18.8 C
Chania
Saturday, November 16, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Σε τροχιά διάλυσης με ή χωρίς μομφή Πολάκη

Ημερομηνία:

Σε καθοδικό «σπιράλ» φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ και κανείς πλέον δεν αποκλείει μια νέα διάσπαση, ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, ή και νέες εσωκομματικές κάλπες. Όμως φαίνεται ότι αυτό δεν είναι το χειρότερο.

Το χειρότερο είναι η πλήρης απαξίωση, αφού η πρώτη δημοσκόπηση της σεζόν δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ πέμπτο κόμμα με 8,3% κι ενώ η κυβέρνηση σημειώνει βουτιά στο 22%.

Η εικόνα μένει να επιβεβαιωθεί και από προσεχείς δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, πλέον η αίσθηση που επικρατεί όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο τύποις διατηρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού έχει απωλέσει κάθε πολιτικό κύρος που σχετίζεται με αυτό το στάτους με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που παράγει επί σειρά μηνών, την απουσία κάθε ίχνους σοβαρότητας στους χειρισμούς της ηγεσίας και κορυφαίων στελεχών και τους κάθε λογής ερασιτεχνισμούς. Λίγους πια ενδιαφέρει η στενή εικόνα, ποιος θα επικρατήσει, αν ο Παππάς και ο Κασσελάκης μπορούν να επικρατήσουν των υπολοίπων στην Κεντρική Επιτροπή κ.ο.κ. Εξάλλου πλέον το κόμμα είναι χωρισμένο το λιγότερο στα τρία, με τις διαφορές μεταξύ των στρατοπέδων να είναι αγεφύρωτες σε κάποιες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό οι εξελίξεις πλέον τρέχουν μέρα με τη μέρα, ενώ τα γεγονότα έχουν όλο και πιο κωμική και τραγελαφική χροιά.

Το μόνο βέβαιο ορόσημο αυτή τη στιγμή δείχνει να είναι η Κεντρική Επιτροπή στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στα δημοσιογραφικά γραφεία ήδη έχει ξεκινήσει η διερεύνηση των συσχετισμών (μετράνε «κουκιά») στην επικείμενη κομβική συνεδρίαση, καθώς αν τεθεί θέμα ηγεσίας με πρόταση μομφής κατά του προέδρου χρειάζονται 151 ψήφοι σε σύνολο 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με την προχθεσινή κίνηση τοποθέτησης του Νίκου Παππά στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ύστερα από την «αποπομπή» ουσιαστικά του Σωκράτη Φάμελλου, εξασφάλισε τη συμμαχία του κορυφαίου στελέχους και των μελών της Κ.Ε. που επηρεάζει, μειώνοντας τις πιθανότητες να περάσει μια πρόταση μομφής. Ενδεχομένως, μπροστά στην ανάγκη των συσχετισμών στο άμεσο μέλλον «θυσίασε» την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, καθώς άπαντες εκτιμούν ότι η καταδικαστική απόφαση 13 – 0 του Ειδικού Δικαστηρίου θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ν. Παππά, επισκιάζοντας κάθε κοινοβουλευτική αντιπολιτευτική προσπάθεια στο εξής.

Η «θυσία» Λινού

Με μια δεύτερη απόφαση, αυτήν για την αποπομπή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η ηγεσία επιχειρεί να εξευμενίσει τον Παύλο Πολάκη, ώστε να μην κάνει κίνηση στην Κεντρική Επιτροπή, να μην προχωρήσει δηλαδή σε μομφή.

Πάντως, ο Παύλος Πολάκης είναι δύσκολο να κάνει πίσω, και λόγω ιδιοσυγκρασίας και γιατί φαίνεται να πιστεύει – όπως διαμηνύει δεξιά κι αριστερά – ότι χρειάζονται πλέον βαθιές αλλαγές και η ηγεσία Κασσελάκη «δεν μπορεί». Μάλιστα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε ανάρτηση μέλους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «διασυρμό» και «πύρρειο νίκη», επιμένοντας ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές, όπως άλλωστε έγραψε και στην ανάρτησή του για την αποπομπή Λινού, την οποία σε κάθε περίπτωση βλέπει ως «δικαίωση». Με δεδομένο, λοιπόν, αυτό, ότι ο Πολάκης δύσκολα θα κάνει πίσω, υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση για την απόφαση να αποπεμφθεί η Αθηνά Λινού.

