«Ξεθολώνει» σιγά σιγά το τοπίο των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την εκλογή νέου προέδρου.
Η Έφη Αχτσιόγλου φαίνεται πως έχει λάβει τις αποφάσεις της και είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων.
Σε αντίθεση πάντως με τις φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που μιλούν για μια υποψηφιότητα που θα κάνει «αριστερή στροφή» εννοώντας ότι θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για απεύθυνση στο κέντρο, αλλά και ότι εσωκομματικά θα εκφράζει μόνο τις αριστερόστροφες τάσεις που την στηρίζουν, η κ. Αχτσιόγλου φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη για μια πιο «ευρεία» υποψηφιότητα. Αναζητεί δηλαδή στήριξη ευρύτερη, σε πρώτη φάση από το εσωτερικό του κόμματος.
Τι προηγούμενες μέρες φέρεται να έχει πραγματοποιήσει επαφές με κορυφαία στελέχη του κόμματος, διερευνώντας το κλίμα απέναντι στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφια.
Ως βάση εκκίνησης έχει στήριξη από την κίνηση 6+6, αριστερόστροφων στελεχών από τη νέα γενιά που το προηγούμενο διάστημα πλαισίωσαν τον Αλέξη Τσίπρα όπως οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δανάη Κολτσίδα, κ.ά.
Έχει τη στήριξη του Αλέξη Χαρίτση, καθώς εξ αρχής βρίσκονται σε συνεννόηση και έχουν συμφωνήσει πως όποιος εκ των δύο κατέβει υποψήφιος ο άλλος θα στηρίξει.
Έχει στήριξη από κομμάτι της Ομπρέλας, ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προτίθεται να την στηρίξει, ακόμη και αν είναι ο ίδιος υποψήφιος στον πρώτο γύρο, θα της δώσει την στήριξή του στον δεύτερο γύρο.
Σε ό,τι αφορά πρόσωπα εκτός των δύο αυτών τάσεων θα έχει την στήριξη από πρόσωπα όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ο Κώστας Ζαχαριάδης από την Κίνηση Μελών (ο οποίος πλέον ακολουθεί διαφορετικό βηματισμό από τα άλλα ηγετικά στελέχη της τάσης όπως οι Παππάς, Σπίρτζης, Πολάκης), πασοκογενή στελέχη όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, και άλλα στελέχη της διεύρυνσης όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ και ο Νίκος Μπίστης από την Γέφυρα.
Ο «ενοχλημένος Τσίπρας»
Κοινώς, φαίνεται να υπάρχει ένα ρεύμα συσπείρωσης γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου, το οποίο ενδεχομένως λειτουργεί και ως «παράσταση νίκης».
Ενδιαφέρον έχει, μέσα σε αυτό το κλίμα, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να είναι ενοχλημένος από τις συζητήσεις για αναβολή και να εκφράζει ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο καθυστερήσεων. Είναι με ερωτηματικό αν αυτή η «ενόχληση» μεταφράζεται σε «κλείσιμο του ματιού» προς τους υποψηφίους που «ταυτίζονται» τρόπον τινά με τις «γρήγορες» διαδικασίες, που στήριξη η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την παραίτηση Τσίπρα.
Νίκος Παππάς: Υποψηφιότητα και συμβιβαστική πρόταση για τον χρόνο εκλογής προέδρου
Από την άλλη έτοιμος για ανακοινώσεις, πιθανότατα όμως όχι πριν την Κεντρική Επιτροπή, φέρεται πως είναι και ο Νίκος Παππάς, μετά από αλλεπάλληλες ζυμώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες στην Κίνηση Μελών.
Ο ίδιος χθες, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας παρουσίασε και μια νέα, ενδιάμεση πρόταση με πρόθεση αυτή να είναι συμβιβαστική για τον χρόνο εκλογής προέδρου. Προέκρινε μια «λύση που θα δίνει χρόνο και ταυτόχρονα δεν θα πηγαίνει πολύ μακριά» δείχνοντας ουσιαστικά προς τα τέλη Σεπτέμβρη, ώστε τα μέλη να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές και να έχουν το χρόνο να ενημερωθούν καλύτερα για τις θέσεις των υποψηφίων.
Επαναλαμβάνεται πως η κυρίαρχη πρόταση αυτή τη στιγμή, την οποία θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία στην 300μελή Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο προβλέπει Διαρκές Συνέδριο (με τους συνέδρους του προηγούμενου συνεδρίου) στις 26 – 27 Αυγούστου και εκλογή αρχηγού στις 3 και 10 Σεπτέμβρη.
Στον αντίποδα υπάρχει η πρόταση για εκλογή προέδρου μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές που διακρίνεται σε δύο εκδοχές:
· Αυτή του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος, όπως διευκρίνισε χθες, μιλά για Διαρκές Συνέδριο και στη συνέχεια εκλογή αρχηγού το Νοέμβριο.
· Κι εκείνη του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος μιλά για Έκτακτο Συνέδριο και μάλιστα όχι μόνο προγραμματικό αλλά και καταστατικό, με νέους συνέδρους, επίσης τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση το Έκτακτο Συνέδριο απαιτεί πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί και στην πράξη το κόμμα δε θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο οπότε αναγκαστικά θα πάει ακόμη πιο πίσω.
Πάντως, μπορεί στελέχη όπως ο Παππάς ή Πολάκης να διευκρίνισαν περισσότερο τις θέσεις τους σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ωστόσο ουσιαστική συζήτηση δεν υπήρξε – κεντρικό θέμα άλλωστε ήταν οι αυτοδιοικητικές. Δεν αναμενόταν άλλωστε εξ αρχής κάποια εξέλιξη σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα στο επίπεδο της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς στελέχη της πλειοψηφίας διεμήνυαν από πριν πως το όργανο έχει αποφασίσει επ’ αυτού και δεν μπορεί να γίνει νέα ψηφοφορία, οπότε όποιος διαφωνεί μπορεί να το θέσει στην Κεντρική Επιτροπή.
Έγκληση κατά του Παύλου Πολάκη υπέβαλε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή το…
Οι κινηματογράφοι των Χανίων υποδέχονται την εβδομάδα με μια ποικιλία ταινιών για μικρούς και μεγάλους.…
Τον Ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Κώστα Παπαδάκη υποδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 10/1/2025, στο Γραφείο…
Με την Δήμαρχο Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με…
Ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε τους πίνακες με τα πορίσματα των εκτιμήσεων ζημιών στις καλλιέργειες παραγωγών στις…
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, στις 11:30 π.μ., στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση…
This website uses cookies.