Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει με την ηγεσία να στέλνει μηνύματα ότι θα συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει, παρά τις φωνές αμφισβήτησης που εκφράζεται ουσιαστικά μέσω της συζήτησης για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Τις φωνές αυτές, στην Κουμουνδούρου φαίνεται να τις θεωρούν μειοψηφικές και αντιμετωπίσιμες και κάνουν σαφές ότι το κόμμα κεντρικά δε θα μπει σε αυτή τη συζήτηση, ενώ το προσκλητήριο που έχει απευθύνει ο Στέφανος Κασσελάκης ισχύει, αλλά αφορά την κοινωνία (ο Στ. Κασσελάκης έχει αναφέρει ότι θα καλέσει και μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ), αλλά όχι της ηγεσίες.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα προαναγγέλλεται σύγκληση οργάνων για την αποτίμηση του αποτελέσματος, αλλά και για οριστικοποίηση του «οδικού χάρτη» ως το καταστατικό Συνέδριο, το οποίο τοποθετείται κάπου στις αρχές Οκτωβρίου. Εκτιμάται ότι η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να γίνει στα τέλη Ιουνίου (29 – 30 του μήνα), αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος. Προηγουμένως, το πιθανότερο είναι να συνεδριάσει η Πολιτική γραμματεία που κατά κανόνα προετοιμάζει τη συνεδρίαση της ΚΕ και πιθανόν και το Εκτελεστικό Γραφείο.
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες έτρεχαν συσκέψεις όλη μέρα στην Κουμουνδούρου για την αναλυτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων με την εξ αποστάσεως συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος βρίσκεται στις Σπέτσες, έχοντας ζητήσει δυο τρεις μέρες για «αποφόρτιση» όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές.
Συμψηφισμοί με τα δεινά του ΣΥΡΙΖΑ
Τα στελέχη του ηγετικού επιτελείου «σκανάρουν» τα αποτελέσματα προκειμένου να δουν που πήγαν καλά, που όχι και τι μπορεί να έφταιξε ανά περιοχή, ενώ συγκρίνουν τα αποτελέσματα και με τις έρευνες των εταιρειών.
Δημοσίως ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει σε αυτά που θεωρεί θετικά προκειμένου να διαχειριστεί τις εντυπώσεις και την απογοήτευση του κοινού του:
-Ότι παραμένει δεύτερος, συνεχίζοντας να έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τυπικά και ουσιαστικά
-Διατηρεί την «πρωτοκαθεδρία» στον προοδευτικό χώρο
–Πήγε καλά στην Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα, και προβάλλουν την εκτίμηση ότι σταδιακά η επιρροή θα επεκταθεί και στην επαρχία.
Επιπλέον, μιλούν για «καλό αποτέλεσμα» καθώς προβαίνουν σε συμψηφισμούς με την γενικότερη αρνητική συγκυρία και την κρίση που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την περσινή ήττα, την αλλαγή ηγεσίας και την διπλή διάσπαση, και τις επιθέσεις, όπως λένε, που δέχτηκε.
Χθες μάλιστα η Βούλα Κεχαγιά επισήμανε ότι «στις 24 Φεβρουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μονοψήφιο δημοσκοπικό ποσοστό» – κάτι που τότε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το αποδεχόταν – και από εκεί και πέρα είχε ανοδική πορεία. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε επίσης πως η αποχή επηρέασε και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Γενικότερα εστιάζουν στις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας – το ότι δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο έχασε περί το 1 εκ. ψήφους. Θεωρούν ότι η τάση για την ΝΔ θα συνεχίσει να είναι πτωτική και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλύψει τη διαφορά.
Πάντως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 3 μονάδες και περί τις 336.880 ψήφους σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, που είναι πολύ περισσότερες από τις ψήφους που κατευθύνθηκαν στη Νέα Αριστερά (έλαβε 97. 554 ψήφους). Ως προς την τελευταία περίπου, επιχαίρουν για το ότι «οι διασπαστές πάτωσαν» και μετά την αποτυχία να συγκεντρώσουν το 3% εγείρουν θέμα νομιμοποίησης των 11 εδρών που όπως λένε «έκλεψαν» από τον ΣΥΡΙΖΑ και καλούν να τις επιστρέψουν.
