Τοπίο στον ομίχλη θυμίζει ο πολιτικός χώρος που κινείται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη νέα διάσπαση του κόμματος, που πριν δέκα χρόνια είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.

Οι εξελίξεις δε στην Κουμουνδούρου – αλλά πλέον και στον Ταύρο καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε την ίδρυση νέου Κινήματος –  κυοφορούν αλλαγές συσχετισμών στον κοινοβουλευτικό χάρτη.

Θεωρείται θέμα ημερών ή και ωρών, η έκπτωση ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέσσερις βουλευτές, μέχρι χθες αργά το βράδυ, ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους (Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Ραλλία Χρηστίδου) ενώ και η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό του κ. Κασσελάκη, «όπως κάνει από την πρώτη ημέρα». Υπό αυτό το πρίσμα, θα απομείνουν τριάντα μέλη στην Κ.Ο. ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέχει 31 έδρες. Οι φυγόκεντρες τάσεις, εντούτοις, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να σταματούν εδώ. Τις τελευταίες ώρες, οι υπόλοιποι βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη έχουν δεχτεί έντονες πιέσεις – ένθεν κακείθεν – πριν ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

Τα σενάρια των ανεξαρτητοποιήσεων

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος είναι και η συντονίστρια  Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου, Γιώτα Πούλου, θα παραιτηθούν, αύριο Δευτέρα, από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γ. Πούλου σημειώνει – σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες – ότι δεν την εκφράζει πια ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί για να μην απωλέσει το κόμμα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διαμηνύει δε, ότι επιθυμεί να παραμείνει ως «συνεργαζόμενη». Σε δημόσιες δε, δηλώσεις της, έχει επισημάνει πως δεν θέλει να συμπεριληφθεί σε ομάδες και πως θα παραμείνει βουλευτής του κόμματος τυπικά, μέχρι την λήξη της θητείας της οπότε και θα αποχωρήσει. Δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ανάλογη στάση και από άλλους βουλευτές του «κασσελακικού» μπλοκ και δη των κ.κ. Σαρακιώτη – Γαβρήλου.

Σε αυτό το φόντο, στελέχη της πλειοψηφίας τονίζουν στο TVXS, ότι «η πιθανή υιοθέτηση μίας τέτοιας στάσης, όπως την περιέγραψε η κυρία Πούλου, αποσκοπεί στο αποσείσουν οι ‘κασσελακικοί’ βουλευτές την κατηγορία της αποστασίας, εκβιάζοντας τη διαγραφή τους».

Συμπληρώνουν δε «ότι θα τρυπήσει το ταβάνι η παραδοξότητα να υπάρχουν τυπικά, στις γραμμές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές που στηρίζουν το ανταγωνιστικό σχήμα του Κασσελάκη».

Στο ραντάρ βρίσκονται και οι κινήσεις των Έλενας Ακρίτα, Νίνας Κασιμάτη, Ευάγγελου Αποστολάκη, Βασίλη Κόκκαλη, Ράνιας Θρασκιά που επίσης – σε διαφορετικούς τόνους – έχουν στηρίξει τον Στ. Κασσελάκη.

Στη ζυγαριά, ασφαλώς, θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν τις θεμιτές προσωπικές φιλοδοξίες των βουλευτών, από τη στιγμή που δέχονται πιέσεις από Κουμουνδούρου και Ταύρο. Σημειώνεται ότι η Νίνα Κασιμάτη, την Παρασκευή, παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ στο χώρο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας τις εργασίες. Η αγωνία της θεσμικής υποβάθμισης του status του ΣΥΡΙΖΑ, διαδέχεται την λύτρωση, μετά την αποχώρηση Κασσελάκη, στην Κουμουνδούρου.

Ο Κασσελάκης αναζητά το «10αρι»

3,5 χιλιόμετρα πιο μακριά, στο στρατηγείο του κ. Στ. Κασσελάκη στον Ταύρο, αναζητούν τον μαγικό αριθμό των «10» βουλευτών, ώστε το νέο Κίνημα να διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι – αν τα σχέδια του κ. Κασσελάκη ευοδωθούν – η Θεοδώρα Τζάκρη θα είναι η πρόεδρος της Κ.Ο καθώς ο 37χρονος πολιτικός δεν είναι βουλευτής.

Μομφή περί αποστασίας

Ήδη, πάντως, η Κουμουνδούρου και οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανασύρει το στίγμα της αποστασίας για τους βουλευτές που σκοπεύουν να στοιχηθούν πίσω από τον κ. Κασσελάκη. Ούτως ή άλλως, τον ίδιο – ιστορικά φορτισμένο – χαρακτηρισμό απέδιδε ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τους βουλευτές που συγκρότησαν την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.

Η κοινοβουλευτική αριθμητική

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα κοινοβουλευτική αριθμητική καθώς για πρώτη φορά – στην πολιτική ιστορία – κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει τη θέση του, όπως προδιαγράφουν όλες οι εξελίξεις.

Το ΠΑΣΟΚ των 31ος βουλευτών αναμένεται να διαθέτει την δεύτερη ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη πίσω από την γαλάζια πλειοψηφία των 156 εδρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ – που πριν το συνέδριο διέθετε 35 βουλευτές – περιμένει να μετρήσει τις πληγές στην Κ.Ο. του ομάδα ενώ ακολουθεί το συμπαγές ΚΚΕ με 21 βουλευτές. Η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά διαθέτουν 11 έδρες, η «Νίκη» δέκα βουλευτές και η «Πλεύση» έξι βουλευτές. Πέντε βουλευτές έχουν οι «Σπαρτιάτες» ενώ 14 είναι οι ανεξάρτητοι. Πρόκειται για πρωτοφανή εικόνα – σύμφωνα με τους αναλυτές – του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού. Μένει να φανεί, πως και που, θα καταγράφουν στην κοινοβουλευτική ανθρωπογεωγραφία οι βουλευτές που θα επιβιβαστούν στο σκάφος του Στ. Κασσελάκη.

tvxs.gr