Η Κουμουνδούρου «ρίχνει δίχτυα» στο κοινό του Πολάκη, κατά συνέπεια και σε μέλη της Κ.Ε. που τον στηρίζουν, που δεν θέλουν ρήξη Πολάκη – Κασσελάκη και ζητούν να τα βρουν. Ενδεικτικό ως προς αυτό ήταν και το κείμενο που διακινήθηκε στην αρχή της εβδομάδας με υπογραφές 870 μελών του κόμματος, μεταξύ αυτών και η υπογραφή του στενού συνεργάτη του βουλευτή Χανίων Μάρκου Χατζησάββα.

Με άλλα λόγια, η αποπομπή Λινού ενδεχομένως διαμορφώνει ένα σκηνικό πίεσης στον Πολάκη εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής και αποδυνάμωσής του, εφόσον η Κουμουνδούρου εμφανίζεται να κάνει μια κίνηση «καλής θέλησης». Αν θα ολοκληρωθεί αυτή η κίνηση «καλής θέλησης» της ηγεσίας με αναίρεση της διαγραφής Πολάκη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μένει να φανεί, αν και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Διαγραφή με αιχμές για Τσίπρα

Σαφώς η Κουμουνδούρου προβάλλει τους πολιτικούς λόγους διαφάνειας για την απομάκρυνση της βουλευτή και ιδρύτριας του επίμαχου Ινστιτούτου Prolepsis για το οποίο έγιναν οι καταγγελίες Πολάκη.

Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, ύστερα από ώρες ατελέσφορων προσπαθειών του γραφείου του και της Κουμουνδούρου να επικοινωνήσουν μαζί της για να της ζητήσουν να παραιτηθεί, εξήγησε με ανάρτησή του τους λόγους για την αποπομπή της. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «τα στοιχεία που μας παρείχε δημιούργησαν περισσότερες απορίες και αμφιβολίες από όσες προϋπήρχαν. Το γραφείο μου ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις και στοιχεία, τα οποία δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα, που είναι η ημέρα της έναρξης των εργασιών της Βουλής».

Κατόπιν της αδυναμίας να υπάρξει επικοινωνία μαζί της για να της ζητηθεί η παραίτησή της, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Εξηγώντας τους πολιτικούς λόγους αυτής της επιλογής σημείωσε πως δεν είναι εισαγγελέας, αλλά πολιτικά μιλώντας «η οικονομική δραστηριότητα με εταιρείες διαφαινόμενου ειδικού σκοπού σε συνδυασμό με μια σειρά απευθείας αναθέσεων δεν συνάδουν με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντίθετα, «οι απευθείας αναθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρησιμοποιεί σταθερά ως όχημα για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς».

Δεν παρέλειψε πάντως να επιρρίψει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά 34 βουλευτές, με τον Κασσελάκη να θέτει θέμα προσωπικής ηθικής όσον αφορά την επιστροφή της έδρας, χωρίς πάντως να επιμένει έντονα. «Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ μίας χαμένης έδρας και μίας Αριστεράς χωρίς σκιές» είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα κάνουν οι «87»

Πλέον το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Το βλέμμα στρέφεται και στους «87», ενώ και ο Σωκράτης Φάμελλος, αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν είναι ούτε σύμμαχος αλλά ούτε αντίπαλος του Κασσελάκη, περνά «απέναντι».

Ο Στέφανος Κασσελάκης πετά διαρκώς το γάντι στους «87» καλώντας τους να τον αμφισβητήσουν ανοιχτά, εκτιμώντας ότι λόγω της «έχθρας» αυτής της ομάδας με τον βουλευτή Χανίων θα πιεστεί ακόμη περισσότερο ο Πολάκης να το «ξαναδεί» ώστε να μην ταυτιστεί μαζί τους.