Η πρόταση Τεμπονέρα -Κοτσακά για κοινό συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς
Την ώρα πάντως που κεντρικά το «μαγαζί» επιχειρεί να «μακιγιάρει» το εκλογικό αποτέλεσμα και να μεταδώσει αισιοδοξία για τη συνέχεια, από το βράδυ της Κυριακής, μια σειρά από στελέχη που τάχθηκαν απέναντι την ηγεσία στο πρόσφατο Συνέδριο, αξιολογούν ως αρνητικό το γεγονός ότι ενώ η ΝΔ έχασε 13 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και αυτός 3 μονάδες και δεν κατάφερε να αποκομίσει τίποτα από όλη αυτή τη δυσαρέσκεια απέναντι στο κυβερνών κόμμα. Και κυρίως, οι περισσότεροι θέτουν άλλος πιο διακριτικά άλλος πιο ηχηρά το θέμα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς, παράλληλα προς τις αντίστοιχες φωνές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Αντώνης Κοτσακάς (από την τάση Αριστερό Δίκτυο) δημοσιοποίησαν πρόταση για την οργάνωση του διαλόγου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς με την προοπτική της σύγκλισης. Ειδικότερα, καλούν για την δημιουργία «συντονιστικού» με τη συμμετοχή αυτών των κομμάτων και εκπροσώπων των κινημάτων και του συνδικαλισμού που θα ξεκινήσει τον διάλογο για την διαμόρφωση μιας μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας.
Λένε «όχι» στο Συνέδριο αφήνοντας αιχμές ότι αυτό εξυπηρετεί το στόχο της ηγεσίας για έλεγχο των συσχετισμών και αναδιανομή ρόλων. Αφήνουν αιχμές κατά της ηγεσίας κάνοντας λόγο για «προσωπικές στρατηγικές» και για ευθύνες «που δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους».
«Με ή χωρίς της ηγεσίες»
Γενικότερα, υπέρ της προοπτικής να ξεκινήσει ο διάλογος στον προοδευτικό χώρο με στόχο την σύγκλιση τάχθηκαν μετά το αποτέλεσμα στελέχη όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Χάρης Τσιόκας.
Ενδεικτικά, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι αν οι ηγεσίες δεν ανταποκριθούν σε αυτή την έκκληση για διάλογο και σύγκλιση θα προσπεραστούν και πρέπει να προσπεραστούν από τα πράγματα, και πως θα έχουν ευθύνη για την άνοδο της ακροδεξιάς.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης σε δηλώσεις του χθες στο ρ/φ Στο Κόκκινο σημείωσε πως «χάθηκε μια ευκαιρία στο μεγάλο στραπάτσο της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηλώσει, να κοιτάει ως ισοϋψής τον πολιτικό αντίπαλο στις επόμενες εκλογές (…). Υπάρχει όμως και η ευκαιρία, αν αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, αν υπάρξει πίεση για διάλογο, συνεργασία … νομίζω υπάρχει ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, πάρα πολύ σημαντικό». Τόνισε ότι αυτό το ζήτημα θα θέσει στα όργανα και διεμήνυσε πως καθενός η στάση κρίνεται «την ώρα που η Ακροδεξιά είναι μια κοινωνικά και πολιτικά ανερχόμενη δύναμη».
Η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, το βράδυ της Κυριακής άφησε αιχμές για το αποτέλεσμα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως με τέτοια αποχή «κανείς δε νίκησε» και «όλοι πρέπει να αλλάξουμε», είπε δε, ότι θα γίνει πολλή συζήτηση στα όργανα (διακριτική υπόδειξη ότι πρέπει να συγκληθούν) όπου θα τοποθετηθεί. Στη συζήτηση για την κεντροαριστερά η Όλγα Γεροβασίλη δείχνει να τοποθετείται πιο προσεκτικά, εστιάζοντας καταρχάς στο προσκλητήριο προς τους προοδευτικούς πολίτες.
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.