Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να διακήρυξε την περασμένη Πέμπτη ότι ο κύκλος της εσωστρέφειας κλείνει, όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο απλά.
Η ανάγκη διαχείρισης της διάσπασης που έχουν και οι δύο πλευρές, δεν επιτρέπει σε αυτή τη φάση την μονόπαντη φυγή προς τα μπρος. Η ηγεσία επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες στους αποχωρήσαντες και να τους απαξιώσει, ώστε να διαχειριστεί τις εντυπώσεις για την οργανωτική και στελεχιακή αποδυνάμωση ενός χώρου που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, έχει σημαία τη διεύρυνση, μέχρι πρότινος μπορούσε να ισχυρίζεται πως είναι κόμμα εξουσίας και διεκδικεί την επιστροφή στην διακυβέρνηση της χώρας.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει κίνητρα πολιτικής διαφωνίας στις αποχωρήσεις και θεωρεί ότι υπάρχει μόνο προσωπική πικρία για την απώλεια της ηγεσία. Η άλλη πλευρά, η οποία επιχειρεί να εξηγήσει την επιλογή της και την πολιτική της διαφωνίας, αναγκάζεται να απαντά στις επιθέσεις. Όσο πιο σφοδρές οι επιθέσεις τόσο πιο αιχμηρές και οι απαντήσεις όπως έδειξε ο «καρεκλοπόλεμος» της Παρασκευής, μεταξύ Κασσελάκη και 6+6.
Κάλεσμα με στόχο τις αναπληρώσεις με «νέο αίμα»
Στο μεταξύ, αν και η ηγεσία υποβαθμίζει από την πρώτη στιγμή τις μαζικές αποχωρήσεις δείχνει την ανάγκη να υπογραμμίσει πως οι απώλειες θα αντισταθμιστούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ειδικά τώρα που έφυγαν απ’ τη μέση αυτοί που με τα «αριστερόμετρα» κρατούσαν το κόμμα μετά από την κοινωνία. Έτσι από την προηγούμενη εβδομάδα, γίνεται λόγος για τα βιογραφικά που καταφθάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά εκατοντάδες και για τα νέα μέλη που γράφονται στον i-syriza.
Μάλιστα χθες, ο Στέφανος Κασσσελάκης απεύθυνε προσκλητήριο για νέες εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κόμματος, με ένα σύντομο μήνυμα όπου απέναντι στην φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, αντιτάσσει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να εργαστεί για «ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό σύστημα. Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις κάθε τρεις και λίγο για τον πολίτη». «Γίνετε κομμάτι της προσπάθειας για μια Σύγχρονη Αριστερά» αναφέρει, «Γραφτείτε σήμερα στο https://www.isyriza.gr/».
Το κάλεσμα του προέδρου πάντως ήρθε μία μέρα μετά την αποχώρηση της πλειοψηφίας των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας από την οργάνωση και από το κόμμα (37 μέλη παραιτήθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο και 32 μέλη – ο Γραμματέας Κωνσταντίνος Βλαχάκης και 31 ακόμη μέλη) αποχώρησαν από Νεολαία και κόμμα. Νέος γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος. Λίγο νωρίτερα, την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ανακοινώσει, με κείμενο, 50 καθηγητές από την οργάνωση Πανεπιστημιακών της Θεσσαλονίκης.
Από την ηγετική ομάδα κάνουν λόγο για «διπλές και τριπλές αποχωρήσεις» (Πέτρος Παππάς) που επιτείνουν τις εντυπώσεις περί μαζικών διαρροών ενώ στην πραγματικότητα είναι μέλη που αποχωρούν από το κόμμα, αλλά και από τα επιμέρους όργανα ή οργανώσεις που συμμετέχουν.
Στο μεταξύ, θεωρείται ότι οι αποχωρήσεις θα συνεχιστούν, όχι μόνο στη βάση, αλλά και στα υψηλά κλιμάκια, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν βουλευτές που είναι δυσαρεστημένοι, αλλά εξακολουθούν να ζυγίζουν τα πράγματα και δυο τρεις από αυτούς μπορεί να κάνουν το βήμα εξόδου τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα κορυφαία ιστορικά στελέχη, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, φέρονται απλώς να ζυγίζουν τον χρόνο εξόδου η οποία κατά τα άλλα θεωρείται βέβαιη.