Οι «87» έως τώρα έχουν ζήτημα στρατηγικής λόγω της απουσίας προσώπου που να μπορεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας να αντιπαρατεθεί με τον Κασσελάκη και να ενώνει όλους όσοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δυσφορούν με την ηγεσία του.

Μέχρι στιγμής δεν βιάζονται να κάνουν κινήσεις και πλέον, μετά τις εξελίξεις με τον χωρισμό της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ στα δύο, θα μετρήσουν τις νέες δυναμικές που μπορεί να αναπτύσσονται. Θα δουν αν καταρχάς μπορούν να αυξήσουν τις δυνάμεις τους και στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής – το στρατόπεδο Κασσελάκη στην Κ.Ο. είχε ουκ ολίγες διαρροές, άλλωστε.

Οι ίδιοι πάντως στον πρώτο σχολιασμό τους ανέφεραν ότι ο Κασσελάκης «δεν έχει πλέον την πλειοψηφία» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δίνοντας πάσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τους καλέσει εκ νέου να τον αμφισβητήσουν.

Προς το παρόν η κατευθυντήρια γραμμή είναι ότι μόνος του ο Κασσελάκης έχει ανοίξει θέμα ηγεσίας και απαξιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη αυτής της ομάδας να βάζουν και την προσωπική τους πινελιά, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, που ανέφερε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει ο Κασσελάκης είναι να παραιτηθεί, ή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος είπε ότι προφανώς ο Κασσελάκης είναι ακατάλληλος για πρόεδρος.

Πάντως, κατόπιν των εξελίξεων, η Κουμουνδούρου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εσωκομματικής κάλπης, παρά την προσπάθεια Κασσελάκη να αποτρέψει το ενδεχόμενο επίσημης αμφισβήτησής του στην Κεντρική Επιτροπή, με τη μορφή της μομφής, από τον Παύλο Πολάκη.

Όπως σημείωσε χθες η Βούλα Κεχαγιά, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει «ότι δεν θα ήθελε να ταλαιπωρήσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε μία ακόμη εκλογική διαδικασία, αυτό όμως ίσως και να μην μπορεί να αποφευχθεί. Αν κάποιοι θέσουν θέμα αμφισβήτησης, θα γίνουν όλα όσα προβλέπει το καταστατικό του κόμματος».

Κάτι που ενδεχομένως λέγεται όχι μόνο γιατί, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει, αλλά και για να επισημαίνεται με κάθε ευκαιρία ότι για να υπάρξει κάλπη θα πρέπει ο πρόεδρος να αμφισβητηθεί. Επομένως, μοιάζει να λέει η Κουμουνδούρου, «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει τους «87» και με τις κατηγορίες ότι η πραγματική τους επιδίωξη είναι να φύγουν από το κόμμα και να κατευθυνθούν προς έναν «νέο φορέα» της Κεντροαριστεράς. Εκτιμώντας δε ότι ένα τέτοιο σχήμα αργά ή γρήγορα θα προκύψει, εικάζει δε ότι θα έχει ηγετικό ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας, φροντίζει από τώρα να το στιγματίζει, λέγοντας ότι θα πρόκειται για σχήμα της διαπλοκής.

Για να τους εκθέσει ως προς αυτό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάλεσε όλους τους βουλευτές (προφανώς με αιχμή για όσους πρόσκεινται στους «87») να δεσμευτούν δημόσια ότι δεν θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δη με κατεύθυνση έναν τέτοιο «νέο φορέα».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χακάν Φιντάν για το Αιγαίο: «Να το μετατρέψουμε σε έναν παράδεισο και για τις δύο χώρες»

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν,...

Μητσοτάκης για Save Youth: «Αν είσαι κάτω από 18 πρέπει οπωσδήποτε να κατεβάσεις το panic button»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στο TikTok παροτρύνει οποιονδήποτε είναι από 18...