ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρών» Κασσελάκη στην κάλπη της Κεντροαριστεράς, αλλά μέχρι τότε θα πορευτεί αυτόνομα – Τα μηνύματα για Τσίπρα

Μια μάλλον παράδοξη δήλωση προθέσεων έκανε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και ο ίδιος έχει κάνει σαφές ότι τάσσεται κατά της συζήτησης για τη συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων με στόχο την ενιαία κεντροαριστερά, εν τούτοις έδωσε από τώρα το «παρών» ως υποψήφιος, αν συμβεί αυτή η σύγκλιση! Κοινώς δηλώνει «παρών»  για αρχηγός, σε μια υπόθεση για την οποία θα εργαστούν άλλοι.

Με τη χθεσινή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδίωξε να παρέμβει στη συζήτηση για την συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς με στόχο την ενιαία έκφραση στις εθνικές εκλογές. Συζήτηση που ως γνωστόν έχει φουντώσει από το βράδυ του εκλογικού αποτελέσματος και τίθεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, όλο και πιο έντονα μέρα με τη μέρα.

Παράλληλα, βλέποντας ότι το θέμα της κεντροαριστεράς παίρνει διαστάσεις κι επομένως δεν μπορεί να το αποφύγει, την ώρα που και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιβεβαιώνει κάποια καθαρή «ηγεμονία» ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο, επέλεξε να βάλει νερό στο κρασί του ώστε να μην κατηγορηθεί ότι θέτει εμπόδια στην δημιουργία δημοκρατικού μετώπου απέναντι στον Μητσοτάκη.

Κοινοβουλευτικό προσκλητήριο σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση

Έτσι, κάλεσε σε κοινοβουλευτική συνεργασία, το ΠΑΣΟΚ αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας (την οποία πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν την αντιμετωπίζουν ως δυνητικό σύμμαχο). «Έτσι χτίζονται τα δημοκρατικά μέτωπα, στην κοινωνία και το κοινοβούλιο» είπε, θέλοντας να δείξει ότι προτείνει έναν άλλο δρόμο απέναντι στις «συμφωνίες κορυφής» με τις οποίες ταυτίζει της τρέχουσες συζητήσεις για την κεντροαριστερά.

Έτσι, όσον αφορά την προαναφερθείσα παράδοξη τοποθέτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην ενίσχυσή του ως κόμμα εξουσίας, προσπαθώντας να κερδίσει με τις προτάσεις του περισσότερους δημοκρατικούς πολίτες. Αλλά «αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο “συναίρεσης” τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα».

Τώρα, πώς τα κόμματα αυτά, θα φτάσουν σε συναίνεση εφόσον ένα από αυτά θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που υπό την ηγεσία Κασσελάκη συζήτηση δεν υπάρχει, είναι ένα ερώτημα.

Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το πήγε αρκετά παραπέρα, όχι χωρίς να δημιουργεί ερωτηματικά:

«Αν είναι προϋπόθεση» είπε «να υπάρχει εκ νέου εκλογή Προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμααπό τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Διότι όντως συμφωνώ, ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης».

«Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός, δεν υπάρχει. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε στον αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της» κατέληξε.

«Ξορκίζει» τυχόν επιστροφή Τσίπρα

Τα παραπάνω ερμηνεύονται ως μήνυμα σε όσους κάνουν σχεδιασμούς για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα – κάτι που δείχνει να θέλει να ξορκίσει – ή απευθύνουν εκκλήσεις να ηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας μιας ενιαίας κεντροαριστεράς, όπως για παράδειγμα ο Χρήστος Σπίρτζης.

Με άλλα λόγια τα παραπάνω ερμηνεύονται ως μήνυμα ότι:

-Αν φτάσουν τα πράγματα στο σημείο να επιλέξει ηγεσία το όποιο κεντροαριστερό σχήμα δημιουργηθεί (χωρίς τη συμβολή Κασσελάκη), θα πρέπει να γίνει εκλογή (από τη βάση).

Σε αυτή την κάλπη ο ίδιος δηλώνει «παρών» (ως πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος) καθώς δείχνει να εκτιμά ότι θα νικήσει όποιον και να έχει αντιπάλο (ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα).

Σενάριο απλώς να κάνει χώρο για να έρθει κάποιος «ουρανοκατέβατος» στη θέση του, δεν παίζει.

Κοινώς, προειδοποιεί πως σχεδιασμοί για επιστροφή Τσίπρα δε θα είναι απλή υπόθεση.

Στην συνέντευξή του στο Mega λίγο μετά διόρθωσε ελαφρώς λέγοντας «εάν είναι η κοινωνία να αποφασίσει ότι θέλει ένα μεγαλύτερο σχήμα, μόνη της η κοινωνία να το πει αυτό» και σε αυτό το υποθετικό σενάριο «προφανώς πρέπει ο ηγέτης αυτού του σχήματος (…) να έχει νομιμοποίηση από τον λαό».

Μέχρι τότε, το μήνυμα Κασσελάκη είναι «προχωράμε μόνοι μας, με ανοιχτό μυαλό, με ανοιχτή καρδιά και με ανοιχτές πόρτες».

Στην ομιλία του στην ΚΟ, εν τω μεταξύ, δεν παρέλειψε να ρίξει καρφιά και για τη Νέα Αριστερά λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν την υπολογίζει στα δημοκρατικά κόμματα διότι δε θεωρεί ότι η μη επιστροφή των 11 εδρών δεν είναι «ηθική».

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση υποτιμήσει την…

3 hours ago

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης: Ο Κρητικής καταγωγής σοβιετικός θρύλος των αιθέρων του οποίου τη γέννηση υπενθύμισε η Ρωσική πρεσβεία

"Σαν σήμερα το 1904 γεννήθηκε ο Σοβιετικός πιλότος δοκιμών Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ειδικευόμενος σε πτήσεις μεγάλου…

3 hours ago

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη…

4 hours ago

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα «myCoast». Κυκλάδες, Χαλκιδική, Πρέβεζα, αλλά και…

4 hours ago

Πόσο πιο υποτελής μπορεί να γίνει η δημοτική αρχή των Χανίων;

Τι κατάντια είναι πια αυτή! Τα Χανιά, μία πόλη που κάποτε είχε ένα πολύ ισχυρό…

4 hours ago

Ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης έκλεισε για να γίνει η απόβαση των Αμερικάνων

Το κέντρο των Χανίων μπλόκαρε για να εξυπηρετηθούν οι αμερικάνοι στρατιώτες του αεροπλανοφόρου Άιζενχάουερ. Πιο…

4 hours ago

This website uses cookies.