8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τρικυμίας συνέχεια με γενικευμένη δυσαρέσκεια για την πορεία του κόμματος στην ΠΓ – Σε αποκλίνουσες τροχιές Κασσελάκης και Πολάκης

Ημερομηνία:

Η σχετική νηνεμία του τελευταίου δεκαημέρου στον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε χθες τη θέση της στην εικόνα νέας «φαγωμάρας» και κρίσης στο εσωτερικό του κόμματος. Τρεις εβδομάδες πριν το Συνέδριό του, ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο εικόνα ενότητας και συσπείρωσης δεν δίνει αλλά ούτε και επίγνωσης της κατεύθυνσης που θέλει να χαράξει.

Κοστολόγηση εξαγγελιών, εξοπλισμοί, δημοσκοπική εικόνα και συνολικά η πορεία του κόμματος και η στρατηγική, αντιπολιτευτική παρουσία, προκριματικές εκλογές, προσυνεδριακή προετοιμασία. Δεν ήταν λίγα τα ζητήματα που έπεσαν χθες στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας με το κλίμα να απηχεί μια γενικευμένη δυσαρέσκεια, κυρίως απέναντι στις επιλογές και τους χειρισμούς της ηγεσίας ή προσώπων κοντά στην ηγεσία όπως ο ναύαρχος Αποστολάκης προς τον οποίο κατευθύνθηκε η κριτική για τους εξοπλισμούς.

Δεν έλειψε και ο καυγάς, με επίκεντρο τον Πολάκη, για ζητήματα κοστολόγησης, τα οποία ο βουλευτής έδειξε να μην υπολογίζει ιδιαίτερα. Είχε προηγηθεί μερικές ώρες πριν η είδηση ενός νέου θερμού επεισοδίου μεταξύ του ίδιου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέπεμψε εικόνα επιδείνωσης των μεταξύ τους σχέσεων.

Το θερμό επεισόδιο μεταξύ  Κασσελάκη – Πολάκη

Νωρίς χθες το μεσημέρι δημοσίευμα (Dnews) έκανε λόγο για ένταση μεταξύ του προέδρου και του υπερσυντονιστή της ΚΟ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προτρέπει τον άλλοτε ένθερμο υποστηρικτή του «αν δε σου αρέσει μπορείς να φύγεις» με τις ερμηνείες να ξεκινούν από το ότι του έδειξε την έξοδο από τη συνεδρίαση έως την έξοδο από την θέση που κατέχει ή ακόμη και από το κόμμα. Αφορμή και αιτία φαίνεται να υπήρξαν οι ενστάσεις του Παύλου Πολάκη για τα ζητήματα που η ηγεσία αναδεικνύει σε προτεραιότητα, αλλά και η χλιαρή αντιπολιτευτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση για τους εξοπλισμούς. Η Κουμουνδούρου, διέψευσε το συμβάν, υπήρξαν όμως μέλη του προεδρείου που επιβεβαίωναν ή δεν το διέψευδαν.

Το απόγευμα ο Παύλος Πολάκης προσερχόμενος στην Πολιτική Γραμματεία, επιτέθηκε στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν επ’ αυτού, και διέψευσε το περιστατικό (σε πιο συνεργάσιμο ύφος με τους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του επέμεινε να διαψεύδει): έκανε λόγο για «ιστορίες επιστημονικής φαντασίας» και «ανοησίες» δημοσιογράφων που δεν καταλαβαίνει γιατί κάθε φορά θα πρέπει να τις διαψεύδει.

Ταυτόχρονα όμως, επιβεβαίωνε τη διαφωνία του με τον πρόεδρο,

-για τις αντιπολιτευτικές ιεραρχήσεις εγκαλώντας τους δημοσιογράφους για το ότι δεν τον ρωτούν για τις απολύσεις συμβασιούχων στα νοσοκομεία ή για την κλειστή βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο, υπονοώντας ότι τα περί εσωτερικών του κόμματος είναι «παραπολιτική», «κουτσομπολιό» και χωρίς πολιτική ουσία.

-και για τους εξοπλισμούς, όπου σημείωσε πως «με βάση την ενημέρωση του κύριου Δένδια ακόμα δεν ξέρουμε πόσο θα πάρουμε, τι κόστος θα έχουν, την οπλισμό θα έχουν, με τι θα τα πάρουμε και εδώ κάποιοι το παίρνουν στρατηλάτες». Το τελευταίο θεωρήθηκε σαφής αιχμή κατά του τομεάρχη Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος εμφανίζεται να υποστηρίζει ακόμη και την παραχώρηση του Στρατηγείου της Λάρισας, στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ (σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα).

Τα παραπάνω, απηχούν ένα γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης του προέδρου μεταξύ των επιτελικών στελεχών και προσώπων της ηγετικής ομάδας και την προσπάθεια του Κασσελάκη να αποτινάξει ό,τι θεωρεί απόπειρα «ομηρίας» ή «επιτροπείας» του, αλλά και να δείξει ότι είναι κυρίαρχος και δεν ανέχεται κριτική και αμφισβητήσεις. Το περιστατικό με τον Πολάκη, φούντωσε στο μεταξύ φήμες περί πιθανής απομάκρυνσής του από τη θέση του συντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το κακό κλίμα που εκδηλώνεται στο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες κυρίως (αλλά και δημόσια, με τις σοβαρές αιχμές του Νίκου Παππά), εκδηλώθηκε ανοιχτά.

