι η πρότασή μας είναι ρεβανσιστική και εκδικητική. Είναι όμως μια πρόταση που έχει να κάνει με το σήμερα και το αύριο, διότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα και γι’ αυτό αρνείστε την πρότασή μας. Η στάση αποκαλύπτει και τεκμηριώνει ότι το μνημόνιο δεν ήταν λύση από ανάγκη, αλλά επιλογή», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο κ. Σαμαράς, αν και προεκλογικά έλεγε μια και μόνη εξεταστική, σήμερα πηγαίνει στην άποψη καμία και ποτέ». «Μάς λέτε ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική του μνημονίου, αλλά είστε αναγκασμένοι να προσχωρήσετε σε αυτήν τη λογική και τα ίδια λένε και οι συνάδελφοι της ΔΗΜΑΡ. Όμως αρνείστε να εξετάσουμε τις ευθύνες, για να αποφύγετε την κρίση για τις σημερινές σας επιλογές και ευθύνες», τόνισε ακόμη.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup, εκτίμησε ότι αυτή η απόφαση συμβιβασμού ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκεται στον αέρα. «Αλλά και από αυτόν τον συμβιβασμό ακόμη απουσιάζατε επιδεικτικά. Δεν σας ρώτησαν καν και σας έβγαλαν έξω από τραπέζι τις κρίσιμες ώρες. Και εσείς γυρίσατε θριαμβολογώντας, χωρίς να έχετε αποκομίσει καμία εμπειρία από τότε που επέστρεφε θριαμβολογώντας και ο κ. Παπανδρέου και κάθε φορά μας έλεγε ότι σώθηκε η χώρα», υπογράμμισε και προέβλεψε ότι σύντομα αυτή η θριαμβολογία θα γυρίσει μπούμεραγκ.
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έφτασε στο «έσχατο σημείο της δημαγωγίας και της παραπλάνησης». «Ευτυχώς για όλους μας η ιστορία δεν έχει τελειώσει, η ιστορία γράφεται. Τώρα έχει δοθεί στην Ελλάδα να κερδίσει το στέρεο έδαφος και να ξαναγίνει αυτοδύναμη. Γράφεται από αυτούς που έχουν να πουν κάτι για το μέλλον», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν «γεμάτη θλίψη και εκνευρισμό για την απόφαση του Eurogroup».
«Πείτε ξεκάθαρες αλήθειες. Όχι λόγια του αέρα από τον καναπέ της αντιπολίτευσης. Πείτε στον κόσμο καθαρά τι θα γίνει αν βγούμε από το ευρώ; Η Ελλάδα θα γίνει Αλβανία του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τσαμπουκάδες δεν χωράνε. Δεν έχετε καμία αντιπρόταση πλην τους χάους και του θανάτου της χώρας», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της σταθερότητας της χώρας.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αφήνοντας ιδίως αιχμές κατά της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι έγινε υπερασπιστής της κυβέρνησης Παπανδρέου. Παράλληλα σημείωσε ότι ενώ συνέχιζε να κάνει έρευνα για το θέμα των CDS, κάποιοι του ζήτησαν να σιωπήσει, με αντάλλαγμα να αποσύρουν την αγωγή που του έκαναν ύψους 15 εκατ. ευρώ.
«Στο όνομα του καλού πολιτικού κλίματος ζητάτε να τα κουκουλώσουμε; Γιατί; Μαζί τα φάγαμε; Όσοι τα φάγατε προσπαθείτε να τα κουκουλώσατε. Όσοι δεν τα φάγαμε, οφείλουμε να τα ξεσκεπάσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και συμπλήρωσε:
«Διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα που είπε ότι θα μπείτε στο περιθώριο της ιστορίας. Εμείς δεν σας στέλνουμε στο περιθώριο της ιστορίας. Εμείς σας στέλνουμε στο σκαμνί και το εδώλιο του κατηγορούμενου και θέλουμε πίσω τα λεφτά που έκλεψαν οι κερδοσκόποι με τη δική σας κάλυψη».
Η αναφορά του Πάνου Καμμένου ότι στη λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνεται και το όνομα μέλους της οικογένειας του Μανώλη Κεφαλογιάννη προκάλεσε την αντίδραση του γραμματέα της ΝΔ.«Να με ψάξετε μέχρι τρίτη γενιά. Θα είχατε, όμως, υπόψη σας την ποιότητα του χαρακτήρα μου, όταν μου κάνατε πρόταση και παρακαλούσατε να ηγηθώ της παράταξής σας», σημείωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Η αλήθεια είναι πως όταν καταψηφίσατε το μνημόνιο, πίστεψα ότι Μανώλης Κεφαλογιάννης κρατά τη κρητική λεβεντά και όχι να ζητά συγγνώμη από τον κ. Σαμαρά για να τον επαναφέρει στο κόμμα»,απάντησε ο Πάνος Καμμένος.
«Μου ζητήσατε να ηγηθώ της παράταξής σας και αρνήθηκα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές σε ό,τι αφορά την Εξεταστική. Θα περίμενα να μου ζητήσετε συγγνώμη», αντέτεινε ο γραμματέας της ΝΔ.
Σε σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τους Ανεξάρτητους Έλληνες ως δυνάμει και μοναδικό σύμμαχο του Αλέξη Τσίπρα και κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο ότι δηλητηριάζει τη συνείδηση του ελληνικού λαού με κραυγαλέα ψέματα.
Από πλευράς ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, διαφοροποιώντας όμως τη θέση του κόμματός της από το πολιτικό πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πρότασής του αυτής.

«Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία και ενδείξεις που ταιριάζουν με το ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων. Να πω, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι γελοιοποιεί κυριολεκτικά τον ρόλο και την αποστολή της Εξεταστικής Επιτροπής με το συνολικότερο θέμα που θέτει. Γελοιοποιείται η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, όταν γίνεται αντικείμενο Εξεταστικής Επιτροπής» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου (28/9) σε περιοχή του δήμου…

4 hours ago

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια της Γαύδου Σε νέο περιστατικό διακίνησης…

4 hours ago

Εφικτή η εκκίνηση πάνω από τα 8 ευρώ για το πρώτο ελαιόλαδο – Θετικά μηνύματα για αύξηση της παραγωγής στην Κρήτη

Σε ό,τι αφορά την επιτραπέζια ελιά, όπως εκτιμάται, μεγάλο ποσοστό πρόκειται να καταλήξει στα ελαιοτριβεία,…

4 hours ago

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση πληρωμή…

4 hours ago

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Την ώρα των βασανιστηρίων φορούσε χειροπέδες, λέει στο in η δικηγόρος της οικογένειας

Εν μέσω αντιδράσεων για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου, η έρευνα για…

4 hours ago

Ουραγός η Ελλάδα στην ποιότητα εργασίας – Είμαστε οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι της Ευρώπης

Μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται για τη μείωση της ανεργίας, υποσχόμενη «πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας»,…

4 hours ago

This website uses cookies.