Συνεχίζεται το δημόσιο πινγκ – πονγκ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, με την δημόσια ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των ηγεσιών να πυκνώνει.
Την εβδομάδα που πέρασε:
-Ο Σωκράτης Φάμελλος έστειλε για ακόμη μια φορά μήνυμα επιτάχυνσης, καλώντας να ξεκινήσει ο προγραμματικός διάλογος χωρίς καθυστερήσεις.
-Ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου, έδειξαν να κάνουν ένα βήμα μπρος, ανταποκρινόμενοι στην ιδέα ότι προέχει και είναι επιτακτικό να ξεκινήσει ο διάλογος, με «όσους συμφωνούν και θέλουν», παραμερίζοντας κάπως τα εμπόδια. Για παράδειγμα οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Πολάκης) είναι υπαρκτές και σημαντικές αλλά μπροστά στο διακύβευμα ενός μετώπου απέναντι στον Μητσοτάκη, είναι δευτερεύουσες υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς. Το αν στον διάλογο αυτό θα μπουν και οι άλλες δυνάμεις ώστε να διαμορφώνεται εικόνα μετώπου ή αν θα φαίνεται ότι συζητάνε μεταξύ τους ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, δείχνει να μην είναι ανασταλτικός παράγοντας πια.
Το σήμα που έδωσαν ξαφνικά στη μέση της εβδομάδας τα δύο στελέχη θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένα μήνυμα ότι καταβάλλουν προσπάθεια, παρά τις αντίξοες συνθήκες στο εσωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος στις 12 – 15 Ιουνίου να έχει να επιδείξει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα (π.χ. την συνένωση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων που θα φέρει και την επιστροφή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ή έστω κάποια σημαντική πρόοδο που θα υπόσχεται εξελίξεις μετά το συνέδριο.
Από την άλλη, η Νέα Αριστερά εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στο εσωτερικό της και μάλιστα το κομμάτι που δεν είναι «φιλικό» στην προοπτική της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι είναι πλειοψηφικό σε επίπεδο βάσης και οργάνων.
Η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 12 – 13 Απριλίου και είναι δύσκολο να μην τεθεί το θέμα της προοπτικής των συνεργασιών.
Το ερώτημα είναι πώς θα τεθεί το θέμα ενώπιων της ΚΕ από την πλευρά της ηγεσίας και όσων συμφωνούν με την συμπόρευση: αν θα τεθεί με έναν καθαρό τρόπο που μπορεί να οδηγεί και σε εξελίξεις άμεσα ή με έναν πιο έμμεσο τρόπο που θα αφήνει ανοιχτή τη συζήτηση για μετά το Πάσχα, δεδομένου και του γενικού αρνητικού κλίματος στο κόμμα.
Οι εκτιμήσεις ποικίλουν, καθώς άλλοι αναμένουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη, άλλοι πιστεύουν το αντίθετο. Πιθανότατα πάντως η εικόνα δεν θα ξεκαθαρίσει παρά μόνο στη συνεδρίαση του οργάνου.
«Σφίγγει τα λουριά» ο Φάμελλος
Στο ενδιάμεσο, είναι με ερωτηματικό αν θα ενταθούν υπονομευτικές ενέργειες από πλευράς στελεχών ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Πολάκης ο οποίος εκδηλώνει μια νευρικότητα της τελευταίες μέρες) ή αν θα «μαζευτούν» μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου ο Σωκράτης Φάμελλος επιχείρησε να «σφίξει τα λουριά».
Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε εκ νέου πως είναι δέσμευσή του ο ενιαίος λόγος στο κόμμα, κλιμακώνοντας με το μήνυμα πως δεν θα υποχωρήσει από τη δέσμευσή του αυτή.
Κι επίσης, άφησε αιχμές κατά Πολάκη και Παππά που με δηλώσεις τους τορπιλίζουν τη στρατηγική της ηγεσίας για της συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.
Ήταν χαρακτηριστική η εξής αναφορά του: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για προσωπικές στρατηγικές και διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας. Ούτε και για δημοσιοποίηση προσωπικών απόψεων και διαρροών που πλήττουν το πολιτικό μας σχέδιο. Και δεν θα υποχωρήσω στη δέσμευσή μου για ενιαίο λόγο όλων των στελεχών». Εν ολίγοις, στη μειοψηφία έδειξε να χρεώνει όχι μόνο προσωπικές στρατηγικές αλλά και διαρροές.
Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος εισηγήθηκε την κατάργηση των τάσεων, εξαγγελία που μετρίασε με την διευκρίνιση πως ζητά να καταργηθούν με τη λογική που υπάρχουν μέχρι σήμερα «ως κλειστές ομάδες και κόμμα μέσα στο κόμμα». Κι επίσης έκανε λόγο εν όψει του Συνεδρίου, για «υποχρεωτική ανανέωση των οργάνων και των στελεχών του κόμματος».