Ένα νομικό τέχνασμα δίνει στο Στέφανο Κασσελάκη την ευκαιρία να γίνει βουλευτής «από το παράθυρο», εξουδετερώνοντας έτσι το μειονέκτημα που προσδίδει στην υποψηφιότητά του η μη παρουσία του στο Κοινοβούλιο.
Με άλλα λόγια, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει δικανικές μεθόδους για να καθίσει στα έδρανα της Βουλής, μολονότι στις πρόσφατες εκλογές δεν ήταν σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάτι τέτοιο είναι εφικτό -ακόμα και αν κάποιοι θα το χαρακτήριζαν αθέμιτο- καθώς η εκλογική νομοθεσία και, συγκεκριμένα, το Προεδρικό Διάταγμα 26/ 2012, καθώς και η παραίτηση του επικεφαλής των βουλευτών Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία, Όθωνα Ηλιόπουλου, μπορούν να απαλλάξουν τον Στέφανο Κασσελάκη από ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της υποψηφιότητάς του, το ότι δεν είναι βουλευτής δηλαδή.
Όπως πληροφορείται το CNN Greece μιλώντας με νομικούς κύκλους, σε μία τέτοια περίπτωση την θέση του κ. Ηλιόπουλου δεν καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών- εν προκειμένω η Πόπη Τσαπανίδου-, αλλά ο εξ αποδήμων υποψήφιος, δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές είχε καταλάβει την ένατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Κάποιοι, μάλιστα, ήδη μιλούν για τρικ Κασσελάκη το οποίο μπορεί και να λάβει σάρκα και οστά λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις στις ΗΠΑ του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, καθηγητή Ιατρικής στο Χάρβαρντ, κ. Ηλιόπουλου.
«Θα μπορούσε να γίνει η αναπλήρωση από τον κ. Κασσελάκη, αλλά είναι θέμα νομικής ερμηνείας. Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο», μας λένε, πάντως, άλλες νομικές πηγές.
Το επίμαχο άρθρο είναι το 34Α του ΠΔ 26/2012 σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον το ένα πέμπτο των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις.
Είναι θέμα ερμηνείας, επομένως, αν πρέπει υποχρεωτικά να είναι και βουλευτής Επικρατείας κάποιος απόδημος ώστε σε περίπτωση παραίτησής του να αντικατασταθεί από άλλον απόδημο.
Από εκεί και πέρα, το ενδεχόμενο διεξαγωγής τηλεμαχίας στις 7 Σεπτεμβρίου παραμένει ακόμα ενδεχόμενο, από τη στιγμή που οι υποψήφιοι πρόεδροι δεν έχουν καταλήξει σε σχετική συμφωνία, όπως άλλωστε και για το αν θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία και οι φίλοι του κόμματος, πέρα από τα μέλη, όπως προτείνει ο Νίκος Παππάς.
Το γόρδιο δεσμό έχει αναλάβει να λύσει ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος βρίσκεται σε επαφές με τους υποψήφιους προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή από τη στιγμή που τουλάχιστον Παππάς- Έφη Αχτσιόγλου– Κασσελάκης και Στέφανος Τζουμάκας δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως αρνητικά.
Ενδεχομένως να μάθουμε περισσότερα σήμερα Πέμπτη αφού χθες δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, η προγραμματισμένη σύσκεψη των εκπροσώπων των υποψήφιων αρχηγών.