Οι νέοι «υπονομευτές»
Στο μεταξύ η ομοιογένεια που επιθυμεί η ηγεσία και η ηγετική ομάδα, δεν επιτυγχάνεται πλήρως, μετά τις αποχωρήσεις της Ομπρέλας και των 6+6, καθώς εσωκομματικές εστίες κριτικής παραμένουν. Από τη μία είναι η ομάδα των βουλευτών που θεωρείται ότι διατηρεί ως σημείο αναφοράς της τον Αλέξη Τσίπρα και την διακυβέρνησή του, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης. Τα στελέχη αυτά ασκούν κριτική σε επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη αν και τον στηρίζουν, και στο εξής θα επιχειρήσουν να έχουν έναν ρόλο πολιτικού και θεσμικού «φρένου».
Από την άλλη είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας και η τάση του (Δίκτυο Αριστερά), που αν και δεν είναι τόσο ισχυροί σε επίπεδο συσχετισμών και δεν διαθέτουν βουλευτή, είναι πλέον η πλευρά που ασκεί κριτική ανοιχτά στην ηγεσία και δείχνει να παίρνει από τους αποχωρήσαντες την σκυτάλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα την εισήγησή του στο όργανο της περασμένης Πέμπτης, φανερώνοντας ουκ ολίγα σημεία κριτικής στον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα. Ακολούθησαν επιθέσεις στα σόσιαλ μήντια και προτροπές να φύγει κι εκείνος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την εκτός κόμματος πλέον, ανεξάρτητη βουλευτή Φλώρινας Πέτη Πέρκα να σχολιάζει πως όποιος από τους εναπομείναντες ασκεί την παραμικρή κριτική, θα γίνεται ο επόμενος «υπονομευτής».
Η πλευρά αυτή εκδηλώνει την καχυποψία της για το αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου και ζητά να μην υπάρξει νέα αναβολή, καθώς στην ΠΓ, ακούστηκαν από ορισμένους σκέψεις για νέα μετάθεση, μετά τις ευρωεκλογές. Με δεδομένη δε την εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλούν σε επιτάχυνση του χρόνου διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου, δηλαδή να γίνει τέλη Ιανουαρίου αντί για τέλη Φλεβάρη όπως έχει προγραμματιστεί, προς αποτροπή της περαιτέρω διάλυσης. Η πλευρά Τεμπονέρα, μένει εντός του ΣΥΡΙΖΑ αποφασισμένη να δώσει τη μάχη του συνεδρίου, αν όμως υπάρξει νέα αναβολή του, θα κληθεί να επανεκτιμήσει τα δεδομένα σε σχέση με την παραμονή της στο κόμμα.
Πολιτική Γραμματεία εντός της εβδομάδας – Ο «δείκτης» του Συνεδρίου
Η Γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου πάντως, σε δημόσιες δηλώσεις της διαβεβαίωσε πως το Συνέδριο «θα γίνει κανονικά όπως έχει οριστεί», κι ότι «θα είναι ένα Συνέδριο επανεκκίνησης, ανασυγκρότησης και πρέπει να είναι ένα Συνέδριο παραγωγικό ως προς τις θέσεις και ως προς το περιεχόμενο της πολιτικής μας».
Σήμα για το αν θα «πιαστούν» οι χρόνοι του Συνεδρίου, αν δηλαδή θα γίνει στον χρόνο που έχει εξαγγελθεί, θα δοθεί κατά την νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την τρέχουσα εβδομάδα στην οποία αναμένεται πως θα συζητηθούν τα οργανωτικά ζητήματα της προετοιμασίας του Συνεδρίου εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής στις 9 – 10 Δεκεμβρίου. Θα πρέπει να οριστεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, οι επιτροπές για το πρόγραμμα και το καταστατικό, ώστε να διαμορφωθούν τα κείμενα πάνω στα οποία θα γίνει στη συνέχεια ο προσυνεδριακός διάλογος σε ό,τι έχει μείνει από τις οργανώσεις και στον i-syriza.
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.