ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Κάλπες για νέο αρχηγό στις 24 Νοεμβρίου – Τα «στρατόπεδα» στην ΠΓ, οι νέοι συσχετισμοί και η αναμονή για τις αποφασεις Κασσελάκη

Οδικός χάρτης για συνέδριο και κάλπες που μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για τον Στέφανο Κασσελάκη, σε περίπτωση υποψηφιότητάς του Κασσελάκη, υπερψηφίστηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία. Και σε αυτό το όργανο αποτυπώθηκε η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την «καθαίρεση» Κασσελάκη. Η ομάδα των 87 φαίνεται να παίρνει τον έλεγχο προς ώρας, με το πρώην κασσελακικό στρατόπεδο να «σπάει» καθώς κάποιοι περνούν στην μειοψηφία κάποιοι συμπλέουν με την πλειοψηφία, χωρίς βέβαια τα πράγματα να είναι οριστικά.

Στο μεταξύ από χθες υπάρχει μια φημολογία ότι μετρούν αντίστροφα οι ώρες για ανακοινώσεις Κασσελάκη – για το αν θα είναι υποψήφιος – αν και συνεργάτες του χθες δεν επιβεβαίωναν ότι αναμένεται κάποια δήλωση σύντομα, και διεμήνυαν ότι δε γνωρίζουν κάτι.

Στην Πολιτική Γραμματεία αποφασίστηκε το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει 1 – 3 Νοεμβρίου και ακολούθως, οι κάλπες για νέο πρόεδρο αλλά και νέα Κεντρική Επιτροπή στις 24 Νοεμβρίου. Για την εκλογή προέδρου, αν χρειαστεί θα υπάρξει και δεύτερος γύρος την 1η Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, κάλπες για εκλογή αντιπροσώπων θα στηθούν στις 19 – 20 Οκτωβρίου.

Ο Παύλος Πολάκης από τη μία και οι Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου από την άλλη (εκφράζοντας την κασσελακική πλευρά) ζήτησαν άμεσα κάλπες προτείνοντας συνέδριο αρχές Οκτωβρίου και κάλπες αρχές Νοεμβρίου (13 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου οι ημερομηνίες που πρότεινε ο Παύλος Πολάκης). Οι τρεις τους μειοψήφησαν στην ψηφοφορία που έγινε, όπου τα 18 από τα 21 μέλη του οργάνου τάχθηκαν υπέρ της πρότασης των 87. Στους 18 συγκαταλέγεται και ο Νίκος Παππάς ο οποίος στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη και από αυτόν τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου της ΚΟ προ ημερών. Έχοντας και την θεσμική αρμοδιότητα πλέον με την οποία θα βρεθεί στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, συντάχθηκε με την πλειοψηφία. Μέλη της ΠΓ που στην προηγούμενη φάση στήριζαν τον Στ. Κασσελάκη, έδειξαν να μετακινούνται στηρίζοντας την πρόταση για κάλπες τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Τέτοια πρόσωπα είναι ενδεικτικά (εκτός από τον Νίκο Παππά) ο Νίκος Σκορίνης, ο Πάνος Ρήγας, η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γραμματέας της νεολαίας Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την άποψη Πολάκη – Τζάκρη συντάχθηκε αρχικά ο Πάνος Ρήγας αν και δημοσίως είχε πει πως οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν όπως προβλέπει το Καταστατικό, κάτι που σημαίνει σχετική άνεση χρόνου: «Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα» αναφέρει το Καταστατικό στο άρθρο 21 παρ.3. Στη συνέχεια όμως φέρεται να ψήφισε την πρόταση που υπερίσχυσε. Η ομάδα των 87 αρχικά πρότεινε 7-10 Νοεμβρίου Συνέδριο και κάλπες την 1η Δεκεμβρίου, με την τελική πρόταση να διαμορφώνεται στο πλαίσιο που τελικά ψηφίστηκε: 1- 3 Συνέδριο και 24 κάλπες, με δεύτερο γύρο την 1η Δεκεμβρίου, αν χρειαστεί.

«Έφυγε ένα βάρος»

Ενδεικτικό ήταν και το κλίμα σε αυτή την πρώτη Πολιτική Γραμματεία χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη. Κατά πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε «πολύ καλό κα συντροφικό» κλίμα ενώ σύμφωνα με στέλεχος των 87 υπήρχε η αίσθηση ότι «έχει φύγει ένα βάρος από όλους».