Ζήτημα στρατηγικής, αφηγήματος και αντιπολιτευτικής παρουσίας

Σήμα κινδύνου για την πορεία του κόμματος, η οποία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις εξέπεμψε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος μίλησε για ανάγκη αλλαγής στρατηγικής και έθεσε ξανά το ζήτημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην απωλέσει τη θέση και μαζί την κυβερνητική προοπτική. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με θολές ή αλλιώς «αμφίσημες» θέσεις για μια σειρά από ζητήματα (νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, εξοπλιστικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, εξοπλισμοί, επιστολική ψήφος) και άσκησε την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζει εικόνα συντεταγμένου κόμματος. Επίσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, έθιξε την απουσία ων οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος από τα κοινωνικά μέτωπα του τελευταίου διαστήματος (αγρότες, φοιτητές, πλειστηριασμοί).

Κατά πληροφορίες, σε έλλειμμα στρατηγικής αναφέρθηκαν οι Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος. Επίσης, ο Νίκος Παππάς (ο οποίος το «ζουμί» της κριτικής του το έχει καταθέσει δημόσια) σημείωσε ότι δεν είναι καλή η πορεία του κόμματος, ενώ υπήρξαν και πιο σκληρές τοποθετήσεις επ’ αυτού.

Διελκυστίνδα για την κοστολόγηση

Ζήτημα τέθηκε και για την κοστολόγηση των προτάσεων που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό το σκεπτικό ότι αυτή είναι αναγκαία αν η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να πείθει ότι είναι κόμμα διακυβέρνησης. Το ζήτημα αυτό τέθηκε από τους Θεοχαρόπουλο – Ραγκούση, αλλά και τον Κώστα Ζαχαριάδη. Μάλιστα ο Γιάννης Ραγκούσης φαίνεται να εγκάλεσε τον Παύλο Πολάκη για προτάσεις του περί διπλασιασμού των μισθών των υγειονομικών, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα αντιστοιχούσε σε ένα πολύ υψηλό ποσό κι ενώ την ίδια ώρα, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που θα πρέπει να ενισχυθούν όπως οι εκπαιδευτικοί. Ο Παύλος Πολάκης, εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι η κοστολόγηση δεν είναι απαραίτητη (ορισμένοι εντός του κόμματος είναι της αντίληψης πως ο Μητσοτάκης δεν κέρδισε τις εκλογές με κοστολόγηση μέτρων, άρα δεν είναι σκόπιμο να ρίξει το βάρος εκεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ).

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς αλλά και την εμπλοκή της χώρας στη σύρραξη της Ερυθράς Θάλασσας, μέσω… Λαρίσης, φάνηκε να υπάρχει μια γενικευμένη ανησυχία και δυσαρέσκεια για τη μέχρι στιγμής στάση της ηγεσίας(με τις αιχμές αρκετών να δείχνουν προς τον Βαγγέλη Αποστολάκη), με τον Γιάννη Ραγκούση στον αντίποδα να σημειώνει «είναι απολύτως συνετή και υπεύθυνη η αρχική μας τοποθέτηση στα αμυντικά θέματα(F35)». Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με τον οποίο οι Ραγκούσης και Ζαχαριάδης έχουν κατεβάσει κοινή πρόταση για την ένταξη στους ευρωσοσιαλιστές, εν προκειμένω κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος διερωτώμενος «γιατί να εμπλακούμε σε αυτό τον βαθμό και γιατί εμείς να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια επιλογή που είναι απέναντι με την διαχρονική στάση της χώρας μας». Εξέφρασε επίσης διαφωνία «με μια νέα κούρσα εξοπλισμών χωρίς όριο».

Ζήτημα εγείρεται και για τις προκριματικές εκλογές, και συγκεκριμένα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω του i syriza με κύριο αντεπιχείρημα σε αυτή την διαδικασία, ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Ο δε Θανάσης Θεοχαρόπουλος υποστήριξε πως οι προκριματικές εκλογές προβλέπονται στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ μόνο για εκλογές με λίστα και όχι για εκλογές με σταυρό όπως οι επικείμενες ευρωεκλογές.

Τέλος, «μουρμούρα» προξενεί και η πρόθεση της ηγεσίας για ένα μαζικό συνέδριο 5.000 – 5.500 συνέδρων. Με αυτό ως δεδομένο αποφασίστηκε ως εκλογικό μέτρο 1/40 (ένας σύνεδρος ανά 40 μέλη) με πολλούς να επισημαίνουν την δυσκολία να υπάρξει αυτού του μεγέθους το σώμα, καθώς δεν βλέπουν ανταπόκριση και προσέλευση στον προσυνεδριακό διάλογο που γίνεται στις οργανώσεις, μεταφέρουν αντιθέτως εικόνα χαμηλής προσέλευσης και κλίμα υποτονικό.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...