Το ζήτημα της εκδήλωσης Τεμπονέρα – Αχτσιόγλου – Χριστοδουλάκη συνεχίζει να «τριβελίζει» το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κεντρικά έχει επικεντρωθεί στην πλούσια επικαιρότητα (αγροτικές και φοιτητικές κινητοποίησης, ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου).
Μπορεί η Κουμουνδούρου να υποβάθμισε κεντρικά την εκδήλωση των τριών που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, με την πρώτη της αντίδραση να είναι ένα απαξιωτικό «δεν ασχολούμαστε». Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε επί μέρες, προτάσσοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους και την προετοιμασία του 2ου περιφερειακού Συνεδρίου.
Χθες όμως, η Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο Κόκκινο 105,5 δεν απέφυγε να σχολιάσει την εκδήλωση αφήνοντας διακριτικές αιχμές, καταρχάς για το ερώτημα που θέτει ο τίτλος της εκδήλωσης «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;» τονίζοντας ότι «η απάντηση στο ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».
Επιχειρώντας να ισορροπήσει μεταξύ υποβάθμισης της εκδήλωσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Εφημερίδας των Συντακτών, και αιχμών έναντι του Διονύση Τεμπονέρα, είπα καταρχάς πως «με τα προβλήματα που έχει ο κόσμος, δεν είναι και η είδηση των ημερών για την κοινωνία και τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «δημιουργείται ένας ντόρος εξαιτίας και της προσπάθειας από μέσα ενημέρωσης να ανακαλύψουν ένα εσωκομματικό πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε ότι «τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πλήρη άγνοια», κι ότι «ο Δ. Τεμπονέρας δεν συμμετέχει ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι μια προσωπική πρόσκληση και συμμετοχή». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «προφανώς ο καθένας επιλέγει με ποιους συζητάει, όμως μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να γίνεται συντεταγμένα», ενώ αυτή της επόμενης Τρίτης «είναι μια συζήτηση που αφορά πρόσωπα και όχι κόμματα».
Σε συνέντευξή της την Πέμπτη η Όλγα Γεροβασίλη σημείωνε πως δεν είναι αντίθετη στο διάλογο και τον προβληματισμό, και πως συμμερίζεται «την αγωνία χιλιάδων πολιτών για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου απέναντι στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας». Από την άλλη ανέφερε πως «οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» και η στάση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, είναι «να μην δημιουργούμε προσδοκίες που πολύ σύντομα θα διαψευστούν». Κι αυτό διότι, είπε, «πρώτον, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πληρώσαμε την επιλογή μας να επιμείνουμε σε εκείνη τη συγκυρία στη συνεργασία με την απλή αναλογική, όταν εισπράτταμε μόνο άρνηση από το ΠΑΣΟΚ». Και «δεύτερον, γιατί σε τέσσερις μήνες είναι οι Ευρωεκλογές και οι σχέσεις όλων των κομμάτων – και στον προοδευτικό χώρο – θα είναι το επόμενο διάστημα εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικές».
Το «βραχυκύκλωμα» και η «αμετροέπεια»
Πάντως, η συνάντηση του Διονύση Τεμπονέρα με τον Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη, «βραχυκύκλωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό του οποίου είχε διαμορφωθεί εν πολλοίς μια ενιαία στάση απέναντι στον νεαρό στέλεχος της ΠΓ. Κι αυτό, διότι, θεωρείται ότι αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε να μπει στο κάδρο και να μην εκπέμψει ένα μήνυμα «νομιμοποίησης» της εκδήλωσης, θα μπορούσε να την έχει αποφύγει, ακόμη και αν είχε κλειστεί από μέρες, όπως ειπώθηκε. Μπορεί μέσω διαρροών να πήρε αποστάσεις από την εκδήλωση και να εκπέμφθηκε δυσαρέσκεια για την διαρροή της συνάντησης στα ΜΜΕ (χρεώνεται στον Δ. Τεμπονέρα) ωστόσο το ερώτημα αν θα έπρεπε να έχει γίνει αυτή τη στιγμή ή μπορούσε να μετατεθεί για άλλη στιγμή, παραμένει.
Ο Αντώνης Κοτσακάς Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, και στέλεχος της τάσης του Αριστερού Δικτύου στην οποία ανήκει και ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε πως δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση ο της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αμετροέπεια». Σχολίασε τις αντιδράσεις των δύο κομμάτων ως «αναμενόμενες» για να προσθέσει πως η κάθε ηγετική ομάδα πολιτικού φορέα του προοδευτικού χώρου «ενδιαφέρεται για την αύξηση του ποσοστού της και μόνο». Και «δεν νοιάζεται να δοθεί διέξοδος κυβερνησιμότητας από τους προοδευτικούς ανθρώπους. Έτσι εγκλωβίζονται στη λογική και θα νιώσουν ότι κατήγαγαν νίκη περιφανή, εάν καταφέρουν να κάνουν το ποσοστό 12%, 14%. Θα πουν νικήσαμε. Ε, και;».
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος επιφανές στέλεχος που να έχει δηλώσει δημόσια τουλάχιστον ότι θα πάει. Ο Νίκος Παππάς είπε ότι παρόλο που θα λείπει εκείνη την ημέρα «δεν θα πήγαινε» και πως η συζήτηση αυτή ενδιαφέρει μεν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά οφείλει να γίνει συντεταγμένα και όχι «με υποκλαπείσες έδρες και προσωπικές στρατηγικές».
Από την άλλη, ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος γενικώς υπερθεματίζει του διαλόγου μεταξύ των κομμάτων και προτείνει κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές (που όπως είπε θα το θέσει και στο συνέδριο) δήλωσε ότι «δεν νομίζει πως θα πάει» και πως θεωρεί ότι η εκδήλωση αυτή πολιτικά είναι λάθος, καθώς έχει κάποια στοιχεία προσωπικής ανάδειξης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.