Το σκεπτικό της πλειοψηφίας ήταν πως πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος για προσυνεδριακό διάλογο τον Οκτώβριο, χωρίς από την άλλη να υπάρξουν αργόσυρτες διαδικασίες. Από τους 87 εκφραζόταν άλλωστε η πεποίθηση ότι δεν πρέπει να υπάρξουν φαστ τρακ διαδικασίες, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος που έγινε πέρυσι με το Διαρκές Συνέδριο στα τέλη Αυγούστου.

Από την άλλη πλευρά υποστηρίχθηκε ότι πρέπει να υπάρξουν κάλπες άμεσα και ότι επαρκεί ο χρόνος.

Στο υπόβαθρο πάντως των διαφορετικών προσεγγίσεων ως προς τις ημερομηνίες βρίσκεται και η εκτίμηση ότι το «κασσελακικό» ακροατήριο στη βάση θα έρθει μαζικά στην κάλπη όσο είναι «ζεστά» τα γεγονότα της μομφής και της «καθαίρεσης» που αποδίδουν σε «πραξικόπημα», ενώ όσο αργότερα τόσο πιθανότερο είναι οι διαθέσεις αυτές να εκτονωθούν.

Σε αυτό το κοινό άλλωστε απευθύνεται και ο Παύλος Πολάκης, αν και προς στιγμήν κρατά χαμηλούς τόνους.

Σημειώνεται ότι στην πολιτική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας που δόθηκε στην δημοσιότητα υπάρχει η υπογράμμιση ότι οι αποφάσεις της τελευταίας Κ.Ε. για διεξαγωγή Έκτακτου συνεδρίου και εκλογής προέδρου, ελήφθησαν δημοκρατικά: «Συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αντικείμενο την υλοποίηση των δημοκρατικά ειλημμένων και με βάση το καταστατικό του κόμματος αποφάσεων της τελευταίας Κ.Ε., αναφορικά με τη διεξαγωγή του Έκτακτου Συνεδρίου και την εκλογή προέδρου, (…)». Επιχειρείται έτσι να απαντηθούν ισχυρισμοί κασσελακικών περί «πραξικοπήματος» το αποτέλεσμα του οποίου δύναται να ανατραπεί.

Γεροβασίλη: Αν ο Κασσελάκης είναι υποψήφιος εκτιμώ ότι δεν θα κερδίσει

Το βράδυ, λίγες ώρες μετά την Πολιτική Γραμματεία η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της (Action24) δίνοντας το στίγμα της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας σημείωσε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η τοξικότητα και ο διχασμός και πως το κόμμα πρέπει να περάσει γρήγορα σε μια νέα εποχή, χωρίς αναζήτηση εσωτερικών εχθρών, αλλά με παραγωγή πολιτικής.

Η ίδια πάντως εκτίμησε ότι αν κατέβει ο Στέφανος Κασσελάκης υποψήφιος, «δεν θα κερδίσει» καθώς όπως είπε μετά το Συνέδριο ξεδίπλωσε μια ατζέντα διαφορετική από εκείνη με την οποία εκλέχθηκε πέρυσι με αποκορύφωμα την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο έδειξε ως υπονομευτή του κάτι που η Αντιπρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «αυτοκτονική κίνηση».

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης, τον ποταμό Αναποδάρη και το…

11 mins ago

Σπυριδάκη: «Μια κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία, αυτό είναι το μεγαλύτερο δημοκρατικό έλλειμμα που έχουμε»

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ,  Κατερίνα Σπυριδάκη, ενόψει της συζήτησης του Νομοσχεδίου…

16 mins ago

Νέο ΔΣ στο Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» μετά τις εκλογές, οι οποίες διενεργήθηκαν στις 09/09/2024. Το…

17 mins ago

Ημερίδα για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στο ελαιουργείο και την τυποποίηση

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου,…

18 mins ago

Τα φωτοβολταϊκά οδεύουν σε χρονιά ρεκόρ, όχι όμως για την Κρήτη

Στο πρόσφατο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) ορίστηκαν οι μακροπρόθεσμοι…

21 mins ago

Σφακιά: Κατάληψη στο σχολείο λόγω έλλειψης καθηγητών

Το Γυμνάσιο και Λύκειο Σφακίων βρίσκεται υπό κατάληψη από σήμερα, Παρασκευή, λόγω της οξείας έλλειψης…

30 mins ago

This website uses cookies.